Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Strö i lösdrift  (läst 647 gånger)

ellenlinnea

 • Inlägg: 5
  • Härjedalen
Strö i lösdrift
« skrivet: 02 jun-16 kl 12:32 »
Hej!

Om ett par veckor kommer det att anlända ett par får till gården. I augusti kommer ytterligare två stycken.
Det är våra första får och något vi har försökt få till i ungefär ett år nu, innan vi äntligen hittade en fårägare som gärna ville sälja några får (finns inte enbart en handfull fårbönder inom acceptabelt avstånd, och har därför inte hittat någon som kunde tänka sig att sälja förens nu).
Fåren kommer att gå på lösdrift under vintern, och jag funderar på vilket strö som fungerar bäst för fåren i byggnaden de kommer att ha tillgång till. Jag vet att den nuvarande ägaren till fåren har halm i en av sina byggnader.
Någon som har erfarenheter? För- och nackdelar med tex halm eller spån? (Spån är betydligt lättare att få tag på häromkring än grovt halm dessutom..)

Tack på förhand!

kurt

 • Inlägg: 3245
SV: Strö i lösdrift
« Svar #1 skrivet: 02 jun-16 kl 12:45 »
Litteraturstudie där man jämför olika strömaterial:

http://stud.epsilon.slu.se/5725/1/Nihlstrand_J_130624%20.pdf

vallhunden

 • Inlägg: 2985
  • Västergötland
SV: Strö i lösdrift
« Svar #2 skrivet: 02 jun-16 kl 14:58 »
Spån fastnar i ullen, det är inte bra!! Halm blir det en riktig varmstöbädd av som värmer fåren på vintern. Man kan också ströa med ratorna av höet...
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

skogaliten

 • Inlägg: 476
SV: Strö i lösdrift
« Svar #3 skrivet: 02 jun-16 kl 15:28 »
Jag genom åren provat: bara halm, halm med spån under, halm med torv under, och spån (fast bara till baggar, inte till stor grupp med tackor och lamm).

I praktiken är halm det enda som verkligen fungerar på ett rimligt sätt. Halm med torv underst fungerar också bra, men den stora fördelen med torven är att det blir bra gödsel fortare. Förutom till baggarna (4 st) som har grusbädd, så har vi betongplatta under bädden.

Tänk på att man gör en bädd, alltså strömaterialet ligger hela vintersäsongen, och man fyller bara på med nytt ovanifrån, man mockar inte. Bädden ska vara torr och ren på ytan, och blir varm underifrån genom de pågående nedbrytningsprocesserna.
Om man mäter temperaturen i bäddens ytskikt, så är det plusgrader i bädden, fast det är många minusgrader i luften. Bädden fungerar som en värmedyna till exempelvis nyfödda lamm.
Att röra runt i bädden innebär att man river fram nedbrytningsprodukter, vilket kan orsaka allehanda sjukdomar och besvär, i synnerhet för lamm.

En bädd av halm sätter sig snabbt, bädden blir varm från botten av den nedbrytning som startar och bidrar till en torr och komfortabel liggplats för fåren, och det blir måttliga mängder "bös" i ullen av halm.
Dessutom uppskattar fåren nyströdd halm, både som tidsfördriv och som mat. De letar bortglömda korn, och äter både av själva halmen samt av ogräs som kommer med.

Spån är värdelöst i praktiken, i synnerhet vid hobbyhållning av får. Spån måste vattnas om det ska ha en chans att sättas sig och bilda bädd, och det behövs också en större mängd får per ytenhet för att få bädden att fungera som en bädd. Spån är svårt att gödsla ut, i synnerhet om man inte har betongplatta under, det liksom klistrar fast sig överallt.
Dessutom så tar spån en enorm tid på sig för att komposteras så att man kan sprida den som gödsel.

Men den absolut viktigaste invändningen mot spån är att spånet "äter sig in" i ullen! Dels så blir det svårt att maskinklippa fåren, skären blir väldigt snabbt slöa, och den ull man får blir väldigt geggig och smutsig och i stort sett omöjlig att använda till något slags hantverk alls. Antagligen så blir det också svårt att låta bereda skinnen, om det sitter för mycket spån i ullen.

På hösten släpper man ju in nyklippta tackor i fårstallet/ligghallen/lösdriften, så spånet hamnar liksom i botten av ullen.

Jag har läst studien, och den tar i princip ingen som helst hänsyn till skinn, ullkvalitet eller klippningsteknik...

Till fyra-fem får räcker en storbal halm, kanske behövs två, räcker antagligen över hela vintern (beroende på bottenytan på lösdriften), storbalar med halm är ganska lätta och körs enkelt på en vanlig släpkärra efter personbil, så någonstans så finns det nog halm att köpa. Köp en eller två storbalar, ställ dem torrt, på lastpallar med presenning under och täckt med presenning om inomhusutrymme saknas, och skala av därifrån. Första "fluffiga" lagret i lösdriften ska vara minst 50 cm högt, det trampas snabbt ihop av fåren, så i början får man ströa rätt ofta, så att det blir mjukt och skönt. Ha inte en onödigt stor bottenyta till fåren, då kommer bädden inte att fungera, utan håll det lagom stort, något större (20-30%) än KRAV:s regelverk tycker jag är lagom yta för får som ska få lamm. Får som inte får lamm räcker minimum enligt KRAV väl.

Lycka till!

olivia.k

 • Inlägg: 1206
  • Jämtland
SV: Strö i lösdrift
« Svar #4 skrivet: 02 jun-16 kl 15:40 »
Jag använder hö till bädden eftersom det hö jag har är ganska värdelöst bitvis vilket gör att det blir mycket spill kvar på foderbordet som jag ströar med.
Mina baggar är utegångsdjur och jag mätte temperaturen i deras ligghall och det var 27 grader varmt på vissa ställen i bädden trots att det var minus 10 i luften så det verkar funka bra att få det att brinna trots att man ströar med hö direkt på jordgolv.

Nina W

 • Inlägg: 3014
  • Värmland
SV: Strö i lösdrift
« Svar #5 skrivet: 02 jun-16 kl 16:19 »
Halm eller hö är bäst, men den bör vara hackad. Långa strån + skit bildar en ogenomtränglig platta som det är svårt att mocka ut.

skogaliten

 • Inlägg: 476
SV: Strö i lösdrift
« Svar #6 skrivet: 02 jun-16 kl 16:31 »
Ja visst fungerar övergrovt hö som alternativ till halm!
Det bryts kanske ner lite i snabbaste laget, men det spelar mindre roll i riktigt små besättningar.

ellenlinnea

 • Inlägg: 5
  • Härjedalen
SV: Strö i lösdrift
« Svar #7 skrivet: 02 jun-16 kl 19:34 »
Tack så hemskt mycket för alla snabba svar! Halm låter ju som den bästa lösningen helt klart. Hade inte tänkt på att spån fastnar i ullen, men det är ju såklart att det gör! Ibland tänker man inte riktigt hela vägen fram bara ;)

Då ska jag höra med den nuvarande ägaren till fåren och se varifrån hon skaffar sitt halm.

Tack igen!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

169 gäster, 0 användare

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser