Ur handboken...


Rödfärg
Rödfärgen är till sin typ en slamfärg vilket innebär att färgpigmentet är uppslammat i en vätska (vatten). Troligen hör denna typ av färg till våra äldsta färger, använda och utvecklade under många tusen år. Det finns en stor receptvariation bland slamfärgerna med tillsatser av olika naturprodukter som ger färgen speciella egenskaper. Dessa ämnen är ofta mineralämnen som också fungerar som pigment, olika jordfärgspigment som ockror och umbror.


Bruksraser grisar
Linderödssvinet är vår enda oförädlade svenska lantras av svin. Härstammar från Linderödsåsen i Skåne och Hallandsåsen i Halland/Skåne. Det var förr i tiden just på de sydsvenska åsarna med sina bok- och ekollon som svinskötseln var mest utbredd. Det rör sig om en medelstor svinras, Trynet är rakt, öronen medelstora ofta lite framåtställda, benen relativt korta och starka.


Koreansk silverbuske
Silverbusken växer vild i Japan, Kina och Korea. Den blir tre till fem meter hög och bred. Blommorna är kraftigt doftande och pollineras av bin. Doften antogs förr påverka kvinnor, så i gamla Persien låste man in kvinnorna under silverbuskens blomningstid. Busken skickar upp mycket rotskott. Bären är röda med en kärna.


Svamp
Även om den är gratis i skogarna finns anledning att även att odla svamp själv: man kan få en jämn tillgång till färsk svamp av spännande sorter, året runt. Här beskrivs principerna för svampodling, förhoppningsvis får vi undersidor till denna artikel med praktiska beskrivningar av olika metoder för olika svampsorter.


Hönsslakt för husbehov
Vid sex månaders ålder brukar köttet ha mognat och blivit smakrikt, men djuren kan slaktas både tidigare och senare. Äldre djur behöver längre koktid. Slaktvikten är ungefär hälften av det levande djurets vikt. I beskrivningen används ordet tupp, eftersom det oftast är överblivna ungtuppar som slaktas.


Bostadshus
Det är lätt att bara stirra sig blind på ett bostadshus yta, d.v.s köksluckor, golv, badrum m.m, men det är oftast inte där de stora pengarna försvinner om något ska åtgärdas.. Det är inte många hus som är så dåliga att de bör avskräcka köp p.g.a det, men att hitta felen och på så sätt få ned priset på köpet är ju ett betydligt roligare scenario än att hitta dem senare och få bekosta dem själv.


Basilika
Basilika (Ocimum basilicum) är en flerårig art i familjen kransblommiga växter. Den används som kryddväxt och odlas vanligen som ettårig.  Den blir 30-50 centimeter hög. De späda bladen är 2-5 centimeter långa. Växten bildar på högsommaren 5 centimeter långa blomställningar med små vita eller blekt purpurfärgade blommor.
Åter nr 3/14
 • Gör din egen näverslira
 • Hamla dina träd
 • Småskalig kolning
 • God mat av pumpa
 • Naturlig biodling:
  Förökning genom svärmning
 • Vilda växter, del 9: Strandkål
 • Gunillas örter:
  Rölleka & Johannesört
 • Lettisk surdegsbakning
 • Jakt del 15: Mer om kött
 • Festivaler i somras:
  Rekofestivalen på Nääs
  Festivalen i Skärstad
 • Mies & Ericas nybörjarbrev x 2
 • Ett uppslag ur boken Självhushållning

Självhushållning: 300:- Eurotopia 2014: 200:- Skörda nya smaker: 200:-
Egenvård från örtagård: 120:- Kimchi: 180:- Skapa & Sälj!: 210:- Plåtslöjd: 200:-

Axplock ur galleriet

Blandisdam

Visningar: 122
Postad av: FM
i: Höns
Tomat S1

Visningar: 27
Postad av: Gilbert
i: Tomatsoppa
Gäss

Visningar: 150
Postad av: Markim
i: Bakom Buskarna
Fjäderpenna

Visningar: 425
Postad av: Kattuggla
i: Övrigt hantverk

Axplock ur forumet...

Alternativ.nu´s diskussionsforum består av ett 50-tal olika tavlor med ämnen från Ankor till Örter. Varje dag skrivs runt 800 nya inlägg och det finns idag över 620.000 inlägg i 40.000 olika ämnen, här är några axplock:
29 sep-14 kl 20:49 av Markus | Views: 195 | Comments: 3

Övriga ämnen/Redskap
Hej hur förvarar man handverktyg bäst i kallutrymme? Det är skyddat ifrån regn och vind men ska det ligga i fukttäta aluminium boxar eller i hyllor? eller i trälådor/ vanlig verktygslådor av plåt?
28 sep-14 kl 14:11 av davvakg | Views: 136 | Comments: 2

Mat & tillvaratagande/Drycker
Hej.
Har pressat 20 liter äpplemust och har för avsikt att jäsa detta utan tillsatser till cider.
Har förstått att det tar lång tid att spontanjäsa äpplen men tid har jag gott om.
Första frågan:
Just nu ligger äppelmusten och guppar i ett kärl med lock och jäsrör. Kommer jäsprocessen igång på detta sätt eller måste jag lämna locket öppet i något dygn?
26 sep-14 kl 12:07 av olivia.k | Views: 504 | Comments: 13

Bygga & bo/Uppvärmning
Hej.
Jag har två vedspisar inne. Jag har köpt lera, en hink på 5kg, som ska ligga på ugnen. (eldfast lera med spån)
På ena spisen har jag ingen lera alls, ska hela hinkens lera bara räcka till en spis? Det står inget på hinken om att det bara räcker till en spis.

I den andra spisen så är det lera fast saknas på ett ställe så där kanske jag kan komplettera med lite lera? Ingen har använt den vedspisen på ca 50 år, så måste jag ta bort den gamla leran eller duger den? Den går säkert att knacka bort. De som är löst har jag tagit bort och resten sitter bra, ca 2cm tjockt.

Sen undrar jag också om det är viktigt med brännjärn? Har förstått att det ska sitta nån lös del i spisarna som går att ta bort men några sådana har jag inte. Kan man köpa begagnade brännjärn eller nytillverkade som passar? Hade alla vedspisar brännjärn? Hur många sånna lösa brännjärn ska det vara i varje spis?
tacksam för svar.
25 sep-14 kl 18:55 av Fredrik86 | Views: 593 | Comments: 9

Djur/Biodling
Hej!
Ska bara börja med att klargöra att jag är grön biodlare, har ännu inte ägt mina samhällen i en månad. Har forskat så gott det går och kompletterar med att fråga och varje svar tenderar att skapa fler frågor.

Igår var jag ute hos bina för att fylla på sockerlösningen. Jag har sju st samhällen i gammaldags trågkupor. I fyra av samhällena var det tomt, i de övriga tre var det kvar trots att de haft 10 dygn på sig att få i sig 6kg socker i 4l vatten. Jag antar att detta är normalt med olika starka samhällen så det får väl bli som det blir.

Men utanför ett av samhällena, ett av de svagare, låg det döda bin. Ganska många. Min bigård står på grus och det var klart fler framför denna samt ett tiotal liggandes döda på flustret. Det ligger en och annan framför de andra med men det känns mer som normalt frånfall. Tillsyningsmannen har nyligen besiktigat kuporna och det var grönt ljus att flytta.

Min tanke är att mitt egna misstag i helgen kan ha bidragit till röveri. Jag skulle rengöra slungan vilket tidigare ägare inte gjort på okänd tid och har inte golvbrunn i slungrummet så jag tog ut den. Big mistake. Bina fann den och på fem minuter hade jag ett par hundra bin överallt som glatt åt halvt intorkad honung. Jag insåg snart att det är för sent att göra något åt så jag inväntade mörkret och gjorde rent det sista som inte bina fått i sig. Jag har läst på olika ställen att man inte ska "mata" sina bin på det sättet för det kan orsaka röveri och eftersom det nu är ett av de svagare samhällena som har fått denna massdöd så undrar jag om så kan vara fallet.

Vad tror ni mer kunniga? Bör jag göra något åt saken? Samhället är inte tomt även om det nu är ett par hundra medlemmar fattigare...

Tack på förhand!
Mvh Fredrik
Tessie
24 sep-14 kl 18:44 av Tessie
Views: 223 | Comments: 4

Djur/Kaniner
Ni som har många kaniner, vad har ni för bottenmaterial. Halm eller spån? Jag menar flera boxar där ni har ett antal honor i varje box.
23 sep-14 kl 21:54 av Fröken M | Views: 320 | Comments: 6

Djur/Höns
Mina fyra brahma slutade lägga ägg helt i augusti. Efter tre veckors uppehåll la en av hönorna ett ägg/dag i tre dagar, sedan dess har ingen av dom värpt. Alltså inga ägg på nästan två månader. En av dom har ruggat kraftigt, fjädrarna börjar växa ut nu.
Är detta normalt? Får vi inga ägg förrän till våren nu? Bör vi ha extra belysning i hönshuset eller driver man dom för hårt då? Viktigast är att dom mår gott så klart!
Spräkla
23 sep-14 kl 13:09 av Spräkla
Views: 151 | Comments: 1

Djur/Kaniner
Har köttkaniner som bor ute i betesburar under sommarhalvåret. Funderar nu på hur länge de kan gå på bara gräs innan vi behöver ge börja ge dem hö? Gräset växer fortfarande litegrann men vi har haft de första frostnätterna.
21 sep-14 kl 17:15 av piamari | Views: 315 | Comments: 2

Odling/Övrigt om odling
Bor i sydöstra Skåne, på sandjord, invid en liten sjö, eller våtmark. Vi har ett drygt hektar över som det gått får och betat på i flera år, ganska många får om jag förstått saken rätt, av sorten alpackor. De flyttade för två år sedan, och sen har det inte gjorts någonting med marken. Gräset och ogräset växer högt. Till våren skulle vi vilja börja odla grönsaker och potatis på ungefär 400 m2. Kan vi börja med att skaffa en jordfräs och fräsa upp den här ytan nu i höst? Ska man blanda i organiskt material nu också, eller vänta till våren?
Ska kanske tillägga att det verkar ganska bördigt här. Det lilla jag hann sätta i augusti i år (flyttade in i juli) växer så det knakar (mangold, ruccola, zuccini, malört, lavendel, rosor), och här är fullt av buskar och stora träd runt om, ingen mager sandskog alltså... men jorden är lättgrävd och (som sagt) sandig.
Har bara haft små grönsaksland förut. Tar tacksamt emot alla goda råd!
20 sep-14 kl 09:10 av mantis777 | Views: 580 | Comments: 8

Djur/Biodling
Hej.
I 4 av 5 kupor har våra bin inte dragit ned sockerlösningen nu på två veckor. Behöver vi vara oroliga eller tror ni att det löser sig?
Någon mer som har det här problemet denna sommar?
19 sep-14 kl 11:54 av Rubensgården | Views: 410 | Comments: 8

Odling/Spannmål & foder
Vi är i startgroparna för att odla eget spannmål. Undrar om man kan ge brödsäd till höns? Vill dra ner på antalet sorter och har även tänkt ha som människomat mest i form av att mala mjöl och äta bröd.
Pages: [1] 2 ... 369


* Inloggade just nu

* Forum

* Slumpad tråd

* Nytt i landskapet

No posts were found.

* Nya inlägg

* Nya annonser

* Nya bilder