Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Biodling / SV: Bigårdens Multikupan
« Senaste inlägg av Thomas_ skrivet Idag kl. 19:31 »
Jag räknas nog som en kollega till dig Thomas. Jag har ungefär lika många kupor som har Nackalådor = frigolit som trälådor 21-22 mm trä, som yngelrum. I övrigt har jag frigolittak och väl ventilerade bottnar på båda varianterna. Så har jag haft det i snart tio år och kan säga att det inte finns någon som helst skillnad mellan varianterna vad gäller övervintringen hos mig.  Övervintringen brukar även vara väldigt god.

Du är inne på en viktig detalj i sammanhanget, ursäkta att jag glömde den: Oisolerade trälådor, ca 20 mm tjocka, fungerar på samma sätt som de tunnare fälten på mina Nacka Original. Dvs, all fukt sätter sig på dessa sidor och rinner ned. De trälådor jag avsåg tidigare är givetvis de som är isolerade.
2
Biodling / SV: Slungrum/förråd
« Senaste inlägg av Thomas_ skrivet Idag kl. 19:28 »
Det är väl inte tillåtet att flytta honungsramar/material hit och dit utanför församlingsgränser utan att sh är kontrollerade avseende bihälsan?

Stämmer bra!
3
Biodling / SV: Inför oxalsyrabehandlingen
« Senaste inlägg av Thomas_ skrivet Idag kl. 19:27 »
Droppbehandla nu går alldeles utmärkt. Jag bor i Sörmland och här är det yngelfritt nu i alla fall. Brukar vara yngelfritt i början på november. Så då är det absolut bättre att göra det nu än att vänta och då tänker jag på att vädret kan ställa till det och bli eländigt.
Hur det är i Skåne vet jag inte, men skillnaden är ju stor i vårt avlånga land och det är så klart bättre att behandla så snart samhällena är yngelfria och sitter i klot. Man vill ju inte ha massa minusgrader under behandlingen.

Stämmer alldeles utmärkt!

Norr om Dalälven är det på tok för sent nu, i Sthlm är det dags nu, men i Skåne, där TS verkar, så är det normalt mellan Jul o Nyår vi droppar.
4
Vatten och avlopp / SV: Återställa naturlig källa?
« Senaste inlägg av kretslopp skrivet Idag kl. 19:18 »
Som jag skrev i Brunn i åkerdike,- det går nog bra att gräva en ny brunn inne på din mark.
5
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av x-lab skrivet Idag kl. 19:13 »
reglerna för vad du som privatperson får göra i ditt eget hem är typ samma som innan ändringen (du får tex Byta trasig propp , Byta glödlampor, Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar, Byta fast installerade strömbrytare och vägguttag (högst 16 ampere), Utbyte av ljusarmatur i torra icke brandfarliga utrymmen inne i bostäder)

det vi pratar om i denna tråd är väl ett nybygge och en helt ny fast installation - och då gäller - som du säkert inser - helt andra regler (dvs som det står i mitt inlägg ovan ett företag är ansvarigt för installationen, och företagets egenkontrollprogram avgör vilka arbetsuppgifter en anställd utan auktorisation som elinstallatör får göra)

har inte läst om skolor specifikt, men de har säkert tillåtelse att utföra utbildning i sina lektionssalar under kontrollerade former  -
 det är ju inte samma sak som att göra en ny fast installation i en riktig byggnad som ska användas som bostad, det får endast göras av ett företag som har rätt auktorisation från Elsäkerhetsverket, och det är företaget som är ansvarigt för installationen...


Ja det handlar om att ge ungdomar en försmak på yrkena el och vvs samt vent (där ingår även bygg) men som jag sagt/skrivit så skall jag inte göra detta  som privatperson (jag vet ganska väl vad jag får och inte får göra som privat med min BB! teoretisk). men jag vill/önskar få in skolor som utb elever inom el/VVS samt vent för att försäkra mig att allt går rätt till och att (mina) killar inte gör något olagligt. På så sätt är min förhoppning att dom ska ta sig ur långtidsarbetslösheten och börja få någon typ av dräglig tillvaro. jag tipppar på att läraren har A/AB eller ABL. Jag kan mkt väl införståd att vår utb plattform är gammal och förlegad samt att det finns många som bara ser det negativa och inte kan se fördelen med denn, men det innebär inte per automatik att den är dålig (man vet aldrig innan man provat s)a typ av ub metod.
Jag har inte riktigt hängt med i alla föreskrifter som förändrats genom åren och i vilken omfattning, men jag vet att det är bara ägaren till företaget som behöver AB och alla BB!,BB"kopplar på (Hans) behörighet. Men det finns säkert en del föreskrifter som jag inte känner till (jobbar inte längre som elektriker det var 10 år sedan så).
Jag tror att en lärare som har AB säkert får undervisa och godkänna kopplingar i en fastighet ny som gammal, men det skall jag kolla upp imorgon så
PS tack för en vettig input :)

här står det i klar text vad en icke utb får göra sj. och detta är det som kommer att gälla hos mig  http://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/saker-el-i-hemmet/vad-du-far-gora-sjalv-med-el/
6
Vatten och avlopp / SV: Brunn i åkerdike.
« Senaste inlägg av kretslopp skrivet Idag kl. 19:05 »
Ja tror det går utmärkt att få till en bra brunn inne på din mark en bit ifrån källan. Du får nog bara gräva betydligt djupare än den gamla källan.
7
Uppvärmning / SV: Tips på bra luftvärmepump
« Senaste inlägg av msand skrivet Idag kl. 18:22 »
Nån som använder pump med styrning? Sms/wifi. Funkar det bra?  Annan input?
Använder Air Patrol med min Mitsubishi Heavy SRF50ZJX. Systemet är stabilt och fungerar bra. Största missen är att Air Patrol inte har implementerat alla driftlägen för denna (eller alla?) pump. Jag kan inte välja att köra ren fläktdrift vilket är trist när man kombinerar med en braskamin. Då får man rycka fram pumpens fjärrkontroll och knappa sig igenom allt. Har Air Patrols timer funktion för att sätta nattsänkning och dag-körning om man glömmer att återställa fläktläget.

I en snar framtid kommer jag bygga en egen IR-styrning för att kunna integrera med avkänning om braskaminen eldas eller inte. Finns några IFTTT appar för Air Patrol men har inte använt dem.
8
Wow, det var nog det smartaste sättet hittills att ordna, inte bara gratis arbetskraft, utan arbetskraft som till och med betalar för att vara där under ett år. Undrar hur det enkla boendet ser ut och hur arbets... förlåt skolveckan är upplagd och om det är tillåtet att ha något privatliv alls under kursens gång utöver de fyra veckornas ledighet som deltagarna hade rätt till efter förhandling.
Tyckte det lät spännande när jag läste en liten artikel om kursen i Land. Nu tycker jag det låter helt absurt. Får man ordna kurser hur som helst med studiemedel och allt. Jag kanske har fått allt om bakfoten men jag tycker inte det låter dom en kurs utan som wwoffande som spårat ur ordentligt. Rätta mig om jag har fel, kanske inte är så illa som det låter.
9
Bostad sökes / SV: Slöjdare/byggnadsvårdare söker stuga
« Senaste inlägg av Storslöjd skrivet Idag kl. 17:56 »
Uppflyttad sedan en månad eller så, men letar fortfarande efter någonstans att husera lite mer permanent, för det allmäna vetandet
10
Bostad sökes / Torp med el sökes
« Senaste inlägg av hedforsstef skrivet Idag kl. 17:54 »
Söker ett torp i södra Sverige med el att bo ensam i. Bussförbindelser till stad/samhälle nödvändigt, cykekavstånd ?
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser