Ur handboken...


Basilika
Basilika (Ocimum basilicum) är en flerårig art i familjen kransblommiga växter. Den används som kryddväxt och odlas vanligen som ettårig.  Den blir 30-50 centimeter hög. De späda bladen är 2-5 centimeter långa. Växten bildar på högsommaren 5 centimeter långa blomställningar med små vita eller blekt purpurfärgade blommor.


Året i bigården
Att fastlägga en exakt tidtabell för ingreppen i ett bisamhälle, är inte möjligt att göra. Ännu värre är det att försöka vara i fas med utvecklingen i hela vårt 150 mil avlånga land. Vad som däremot är möjligt, är att i någorlunda kronologisk ordning beröra de vanligast förekommande utvecklingsfaserna och ingreppen. Genom att jämföra med tecken i naturen kan man få en viss koll på tidpunkten för insatserna.


Träning av den unga brukshästen
Hästar utvecklar starka och långvariga band mellan individer , starkast är banden mellan mor och dotter .Hästhjordens uppbyggnad grundar sig på dessa familjegrupperingar . Fölet följer sin mor ända från födseln och går sällan mer än några meter från henne . Fölet uppfostras också av de vuxna individerna .
 

Skogskörning
I det småskaliga skogsbruket har hästen fortfarande en given plats, det är ett billigt, enkelt och smidigt sätt att köra ut stockarna till körväg eller hem till gården. De senaste åren har även ett visst uppsving av professionell körning med häst skett och det finns en hel del företagare som erbjuder skogskörning med häst för den som inte kan/vill skaffa en egen häst.


Kräftfiske
Kräftfisket brukar enligt tradition starta i augusti men sedan ett antal år tillbaka är detta inte längre lagstadgat utan fiske får ske hela året om man har fiskerätt efter kräfta, i vissa sjöar finns speciella kräftfiskekort att köpa. I Sverige finns det två typer av kräfta, dels den inhemska och numer också hotade Flodkräftan samt den från Nordamerika importerade Signalkräftan, vilken också nu är den dominerande sorten.


Kaninkött
För självhushållet är det möjligt att själv slakta och ta tillvara köttet från sina kaniner. Om man tänker sälja kött krävs ett godkänt slakteri och stränga hygieniska krav. Kaninkött är nyttigt. I jämförelse med andra köttslag har kaninkött goda egenskaper. Inget annat vanligt köttslag har så hög proteinhalt och så låg fetthalt som kaninkött. Närmast liknar det kycklingkött. Här är en liten sammanställning över några olika köttslag:


Skiffertak
Höjden av lyx", tycker en del när de tänker på skiffertak. "Bevare mig för gamla läckande skiffertak", säger andra... Båda har faktiskt rätt. Skiffer har lagts på många slott och herresäten, domkyrkor och andra förnäma hus där bara det allra bästa dög. I bygderna omkring skifferbrotten var transporterna korta och skiffern relativt billig och ansågs väl som en gudagåva.
 
Åter nr 3/14
 • Gör din egen näverslira
 • Hamla dina träd
 • Småskalig kolning
 • God mat av pumpa
 • Naturlig biodling:
  Förökning genom svärmning
 • Vilda växter, del 9: Strandkål
 • Gunillas örter:
  Rölleka & Johannesört
 • Lettisk surdegsbakning
 • Jakt del 15: Mer om kött
 • Festivaler i somras:
  Rekofestivalen på Nääs
  Festivalen i Skärstad
 • Mies & Ericas nybörjarbrev x 2
 • Ett uppslag ur boken Självhushållning

Självhushållning: 300:- Eurotopia 2014: 200:- Skörda nya smaker: 200:-
Egenvård från örtagård: 120:- Kimchi: 180:- Skapa & Sälj!: 210:- Plåtslöjd: 200:-

Axplock ur galleriet

Putte

Visningar: 156
Postad av: =Daniel
i: Andra fjäderfän
4

Visningar: 136
Postad av: Flemming
i: Ankor
Stekenjokk 2009

Visningar: 579
Postad av: granpa
i: Bilder på oss själva
Rabarber

Visningar: 52
Postad av: Torpar_jimmy
i: Odling

Axplock ur forumet...

Alternativ.nu´s diskussionsforum består av ett 50-tal olika tavlor med ämnen från Ankor till Örter. Varje dag skrivs runt 800 nya inlägg och det finns idag över 620.000 inlägg i 40.000 olika ämnen, här är några axplock:
novamie
12 sep-14 kl 06:09 av novamie
Views: 372 | Comments: 9

Odling/Spannmål & foder
Hej på er! Här är en riktig nybörjare på allt! Vi har precis gått och blivit med självlastarvagn och hökanon. Orsaken varför vi valde att köra med löshö är för att vi har så bra med utrymme på skullen, dock små luckor så inköpta rundbalar får vi inte plats med och måste förvara utomhus. Mycket plats på skullen som sagt men ganska magra och småa vallar. Det är frågan om max 2-3ha vi skulle slå hö på. Frågan är om man måste ha en fläkt som sluttorkar höet på skullen eller om det funkar att bara sprida ut det glest och inte kasta upp det i en stor hög? Tänker att det är en massa jobb att bygga en tork (vi har fläkt på den andra ladans skulle som vi i så fall måste flytta och så borde vi väl behöva bygga "ribborna" som höet ligger på). Men behövs det på 3-4 vagnslass (antar att det är frågan om något sånt?) och 60-70kvm yta med högt till tak. Och hur är det man mäter höets torrhet? Finns det speciella manicker för det?

Tacksam för svar!
11 sep-14 kl 22:01 av Peterrich | Views: 277 | Comments: 4

Djur/Getter
Har en igenslyad tomt på 500kvm som behöver röjas! vad är bäst att använda då, får eller getter?
10 sep-14 kl 07:15 av köksträdgård | Views: 131 | Comments: 1

Mat & tillvaratagande/Grönsaker & vegetariskt
Både mina vaxbönor och haricot verts har växt rejält i år. Därför lät jag bli att skörda baljor från några plantor för att få fram utsäde. De ser riktig bra ut nu, men det blev för många!
Har någon provat att torka sådana här bönor för att sen använda som kokbönor??
Zebulon
09 sep-14 kl 10:46 av Zebulon
Views: 312 | Comments: 8

Djur/Andra fjäderfän
Jag och min sambo har nyligen fått barn och behöver därför hägna in dammen där hemma. Och då tänkte vi passa på att bygga ett litet ankhus och kunna ha ankor i inhägnaden. Iom detta beslut att skaffa ankor så uppstod ett antal frågor:

*Dammen är ca 2-3 meter i diameter och kanske 1,5-2 meter djup. Räcker det för ankor att bada i?
*Blir vattnet på något vis förorenat av att ha ankor i? Vi pumpar nämligen vatten från dammen för att vattna trädgårdslandet med.
*Vilken lantras bör vi välja ifall vi vill både kunna få både ägg och kött. Är myskankorna och deras ägg ätbara och goda eller bör man hellre välja blå eller gul anka ur "ätsynpunkt"?

Hoppas att någon sitter inne på svar till dessa frågor :)
08 sep-14 kl 10:26 av cesar | Views: 415 | Comments: 8

Djur/Biodling
Hej

Vilka biraser föredrar ni?

Har haft svårt att välja därför har jag nu 10 krainer, 10 buckfast och 10 gula.

Min åsikt hittills är att de gula är lugnast, flitigast och starkast.

Vad tycker ni andra
07 sep-14 kl 20:22 av q-i | Views: 654 | Comments: 13

Bygga & bo/Övrigt om bygga & bo
detta är helt och hållet en teoretisk fråga;

om man köper ett hus som har el indragen fast man inte vill ha el i huset, vad gäller när man ringer nätägaren och säger att man vill bli
bortkopplad? får man betala hutlösa summor för detta? kommer man vara tvungen att fortsätta betala anslutningskostnad fastän elen är stängd?
06 sep-14 kl 05:33 av klarafina | Views: 222 | Comments: 2

Djur/Höns
Nu har jag en fundering, min ena höna har  fått kycklingar, de första tre kläcktes i förrgår, i går kom en och så i morse var det ytterligare en, hon har fyra eller fem ägg till, hur länge kan det vara ok? är det för att det är olika raser på äggen som de kläcks olika dagar eller kanske inte processen kom i gång samtidigt med alla ägg? kycklingen som kom idag var gul och stor för att var ny tycker jag, har ingen aning om vilka raser det är för jag fick äggen av grannens mamma, som har en liten flock blandrashöns och tre tuppar. Visst är det ok att hon får ha äggen kvar ett tag till, tänkte ju nästan att jag måste ta bort dem idag, men då hade ju en ny kläckts. :D
05 sep-14 kl 12:08 av Be | Views: 399 | Comments: 11

Övriga ämnen/Örter
Jag har en rosmarin i kruka, odlad från frö. Det är inte jättestor men välmående. Finns det någon chans i världen att få den att övervintra utomhus? Ifjol höll jag en planta inomhus, men den bara dog (torkade bort trots bevattning).

Så nu tänkte jag ifall det går utomhus. Bor i södra Finland. Har också en salvia, lär vara svåra att få att övervintra, men min har blivit en enorm buske som trivs och frodas. Därför tänkte jag att kanske rosmarinen också klarar sig trots allt? Finns det något annat man kan göra för att skydda plantan, än att lägga över täckmaterial?

Det är såpass varmt och soligt här ännu att jag tänkte den kunde hinna rota sig även om vi redan är i september!
mistlur
04 sep-14 kl 14:07 av mistlur
Views: 590 | Comments: 9

Bygga & bo/Övrigt om bygga & bo
Hej!

Jag funderar lite på vad jag behöver göra för min ladugård som håller på att sjunka ner i marken eftersom syll och en del övrigt virke är rötskadat samt husbockstunget. Jag trodde i min enfald att det var timrat men efter att ha rivit lite i det ser jag nu att "timret" är rätt tunt, 7 cm tjockt, samt att det inte är vanliga knutar. Trodde att knutarna var dolda under knutbrädor, men planken om man ska säga sitter iskjutna mellan stolpar med sågade spår i, de svarta stolparna på bilden. Lite svårt att se kanske...
Jag trodde att det var timmer som skulle bytas, men det visade sig vara mer åt plankhållet. Syllen behövs ju en ny dock, liksom ett par stolpar samt "väggplank"  :-\
Finns det någon som vet vad för byggnadstyp det handlar om?
Tips på hur man bör göra?
Har tillfälle att såga upp virke efter de mått jag själv vill, så det är väl lika bra att göra det ordentligt.
04 sep-14 kl 12:49 av Dvärgkochin | Views: 224 | Comments: 1

Djur/Höns
Mina dvärg kochin värper dåligt och har alltid gjort. Totalt har jag 11 hönor och en tupp, hönorna är allt från 1,5år till 3,5 år gamla, de yngre damerna köpte jag som avelsägg för att få in lite nya gener. Hönsen har en helt utmärkt hälsa och inget stressade med extra lyse eller så. De har alla haft kalkben mer eller mindre men nu jag smörjer jag titt som tätt och det verkar hålla benen fina. Dvärg kochin är ju glada för att ruva så jag brukar ha 2-4 som är sura men då är det ju ändå 7-9 stycken som borde värpa. Som bäst i våras fick vi 5 ägg/dag men nu är vi sen i början av augusti nere på typ 1 ägg var dag. Kan det finnas de som aldrig värpt? Hur kollar man vilka? Är helt enkelt dvärg kochin såhär ”ineffektiva”? Jag ger dem svenska foders ekologiska värpfoder och det skall tydligen vara ok även under ruggningen och vintern.

Passade i år på att köpa in avelsägg från Isbar så nu har jag två isbar hönor i hönsgården de är bara 4 månader ännu och jag antar att det dröjer innan de börjar värpa. Om allt blir bra kan man då räkna med ett ägg var dag från dem?
Pages: [1] 2 ... 367


* Inloggade just nu

* Forum

* Slumpad tråd

* Nytt i landskapet

No posts were found.

* Nya inlägg

* Nya annonser

* Nya bilder

IMG 20140329 091538

Visningar: 43
Postad av: Lilltill
i: Konstigt
Bockhornsklöver

Visningar: 41
Postad av: Maria C S
i: Växter hos oss
Framtiden

Visningar: 36
Postad av: Maria C S
i: Växter hos oss
Läkeväxt

Visningar: 22
Postad av: Maria C S
i: Växter hos oss