Författare Ämne:  Höns nybörjare  (läst 316 gånger)

devilsdaughter

  • Inlägg: 1
    • Blekinge
Höns nybörjare
« skrivet: 09 nov-16 kl 16:45 »
Hej!
Jag är uppväxt med höns och nu i vuxen ålder funderar vi på att skaffa höns efter påtryckningar från barnen.
Vi bor på landet och har flertalet andra djur och alla möjligheter till att också ha höns. Trots att jag hade mycket hand om hönsen som ung så känner jag nu att jag inte kan någonting och verkligen måste läsa på vad det är vi ger oss in i.
Det är en stor fråga som kommer upp i mitt huvud som jag tänkte att jag kanske kan få hjälp med här? Och det är risken för samonella och andra sjukdomar. När man köper ägg från butik så är ju både ägg och höns testade men hur gör man hemma? Vågar man ändå äta löskokta ägg liksom? Min man som är MYCKET rädd för sådant och noga med sådant kommer nog inte låta barnen äta ägg alls hemifrån om det finns minsta risk. HUR får hönsen samonella och hur pass stor är risken att höns man har hemma får det? Om man testar mot samonella så finns väl ändå risken att de får det efter att det testats? Är det vanligt att höns får sjukdomar? Fick ringorm en gång på våra marsvin och det smittades till oss och hela vår värld handlade om sanering och behandling i över ett år. Vill INTE gå igenom något sådant igen.
Andra råd eller tips vad gällar att skaffa eller inte skaffa höns?

Skogsvilde

  • Inlägg: 9119
    • -
SV: Höns nybörjare
« Svar #1 skrivet: 09 nov-16 kl 17:15 »
Risken att få salmonella i en hobbyflock är betydligt mindre än i storproduktion

Följer man bara de vanliga smittskyddsreglerna som att inte ge rester från matbordet, eller animalier så är man väldigt säker. 
Sedan kan man titta lite på var fodret kommer ifrån. Och då kanske köpa säd lokalt från en granne som använder sin skörd i sin djurproduktion.
För att öka säkerheten för hönsen så kan man vidare ha finmaskigt nät i hönsgården och ha ett tätt tak.
Då klarar man sig i större utsträckning från att få smittor burna av vilda fåglar.

Förövrigt så är salmonella testerna som görs på hönserierna inte 100% säkra heller.
Detta då man plockar ut stickprov ur produktionen för att se förekomsten.

Bösahusarn

  • Inlägg: 598
  • Lagom kan också vara för mycket.
    • Skåne
SV: Höns nybörjare
« Svar #2 skrivet: 09 nov-16 kl 17:38 »
Höns kan få sjukdomar...men något som är ganska viktigt när man skaffar djur är ju att man är mentalt beredd att ta fram yxan när det börjar skena.
Det känns krångligt att vid varje liten motgång gå runt med mediciner, behandla och hoppas....o det blir dyrt med veterinärer.

Så är man beredd att gräva en grop och slipa yxan så löser sig det mesta.

Salmonella, ja det förekommer säkert...jag tror själv att jag riskerar mer när jag tar in ägg i kylen som inte alltid tvättas så noggrant (ja jag vet att dom inte behöver kylas men de känns bra).

Jag tror att svullna ögon och kalkben är det som drabbar dom oftast...och lite löss.


Så planera deras boende med list så löser sig det mesta.
Det är aldrig för sent att ge upp.

kurt

  • Inlägg: 2947
SV: Höns nybörjare
« Svar #3 skrivet: 09 nov-16 kl 18:42 »
Risken att få salmonella i en hobbyflock är betydligt mindre än i storproduktion

Följer man bara de vanliga smittskyddsreglerna som att inte ge rester från matbordet, eller animalier så är man väldigt säker. 
Sedan kan man titta lite på var fodret kommer ifrån. Och då kanske köpa säd lokalt från en granne som använder sin skörd i sin djurproduktion.
För att öka säkerheten för hönsen så kan man vidare ha finmaskigt nät i hönsgården och ha ett tätt tak.
Då klarar man sig i större utsträckning från att få smittor burna av vilda fåglar.

Förövrigt så är salmonella testerna som görs på hönserierna inte 100% säkra heller.
Detta då man plockar ut stickprov ur produktionen för att se förekomsten.


Det är definitivt större chans att hobbyflockar av höns får salmonella än att de får det i storproduktion, även om det kanske drabbar färre personer!

http://www.cdc.gov/salmonella/live-poultry-05-16/index.html/

Storproducenterna kör ju system där de rensar ur hela systemet när de byter besättning, de håller inte på och plockar in nya höns efter hand, dessutom har de slutna system, där det inte förekommer någon kontakt med vilda fåglar. Smittkällorna är ju nya ungfåglar, kontakt med vilda fåglar och foder. I Sverige är det ju ändå mycket ovanligt


Skogsvilde

  • Inlägg: 9119
    • -
SV: Höns nybörjare
« Svar #4 skrivet: 09 nov-16 kl 20:23 »
Det är definitivt större chans att hobbyflockar av höns får salmonella än att de får det i storproduktion, även om det kanske drabbar färre personer!

http://www.cdc.gov/salmonella/live-poultry-05-16/index.html/

Storproducenterna kör ju system där de rensar ur hela systemet när de byter besättning, de håller inte på och plockar in nya höns efter hand, dessutom har de slutna system, där det inte förekommer någon kontakt med vilda fåglar. Smittkällorna är ju nya ungfåglar, kontakt med vilda fåglar och foder. I Sverige är det ju ändå mycket ovanligt


Äggfabrik menar du?

sonja på slätten

  • Inlägg: 2643
    • Halland
SV: Höns nybörjare
« Svar #5 skrivet: 09 nov-16 kl 21:06 »
Detta med salmonella har varit uppe i en mycket stor facebookgrupp och man frågade om någon fått salmonella  från sina hobbyhöns eller hört talas om någon som fått det. Ingen hade det.
Därmed inte sagt att inte risken finns. Småfåglar tycks ofta ha salmonella och flera katter har smittats. Eftersom sjuka fåglar gärna håller till vid fågelbord där mat är lätt att komma åt, kan man ju som hönsägare undvika att mata vilda fåglar, vare sig det sker vid fågelbord eller gäller hönsens mat.
Uppfödare av DVÄRG-KOCHIN och DVÄRG-WYANDOTTE  sedan mer än 20 år.  Ägare till en underbar långhårscollie.


 


* Inloggade just nu

179 gäster, 7 användare (1 dolda)
Ek, Pirella, talk to me goose, Balo, Luffsen, jägaren

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser