Det var inte riktigt så jag hade föreställt mig att det såg ut. Tack för att du ordna bild. Har det svårt att bli rent om man bara kör genom vätska på vanligt vis utan diskapparat?
Skulle vara tacksam om skräptanten eller någon annan kan beskriva hur en diskning av spannmaskin går till och vilka kemikalier som behövs.
Nej, en hade nog inte kunnat tänka sig vad det var för manick om en bara såg den liggandes någonstans
. Om en nu inte har diskapparat borde en kunna använda borstar som i
Karlsdotters länk, eller åstadkomma tryckstötar genom att själv trycka ner och dra upp ventilen på spenkoppscentralen (eller öppna och stänga kranen på mjölkslangen om det är getorgan en har)...men då blir en också ståendes vid diskhon under hela proceduren.
Min diskrutin ser ut såhär (har snott upplägget från LRF Mjölk), jag diskar mjölkutrustning samt sil:
1: Spola av kvarvarande mjölk från silen och spannlocket med ljummet vatten, samt spola av mjölkorganet utvändigt. Spola lite vatten genom mjölkslangen på mjölkorganet för att få bort restmjölken.
2: Fyll diskhon med ljummet vatten och lägg i silinsatserna, spannlocket med gummipackningen samt spenkopparna på mjölkorganet. Koppla mjölkslangen till diskapparaten och sätt igång den. Spola av siltratten och mjölkspannen med ljummet vatten i den andra, stora diskhon.
3: Töm diskhon och mjölkspannen. Fyll diskhon samt mjölkspannen med så hett vatten varmvattenberedaren kan ordna, samt mejeridiskmedel. Sätt igång diskapparaten igen. Diska silinsatserna, spannlocket, mjölkspannen och siltratten med borste.
4: Töm diskhon och mjölkspannen igen. Fyll diskhon med kallt vatten och starta diskapparaten en sista gång. Spola av mjölkspannen och siltratten med kallt vatten.
Ställ/häng sedan allting att torka. En bör använda handskar, både för värmens och diskmedlens skull. Det finns ett antal olika mejeridiskmedel att välja på. De flesta växeldiskar med sura och basiska medel, för att få grejerna ordentligt rena från både bakterier, fett och proteiner.