En del pollenallergiker får allergiska reaktioner av honung. Man kan kalla det för ”honungsallergi”, men det är helt enkelt rester av pollenpartiklar som man reagerar mot. Är man kraftigt allergisk gör man klokt i att vara försiktig. Likaså om man vet med sig att man direkt inte tål honung.
I en finsk studie av Saarinen med flera lät man personer med allergi mot björkpollen äta honung under flera veckor innan pollensäsongen. En grupp fick äta honung som särskilt var framställd från björk. Den andra gruppen fick äta honung från bin som även besökt olika växter. Resultatet var tydligt:
1. I gruppen som fick björkhonung upplevde 60% symtomlindring, mätt med en daglig skattningsskala.
2. De rapporterade även 70% färre dagar med svåra besvär av sin allergi
3. Användningen av allergitabletter minskade med hela 50%
Gruppen som fick ”blandad” honung rapporterade nästan lika bra resultat, men minskningen av medicinering var inte lika stor. Än så länge finns det dock inte tillräcklig med forskning för att kunna ge några klara riktlinjer för hur metoden kan användas, eller ens om, den bör användas. Tillsvidare får det betraktas som ett intressant och lovande fenomen.
Vill man testa att lindra sin pollenallergi med honung bör man prova med en närproducerad produkt. Det fungerar rimligtvis bättre. Importerad honung har troligtvis en helt annan sammansättning av pollen.