Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Bröd / SV: Surdegsgrund
« Senaste inlägg av solofss skrivet Idag kl. 02:46 »
Jag skulle föreslå att man kollar på sidan: http://paindemartin.blogspot.com

Högra sidan "lilla surdegsskolan" följ den.

Jag gör efter hans recept, om man inte bakar surdegsbröd flera gånger per vecka så bör man frysa degen. Jag har fryst surdeg och startat om den när den tinat och bakat på den. Fungerar hur bra som hellst.

Jag var bagerilärling för ca 45 år sedan, min mentor var en man från Estland, vilka har traditioner med surbröd. Vi bakade estnisk och Finskt surbröd samt 7 sorter till, när degen inte användes stod den i en stort rostfritt tråg i kylen, degen var täckt men den kunde andas. Vi använde grot rågmjöl, jag brukar starta på grovt rågmjöl och sedan fortsätta mata med grahamsmjöl och vetemjöl special som har högre proteinhalt än kärnvetemjöl (om jag vill ha en ljusare surdeg) annars så använder jag bara grovt rågmjöl.  Titta gärna på denna länk som tar upp mycket om mjöl.  https://www.spisa.nu/fakta/specialvetemjol

Om någon här är ca 60 år och är från Göteborg så kanske ni minns Bageri Continental. De sålde sitt bröd runt omkring i majorna samt till de flesta Billhällsaffererna. Det var där jag var bagerilärling.
2
Duvor / SV: billig duvfoder /blandning
« Senaste inlägg av Benjamin Usta skrivet Idag kl. 02:20 »
Hej ! jag säljer duvfoder 30 kg för 200 kr

Hej Alexander hur kan jag få kontakt med dig för duvfoder?. Här är mitt nr kontakta mig.

Mvh benjamin usta
3
Vatten och avlopp / Kan man döda värmekablar med en billig inverter?
« Senaste inlägg av JohnA skrivet Idag kl. 02:07 »
Hyresgästen i min lilla gäststuga hade en torr morgon idag till följd av att vattenledningen frusit. Vinterns hittills kallaste natt, men när båda värmekablarna är inkopplade brukar det inte vara några problem. Kablarna är av den där självreglerande typen utan termostat. Helt utan värmekabel fryser vattenledningen redan vid några få minusgrader och med endast huvudkabeln ansluten kan det frysa när det blir 10-15 minusgrader, vilket det blev med råge i natt. Jag trodde således "extrakabeln" fått något knas, men det visade sig att BÅDA värmekablarna (av samma typ - blå och stela Ebeco) gett upp! Kablarna kan förstås ha havererat vid helt olika tillfällen, men jag är lite fundersam efter att under det stora strömavbrottet ha kört värmekablarna några timmar från bilen via en 12->230V inverter med "modifierad sinusvåg". (600W inverter för 800 kr från Jula) Jag samkörde då värmekablarna med en 200 W frostvakt under diskbänken och en LED-spotlight för att tydligt kunna se om något problem uppstod. Vid något tillfälle mätte jag även utspänningen med en vanlig multimeter och såg att den låg på 230-240 volt. (vilket bör vara högre än det verkliga effektivvärdet vid "modifierad sinus")

Kan något slags elaka högspänningsspikar som multimetern och LED-lampan missar ha "piskat sönder" värmekablarna? Kan värmekablar gå sönder spontant även om de inte monterats i tvära böjar? Är de rent av att betrakta som en färskvara med begränsad livslängd? -Tror mina värmekablar är 7-8 år gamla.

Den kortare "extrakabeln" kan som sagt ha varit trasig länge, men "huvudkabeln" måste ha gått sönder nyligen eftersom det en längre tid varit en liten bit under noll grader ute.
4
Vatten och avlopp / SV: Hur installera djupbrunnspump i borrhålet?
« Senaste inlägg av JohnA skrivet Idag kl. 01:55 »
NU förstår jag! -Enkel och fiffig lösning! Det vill förstås till att foderröret är stort nog att lämna utrymme för pumpen att passera förbi adaptern. Om jag fattar skissen rätt sticker man ner ett T-format handtag och gängar fast det i adaptern om man vill lyfta upp pumpen.

Om det går att gräva kring foderröret antar jag det ändå kan vara en fördel att sänka ner några stora betongringar så att hydroforen kan stå frostfritt under jord så den håller sig sval på sommaren. Att på köpet slippa ha den inomhus i en väldigt liten stuga är förstås en trevlig bonus.

Vattenfilter gör sig alltså bäst EFTER hydrofor/hydropress? -Man får helt enkelt se vattenreservoaren som en del av filtreringen (sedimentering).

Har man lågt pumpflöde och startar pumpen manuellt vid behov vill man gärna ha koll på nivån i sin vattenreservoar. Förutsatt att tanken inte läcker luft duger en manoneter utmärkt, En mätare för absolut nivå kan man bygga in i nivåröret på en klassisk hydrofor, men det blir förstås knepigt med en hydropress. Även en hydropress kan för övrigt läcka luft, vilket nyligen lurade mig att skruva isär och plocka ur gummiblåsan ur pumpautomaten jag har för den grävda brunnen jag kör tvättmaskinen på. -Jag var övertygad om att de extremt korta start- och stoppintervallen berodde på en sprucken blåsa efter att ha läst att detta är ett vanligt problem hos de billiga pumpautomaterna, men det visade sig vara luftventilen som var otät. -Alltså bara koppla på däckpumpen, trycka ur vattnet och pumpa upp lite extra.
5
Låter som att hydroforen kan vara en bättre lösning än en hydropress när man inte behöver så högt vattentryck. Att hydroforerna ofta läcker luft är ju inget problem som berör "snålvattningen", för även om man har några 100-tal liter hinner man sannolikt omsätta den volymen flera gånger på den tid läckaget kräver pumpning eller urtappning.

Nuvarande vattenförsörjningen är 50m borrhål med 3-fas djupbrunnspump hos grannen och en gammaldags hydrofor på gissningsvis 300 liter. Ungefär tre gånger om året har luftkudden krympt så pass att vattentrycket börjar svänga och det krävs en total urtappning. Vi är två familjer och två enpersonshushåll som delar på anläggningen och det är sällan något problem.
6
Uppvärmning / SV: Rörig rördragning och en jävla massa strul idag.
« Senaste inlägg av piggetröska skrivet Idag kl. 01:25 »
Eftervärldens dom blir gärna hård. Trots att vederbörande i god tro följde manualen för montering av elkassetten.

Tät satta 4 - 5 tums spik  :) :)  :)
7
Jag räknar kallt med att jag kommer att bli ihågkommen ;D

Många ungar och ett billigt paradis att lämna över borgar för det inte kommer att hamna utanför familjen, så de kommer att veta vem som gjorde det, men inte hur och var. ;D Tror att varför ??? kommer att vara ett återkommande utrop... Möjligen följt av gubbdj...l.

Min far som var elektriker hade lite dålig tilltro till spik, så han slog alltid i ett par extra... Gärna galvade 4 och 5 tum. Man har ett arv att förvalta ;D
8
Och vid behov kan man ju faktiskt trycka ut det sista med en luftpump, 12 volt eller hand/fot-driven däckpump. Jag har en 500 liters hydrofor och en trefas dränkpump, så när det blev långvarigt strömavbrott gjorde jag så för att slippa koppla ihop traktorn med den otympliga generatorn. Tur i oturen så var det väldigt lite luft i tanken (dags att fylla på) så jag hade nästan 500 liter.
9
Ja, det finns folk till allt, ibland är det svårt att hålla masken. Jag fick frågan av en granne för rätt länge sedan på förra orten jag bodde på om han kunde få låna min motorsåg. Jag frågade om hans inte startade, och om han ville jag skulle kolla den. - Nej, min fungerar, men jag behöver såga bort en stubbe.  ??? ::) >:(

Här pendlar grannarna mellan bra och ok. Ingen riktig idiot här, i alla fall inte som stör.

Tyvärr är min favoritgranne snart 80, och tiden rår man inte på.
10
Hushåll / SV: Vilket tvättmedel är lämpligast?
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Igår kl. 23:20 »
Ja, de där lagerhållarna är känsliga på flera märken.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

48 gäster, 1 användare
Leif Kahlbom

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser