Författare Ämne:  Ni som säljer ägg till butik..  (läst 21667 gånger)

Karina

  • Inlägg: 246
  • småskalig... irrationell...
    • Uppland
    • Ålbrunna Gård
Ni som säljer ägg till butik..
« skrivet: 10 nov-11 kl 09:49 »
Vi har nu byggt ett nytt hönshus där det kommer att rymmas lite fler höns än i det förra, typ 50. En lokal delikatess-affär vill jättegärna köpa ägg av mig men nu har jag försökt sätta mig in i reglerna för detta och inser att jag måste i så fall dels registrera mig få ett produktionsnummer och stämpla äggen, så långt allt väl. Men sen börjar jag läsa om salmonella-provtagning, och det verkar som om jag med jämna mellanrum skulle måsta ta dit en distriktsvetrinär för provtagning av hönsens avföring för att se om de har salmonella. Här spricker den ekonomiska kalkylen...

Vad jag har förtstått så kan jag endast sälja direkt till konsument. Någon som säljer ägg till butik och provtar för salmonella? Vad kostar det?

Föreskrifter för obligatorisk salmonellakontroll i denna länk:  http://www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b080001110/2007-019.pdf
Bor med min familj på en avstyckad gård i Stockholms län. Vi har höns, kalkoner, bisamhällen, gotlandstackor, grisar på sommarhalvåret och 2 kattor och en norsk buhund.
Är självförsörjande på väldigt mycket men inte allt. Ännu.

Existens?

  • Gäst
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #1 skrivet: 10 nov-11 kl 10:26 »
Salmonellaproverna är ju den lilla biten. Dom tar du själv, man får strumpor som man trär på skorna och går runt i hönshuset, sen lägger man dom i en speciell påse och skickar in. Jag anlitar Al-control, och det kostar runt 400 kr varje gång, men man tar ju bara ett par ggr per år.

Däremot måste du få en loikal godkänd som packeri om du vill sälja till affär, och det är iofs inte några jätteproblem, men du måste ju kunna lysa äggen. Säljer du på flak i blandade storlekar så är det lite enklare med viktklassningen.

Stämpeln du får ger dig bara rätt att sälja på torg, inte via affär.

Existens?

  • Gäst
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #2 skrivet: 10 nov-11 kl 12:53 »
Nej, helt ute och cyklar är du säkert inte.. Men ägg har en relativt låg kravlista på sig när det gäller temperatur, och det står egentligen bara att man ska ange på paketet att det ska förvaras kallt, efter inköp. Man behöver inget extremt kylrum hemma t.ex, men det ska ju gå att reglera så det inte blir mer än 15 grader ungefär.

Helle-Mari

  • Inlägg: 205
    • -
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #3 skrivet: 10 nov-11 kl 13:10 »
Jag måste enligt lagstiftningen ta salmonellaprov 3 gånger/år. 2ggr själv och 1gång med distriksveten. Säljer du äggen vid stalldörr behöver du ingen stämpel. Men man får inte tvätta äggen.
Har inte i huvet nu vad salmonellaproven kostar men det ligger nog på en 1500 kr när distriktarn ska vara med. Jag tar det provet i januari varje år. Sen har de kommit på en ny kontroll som jordbruksverket ska utföra. Den heter "årlig kontroll av eu:s handelsnormer för ägg"...phuuu..
Det kostar 1000 spänn varje år och inom en 3 årsperiod får man ett besök från jordbruksverket. då gäller det att ha journalerna i ordning och alla mått i hönsstallarna rätt.
Ska du sälja till affär ska du ha stämpel och packeritillstånd...(tror jag).

Karina

  • Inlägg: 246
  • småskalig... irrationell...
    • Uppland
    • Ålbrunna Gård
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #4 skrivet: 11 nov-11 kl 14:34 »
Trist det här!
Folk vill ju köpa lokalproducerat och jag kommer ju att ha ägg att sälja. Det blir till att endast sälja direkt från gården men nog är det synd att det inte ska få saker och ting att gå ihop när man vill hålla på i liten skala, att hela vinsten i så fall ska ätas upp av provtagningsavgifer och tillsynsavgifter. Mest besviken kommer butiksägaren att bli när jag berättar att jag inte kommer att kunna sälja ägg till honom...
Bor med min familj på en avstyckad gård i Stockholms län. Vi har höns, kalkoner, bisamhällen, gotlandstackor, grisar på sommarhalvåret och 2 kattor och en norsk buhund.
Är självförsörjande på väldigt mycket men inte allt. Ännu.

Existens?

  • Gäst
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #5 skrivet: 11 nov-11 kl 15:11 »
Du får göra om dom i Alingsås...butiksägaren köper hönsen av dig, då säljer han egna ägg och det blir lagligt ;)

Jag kommer strax att starta upp en tråd här om vägen till ett godkänt äggpackeri.. du kan ju följa den så får du se om det verkar oöverstigligt..

lädertommy

  • Inlägg: 144
    • Dalarna
    • Tommy Eriksson
Ensamstående drömmare som inte orkar fullfölja alla konstiga påhitt.

Curt

  • Inlägg: 621
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #7 skrivet: 11 nov-11 kl 16:06 »
Du får göra om dom i Alingsås...butiksägaren köper hönsen av dig, då säljer han egna ägg och det blir lagligt ;)

Nja, det vet man inte än. Det handlar om hur man skall tolka begreppet "lokal marknad". Ärendet ligger nu på jordbruksministerns bord för utredning.

Karina

  • Inlägg: 246
  • småskalig... irrationell...
    • Uppland
    • Ålbrunna Gård
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #8 skrivet: 11 nov-11 kl 20:57 »
Här finns info. http://www.sjv.se/amnesomraden/handel/livsmedel/eushandelsnormerforagg.4.714c6a371218cab665e8000914.html


Jaha, ska man tolka detta som att jag måste registrera mig och skaffa produktionsplatsnummer och stämpel även för att endast sälja direkt från gården? Det är ju den här typen av byråkrati som gör att man tappar sugen, de som köper ägg från mig vet ju ändå exakt varifrån de kommer och att måsta stämpla äggen verkar ju väldigt onödigt...
Bor med min familj på en avstyckad gård i Stockholms län. Vi har höns, kalkoner, bisamhällen, gotlandstackor, grisar på sommarhalvåret och 2 kattor och en norsk buhund.
Är självförsörjande på väldigt mycket men inte allt. Ännu.

Existens?

  • Gäst
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #9 skrivet: 11 nov-11 kl 21:01 »
Nej, du behöver inte stämpla ägg du säljer hemma, däremot om du säljer på torg.

lädertommy

  • Inlägg: 144
    • Dalarna
    • Tommy Eriksson
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #10 skrivet: 11 nov-11 kl 23:05 »
Hej! Om jag förstått alla regler, så behövs det inte salmonella prov om du har mindre än 150 höns. Men du kan sälja på torg eller till bageri eller liknande. Men om du ska ha återförsäljare måste du ha tillstånd från myndighet. Och prover. m. m.
Ensamstående drömmare som inte orkar fullfölja alla konstiga påhitt.

Existens?

  • Gäst
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #11 skrivet: 11 nov-11 kl 23:21 »
Inte till bageri..

lädertommy

  • Inlägg: 144
    • Dalarna
    • Tommy Eriksson
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #12 skrivet: 11 nov-11 kl 23:55 »
Du behöver inget produktions nr så länge du säljer i från gården. Du kan även sälja på närligande Torg och Marknader. Men om du ska sälja via återförsäljare så behövs stämplar om ursprung m.m. Du kan sälja till bagare eller liknande som använder äggen i matlagning. Men via ombud till konsument behövs div. tillstånd.
Ensamstående drömmare som inte orkar fullfölja alla konstiga påhitt.

Existens?

  • Gäst
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #13 skrivet: 12 nov-11 kl 00:26 »
Men har du svårt att förstå?    Inte till bageri !


Vad får du göra som primärproducent av hönsägg?
• Samla in, lagra och transportera äggen på produktionsplatsen
• Särpacka B-ägg, dvs. packas tillsammans, tydligt uppmärkta på pallen
• Stämpla/märka äggen (men det är vanligast att äggpackerierna märker äggen)
• Själv sälja egenproducerade ägg på torget, vid stallet och vid försäljning från dörr till dörr (vid torgförsäljning ska äggen vara märkta med producentkoden om du har fler än 50 värphöns)
• Använda äggen i eget ”bed & breakfast”

Vad får du inte göra som primärproducent av hönsägg?
• Kvalitets- och viktsortera, packa äggen och märka förpackningar
• Tvätta äggen
• Transportera ägg till äggpackeri
Leverera ägg till detaljhandeln, d.v.s. butiker, restauranger, bagerier, konditorier, caféer, gårdsbutiker m.fl.

Tvätt och sortering efter kvalitet och vikt av ägg får bara ske på godkända äggpackerier. Du ansöker om godkännande hos Livsmedelsverket.



johe71

  • Inlägg: 1892
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #14 skrivet: 12 nov-11 kl 09:30 »
Du behöver inget produktions nr så länge du säljer i från gården

från jordbruksverket

fråga: Ska jag anmäla mig till registret om jag till exempel bara har några fjäderfän och säljer eller ger bort några ägg till bekanta vid enstaka tillfällen?
svar: Ja, oavsett hur få fjäderfä du håller eller hur lite du säljer vidare ska du registrera att du håller fjäderfän. Det beror på att du i detta fall inte bara använder din produktion till egen konsumtion även om det inte varit någon penningtransaktion.


från jordbruksverket: När du har anmält att du håller fjäderfän kommer du att få ett så kallat produktionsplatsnummer.


så visst behöver du ett produktionsplatsnummer för att sälja direkt från gården, du behöver däremot inte stämpla äggen när du säljer direkt från gården, eller när du har färre än 50 höns och säljer på torget

Grendela

  • Inlägg: 254
    • Småland
    • Skälshult gård
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #15 skrivet: 12 nov-11 kl 14:14 »
Ja, man kan ju bli alldeles yr i bollen av att försöka förstå alla dessa regler kring äggförsäljning!
Vi säljer just nu endast direkt till privatpersoner eftersom vi inte har ett godkänt packeri. Vi håller däremot på att bygga ett sådant. Vi har renoverat, målat, lagat fönster, installerat vatten och varmvattenberedare. Just nu har vi fastnat på att Livsmedelsverket kräver att det finns en toalett i direkt anslutning till packeriet! Toaletten i bostadshuset 20 meter bort duger inte. Så nu känns det lite tungt. Att behöva installera toalett och avlopp blir alldeles för stort och dyrt så vi lägger nog ner... Jättetråkigt. Fast vi kommer att bygga klart packeriet, men vi kommer nog inte få det godkänt. Men vi kan ändå använda det och fortsätta sälja till privatpersoner.
Liten ekologisk krav-gård djupt inne i smålandsskogarna. Småskalig odling av chili. www.skalshult.se

Existens?

  • Gäst
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #16 skrivet: 12 nov-11 kl 15:03 »
Det där med toaletten stämmer inte, under förutsättning att du inte har anställda.

Se punkt 7.8 i verkets egna checklista för äggpackerier.

http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/vagledningar/%C3%84ggchecklista%20p%C3%A5%20webben%202011.pdf

Grendela

  • Inlägg: 254
    • Småland
    • Skälshult gård
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #17 skrivet: 12 nov-11 kl 16:08 »
Enligt handläggaren på SLV jag pratade med spelade det ingen roll om man hade anställda eller inte, det skulle ändå finnas en toalett i direkt anslutning till packeriet. Fast jag får ringa och kolla igen - ibland kan man få olika svar beroende på vem man pratar med! Det vore ju toppen om vi kunde slippa det!
Liten ekologisk krav-gård djupt inne i smålandsskogarna. Småskalig odling av chili. www.skalshult.se

Existens?

  • Gäst
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #18 skrivet: 12 nov-11 kl 17:04 »
Om du pratar med nån på Slv om ägg, så ska det vara Helena Nordenfors, den är den enda som vet nåt.
Och listan jag länkade till är ju deras egna checklista, som inspektörerna ska gå efter..det är ju själva vitsen med en checklista... :)

Methoni

  • Inlägg: 195
    • Närke
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #19 skrivet: 14 nov-11 kl 17:55 »
Fick det här svaret idag från livsmedelsverket.


Hej!
Ja, utan att räknas som livsmedelsföretagare får du sälja dina egenproducerade ägg till släkt, grannar, bekanta och ”obekanta” via stalldörrsförsäljning (de kommer hem och köper äggen hemma hos dig), torgförsäljning eller så kallad dörr till dörr-försäljning (när du åker hem till köparna och leverar äggen). Däremot får du inte sälja äggen till någon butik, restaurang, bageri eller motsvarande. För att få göra det ska äggen gå via ett godkänt äggpackeri.

 

I föreskrifterna om livsmedelshygien finns följande regler som du ska uppfylla:

Ägg

Producenter som levererar små mängder ägg

38 § Producenters direkta leveranser enligt artikel 1.2 c i förordning (EG) nr

852/2004 av små mängder ägg till konsumenter ska uppfylla kraven i bilaga I

till den förordningen.

 

39 § När en producent saluhåller hönsägg direkt till konsument ska bäst

före-dagen tydligt anges genom

− ett anslag som utvisar bäst före-dag eller

− en etikett som fästs på förpackningen eller överlämnas till konsumenten

tillsammans med äggen vid inköpstillfället.

 

Med vänliga hälsningar

Helena Nordenfors
Upplysningen


Box 622, 751 26 UPPSALA
Tel. 018-17 55 00
www.livsmedelsverket.se
Ämne: 7942 Försäljning av ägg.

 


 

 
 





ieenilorac

  • Moderator
  • Inlägg: 8482
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #20 skrivet: 14 nov-11 kl 17:59 »
Det hela handlar om att ni pratar om olika register. Som jag förstått det kan/bör man registrera att man har fjäderfä, men det innebär inte produktionsplatsnummer, sådant behöver man bara om man säljer till butiker o dy.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Existens?

  • Gäst
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #21 skrivet: 17 nov-11 kl 09:56 »
Det är alltså en myt att äggen inte får vara tvättade när du säljer direkt från gård till konsument.


Hur lyckades du komma fram till det?

Det är absolut ingen myt. Sen att många struntar i reglerna, är en annan sak.

http://www.fjaderfa.se/attachments/91/1366.pdf

Mångsysslare

  • Inlägg: 55
    • Värmland
    • Sörgården
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #22 skrivet: 17 nov-11 kl 10:21 »
Grendela: När vi byggde slakteriet så behövde vi inte toalett pga att vi har tolaletter 100 och 200 meter bort i min föräldrars respektive vårt boningshus. Det finns en EU-regel om att man inte behöver toalett förrän man har 6 eller 7 anställda om jag minns rätt, men Livsmedelsverket sa att när man börjar ha anställda så ska man ha toa. Hänvisa till hur reglerna för småskaliga slakterier tolkas så ordnar det sig...kanske...  Lycka till!

Övrigt: Ägg är ingen kylvara i handeln, så obruten kylkedja finns inte alltså. Men jag ska nog sluta tvätta av äggen innan jag säljer dem i gårdsbutiken. Inte för att jag gjort det, men i alla fall  :-[  Det finns en slags brynsten som man kan slipa bort skräp med som används av packerierna, får väl använda en sådan i fortsättningen. o:)
60 tackor, en del köttdjur, höns och kaniner, hundar o katt. Skog och mark. Godkänt gårdsslakteri och -butik, och har alltid självhushållning som grundtanke.

Existens?

  • Gäst
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #23 skrivet: 17 nov-11 kl 10:28 »
Det som är lite kul i sammanhanget är ju att det säljs äggtvättar helt öppet, men dom får absolut inte användas.

johe71

  • Inlägg: 1892
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #24 skrivet: 17 nov-11 kl 10:33 »
Hur lyckades du komma fram till det?

Det är absolut ingen myt.

antar att man tar en tankemässig genväg som inte blir helt sann :)

i svaret från livsmedelsverket så specificerar de två paragrafer i "föreskrifterna om livsmedelshygien" som man måste uppfylla... Methoni gör då antagligen slutsatsen att det är så enkelt att det enda man behöver uppfylla dessa två paragrafer...

men läser man lite mer noga i vad artikel 1.2 c i förordning (EG) nr 852/2004 säger så är det att den förordningen inte är tillämplig i sin helhet för "producenters direkta leveranser av små mängder primärprodukter till konsumenter", där det viktiga ordet är primärprodukter.

Tvättar man sina ägg så är de inte längre primärprodukter, och då uppfyller man alltså inte längre paragraf 38, och då får man alltså inte sälja äggen direkt från gården...

från livsmedelsverket
Primärproduktion är ett begrepp som används för att beskriva verksamheter på gården eller liknande nivå och omfattar bl.a.: 
* produktion och insamling av ägg på produktionsanläggningen, transport  mellan olika byggnader och lagring hos äggproducenten, men inte verksamhet som äggpackeri t.ex. sortering, klassning av ägg eller tvättning.

« Senast ändrad: 17 nov-11 kl 11:45 av johe71 »

Methoni

  • Inlägg: 195
    • Närke
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #25 skrivet: 17 nov-11 kl 13:22 »
1.Eftersom ingen annan förklarade paragraferna så gjorde jag det väldigt kortfattat.

2. ägg är ingen kylvara nej men paragraferna gäller inte endast för ägg.

3. På den direkta frågan vad som gäller mig om jag vill sälja ägg så kom det svar ni alla kunnat läsa.OBS att vederbörande inte med ett ord nämner tvätt av ägg.Jag lade ut svaret för att alla skulle kunna se vad livsmedelsverket svarade mig och göra sin egen ev tolkning av svaret och paragraferna...mycket enkelt!Trots detta är det fortfarande de som sätter sig på sina höga hästar och vet bäst...att det är deras tolkning av text som är det exakta....och inte se det till vad det är....ett exempel på svar man kan få DIREKT från livsmedelsverket.

4. Vad är tvätt? Det kanske skall redas ut....att spola bort den värsta skiten eller köra dem i en tvätt med specialmedel?

johe71

  • Inlägg: 1892
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #26 skrivet: 17 nov-11 kl 13:45 »
OBS att vederbörande inte med ett ord nämner tvätt av ägg.

exakt.
Det nämns inte heller med ett enda ord i svaret att det gäller andra regler om du har fler än 50 höns... men det gör det
Det nämns inte heller med ett enda ord  i svaret att du måste registrera dig i fjäderfäregistret hos jordbruksverket för att få sälja ägg... men det måste du

och eftersom det inte står i svaret att tvätt är tillåtet så måste man alltså läsa övriga regler för att få veta vad som gäller för tvätt av ägg... och tvätt av ägg som ska säljas till konsument får enbart ske i ett godkänt packeri....

Existens?

  • Gäst
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #27 skrivet: 17 nov-11 kl 15:50 »
Om frågan 'får jag tvätta äggen' hade ställts, så hade ju förmodligen ett svar kommit om det ämnet.

Tvättningen är extremt detaljstyrd. Man får inte tvätta ägg i en så kallad 'skvalptvätt' dvs en hink med varmt vatten där äggen skakar runt, ägg får aldrig ligga i vatten.
Tvätten måste ske med spolning med högtryck på ägg i rörelse. Vattnet ska hålla minst 10 grader högre temperatur än äggen.
Därefter ska äggen sköljas, även det med högtryck, och friskt, nytt vatten som håller en temperatur som är 10 grader över tvättvattnets.  Sköljvattnet får inte recirkuleras.
Vattnet ska vara kontrollerat och hålla dricksvattenkvalitet. Det räcker alltså inte med 'tjänligt' som det gör i ett packeri där ägg inte tvättas.
Dessutom, och det är ju lite roligt, så får endast hyfsat rena ägg tvättas... :)

Tvättas äggen enligt reglerna, så får man använda vanlig datumstämpling, dvs en månad.
Då kommer man ifrån den gamla uppfattningen om att tvätt minska äggens hållbarhet, vilket det anses göra i den gamla typen av tvättar.

Jag har själv pratat med Nordenfors om frågan, och undrade då vad man gör som vanlig packare, med de kanske 100 ägg om dan som behöver rengöras.. Tja, svaret var lite svävande..folk säljer dom väl 'på nåt sätt' Min fråga grundade sig i att jag tyckte det var rimligt att man fick tvätta exempelvis 5 % av äggen, men nej, det är allt eller inget som gäller i det fallet.

Methoni

  • Inlägg: 195
    • Närke
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #28 skrivet: 17 nov-11 kl 15:58 »
Frågan var ställd från mig som har hobby höns och ibland får ägg över och vill sälja dem:vad är det som gäller för just mig?
Enkelt eller hur?

Existens?

  • Gäst
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #29 skrivet: 17 nov-11 kl 22:32 »
Ja, det var enkelt tills du kom fram till att tvättning var tillåten.

Methoni

  • Inlägg: 195
    • Närke
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #30 skrivet: 18 nov-11 kl 07:24 »
Ja, det var enkelt tills du kom fram till att tvättning var tillåten.

Var någonstans hittar du att det ej skulle vara tillåtet att spola av den värsta skiten? Jag kan då inte hitta det...utan det du beskriver är riktig avtvättning då äggen blir kliniskt rena.


Det svar jag fick var alltså Livsmedelsverkets syn på försäljning. Sedan har vi då en instans till som skall säga sitt och det är Jordbruksverket.Deras svar är ju att man måste ha ett produktionsnr om man så bara skall sälja ett ägg...för då har man fjäderfä för kommirsielltbruk,ej för enbart eget bruk. Sedan vill de att man skall anmäla till fjäderfäregistret om man har upp till 350...efter 350 ska man anmäla.Detta för att de lättare skall kunna spåra smitta vid tex utbrott av fågelinfluensa och andra smittsamma sjukdomar.

ieenilorac

  • Moderator
  • Inlägg: 8482
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #31 skrivet: 18 nov-11 kl 07:35 »
Poängen med att man inte får tvätta äggen utan att ha godkänd anläggning är att skalen är porösa, och om man tvättar på fel sätt så kommer bakterierna in i ägget och man kan bli sjuk när man äter det.

Så om man ska sälja ägg och inte har godkänd tvättanläggning så får man bara sälja ägg som är tillräckligt rena utan att tvättas. Oavsett om man säljer 1 ägg eller 100 miljoner ägg. Det är det svar du kommer att få om du frågar om att tvätta ägg.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Methoni

  • Inlägg: 195
    • Närke
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #32 skrivet: 18 nov-11 kl 16:28 »
Så om man ska sälja ägg och inte har godkänd tvättanläggning så får man bara sälja ägg som är tillräckligt rena utan att tvättas. Oavsett om man säljer 1 ägg eller 100 miljoner ägg. Det är det svar du kommer att få om du frågar om att tvätta ägg.

Min fråga till Livsmedelsverket var vad som gällde om jag ville sälja ägg...alltså mycket vidare fråga än om jag ställer en fråga endast ang tvätt av ägg.
På min fråga skall då svaret från Livsmedelsverket redogöra för vad som gäller totalt alltså hela biten....eller hela vägen från höna till köpare....ur deras synvinkel.

ieenilorac

  • Moderator
  • Inlägg: 8482
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #33 skrivet: 18 nov-11 kl 16:47 »
Tyvärr så svarar myndigheter inte alltid rätt även om man ställer rätt fråga. Ställer man inte rätt fråga kan man definitivt inte räkna med att få rätt svar.

Du kan ju välja att vara så laglig eller olaglig som du vill, det lägger inte jag mig i. Men den dagen någon blir sjuk av dina ägg, och det framkommer att du tvättat äggen utan godkänd anläggning, då kommer din fria tolkning av mailsvaret ovan sannolikt att kosta en hel del pengar.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

johe71

  • Inlägg: 1892
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #34 skrivet: 18 nov-11 kl 18:38 »
På min fråga skall då svaret från Livsmedelsverket redogöra för vad som gäller totalt alltså hela biten....eller hela vägen från höna till köpare....ur deras synvinkel.

precis. Och livsmedelsverket skriver att du ska uppfylla paragraf 38 och 39 som de också citerar i mailet.

Paragraf 38 nämner artikel 1.2 c i förordning (EG) nr 852/2004 och att om du levererar i enlighet med den artikeln så måste du uppfylla bilaga 1.

Artikel 1.2 c i förordning (EG) nr 852/2004 säger specifikt att det handlar om "små mängder primärprodukter till konsumenter, eftersom du ska uppfylla paragraf 38 och den hänvisar till denna artikel så gäller denna artikel dig, nyckelordet här är primärprodukt.


Livsmedelsverket skriver på sin hemsida
Exempel på primärproduktion och primärprodukter är
*produktion, hantering och förvaring av ägg på gården

de skriver också i sin lista
*odling, skörd och tvättning av grönsaker, kryddväxter, frukt och bär samt enklare paketering

märk väl att livsmedelsverket är noga i den listan och specificerar tvättning av grönsaker, men inte tvättning av ägg...

Livsmedelsverket skriver också att primärproduktion bland annat är  produktion och insamling av ägg på produktionsanläggningen, transport  mellan olika byggnader och lagring hos äggproducenten, men inte verksamhet som äggpackeri t.ex. sortering, klassning av ägg eller tvättning.

Methoni

  • Inlägg: 195
    • Närke
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #35 skrivet: 18 nov-11 kl 19:20 »
Det står också så här ang förordningen:

RÄTTELSER
Rättelse till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 av den 29 april 2004 om livsmedelshygien
(Europeiska unionens officiella tidning L 139 av den 30 april 2004)
Förordning (EG) nr 852/2004 skall vara som följer:
EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 852/2004
av den 29 april 2004
om livsmedelshygien
EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR
ANTAGIT DENNA FÖRORDNING



2. Denna förordning skall inte tillämpas på
a) primärproduktion för användning inom privathushåll,
b) enskildas beredning, hantering eller lagring av livsmedel för
konsumtion inom privathushåll,
c) producenters direkta leveranser av små mängder primärprodukter
till konsumenter eller till lokala detaljhandelsföretag
som levererar direkt till konsumenter,
d) uppsamlingscentraler och garverier som omfattas av definitionen
av livsmedelsföretag enbart på grund av att de hanterar
råvaror för framställning av gelatin eller kollagen.

ieenilorac

  • Moderator
  • Inlägg: 8482
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #36 skrivet: 18 nov-11 kl 19:31 »
Ja, och äggtvätt är inte primärproduktion, men om du säljer otvättade ägg så är det primärproduktion.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Methoni

  • Inlägg: 195
    • Närke
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #37 skrivet: 18 nov-11 kl 21:55 »
Det är ägget som är produkten...otvättad eller tvättad  :)

ieenilorac

  • Moderator
  • Inlägg: 8482
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #38 skrivet: 18 nov-11 kl 22:21 »
Nu börjar detta bli löjligt. Det har ju redovisats på ett väldigt tydligt sätt tidigare i tråden vilka regler som gäller. Ett ägg är primärproduktion och tillåtet att sälja i liten skala. Ett tvättat ägg är inte primärproduktion och är inte tillåtet att sälja utan godkänd anläggning.
precis. Och livsmedelsverket skriver att du ska uppfylla paragraf 38 och 39 som de också citerar i mailet.

Paragraf 38 nämner artikel 1.2 c i förordning (EG) nr 852/2004 och att om du levererar i enlighet med den artikeln så måste du uppfylla bilaga 1.

Artikel 1.2 c i förordning (EG) nr 852/2004 säger specifikt att det handlar om "små mängder primärprodukter till konsumenter, eftersom du ska uppfylla paragraf 38 och den hänvisar till denna artikel så gäller denna artikel dig, nyckelordet här är primärprodukt.


Livsmedelsverket skriver på sin hemsida
Exempel på primärproduktion och primärprodukter är
*produktion, hantering och förvaring av ägg på gården

de skriver också i sin lista
*odling, skörd och tvättning av grönsaker, kryddväxter, frukt och bär samt enklare paketering

märk väl att livsmedelsverket är noga i den listan och specificerar tvättning av grönsaker, men inte tvättning av ägg...

Livsmedelsverket skriver också att primärproduktion bland annat är  produktion och insamling av ägg på produktionsanläggningen, transport  mellan olika byggnader och lagring hos äggproducenten, men inte verksamhet som äggpackeri t.ex. sortering, klassning av ägg eller tvättning.

Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

johe71

  • Inlägg: 1892
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #39 skrivet: 22 nov-11 kl 09:14 »
bara för att sätta punkt i frågan om tvättning av ägg så skickade jag en fråga till livsmedelsverket och fick följande svar
Citera
Hej!
 
Nej, vid stalldörrsförsäljning får man bara sälja ägg ”direkt från hönshuset”. Man får givetvis grovsortera dem och ta bort de allra smutsigaste äggen, men inte tvätta dem. Vad sedan konsumenten gör med äggen hemma i sitt eget kök regleras inte av någon lagstiftning.
 
 
Med vänliga hälsningar
Helena Nordenfors
Upplysningen

Existens?

  • Gäst
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #40 skrivet: 22 nov-11 kl 10:41 »
Nej, har man bara några höns och säljer lite ägg på skoj så gör man ju oftast som man vill. Men om man vill ha det som levebröd så föredrar åtminstone jag att försöka följa de regler som finns, så gott det går. Inspektioner av äggpackerier kan ska precis när som helst, och det är ju om inte annat lite pinsamt att stå där med tvättbaljan i högsta hugg när inspektörerna drullar in genom dörren.

Sen är även begreppet 'stalldörrsförsäljning' inte helt enkelt.. Egentligen betyder det att man säljer ägg från själva hönshuset, alltså inte i ett hus 100 meter därifrån, då kan det vara en gårdsbutik, och dessa ska anmälas till kommunen.
Jag vill inte ha upp en massa folk i hönshuset, om inte annat så av smittoskäl, så det återstår att se vad äggboden vid vägen kommer att räknas som.

Utöver detta tillkommer sen ytterligare en stötesten, i form av skatteverket och kassa-lagen... :)

Man behöver ingen kassaapparat om verksamheten omsätter mindre än 170 000 kr. Men det gäller den totala omsättningen.. Så säljer man ägg till butik för 200 000, så ska man om man vill följa reglerna ha en kassaapparat i äggboden... Och med en apparat för 10 000 stående där, så faller ju hela konceptet med obemannade äggbodar..
Då får man sätta äggboden på en annan familjemedlem/annat företag för att slinka undan reglerna..
Jag har kontakt med skatteverket om saken, och har inte fått nåt vettigt svar än iaf..
Man vill ju inte väcka björnen som sover heller.. varenda hönseri har ju en obemannad äggbod...

Pernilla Lava

  • Inlägg: 264
    • Södermanland
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #41 skrivet: 02 jun-12 kl 16:35 »
vad är reglerna för att sälja ägg till affär med en besättning på ca 50 höns,,,, måste jag ha företag?
Dont panic go organic! Odlar för husbehovet och vännerna :)
Höns Påfågel och Kalkoner

Existens?

  • Gäst
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #42 skrivet: 02 jun-12 kl 16:38 »
vad är reglerna för att sälja ägg till affär med en besättning på ca 50 höns,,,, måste jag ha företag?

Företag är nog inte säkert du måste ha. Men du måste ha ett godkänt packrum där du kan packa, lysa och stämpla äggen.

Noone

  • Inlägg: 72
    • -
sälja ägg till affär?
« Svar #43 skrivet: 16 jul-12 kl 10:20 »
Någon som vet vad som krävs för att få lov att sälja ägg till "vem som helst"...alltså inte bara till vänner/bekanta utan mer offentligt?  :)
Life is like a dick, it´s short but seems long when it gets hard.

Sirpa

  • Moderator
  • Inlägg: 518
    • -
SV: sälja ägg till affär?
« Svar #44 skrivet: 16 jul-12 kl 11:51 »
Någon som vet vad som krävs för att få lov att sälja ägg till "vem som helst"...alltså inte bara till vänner/bekanta utan mer offentligt?  :)

Svar i denna tråd :)
« Senast ändrad: 18 sep-13 kl 13:01 av Sirpa »
Höns och Liljor i min trädgård.

TiB

  • Inlägg: 3541
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: sälja ägg till affär?
« Svar #45 skrivet: 16 jul-12 kl 11:53 »
 ;D ;D ;D
Citera
Folkslaget här runt blir äcklade av befruktade matägg
;D ;D ;D Det har jag aldrig hört förr. Å andra sidan vet många inte skillnaden. En del tror inte det blir ägg om man inte har tupp, andra har andra vanföreställningar.

2 spänn för matägg. Har inte sålt som ruvägg än, bara gett bort och fått till/från de närmaste. Nu när jag vet vad jag har för tupp stiger de nog till dina priser, Iaf de renrasiga.

Tvättar av äggen i rinnande (kommunalt  ;) ) vatten och säljer till de som vill köpa............om jag har några över. Den fasta kundkretsen tar det mesta, ibland blir det kvar till mej.
« Senast ändrad: 16 jul-12 kl 11:56 av TiB »
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

Existens?

  • Gäst
SV: sälja ägg till affär?
« Svar #46 skrivet: 16 jul-12 kl 12:27 »
Som jag har för mig så måste äggen vara tvättade(?) och lysta för att få säljas i affär, kanske gäller samma?


Konstigt..så många gånger som vi ältat detta... Äggen får INTE tvättas om du vill sälja dom till affär och inte har en speciellt godkänd äggtvätt.

Otvättade får du sälja, men dom ska ju lysas och hanteras i en godkänd lokal.

Noone

  • Inlägg: 72
    • -
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #47 skrivet: 16 jul-12 kl 13:28 »
Nej, har man bara några höns och säljer lite ägg på skoj så gör man ju oftast som man vill. Men om man vill ha det som levebröd så föredrar åtminstone jag att försöka följa de regler som finns, så gott det går. Inspektioner av äggpackerier kan ska precis när som helst, och det är ju om inte annat lite pinsamt att stå där med tvättbaljan i högsta hugg när inspektörerna drullar in genom dörren.

Sen är även begreppet 'stalldörrsförsäljning' inte helt enkelt.. Egentligen betyder det att man säljer ägg från själva hönshuset, alltså inte i ett hus 100 meter därifrån, då kan det vara en gårdsbutik, och dessa ska anmälas till kommunen.
Jag vill inte ha upp en massa folk i hönshuset, om inte annat så av smittoskäl, så det återstår att se vad äggboden vid vägen kommer att räknas som.

Utöver detta tillkommer sen ytterligare en stötesten, i form av skatteverket och kassa-lagen... :)

Man behöver ingen kassaapparat om verksamheten omsätter mindre än 170 000 kr. Men det gäller den totala omsättningen.. Så säljer man ägg till butik för 200 000, så ska man om man vill följa reglerna ha en kassaapparat i äggboden... Och med en apparat för 10 000 stående där, så faller ju hela konceptet med obemannade äggbodar..
Då får man sätta äggboden på en annan familjemedlem/annat företag för att slinka undan reglerna..
Jag har kontakt med skatteverket om saken, och har inte fått nåt vettigt svar än iaf..
Man vill ju inte väcka björnen som sover heller.. varenda hönseri har ju en obemannad äggbod...

Har du fått klarhet i skattereglerna än  :)?
Life is like a dick, it´s short but seems long when it gets hard.

Noone

  • Inlägg: 72
    • -
SV: sälja ägg till affär?
« Svar #48 skrivet: 16 jul-12 kl 13:35 »
Om att Sälja ägg till affär mf. ställen
Tack för länken!

Om jag förstått det hela rätt så är det OK om folk, bekanta eller främlingar, kommer hem till min gård och köper mina otvättade hönsägg? Då krävs inget tillstånd eller några "hälsokontroller"?

Vill jag sätta upp ett stånd på torget måste äggen stämplas (och får fortfarande inte tvättas  :P)?
Liiite rörigt att reda ut alla svar i tråden  :-[
« Senast ändrad: 18 sep-13 kl 13:03 av Sirpa »
Life is like a dick, it´s short but seems long when it gets hard.

Existens?

  • Gäst
SV: sälja ägg till affär?
« Svar #49 skrivet: 16 jul-12 kl 16:34 »
Tack för länken!

Om jag förstått det hela rätt så är det OK om folk, bekanta eller främlingar, kommer hem till min gård och köper mina otvättade hönsägg? Då krävs inget tillstånd eller några "hälsokontroller"?

Vill jag sätta upp ett stånd på torget måste äggen stämplas (och får fortfarande inte tvättas  :P)?

Liiite rörigt att reda ut alla svar i tråden  :-[

Det verkar rätt skapligt rätt uppfattat..där finns nån antalsgräns också som styr stämplande lite vill jag minnas.

Enkelt sagt så kan man säga att ju kortare och direktare väg du har från dig till kund, desto mindre regler behöver du befatta dig med.
Så fort det finns en mellanhand, så bryts informationskedjan, och infon måste istället finnas med/på ägget.

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7328
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #50 skrivet: 17 jul-12 kl 00:23 »
Om du omsätter mer än 30.000kr/år ska du registrera företag. Då ägg är en produkt och inte en tjänst så kan det dock hända att du inte får F-Skatt utan endast blir momsredovisningsskyldig.
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

Noone

  • Inlägg: 72
    • -
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #51 skrivet: 17 jul-12 kl 07:44 »
Om du omsätter mer än 30.000kr/år ska du registrera företag. Då ägg är en produkt och inte en tjänst så kan det dock hända att du inte får F-Skatt utan endast blir momsredovisningsskyldig.

Aha, tack  :)!
Life is like a dick, it´s short but seems long when it gets hard.

maryontheprarie

  • Inlägg: 27
    • Värmland
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #52 skrivet: 26 dec-14 kl 19:00 »
utdrag från livsmedelsverkets hemsida:

Ägg:
•   Man får leverera små mängder ägg från hägnat fjäderfä, till exempel värphöns, vaktlar, gäss, änder, pärlhöns och kalkoner, liksom från hägnad vildfågel som fasaner, duvor, vaktlar och rapphöns.
•   Producenten ska uppfylla de allmänna hygienreg- lerna för primärproduktion i hygienförordningen.
•   Om man har fler än 200 djur ska  man ta salmonella- prov enligt bestämmelserna om obligatorisk salmenellakontroll.
•   Äggen ska förvaras rent, torrt, fritt från   främmande lukter, skyddas mot stötar och direkt solljus och vid jämn temperatur. Lämplig förvaringstemperatur för ägg är 8–15°C.
•   Äggen ska levereras senast 21 dagar efter att de är värpta.

Ytterligare krav för hönsägg:
•   Hönsägg får inte vara sorterade  efter kvalitet och vikt.
•   Hönsägg får inte tvättas  eller rengöras   på annat sätt.
•   Vid försäljning   av hönsägg ska man upplysa konsumenten om äggens bäst före-datum, som får vara högst 28 dagar från värpdagen. Uppgiften ska finnas på ett anslag på försäljningsstället, på en etikett fäst på förpackningen eller överlämnas till konsumenten.
•   Vid torgförsäljning ska hönsägg vara stämplade med en särskild producentkod om man har fler än 50 höns. Om man har 50 höns eller färre behöver äggen inte stämplas. Då räcker det med att producentens namn och adress anges vid försäljningsstället.
•   Hönsägg får bara levereras direkt till konsument och inte till detaljhandeln. Undantag är om du säljer dina ägg via egen registrerad gårdsbutik, som ligger på produktionsenheten.

www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/broschyrer/11-562%20SLV%20G%c3%a5rdsf_H.pdf   
&
www.jordbruksverket.se/download/18.503f0cbf121c38d5059800055/1370041390647/Handelsnormer%2C+%C3%A4gg.pdf

FårEtt

  • Inlägg: 51
    • -
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #53 skrivet: 20 jan-15 kl 22:13 »
Citera
Ytterligare krav för hönsägg:
•   Hönsägg får inte vara sorterade  efter kvalitet och vikt.
•   Hönsägg får inte tvättas  eller rengöras   på annat sätt.

Så ägg av alla de där andra arterna har inte porösa skal som kan släppa igenom bakterier???
Och har inget bäst-före-datum, eller är det så att konsumenten inte behöver informeras om det?

...Läste i länken...
Beror inte på att något skiljer sig IRL. Det är bara hönsäggen som är NORMERADE PRODUKTER. (läs definitionen: ägg=hönsägg)
Och då blir ju saker annorlunda, det finns inte längre några likheter mellan det administrativa begreppet ägg och ovala vita vad-det-nu-heter från andra fåglar.

Citera
•   Hönsägg får bara levereras direkt till konsument och inte till detaljhandeln. Undantag är om du säljer dina ägg via egen registrerad gårdsbutik, som ligger på produktionsenheten.
Men andra ägg är ok att sälja via butik? Är dessa ok att  hantera utan godkänt packeri också?
För att normeringskvaliteten inte behöver garanteras då?

Jag tror verkligen att Ägg slår rekord i hela jordbruks-livsmedels regleringen av småskalighetsstjälpande regler.
Jobbet att läsa in och uppdatera sig är ju värre än att följa själva reglerna när man väl vet vilka de är.
Vi borde alla börja sälja ankägg istället!


Grendela

  • Inlägg: 254
    • Småland
    • Skälshult gård
SV: Ni som säljer ägg till butik..
« Svar #54 skrivet: 21 jan-15 kl 09:05 »
Haha, jag tänkte skriva att så krångligt är det inte, det är bara att läsa ordentligt på SLVs hemsida, men jag tar tillbaks det!

För som jag ser det så står det i deras riktlinjer för småskalig försäljning för primärproducenter så här:

"Producenten ska uppfylla de allmänna hygienreglerna för primärproduktion i hygienförordningen"

Men när man läser de allmänna hygienreglerna i hygienförordningen står det så här:

"Denna förordning ska inte tillämpas på producenters direkta leveranser av små mängder primärprodukter till slutkonsumenter eller till lokala detaljhandelsanläggningar som levererar
direkt till slutkonsumenter".

Det här måste jag kolla med SLV, för det låter ju mer än lovligt tokigt....
Liten ekologisk krav-gård djupt inne i smålandsskogarna. Småskalig odling av chili. www.skalshult.se


 


* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser