Ur handboken...


Eldstorm i köksspisen
En eldstorm är egentligen nåt väldigt hemskt! Det kan vara en skogsbrand eller en tätbebyggd stad eller en brädgård som brinner så häftigt att luften omkring sugs in mot branden med stormstyrka och ökar häftighheten i branden ytterligare.


Hårdost
Hårdost kan delas in i tre olika grupper beroende på lagringstid och mognad. Traditionell hårdost med lång lagringstid, ex Grevé och Västerbottensost. Ytmognad hårdost, dvs ost som behandlas med bakteriekulturer på ytan för att påskynda mognaden.
 

Kaninskinn
Päls kaniner
Det finns raser som föds upp för sina skinn och kött med så klart. Rex kaninen har en annorlunda mjuk kort päls och har använts som päls och kött djur. Alla kanin pälsar kan användas men i storskalig päls produktion så vill handeln ha enhetliga skinn och kvaliteter.


Balpressar
Gemensamt för de olika typerna av balpressar är  att de är traktordragna och drivs av traktorns kraftuttag. Balpressen plockar upp strängar av hö/ensilage från fältet och packar ihop det till balar, vidare appliceras någon form av bindning runt balarna, antingen snöre (press-garn) eller ett nylonnät.


Rödbetor
Rödbeta är en lättodlad rotfrukt för husbehovsodlaren. Den ger stor skörd och angrips sällan av sjukdomar eller ohyra. Rödbetor går också utmärkt att lagra i stukor eller jordkällare tills nästa sommar.


Fönster
När fönsterglas började användas är ovisst. Vid utgrävningar av staden Pompéji, som ödelades av ett vulkanutbrott år 69 e.Kr. fann man fönsterrutor av glas i bronsramar. Kunskapen om glas försvann till stora delar i samband med romerska rikets fall. Delar av tekniken levde kvar i klostrens små glashyttor.


Järnört
Järnört är en flerårig ört som har en förvedad jordstam och som kan bli cirka sex decimeter hög, 30- 80 cm, och breder ut sig ca 30 cm. Stjälkarna är vanligen talrika och styvt upprätta, fyrkantiga, fårade och sträva. Bladen sitter motsatta och är djupt parflikiga, likt ett utdraget ekblad, glansiga, lätt ludna och med tydliga nerver.


Rödfärg
Rödfärgen är till sin typ en slamfärg vilket innebär att färgpigmentet är uppslammat i en vätska (vatten). Troligen hör denna typ av färg till våra äldsta färger, använda och utvecklade under många tusen år. Det finns en stor receptvariation bland slamfärgerna med tillsatser av olika naturprodukter som ger färgen speciella egenskaper. Dessa ämnen är ofta mineralämnen som också fungerar som pigment, olika jordfärgspigment som ockror och umbror.


Bruksraser grisar
Linderödssvinet är vår enda oförädlade svenska lantras av svin. Härstammar från Linderödsåsen i Skåne och Hallandsåsen i Halland/Skåne. Det var förr i tiden just på de sydsvenska åsarna med sina bok- och ekollon som svinskötseln var mest utbredd. Det rör sig om en medelstor svinras, Trynet är rakt, öronen medelstora ofta lite framåtställda, benen relativt korta och starka.


Koreansk silverbuske
Silverbusken växer vild i Japan, Kina och Korea. Den blir tre till fem meter hög och bred. Blommorna är kraftigt doftande och pollineras av bin. Doften antogs förr påverka kvinnor, så i gamla Persien låste man in kvinnorna under silverbuskens blomningstid. Busken skickar upp mycket rotskott. Bären är röda med en kärna.
Åter nr 3/15
 • Odla din egen vitlök 
 • Jakt del 19: Bygga en minkfälla 
 • Utflyttarbrev: Häglajvs i Gothem
 • Reparation av timrat båthus
 • Mies & Erikas nybörjarbrev
 • Getter del 2: Mjölka din get 
 • Solitärbin
 • Vilda växter 12: Säv 
 • Goda råd om att starta egen verksamhet.  
 • Kursreportage: Torkning -Tips & trix. 
 • Gunillas örter: En & åkerfräken  

Axplock ur galleriet

Gänget och jag

Visningar: 523
Postad av: Markim
i: Eggeby
Extraknäck

Visningar: 247
Postad av: Markim
i: Eggeby
Hundgarn- Aussie

Visningar: 122
Postad av: Forsnäs Hemman
i: Övrigt hantverk

Axplock ur forumet...

Alternativ.nu´s diskussionsforum består av ett 50-tal olika tavlor med ämnen från Ankor till Örter. Varje dag skrivs runt 800 nya inlägg och det finns idag över 620.000 inlägg i 40.000 olika ämnen, här är några axplock:
04 jan-15 kl 20:23 av ElvisHusse | Views: 6799 | Comments: 30

Odling/Övrigt om odling
Hej jag har tänkt börja odla mer i år då jag äntligen har flyttat till en gård. Men tyvärr så vet jag att det finns massor av mördarsniglar. Kan jag göra något åt dem eller är det rent kört. Anledningen till att jag frågar redan nu är att jag vill sätta in åtgärder så snabbt så möjligt så att jag kan odla så snabbt som möjligt. Som ni märker så är jag väldigt sugen på att komma igång.

Tack för svar och tips
Henrik Penrik Filivilivenrik
04 jan-15 kl 11:56 av Henrik Penrik Filivilivenrik
Views: 3094 | Comments: 7

Djur/Höns
Pga en ombyggnad i hönsgården har vi varit tvungna att flytta hönsgårdsdörren från ena sidan av hönshuset till den andra. Jag märkte att olika höns lärde sig olika snabbt att de skulle använda den nya dörren. Om vi antar att det är ett tecken på intelligens att lära sig var en ny dörr är, så råkade jag med andra ord skapa ett väldigt tydligt IQ-test här.

Så här smarta/dumma var de.

På förstaplats: "Lilla Kråkan" och "Berta", de två 5 månader gamla unghönorna. De är 50 % Wyandotte, 25 % Åsbo och 25 % Dvärgkochin. Visserligen flög de över nätet de första dagarna, men de hittade tillbaka genom den nya ingången på kvällen. Och efter ett par dagar sprang de både in och ut genom den.

Andraplats: Tuppen, far till de båda ovanstående, 50 % Åsbo och 50 % Dvärgkochin. Han verkade hitta ut redan efter någon dag, men stod och hängde med de dummare hönorna för det mesta. Jag misstänker dock att han i själva verket är lika smart som sina döttrar, men inte ville lämna de äldre hönornas sida.

Tredjeplats: Wyandottehönan och de två Brahmahönorna. De första dagarna gick de inte ut ur hönsgården alls. Dag tre, tror jag det var, jagade jag ut dem, eftersom tuppen och unghönorna var ute. På kvällen sedan förstod de inte hur man skulle gå in, utan stod och hängde utanför hönsgården där den förra dörren satt. Tuppen var med dem.

Dag fyra hade poletten trillat ner även där, och de gick in och ut via den nya ingången.
01 jan-15 kl 21:42 av Transport | Views: 4588 | Comments: 21

Odling/Grönsaker
Hur gör dom som odlar stora bakpotatisar?
Svårt att hitta entydlig information om detta.
En del säger sorten.
Andra säger gödning.
Vissa säger små sättpotatis.
Någon säger stor sättpotatis.
En säger stort mellanrum mellan potatisarna.
Somliga säger skörda sent.

Hur gör man för att få så stor potatis som möjligt.
28 dec-14 kl 10:07 av Hönslust | Views: 3363 | Comments: 5

Djur/Höns
Hej!
Vi har Bhrama, New Hampshire och Leghornhönor som vägrar gå in dagtid trots att det är 10 grader kallt ,dom har inte mat o vatten ute. Dom går ju självklart in och äter o dricker men sen kommer dom ut igen. I grunden så hoppas man ju på att dom själva känner när det är dags men man undrar ju.........  Vad har ni för erfarenheter?
Znibban
21 dec-14 kl 16:57 av Znibban
Views: 5653 | Comments: 27

Djur/Biodling
Sitter och funderar på vad man använder bivax i för produkter.
Salvor och läppbalsam, vet jag ju. Möbelpolish och rengöringsmedel för diskbänkar är det också bivax i.
Ljus, rullade av präglade vaxkakor, öronljus känner jag också till.
För länge, länge sedan när det var modernt med batik, så använde man bivax till det.
Har ni tips på annat?

Vad gör ni själva? Har ni något favoritrecept som ni vill dela med er av?

Jag vill ha lite Brainstorm!  :D
24 nov-14 kl 13:34 av DennisCA | Views: 3933 | Comments: 15

Bygga & bo/Uppvärmning
Vi har en ackumulerande ugn, en kakelugn alltså i modern tappning, av märket uunisepät. Vi har alltid haft spjället helt öppet, vi stänger aldrig det faktiskt för det sitter ganska högt uppe ovanför kaminen, jag som är 188cm når det inte utan hjälp av en stol, och skorstenen har ju "tak" så jag har inte tänkt det är nån big deal... Kaminen har också ett eget spjäll på sidan som jag brukar stänga när den inte används, men det är bara ett on/off spjäll.

Hursomhelst så jag började fundera att det brinner ju alltid väldigt friskt i spisen när man väl får igång elden, jag undrar ifall vi borde stänga spjället lite för att det inte ska brinna så snabbt och så att kakelugnen bättre ska ta till sig värmen från rökgaserna?

Instruktionerna för vår kamin säger annars 3kg max per gång och 3ggr eldning om dagen max, mera ska man inte elda. Hur ofta brukar ni elda och vilka mängder?
02 nov-14 kl 18:11 av anvegard | Views: 3792 | Comments: 11

Övriga ämnen/Örter
Jag har köpt en tomt som jag håller på att bygga ett hus på. I våras dränerade vi tomten och jag tycker att jorden har en ganska mrklig sammansättning som jag inte kan definiera. Den är väldigt svart och väldigt "kletig" Men jag har försökt att skikta den i vattenflaska och kan inte se att den innehåller någon ler alls. så jag kan inte kalla det lerjord. men det känns inte som mull heller. Mer gyttja...
Nu när man har kört med maskiner och dränerat så har ju den här tjocka jorden kletat ihop sig och lagt sig som ett lock på underliggande dränerande material.  så det blir ju fullt med vattenpölar ovanpå jorden. Resten av det underliggande materialet är sand så det borde ju dränera bra. Enligt de som gjorde jobbet kan det ta ett par vintrar då denna jordskorpa ska frysa sönder och luckras upp. Jag funderar på om den kanske finns några ettåriga gröngödslingsgrödor man skulle kunna så till våren med kraftiga rötter som kan hjälpa till med luckringen. Kanske vitsenap? några förslag.
01 nov-14 kl 09:20 av ludvig_nilss | Views: 3351 | Comments: 9

Djur/Getter
Ska man ge hö eller hösilage till getter? Det är 2 dvärggetter och vi har fri tillgång till både hö och hösilage, tacksam för svar
pettson
31 okt-14 kl 11:23 av pettson
Views: 3127 | Comments: 4

Djur/Får
Hur gör ni? Vi har gotlandstackor och Leicestertackor samt korsningar av dessa. De minsta lammen - under 12 kilo - maler vi allt kött och säljer som lammfärs. På slakteriet rekommenderade de mig att i stället låta dessa lamm gå kvar till påsk och slakta dem då. Att slakta så små lamm nu menar slakteriet kostar för mycket. Vi experimenterar nu med ett bagglamm.
Frågor:
Blir tackorna till dessa lamm brunstiga fast lammen går kvar?
Hur stor är risken att baggen stångar ihjäl de små bagglammen?
hustran
30 okt-14 kl 14:07 av hustran
Views: 2886 | Comments: 5

Odling/Grönsaker
När är det ok att klippa av blasten? Det börjar bli kallt och jag tänkte täcka landet med halm så jag kan skörda lite då o då?
Pages: [1] 2 ... 372

* Forum

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya bilder

Saft på rallarros

Visningar: 28
Postad av: Besksöta
i: Drycker
Några av mina höns

Visningar: 19
Postad av: Besksöta
i: Höns
Min blivande arbetsoxe

Visningar: 58
Postad av: Besksöta
i: Kor