Angående Kristofer Franzéns inlägg om tillsatser av Natrium-, nitrit respektive nitrat så bör man väl alltid se det positiva i alla inlägg. Skriften som Franzén så rätt hänvisar till är emellertid inte en lag, som han menar, utan Livsmedelsverkets författningssamling SFS, alltså deras tolkningsförsskrifter. Och visst kan man som Franzén menar blanda sitt eget Nitratsalt. Inga hinder. Följ hans recept; 7,5 gram salpeter per 1000 gram bordsalt och rör tillräckligt länge för att det ska bli alldeles homogent, så får man ett så kallat ”nitratsalt” på 0,75%.
Ett litet problem är att skillnaden i kornstorlek gör att salpetern "faller igenom" de större bordssaltkornen och har en tendens att samlas i botten. Det problemet kan man lösa genom att mala hela blandningen i en kvarn, typ kaffekvarn, så att alla saltkorn får samma storlek. "Lätt som en plätt".
Men gränsen 300 mg per kilo salt eller 300 ppm, som han nämner är fel. Siffran är 300 visserligen rätt, men gäller den
sammanlagda tillsatsen av natriumnitrit och natriumnitrat (salpeter). Men för
varje enskild tillsats av natriumnitrit respektive natriumnitrat gäller gränsen 150 ppm eller 0,150 gram per kilo kött av var och en av salterna. Så egentligen skulle hans anvisning om 30 gram av hans egenblandade 0,75-procentiga "nitratsalt", motsvarande 225 ppm nitrat överskrida tillåtna 150 ppm. Men varför bråka om denna ömkliga skillnad. Huvudsaken är ju att man inte hamnar alldeles tokfel i dosering.
Reglerna kan sammanfattas så här:
Nitrit får sättas till -Köttprodukter i en halt av 150 mg/kg
-Steriliserade köttprodukter i en halt av 100 mg/kg
Nitrat får sättas till -Icke värmebehandlade köttprodukter i en halt av 150 mg/kg
-Ystmjölk i en halt av 150 mg/kg
-Inlagd sill och skarpsill 500 mg/kg
Sen är det en annan sak att det finns många provinsiella undantag för olika produkter som EU-kommissionen tvingats till av mäktiga bondeintressen. Och ingen tycks bråka om det.
Den direkta toxiciteten hos nitrat/nitrit ligger i dess förmåga att binda till de röda blodkropparna och försämra syretransporten vid mycket höga halter. Men här bedömer Livsmedelsverket att stora intag av grönsaker med höga nitrathalter som spenat, rödbetor, bladselleri, nässlor och mangold är mycket större riskfaktorer.
I sammanghanget kan det vara intressant att det sammanlagt förbrukades (år 2008) cirka 16 000 ton natriumnitrat i Sverige. Därav användes ”endast” cirka 47 ton i livsmedelsindustrin. Mycket av det andra inom sprängämnesindustrin. Att botulim numera är en relativt ovanlig bakterieförgiftning beror nog inte bara på llivsmedelsbranschens allmänna användningen av Nitritsalt utan också på bättre hygien- och lagringsförhållanden.
Sammanfattningsvis bör nog reglerna om nitrat/nitrittillsatser ses som en tumregler och riktlinjer, snarare än absoluta gränser. Men viktiga riktlinjer.
I ett kommande inlägg ska jag försöka reda ut begreppen kring de i USA och England vanliga men i bland "röriga" saltblandningarna "
Prague" och "
Cure";
#1 respektive
#2.
Mvh från Bertil på
Carnivor.se