Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Kor / SV: Start av lantbruk?
« Senaste inlägg av kretslopp skrivet Idag kl. 11:36 »
Ströbädd med ligghall blir alldeles utmärkt. Det kommer du att klara dej långt med. Vet inte vad du har för kunskap, eller har för kontakter. Känner du någon som har köttdjur. Det är alltid bra att ha någon att bolla frågor och tankar med. 25-30 dikor är mycket passning med, speciellt med kalvningarna, men även med betäckning/tjur. Så jag rekommenderar dej att börja med färre. Lycka till.
2
Hönsägg finnes / SV: Avelsägg säljes:
« Senaste inlägg av amv skrivet Idag kl. 11:21 »
 ;) Alla äggen 15 kr.st.
Upp till 15 ägg 125 kr i frakt o packning.
Mvh Monica
3
Drycker / SV: Kolsyrajäsning
« Senaste inlägg av Deladrulle skrivet Idag kl. 10:33 »
För lite luft i toppen på flaskorna kanske? Hur mycket luft man behöver vet ja icke men jag vet däremot att om luftfickan är liten så är det kört :)
4
Drycker / SV: hur många här, gör eget öl?
« Senaste inlägg av Deladrulle skrivet Idag kl. 10:31 »
Har också bryggverk på 30L med pump för cirkulationen. Köpte det billigaste som fanns för några år sedan och  modda detta med ett rör genom maltbädden (typ som Grainfather fast för 1/2 priset). Grymmt smidigt och gott!
5
Skogsbruk / SV: Lunna virke med snöskoter på sommaren?
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 10:24 »
Skotrar med hjulboggi har så många år på nacken idag att de knappast längre är att räkna med som praktiska arbetsredskap. Får man tag i en sådan så är den ofta hårt sliten och mer eller mindre i behov av helrenovering, mattorna är ofta så gamla att gummit har passerat bästföredatum för länge sen, och dyra eller omöjliga att få tag på som reservdel. I synnerhet är Ockelbo ökänt för att ha gjort många i och för sig bra skotrar med udda mattdimensioner som idag är fullständigt utgångna. Och man ska vara rätt entusiastisk och inte ha mycket annat att göra för att börja bygga om boggi och drivhjul för att anpassa skotern för en annan matta.

Men en kraftigt byggd arbetsskoter med glidboggi (eller någon form av mellanting mellan hjul- och glidboggi) av 90- eller 00-talstyp borde gå att använda.  Lång och bred matta är ett absolut krav i sammanhanget, för att få bärighet för skidorna på löst underlag är det bra med överdimensionerade lösa plastbelag under dem (brukar kallas "lappskidor", ett varumärke som förekommer i sammanhanget är Stortass).
6
Bygga och renovera / SV: Byta isolering på vind
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 10:16 »
Vårt problem har främst varit att det läcker ut för mycket värme så snön har smält vid nock för att sen frysa utåt kanterna för att sen leda till att det började tränga in vatten under taket (och ja vi ska fixa talet oxå).
Vi eldar i vedspis i köket, sen direktverkande el i resten av huset. Så tror vi kan spara en del på att få en vettig mössa på huset

Den här vintern har även normalt välisolerade hus drabbats av sådana problem.  Ett annat sätt att hålla låg temperatur under yttertaket är att se till att takbjälklaget är tätt så det inte kan dra varmluft upp på vinden någonstans (se upp med t ex vindsluckor och genomföringar för skorsten, köksfläktrör, avloppsventilation mm), och att vinden är väl ventilerad både vid takfötterna och med ventiler på bägge gavlarna.  Tänk på att skorstenen värmer vinden också.
Men inte ens det hjälper säkert när det är några få minusgrader och stora temperaturvariationer mellan dag och natt, om det dessutom ligger mycket snö på taket. Säkraste lösningen är att skotta av taket efter större snöfall, och gärna se till att det är helt renskottat i början av mars.
7
Meka / SV: Mektips,Felsökning mm
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 10:00 »
Är det alltså ett traditionellt magnettändsystem med brytare (alltså inte brytarlöst, CDI) ?
Jag kan rekommendera Bosch's gula självstudiehäften från 70- och 80-talet, det finns ett sådant som bara behandlar svänghjulsmagneter.

Ett annat tips är "Elektrische Zündung, Licht und Anlasser der Kraftfahrzeuge", Ernst Seiler, 1944 (det finns en upplaga från 1927 också men jag misstänker att den är lite väl föråldrad när det gäller svänghjulsmagneter).

Verkstadshandboken för motorn (tillverkarens egen verkstadshandbok är att föredra framför "gördetsjälvhandböcker" hoptotade av fristående förlag) är inte heller att förakta.

På en tvåcylindrig motor med svänghjulsmagnet och två helt separata tändsystem är en enkel felsökningsmetod (om man inte hittar något uppenbart fel av typ lösa kablar, brända eller felinställda brytare etc) att flytta en komponent i taget till andra halvan av tändsystemet och se när felet följer med. Har man bra el-mätresurser kan jag rekommendera att göra lite grundligare mätningar på kondensatorer och tändspolar - för kondensatorerna är det kapacitans och förlustfaktor som bör kollas, för tändspolarna resistans, induktans och förlustfaktor.
8
Biodling / SV: Efterlyser Drottningodlare (Carnica)
« Senaste inlägg av SirBee skrivet Idag kl. 09:40 »
Man kan beställa från Robert även om han flyttat till Tyskland så vitt jag vet.

Postat med Alternativ.nu´s app


Jag har försökt förstå exakt vad som gäller, men är inte helt med på reglerna.
Får man köpa från andra EU-länder utan att vara registrerad importör hos Jordbruksverket?
9
Bygga och renovera / SV: Byta isolering på vind
« Senaste inlägg av The Pink Sheep skrivet Idag kl. 09:32 »
Vårt problem har främst varit att det läcker ut för mycket värme så snön har smält vid nock för att sen frysa utåt kanterna för att sen leda till att det började tränga in vatten under taket (och ja vi ska fixa talet oxå).
Vi eldar i vedspis i köket, sen direktverkande el i resten av huset. Så tror vi kan spara en del på att få en vettig mössa på huset

Det var huvudskälet till att jag också insåg att något mer än bara lim och plåt måste till om vill slippa detdär, läckte in på minst två-tre ställen i allafall nu i vintras (bland annat i väggen till mitt nyrenoverade finrum uppe...  >:( ) när det släppte så måste nog göra om hela planen för den gamla isoleringen...
10
Jobb och tjänster / "wwoofa i sommar"
« Senaste inlägg av Mamsingen skrivet Idag kl. 08:54 »
Hejsan!

Vi är ett par som bor på en gård i Småland, naturskönt område.
Det finns alltid mycket arbete på en gård, och vi skulle behöva hjälp i sommar.
Det finns stängseljobb, målning mm Det finns möjlighet att fiska, bada, meditera i skogen, odla mm

Här finns olika boendealternativ, såsom inneboende, Villavagn och ev en stuga, om den inte är uthyrd dvs.
Inget slavdriveri utan tid för att spela backgammon, bada, läsa mm finns. Men vanlig wwoof- med några timmars arbete per dag för mat och husrum. Ett ganska skönt sätt att spendera sommaren, kanske?
Kombination att arbeta för hyran går att ordna typ "wwoofing" ( jobb ca4 timmar per dag för mat och husrum) .

Vi finns i Ljungby kommun.
Intresserad? Hör av dej till Catarina: 0761 136069
Med vänlig hälsning
Catarina och Bosse

Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser