Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Hej
Lever själv inte alternativt, annat än läser här. Hade bekanta som ärvde ett gammalt torp och flyttade ut för att leva alternativt, en behöll ett halvtidsjobb. De konstaterade efter en tid att när potatisen var odlad, veden huggen, vedspisen tänd och badvattnet värmt, hade de mycket mindre "fri" tid än levandes på två heltidsjobb i lägenhet. Så deras dröm sprack. Nu insåg de bägge detta i tid så de bytte tillbaka innan de var slutkörda.
2
Hej!
I ett flertal böcker på 1970-talet figurerade en uppgift om att man tillverkat en visselpipa av den typ franska polisen hade, men flera meter lång och övriga dimensioner i  motsvarande skala! Den provkördes i ett slutet rum med en person närvarande. Resultatet nämnes i 2 olika versioner ; i den ena avlider den närvarande, i den andra blir han svårt skadad!
Därefter provkördes pipan i det fria, och med den kunde man knäcka fönster på 1500 meters avstånd.
Gissningsvis en skröna, men jag inhandlade i alla fall ett "kvartsfat", tom tunna på gissningsvis 50 liter? Längre kom inte det hela ; "tack & lov" kanske man skulle säga! Flera idèer av denna typ förekom i mitt stackars huvud, men inte heller av dessa blev nååågon verklighet! Jo, jag tillverkade en nitrolit-kanon, men eftersom detta sprängmedel inte har riktad sprängverkan fick jag efter provskjutning plocka delar litet överallt ; en del hamnade bara några meter från "Faderhuset!"  Min ömma Moder var van vid smällarna, och undrade stillsamt "Vad håller du pååå med?" 

Hälsningar!
G S
3
Som sagt frihet från räntor och hyror är viktigt om man vill satsa mer på en självhushållningsekonomi det är så viktigt att just detta var en stark drivkraft till alla nybyggare som drog iväg till norrland, sibirien och amerika. Fanns ju andra drivkrafter också men just detta att inte behöva föda storbönder och markägare samt ha möjlighet att själv rå om sin närmaste omgivning för sin familjs behov var nog viktiga aspekter.

Åter igen vill jag påpeka till alla som går i självhushållningstankar att det är svårt att misslyckas lika grovt som konventionella bönder och markägare. Extra viktigt är det att ha det i åtanke när de skrattar åt dig för många av dessa speciellt den något äldre sorten har inte modet att ens försöka bryta sina invanda destruktiva vanor.

Så ut med er ut i byarna odla, bygg gör saker och låt inte motgångar sänka er. Blir det för tufft ta ett steg tillbaka och skäms inte för det.

4
Fårraser & avel / Gutefår
« Senaste inlägg av Sjöändan skrivet Idag kl. 13:48 »
Vi funderar på att börja med får, är det någon fördel att ha rasrena får?
Vad brukar priserna ligga på sådana?
5
Meka / SV: Färgad solskyddskant
« Senaste inlägg av piggetröska skrivet Idag kl. 13:26 »
Tack för svar!
/Piggetröska
6
är man inte väl förberedd,kunnig och inser utmaningarna skall man nog inte ge sig in i ett så osäkert projekt. för min egen del är det helt otänkbart då jag alltid vägt fördelar mot nackdelar och i projekt där man inte kunnat förutse utgången har jag alltid avstått. Dock har jag startat ett antal företag vilka alla fortfarande är igång,nu med nya ägare. Jag har också hjälpt till att bygga upp verksamheter där de flesta fortfarande är igång. nyckeln är alltid drivkraft,uthållighet och ett bra kapital. Att starta från inget på en hyrd egendom är för mig helt otänkbart då det inte finns den grundtrygghet som behövs.läser man i trådarna så är det oftast där det stupar.
Någon vill alltid ha en hyra vilket alltså kräver en inkomst,det behövs kapital till investeringar om det så bara är frö men oftast behövs det betydligt mer.
Ser ju också att många söker gårdar o torp oavsett skick bara det är billigt att bo där. tror inte många av dessa kommer igång och ännu färre finns kvar efter ett års vedermöder.
7
Jag tycker det finns glimtar av misslyckande i flera av trådarna här:

https://www.alternativ.nu/index.php?board=51

I Åter har det också varit en del Utflyttarbrev som berättar om utbrändhet, stress osv som drabbat flera av de som flyttat ut på landet och satt igång med allt på en gång!

Läser man de långa trådarna t ex om Mickemård, Vita Huset, Drömmen om lantlivet, kulkuris två trådar osv så ser man att livet är inte alltid en dans på rosor. Det går upp och ner, bakåt och framåt.

Här finns också en del:

https://www.alternativ.nu/index.php?topic=189584.0


8
Uppvärmning / Vedspis sotar igen
« Senaste inlägg av Lagnehamn Tollheim skrivet Idag kl. 12:50 »
Har en Äldre Vedspis "Bolinders" som sotar igen.
Eldar i den dagligen den är hel och fin bytt ut leran i den inga plåtar som är skeva eller dyl.
Men den sotar igen mellan leran och spisplattorna rätt så fort. Blir "spindelväv" som byggs på mer och mer. Resultatet blir dåligt drag i spisen.
Eldar huvudsak med björk men även lite blandved brädor och gamla torra grenar, när jag eldar sånt så är ändå merparten björk.

Vad gör vi för fel?
Är vi för snåla med draget som vi ställer in själva?
Dvs Spjäll och skruvluckan i asklådan.
9
Jobb och tjänster / SV: Samåkning till jokkmokks marknad
« Senaste inlägg av Kulkuri skrivet Idag kl. 12:25 »
Nu finns det inga platser kvar.
10
Spannmål och foder / Jordbearbetning
« Senaste inlägg av Haardhandske skrivet Idag kl. 11:59 »
Efter ett antal sekel på kontorsstol har längtan efter ett annat liv blivit för stor. Minnena från barndomen när jag hjälpte bönderna på landet sitter kvar.
Jag är därför sedan ett år tillbaka ägare av en mindre gård på Gotland. Med gården följde lite mark som jag nu tänkte bruka.
Jag har sett att det finns ett par trådar till i samma ämne men förutsättningarna skiljer sig kanske något åt varför jag öppnar en ny.
I år är mitt mål att bryta en gammal vall som såddes för minst 10 år sedan. Den är relativt fri från ogräs men innehåller klöver vilket inte lämpar sig till hästar.
Jag tänket därför så en gräsblandning och blanda in lite örter och blommor. Jag har inget behov av att det ska vara högavkastande, utan jag vill ha en vall som innehåller ganska lite energi och vacker att titta på.
Jag har under vintern funderat på bästa angreppssättet. Hoppas på att få lite återkoppling och synpunkter...
Det har varit otroligt blött i vinter men min uppfattning är att denna vall är relativt väldränerad av typen moränlera. Hoppas därför på att kunna komma ut i slutet av april, början av maj och riva upp svålen med en kultivator (pinnar eller tallriks). Om vädret är med mig, så plöjer jag någon vecka senare. Efter ytterligare någon vecka antar jag att en del envisa växter börjar gro varför jag räknar med att harva en eller ett par gånger till.
Vi är nu i månadsskiftet maj/juni. Dags att bereda såbädden med någon vält eller sladd och sedan så för hand och harva lätt. Åkern är bara c:a 0,7 ha så det borde vara enkelt.
Jag hade inte tänkt att gödsla någonting.
Sedan är det väl bara att hoppas på att det växer och att man kan slå vallen på hösten. Nästa år är tanken att den även ska kunna användas för bete under begränsad tid.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser