Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  hästavel/genetik  (läst 11371 gånger)

malinzz

  • Inlägg: 7
hästavel/genetik
« skrivet: 16 feb-09 kl 23:02 »
Hej! Jag har några funderingar gällande mitt sto. Jag vill ha ett föl som är svart eller skimmel. Vet någon vad jag får om jag korsar ett brunt sto (vars pappa var skimmel) med en skimmel som är e. skimmel u.skimmel.
Är det lättare att få fram en svart fölunge än en skimmel?(svart mer dominant än skimmel?) Har sökt på nätet men blir bara förvirrad.
Tacksam för svar:)

Weasel

  • Inlägg: 1852
    • Skåne
SV: hästavel/genetik
« Svar #1 skrivet: 17 feb-09 kl 00:03 »
Detta är emeraldas ämne! Hoppas hon hittar hit.
Bor i ett hus på landet med mina tre barn. Kuvasz, katter, nakenråttor och hamstrar. Oflar lite för husbehov.

 

emeralda

  • Inlägg: 84
    • Västergötland
SV: hästavel/genetik
« Svar #2 skrivet: 17 feb-09 kl 11:25 »
Hej! Jag har några funderingar gällande mitt sto. Jag vill ha ett föl som är svart eller skimmel. Vet någon vad jag får om jag korsar ett brunt sto (vars pappa var skimmel) med en skimmel som är e. skimmel u.skimmel.
Är det lättare att få fram en svart fölunge än en skimmel?(svart mer dominant än skimmel?) Har sökt på nätet men blir bara förvirrad.
Tacksam för svar:)

Om vi tar avblekbar skimmel först så är det anlaget dominant, och oberoende av andra anlag. Dvs hästen föds med vilken färg som helst (svart, brun, fux, gulsvart, gulbrun, isabell, musblack, brunblack, rödblack, brunskäck, isabellskäck etc etc) men har den dessutom anlaget för avblekbar skimmel, så blir den också skimmel (vilket brukar synas som utspridda vita hår efter första fällningen) och får  med åren fler och fler vita hår.

* För att bli skimmel måste minst en av föräldrarna vara skimmel, två enfärgade hästar kan aldrig ge en avblekbar skimmel (om det inte är en mutation, vilket är MYCKET sällsynt). En enfärgad häst kan heller aldrig ha ett skimmelanlag, hade det haft det så hade hästen också blivit skimmel. Därför saknar det betydelse att ditt stos pappa är skimmel - ditt sto har inte nedärvt det anlaget (hade hon gjort det hade hon också varit skimmel).

* En skimmel kan vara heterozygot skimmel (ha skimmelanlaget i enkel uppsättning) eller homozygot skimmel (ha skimmelanlaget i dubbel uppsättning). Om hästen är heterozygot eller homozygot skimmel syns vanligtvis inte. Men man kan göra en uppskattning av sannolikheten om man vet föräldrarnas färger och färgerna på hästens avkommor.   

* Betäcker man en "icke-skimmel" med en heterozygot skimmel så blir 50% av avkommorna (heterozygot) skimmel, och 50% "icke-skimmel".

* Betäcker man en "icke-skimmel" med en homozygot skimmel så blir 100% av avkommorna (heterozygot)skimmel.

* Betäcker man en heterozygot skimmel med en homozygot skimmel så blir alla avkommorna skimlar, 50% homozygota skimlar och 50% heterozygota skimlar.

SLUTSATS: I ditt fall bör du ha en god chans att få ett föl som blir avblekbar skimmel. Är hingsten heterozygot skimmel har du 50% chans, är hingsten homozygot skimmel har du 100% chans!!

P.S Konstantskimmel och stickelhårighet nedärvs annorlunda, och cremello/perlino (som inte är skimlar utan föds vita med blå ögon, och har dubbelt gulanlag) har diskuterars i en annan tråd.   

 

emeralda

  • Inlägg: 84
    • Västergötland
SV: hästavel/genetik
« Svar #3 skrivet: 17 feb-09 kl 12:40 »
När det gäller om en häst blir svart eller ej är lite mer komplicerat, eftersom fler anlag är inblandade.

Först finns det ett dominant gen som kallas E, och gör att svart färg kan breda ut sig över hela partier. Finns genen i dubbel uppsättning (EE) eller enkel uppsättning (Ee) så blir hästen svart eller brun. Saknas genen (ee) så blir hästen fux.

Sen finns det en annan dominant gen som kallas A, som begränsar den svarta färgen till man, svans, fötter och öronkant om den finns i dubbel (AA) eller enkel (Aa) uppsättning. En häst som har EE eller Ee tillsammans med AA eller Aa blir alltså brun. Medan en häst som har EE eller Ee men saknar genen A (har aa) blir svart.

På en fux (ee), så har det ingen betydelse om det är AA, Aa eller aa, hästen blir ändå fux.   

* Betäcker du en fux med en fux blir avkomman alltid fux.

* En svart häst kan ha genotypen EEaa, eller Eeaa. Betäcker man EEaa med EEaa eller Eeaa så blir 100% av avkomman svart. Betäcker man Eeaa med Eeaa så blir 75% av avkomman svart (25% EEaa och 50% Eeaa, men alla dessa är ju svarta) och 25% fux (eeaa).

* En brun häst kan ha genotyperna EEAA, EEAa, EeAA eller EeAa.
- Betäcker man en brun häst EEAA med en svart häst EEaa, så blir alla avkommor EEAa, dvs bruna. Betäcker man i stället samma bruna EEAA med en svart häst Eeaa, så blir 50% EEAa och 50% EeAa, men det även här är den synliga färgen brun på alla avkommor.

- Betäcker man en brun häst EEAa med en svart häst EEaa, så blir 50% bruna (EEAa) och 50% svarta (EEaa). Betäcker man den bruna EEAa med en svart häst Eeaa så blir även här 50% bruna (25% EEAa och 25% EeAa) och 50% svarta (25% EEaa och 25% Eeaa).

- Betäcker man en brun häst EeAA med en svart häst EEaa, så blir alla avkommor bruna (50% EEAa och 50% EeAa). Betäcker man den bruna EeAA med en svart häst Eeaa, så blir 75% av avkommorna bruna (25% EEAa, 50% EeAa) och 25% fuxar (eeAa).

- Betäcker man en brun häst EeAa med en svart häst EEaa, så blir 50% av avkommorna bruna (25% EEAa, 25% EeAa) och 50% svarta (25% EEaa, 25% Eeaa). Betäcker man den bruna EeAa med en svart Eeaa så blir 37,5% bruna (12,5% EEAa, 25% EeAa), 37,5% svarta (25% Eeaa, 12,5% EEaa) och 25% fux (12,5% eeAa, 12,5% eeaa).     

Sedan kan man naturligtvis även få fram en svart häst om man parar två bruna hästar med anlag EEAa eller EeAa, men chansen är max 25%.

SLUTSATS: Om man betäcker en brun häst med en svart häst kan det ge allt från 0% till max 50% svarta avkommor, beroende på vilka anlag de har, och det kan vara nästan omöjligt att ta reda på. Man ska också tänka på att en del hästar står registreerade som svarta fast de i själva verket är mycket mörkt bruna.
Har man två helt svarta hästar, där åtminstone den ena saknar fuxanlag blir dock avkommorna alltid svarta.

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
SV: hästavel/genetik
« Svar #4 skrivet: 17 feb-09 kl 14:10 »
Får jag också fråga vidare...

Om man har en fux som har mamma fux och pappa fux, kan man få fram någon annan färg än fux beroende på hingst?

På ardennersidan finns brunskimmel och blåskimmel också som anlag, hur yttrar sig de?
Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

fjäderfän

  • Inlägg: 1124
SV: hästavel/genetik
« Svar #5 skrivet: 17 feb-09 kl 14:20 »
om du tar en perlino får du isabell eller gulsvart gulbrun
sambo har 2 barn Tindra och Mio.  4hästar och 4katter

malinzz

  • Inlägg: 7
SV: hästavel/genetik
« Svar #6 skrivet: 17 feb-09 kl 18:11 »
tack för hjälpen ;D Och snabbt svar. Det blir alltså till att betäcka med en skimmelhingst vars föräldrar är skimmlar. Stoet är helbrunt med svart man och svans allstå ingen tilldens till avblekbar på något vis. Med borde ju ha det lite i sig då pappan var skimmel. Tack

Elektra

  • Inlägg: 478
SV: hästavel/genetik
« Svar #7 skrivet: 17 feb-09 kl 19:35 »
Hon har inget skimmelanlag alls eftersom hon inte är skimmel själv. Antingen har de anlaget och då syns det, eller så har de inte anlaget och då är de färgade. Vill du få ett svart eller skimlande föl bör du hitta en skimmelhingst som var svart innan han skimlade av. Det är ingen garanti att fölungen blir svart iaf, men chansen är större än om du väljer en som är född brun.
"Djur dödar inte för nöjes skull.
Endast människan finner nöje i att tortera och döda andra varelser."

emeralda

  • Inlägg: 84
    • Västergötland
SV: hästavel/genetik
« Svar #8 skrivet: 17 feb-09 kl 19:57 »
Får jag också fråga vidare...

Om man har en fux som har mamma fux och pappa fux, kan man få fram någon annan färg än fux beroende på hingst?

På ardennersidan finns brunskimmel och blåskimmel också som anlag, hur yttrar sig de?

När det gäller fux är det ett recessivt anlag, så betäcker du ett fuxsto med en svart eller brun häst så är chansen 50% att få en brun eller svart avkomma om hingsten har "fuxanlag" dvs är heterozygot för E (dvs Ee). Och är hingsten homozygot, EE, så blir inga avkommor fuxar. 

Detta gäller grundfärgen. Sedan kan man ju som det stod i ett annat inlägg betäcka med t ex perlino/cremello och då blir avkomman isabell, gulbrun eller gulsvart (beroende på om "grundfärgen" är fux, brun eller svart). Dessa färger har du också 50% chans att få om du betäcker med en isabell, gulbrun eller gulsvart.

Betäcker du med en avblekbar skimmel får du 50 eller 100% chans att få en skimmelfärgad avkomma (beroende på om hingsten är heterozygot eller homozygot, dvs har anlaget i enkel eller dubbel uppsättning).

På samma sätt fungerar nedärvningen med dorsalskäck (tobiano), som finns hos t ex shetlandsponnyer och islandshästar - skäckfärgade hingstar ger 50 eller 100% skäckfärgad avkomma beroende på om de är heterozygota eller homozygota. Om avkomman blir fuxskäck (rödskäck), brunskäck eller svartskäck beror på vilken "grundfärg" den har. Sedan finns det även andra typer av skäckar än tobiano, och de har lite krångligare nedärvning.

Likadant är det med blackanlaget - en blackfärgad hingst ger 50 eller 100% blackfärgad avkomma beroende på om de är heterozygota eller homozygota. Alla fjordhästar är homozygota blackar, vilket innebär att om en av föräldrarna är ren fjordhäst, så blir avkomman alltid blackfärgad. Även här beror det på vilken "grundfärg" hästen har om den blir rödblack, brunblack eller musblack.

Det finns ju även andra färger som kan nedärvas, t ex tigrering, konstantskimmel, sabino. 

emeralda

  • Inlägg: 84
    • Västergötland
SV: hästavel/genetik
« Svar #9 skrivet: 17 feb-09 kl 20:17 »
Får jag också fråga vidare...

Om man har en fux som har mamma fux och pappa fux, kan man få fram någon annan färg än fux beroende på hingst?

På ardennersidan finns brunskimmel och blåskimmel också som anlag, hur yttrar sig de?

Blåskimmel, brunskimmel och rödskimmel är konstantskimmel anlag i kombination med "grundfärgen" svart, brun eller fux. Dvs en blåskimmel är en svart häst som nedärvt konstantskimmelanlaget.

Skillnaderna mellan konstantskimmel och avblekbar skimmel är flera:
- Avblekbar skimmel föds alltid enfärgad och får fler och fler vita hår vid varje hårfällning. Konstantskimmeln föds antingen skimmelfärgad eller blir skimmelfärgad när den fäller fölpälsen.
- Avblekbar skimmel blir ljusare och ljusare ju äldre den blir (varje gång den fäller). Konstanskimmel behåller samma färg oavsett ålder, men blir oftast ljusare vår och höst just när den fäller, medan den mörknar igen sommar och vinter, när den fällt färdigt.
- Konstanskimlar är alltid mörkare på huvud och ben, än på resten av kroppen. Avblekbara skimlar är däremot oftast ljusare på huvudet.

När det gäller nedärvningen av konstantskimmel så beror den på ett dominant anlag. Men alla konstantskimlar är heterozygoter (har anlaget i enkel uppsättning) av den anledningen att homozygotvarianten är dödlig, avkommorna dör redan som foster. Därför ska man aldrig betäcka en konstantskimmel med en konstantskimmel, eftersom 25% av fostren dör innan födseln, 50% blir konstantskimlar och 25% blir enfärgade.

Vill man avla på konstantskimlar ska man istället betäcka dem med enfärgade hästar, då blir 50% av avkommorna konstantskimlar och 50% enfärgade (och inga dör som foster pga färgen - däremot kan det förstås hända av andra orsaker).

(Med "enfärgade" ston menar jag här "icke-konstantskimlar", sedan kan de förstås vara skäckar etc men det tar jag inte hänsyn till här, då det blir för komplicerat.)

emeralda

  • Inlägg: 84
    • Västergötland
SV: hästavel/genetik
« Svar #10 skrivet: 17 feb-09 kl 20:53 »
Får jag också fråga vidare...

Om man har en fux som har mamma fux och pappa fux, kan man få fram någon annan färg än fux beroende på hingst?

På ardennersidan finns brunskimmel och blåskimmel också som anlag, hur yttrar sig de?

Hos ardenner finns också en sorts "fux" som har kallats "läderfux" och egentligen inte är någon fux. I själva verket beror färgen på silveranlag, som är ganska vanligt hos islandshästar. Det beror på en dominant gen, Z, som bleker svart pigment men inte har någon inverkan på rött pigment. Homozygoter, ZZ, och heterozygoter, Zz, ser vanligtvis likadana ut.

- En silverbrun häst har skyddshår (man, svans och hovskägg) som är grå till halmgula. Täckhåren är röda till rostbruna och hästen ser närmast ut som en fux, med ljusare man och svans (trots att grundfärgen är brun). Den kan dock ha svart på framknä, has och skenor.
- En silversvart häst har också skyddshår som är grå till halmgula. Täckhåren är däremot mörkare, mer gråaktiga än hos den silverbruna - de kan variera mellan svartbruna och musgråa. Hästen ser ut som en mörk fux med grå man och svans (fast att grundfärgen är svart).
- En fuxfärgad häst med silveranlag påverkas inte, den ser ut som en vanlig fux. Men avkommorna kan förstås ärva silveranlaget.   

Eftersom det även finns äkta fuxar med ljus man och svans (som har anlaget ff=flaxen), så kan det ibland vara svårt att skilja framför allt silverbruna hästar från dessa fuxar.

Sar

  • Inlägg: 2653
  • hvilaro.blogspot.com
    • Hvila Ro - Prästgård anno 1700
SV: hästavel/genetik
« Svar #11 skrivet: 17 feb-09 kl 20:56 »
Hos ardenner finns också en sorts "fux" som har kallats "läderfux" och egentligen inte är någon fux. I själva verket beror färgen på silveranlag, som är ganska vanligt hos islandshästar. Det beror på en dominant gen, Z, som bleker svart pigment men inte har någon inverkan på rött pigment. Homozygoter, ZZ, och heterozygoter, Zz, ser vanligtvis likadana ut.

- En silverbrun häst har skyddshår (man, svans och hovskägg) som är grå till halmgula. Täckhåren är röda till rostbruna och hästen ser närmast ut som en fux, med ljusare man och svans (trots att grundfärgen är brun). Den kan dock ha svart på framknä, has och skenor.
- En silversvart häst har också skyddshår som är grå till halmgula. Täckhåren är däremot mörkare, mer gråaktiga än hos den silverbruna - de kan variera mellan svartbruna och musgråa. Hästen ser ut som en mörk fux med grå man och svans (fast att grundfärgen är svart).
- En fuxfärgad häst med silveranlag påverkas inte, den ser ut som en vanlig fux. Men avkommorna kan förstås ärva silveranlaget.   

Eftersom det även finns äkta fuxar med ljus man och svans (som har anlaget ff=flaxen), så kan det ibland vara svårt att skilja framför allt silverbruna hästar från dessa fuxar.

Jag hoppades att du skulle svara! Tack för utmärkta redogörelser över färgaveln! :-*

fjäderfän

  • Inlägg: 1124
SV: hästavel/genetik
« Svar #12 skrivet: 18 feb-09 kl 07:29 »
vad skulle vi göra utan dej när det gäller detta med alla lustiga färg kominationer.

tack så mycket esmeralda
sambo har 2 barn Tindra och Mio.  4hästar och 4katter

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
SV: hästavel/genetik
« Svar #13 skrivet: 18 feb-09 kl 08:14 »
Tack så jättemycket!

Funderar på om min fux är silverfux, hon har egentligen tre färger i manen... eller nja den skiftar i olika färger; röd, silver och gråvitt (svårt att beskriva)... och så har hon lite svarta fläckar här och där på kroppen, ser lite ut som hon är smutsig..

Bifogar bild
Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

Norrsken...!

  • Inlägg: 348
  • (Norr)skenet kanske bedrar...?
SV: hästavel/genetik
« Svar #14 skrivet: 21 feb-09 kl 21:44 »
Oj! Vilken färgstark sak/häst - helt underbar!

emeralda

  • Inlägg: 84
    • Västergötland
SV: hästavel/genetik
« Svar #15 skrivet: 22 feb-09 kl 13:38 »
Tack så jättemycket!

Funderar på om min fux är silverfux, hon har egentligen tre färger i manen... eller nja den skiftar i olika färger; röd, silver och gråvitt (svårt att beskriva)... och så har hon lite svarta fläckar här och där på kroppen, ser lite ut som hon är smutsig..

Bifogar bild

Hon skulle kunna vara silverbrun. Men det är som sagt svårt att säga med absolut säkerhet, bara med ledning av en bild.

För att kunna vara silverbrun måste minst en av hennes föräldrar vara silverbrun eller silversvart (eller vara fux med silveranlag, som ju ser ut som en vanlig fux, men i sin tur måste ha minst en förälder med silveranlag).

Ett säkert tecken på att en häst är silverbrun eller silversvart är att den har lämnat en brun eller svart avkomma vid betäckning med en äkta fux utan silveranlag.

Vet du vilka färger hennes föräldrar har?

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
SV: hästavel/genetik
« Svar #16 skrivet: 22 feb-09 kl 14:26 »
Citat från: emeralda link=topic=59295.msg474593#msg474593 date=1235306323

Vet du vilka färger hennes föräldrar har?
[/quote

Nja, de kan vara silverbruna eller fux vet ej säkert. Har letat på nätet efter hennes far Atlet 11708 i passet står att far och mor är fux men de kanske kan vara silverbruna ändå? Vet ej hur noga man skriver ut i passet?
Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
SV: hästavel/genetik
« Svar #17 skrivet: 22 feb-09 kl 20:36 »

Det finns ju även andra färger som kan nedärvas, t ex tigrering, konstantskimmel, sabino. 


Mitt halvblodssto är sabino, hon har de flikiga strumporna och vit underläpp och har tidigare gett en fux med massor av vitt och bukfläck när pappan var i stort sett helt brun, men även "normalfärgade" avkommor.  :) Kan sabinos vara homozygota?

emeralda

  • Inlägg: 84
    • Västergötland
SV: hästavel/genetik
« Svar #18 skrivet: 26 feb-09 kl 14:05 »
Mitt halvblodssto är sabino, hon har de flikiga strumporna och vit underläpp och har tidigare gett en fux med massor av vitt och bukfläck när pappan var i stort sett helt brun, men även "normalfärgade" avkommor.  :) Kan sabinos vara homozygota?

Nedärvningen av "vanlig" skäck, dorsalskäck eller tobiano, är inte så komplicerad. Det är ett dominant anlag som nedärvs på samma sätt som avblekbar skimmel (se inlägg ovanför).

Men det finns också andra typer av skäckanlag, och deras nedärvning är mer komplicerad. Gemensamt för dessa skäcktyper är att de är ventralskäckar (det finns mest vitt på buksidan av hästen).

En sabinofärgad häst har oftast bred bläs eller lykta, fyra vita ben och vita små bukfläckar, ofta med diffusa kanter, som ibland även kan finnas på bål, hals och huvud. Vita stickelhår förekommer ofta runt fläckarna och ganska ofta även över hela hästen. Färgen finns bl a hos clydesdale, shirehäst, welsh, paint och bl a holländska halvblod. Genen är dominant, och nedärvs på samma sätt som avblekbar skimmel och tobiano. Dvs det finns både homozygoter och heterozygoter, homozygoter ger 100% sabinoavkommor och heterozygoter ger 50% sabinoavkommor (med "normalfärgad" häst).

En annan typ av skäck är recessiv skäck eller "bukskäck". Dessa skäckar har breda vita tecken på stora delar av huvudet, oftast blå regnbågshinna i ögonen, fyra vita ben där det vita oftast fortsätter upp i buken. Det är en tydlig gräns mellan färgade och vita ytor (till skillnad från de flesta sabino-skäckar). Färgen finns hos bl a finsk häst och gotlandsruss och i Baltikum (och det är inte omöjligt att anlagen även finns hos sv hbl). Nedärvningen är i huvudsak recessiv, men något komplicerad då det finns flera anlag på samma locus.
SS = normalfärgad med normalfärgade ögon
Ss1 = normalfärgad med normalfärgade ögon
Ss2 = normalfärgad men med stora vita tecken på huvud och ben
s1s1 = normalfärgade men blåögda hästar
s2s2 = skäckfärgad
s1s2 = blåögd med stora vita tecken på huvud och ben och ev en liten vit fläck på buken
(Blåögd eller glasögd, kan innebära antingen att hela ögat eller bara regnbågshinnan är blå. OBS dock att även hästar utan detta s1-anlag kan ha ett eller två blå ögon, speciellt om ett vitt tecken når fram till eller över ögat. Och cremello/perlino-färgade hästar har alltid blå ögon.)

En tredje typ är overo, som är vanlig hos paint och pinto. Huvudet har stora vita tecken, ofta förekommer ett eller två vita ögon. Färgad hårrem finns kvar längs rygg, halsens undersida, bringa ben och svans. Oftast är ett eller flera ben färgade. Gränsen mellan färgade och vita ytor är ofta flikiga.
Nedärvningen stämmer bäst med ett dominant anlag, men homozygoten ger helvita föl, som dör vid några dagars ålder pga en defekt i tarmkanalen (Lethal white foal syndrome, LWFS). Man måste därför definitivt undvika att betäcka två hästar med overoanlag.
OO = letalt (dödligt) vit
Oo= overoskäck
oo = normalfärgad häst
En konstig egenhet är, att ibland händer det att två normalfärgade hästar (paints) ger ett overoföl, vilket inte stämmer med dominant arvgång. Dock förärver sig detta föl i sin tur dominant, dvs ger 50% overo tillsammans med normalfärgade hästar. Så kanske är nedärvningen mer komplicerad än så.

SAMMANFATTNINGSVIS så finns det alltså flera olika sorter av skäckar; Tobiano och Sabino är dominanta anlag som förekommer både som homozygot och heterozygot. Overo verkar nedärvas dominant, men homozygoter föds vita och dör som föl. "Bukskäck" nedärvs i huvudsak recessivt, och det finns fler anlag på samma locus som kan samverka.

För att komplicera det ytterligare så kan en häst ha flera olika skäckanlag samtidigt, eftersom anlagen för tobiano, sabino, overo och bukskäck sitter på olika locus. Detta förekommer ganska ofta hos paint och pinto, men är ganska sällsynt för övrigt eftersom de olika skäckanlagen förekommer inom olika raser.

P.S Vad är det för stam på ditt sto? 


 

emeralda

  • Inlägg: 84
    • Västergötland
SV: hästavel/genetik
« Svar #19 skrivet: 26 feb-09 kl 14:11 »
[quote author=emeralda link=topic=59295.msg474593#msg474593 date=1235306323

Vet du vilka färger hennes föräldrar har?


Nja, de kan vara silverbruna eller fux vet ej säkert. Har letat på nätet efter hennes far Atlet 11708 i passet står att far och mor är fux men de kanske kan vara silverbruna ändå? Vet ej hur noga man skriver ut i passet?

Tyvärr är jag inte så insatt i ardennerstammar att jag vet vilka hingstar som har silveranlaget.

Eftersom det kan vara svårt att skilja på en silverbrun häst och en fux med ljus man och svans, är det inte helt säkert att det blir rätt i passet.
På hingstar som varit i avel några år, brukar man dock märka på avkommorna vilken färg en hingst har. T ex halvblodshingsten Dragon som först stod som fux i stamboken men som sedan visade sig vara isabell (jag tror det var likadant med newforesthingsten Leed´s Boy), och halvblodshingsten Bernstein som stod som brun eller mörkbrun först och sedan visade sig vara gulbrun. Även om de här exemplen gäller gulanlaget, så kan ju silveranlaget visa sig hos avkommorna på liknande sätt.
 


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

307 gäster, 1 användare
xaelanar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser