Enligt senare tiders forskning om vitlök, bl.a. DNA-undersökningar, har man kommit fram till att vitlök kan delas in i 11 typgrupper. Smaken är som bekant en subjektiv sak, men traditionellt anses typen Rocambole som den smakmässigt bästa. Även typerna Creole, Asiatic och Purple Stripe anses vara kulinariskt värdefulla. Däremot tycks den vanligaste typen av vitlök, Artichoke, klassas som den minst värdefulla smakmässigt. Sedan är det en annan sak hur stor variationen är näringsmässigt, kanske innehåller alla typer lika mycket nyttigheter.
Sorterna Thermidrome och Sabagold tillhör gruppen Artichoke. Siberian Red är en Marbled Purple Stripe. Jag är osäker på vilken grupp Rysk 4 tillhör, den liknar både Porcelain och Turban, men beter sig inte riktigt som någon av dem.
Mina favoritvitlökar är av typen Creole, t.ex. Morado och Baltor. Dessa har också mycket god hållbarhet, vanligtvis långt över ett år.
Jag odlar de flesta vittlökstyper och har för närvarande ca. 150 sorter, bl.a. alla som du, Kanin-Eva, odlar.