Ur handboken...


Rödbetor
Rödbeta är en lättodlad rotfrukt för husbehovsodlaren. Den ger stor skörd och angrips sällan av sjukdomar eller ohyra. Rödbetor går också utmärkt att lagra i stukor eller jordkällare tills nästa sommar.


Fönster
När fönsterglas började användas är ovisst. Vid utgrävningar av staden Pompéji, som ödelades av ett vulkanutbrott år 69 e.Kr. fann man fönsterrutor av glas i bronsramar. Kunskapen om glas försvann till stora delar i samband med romerska rikets fall. Delar av tekniken levde kvar i klostrens små glashyttor.


Järnört
Järnört är en flerårig ört som har en förvedad jordstam och som kan bli cirka sex decimeter hög, 30- 80 cm, och breder ut sig ca 30 cm. Stjälkarna är vanligen talrika och styvt upprätta, fyrkantiga, fårade och sträva. Bladen sitter motsatta och är djupt parflikiga, likt ett utdraget ekblad, glansiga, lätt ludna och med tydliga nerver.


Rödfärg
Rödfärgen är till sin typ en slamfärg vilket innebär att färgpigmentet är uppslammat i en vätska (vatten). Troligen hör denna typ av färg till våra äldsta färger, använda och utvecklade under många tusen år. Det finns en stor receptvariation bland slamfärgerna med tillsatser av olika naturprodukter som ger färgen speciella egenskaper. Dessa ämnen är ofta mineralämnen som också fungerar som pigment, olika jordfärgspigment som ockror och umbror.


Bruksraser grisar
Linderödssvinet är vår enda oförädlade svenska lantras av svin. Härstammar från Linderödsåsen i Skåne och Hallandsåsen i Halland/Skåne. Det var förr i tiden just på de sydsvenska åsarna med sina bok- och ekollon som svinskötseln var mest utbredd. Det rör sig om en medelstor svinras, Trynet är rakt, öronen medelstora ofta lite framåtställda, benen relativt korta och starka.


Koreansk silverbuske
Silverbusken växer vild i Japan, Kina och Korea. Den blir tre till fem meter hög och bred. Blommorna är kraftigt doftande och pollineras av bin. Doften antogs förr påverka kvinnor, så i gamla Persien låste man in kvinnorna under silverbuskens blomningstid. Busken skickar upp mycket rotskott. Bären är röda med en kärna.
Åter nr 3/14
 • Gör din egen näverslira
 • Hamla dina träd
 • Småskalig kolning
 • God mat av pumpa
 • Naturlig biodling:
  Förökning genom svärmning
 • Vilda växter, del 9: Strandkål
 • Gunillas örter:
  Rölleka & Johannesört
 • Lettisk surdegsbakning
 • Jakt del 15: Mer om kött
 • Festivaler i somras:
  Rekofestivalen på Nääs
  Festivalen i Skärstad
 • Mies & Ericas nybörjarbrev x 2
 • Ett uppslag ur boken Självhushållning

Självhushållning: 300:- Eurotopia 2014: 200:- Skörda nya smaker: 200:-
Egenvård från örtagård: 120:- Kimchi: 180:- Skapa & Sälj!: 210:- Plåtslöjd: 200:-

Axplock ur galleriet

Rudolf

Visningar: 179
Postad av: Linkoso
i: Övriga fina bilder
mobil dec 2 008

Visningar: 320
Postad av: ingelaopeter
i: Textil
Hönsbad

Visningar: 201
Postad av: Markim
i: Eggeby
Majsan

Visningar: 324
Postad av: MickeMård
i: Hej hopp

Axplock ur forumet...

Alternativ.nu´s diskussionsforum består av ett 50-tal olika tavlor med ämnen från Ankor till Örter. Varje dag skrivs runt 800 nya inlägg och det finns idag över 620.000 inlägg i 40.000 olika ämnen, här är några axplock:
21 okt-14 kl 08:22 av 09 | Views: 209 | Comments: 6

Djur/Brukshästar
Jag har en nordsvensk som är fruktansvärt envis. Jag har ägt henne i ca 2 månader och har hela tiden fått kämpa för att vara ledaren. Hon har hela tiden varit bråkig med att lyfta hovarna. Med mycket träning så har det dock börjat gå bra nu och Jag har kunnat krafsa hovarna utan större problem.
Men nu den senaste veckan har hon börjat bråka med höger fram. Jag kan helt enkelt inte lyfta den hoven Hur mycket jag än försöker. Och skulle jag lyckas så bara vevar hon och stampar ner hoven inom en halv sekund.

Jag tror inte att hon har ont någonstans utan hon är bara envis.

några tips på hur jag ska göra?
Kanin-Eva
20 okt-14 kl 21:15 av Kanin-Eva
Views: 189 | Comments: 5

Odling/Grönsaker
Vi har odlat potatis i en Tillsammansodling tillsammans med andra privatpersoner och med skolan i år. Marken plöjdes upp i höstas och det var första året på ganska länge som det odlades här. Vi (och alla andra) hade stora problem med något som åt sig in i potatisen och lämnade bruna gångar efter sig.

Vi fick höra att det var vanligt att "gräslarver" (eller något sådant) angrep potatisen första, och kanske andra, året efter att man tagit upp nya odlingar som tidigare varit igenväxta. Ligger det något i detta? Kan vi hoppas att det blir bättre med tiden? Bör man göra något för att förbättra förutsättningarna (det finns en 4-årig växelbruksplan för odlingarna).

Dessutom var vår potatis ganska angripen av "skorv". Vad kan detta bero på? Vi hade fyra olika sorter där en (Rosella) var nyinköpt sättpotatis, två (Solist och Asterix) var andra årets sättpotatis (alltså sättpotatis från egen odling förra året så sättpotatisen var nyinköpt) och den fjärde sorten (Karna) har vi fått från en gammal bonde som odlat den i många år. Alla var angripna av skorv utom möjligen Rosellan. Den tog vi upp ca 4 veckor före de andra sorterna. Kan det var en sen upptagning (5/10) som gav extra mycket skorv eller är det sorterna som är olika utsatta?

Visst är det så att man ska undvika att använda potatis med skrov som utsäde nästa år?
Fabrikens
19 okt-14 kl 20:34 av Fabrikens
Views: 333 | Comments: 7

Odling/Spannmål & foder
Ny gård nya möjligheter, och även en hel del utmaningar...  :P

Gården består av ca 30ha mark varav det mest är gammal åkermark men tyvärr är ingen av marken brukad på senare tid. Man skulle nog kunna dela upp marken i 4 delar.

1. ca 10ha åkermark som brukades för 5-6 år sedan. Endast lite sly men väldigt tuffsig och tuvig.
2. ca 10ha som brukades för betydligt längre sedan, en hel del sly och ett och annat mindre träd.
3. ca 5ha där det gått så långt att man kan kalla det för skog.
4. Resten är att betrakta som betesmark och har till viss del betas av hästar fram till nu.

Vad jag tänker är viktigast och ska sätta tänderna i först är den mark som faller under rubrik 1. Är den någon som har lite tips och trix för att få i stånd dessa åkrar så man inom en par, tre år kan börja ta hö från dem? Jag har tillgång till traktor och diverse maskiner. T.ex slaghack och betesputs. Eller är det plogen som måste till för att få nån ordning på det?

17 okt-14 kl 19:48 av Skarstam | Views: 123 | Comments: 1

Mat & tillvaratagande/Grönsaker & vegetariskt
Vad är era bästa tips för att ta hand om grönkål och mangold? Gärna lite roliga recept också :)
15 okt-14 kl 14:15 av getgubben2014 | Views: 407 | Comments: 12

Djur/Getter
Hej jag har en liten fråga å sökte mig hit via google. Det är så att jag från början fick 4 killingar, varav 3 stycken är bockar, dom föddes runt midsommar (ca 4 månader, ännu inte planerat vilka jag ska behålla av dessa). Nu är det så att jag fick 6 stycken getter gratis nyligen (runt 5 år gamla). Jag fick stora problem genom att dom inte accepterar killingarna i flocken å killingarna har fått mycket stryk av dom, jag fick helt enkelt ha dom avskilda. Jag märker också att dessa nya getter har stor benägenhet att slåss MYCKET med varandra också. Har varit med en del med getter förr å vet att dom har sin rangordning å slåss regelbundet, men aldrig som dessa, en av dessa verkar vara den som alla har mest respekt för då å ingen vågar sig fram å äta när man kommer med havre eller annat gott.
Någon som har något gott råd? skulle vara mycket välkommet. Vill ju att både killingarna och dessa ska kunna gå tillsammans utan att någon får allvarliga skador.
The Poacher
13 okt-14 kl 16:14 av The Poacher
Views: 251 | Comments: 8

Mat & tillvaratagande/Drycker
Hej,

Pressade 20 liter must på ett musteri. Pastöriserade. Fyllde en jäsdunk med vattenlås. Tillsatte ciderjäst. Det började jäsa med bra fräs.
Nu är det bara fem dagar sedan det började jäsa och det har avstannat! Hur kan detta komma sig?
Inte kan väl allt socker redan jäst bort?
Dunken står i köket så jag gissar att det är ca 22 grader varmt. Min tanke var att låta jäsningen komma igång ordentligt i en vecka för att sedan köra ned den i källaren, 12-15 grader, där den fick jäsa i lugn o ro i någon månad eller så.

Vad kan det bero på att den slutat jäsa?
12 okt-14 kl 09:27 av tomas-kero | Views: 316 | Comments: 8

Odling/Övrigt om odling
Hästgödsel som kör ut från stallet i vinter och får ligga ute ( inte under tak)  kan jag använda den i grönsakslandet eller är den för färsk? Jag anntar att den inte hinner brinna särskilt mycket under vintern, men och andra sidan så har det ju regnat och snöat på den några månader.  Att den är klumpig och svår att sprida förstår jag men kan det skada grönsakerna att den är så färsk?
mollys
05 okt-14 kl 18:41 av mollys
Views: 432 | Comments: 6

Djur/Får
Mina tre tackor fick lamm första veckan i Augusti. Idag har baggen åkt vidare till nya tjejer  ;) Han har gått ihop med dom tills idag. Har han betäckt om dom el hur fungerar det med får??
04 okt-14 kl 08:32 av Malin på torpet | Views: 370 | Comments: 3

Djur/Andra fjäderfän
Hejsan!

Jag funderar på att skaffa gäss. Mest för köttets skull.
Jag har läst att många rekommenderar att man korsar skånegås (hanen) med italiensk gås (honan).
Kan man istället ha skånegås och ölandsgås, någon som vet?
Skulle gärna vilja skaffa gäss ganska snart så att de är på plats direkt när våren kommer.  :)

Mvh
Malin
Lillasyster
03 okt-14 kl 11:41 av Lillasyster
Views: 529 | Comments: 7

Odling/Frukt & bär
Dessa äpplen kommer från stora, höga äppelträd som säkert har upp mot 100 år på nacken.
De har knappt någon grop vid kvisten men en liten knöl som ni kan se.
De blir inte så stora, max 7 cm långa. Luktar mittemellan mycket och gott, som man tänker sig att ett svenskt äpple luktar..
Fruktköttet är vitt/ljust. inga strimmor vad jag har sett.
Mogna nu! Men har gått att äta några veckor även om de inte varit helt mogna.
Vad tror ni det är?
Pages: [1] 2 ... 370


* Inloggade just nu

* Forum

* Slumpad tråd

* Nytt i landskapet

No posts were found.

* Nya inlägg

* Nya annonser

* Nya bilder