Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Torpets historia  (läst 1782 gånger)

Örnnästet

  • Inlägg: 182
    • Östergötland
Torpets historia
« skrivet: 25 sep-14 kl 13:56 »
Hej!
Vi har sökt med ljus och lykta över vårt torps historia och har i en bok om socknens familjer hittat att det fanns en torpare som flyttade dit och bodde i torpet runt 1830. Vi har också hittat en karta från några år senare där torpet finns med liksom lite information om marken runt omkring.  :)

Det finns också en karta från allra sista slutet av 1700-talet över hemmanet och där finns inte vårt torp med. Marken där torpet ligger visas på kartan som skog. Vi gissar där för att vårt torp uppförts under tidigt 1800-tal!? Kanske tom av den torpare som finns omnämnd runt 1830.

Är det någon som vet om man hyggligt säkert kan anta det? Att vårt torp uppfördes i början av 1800-talet, iom att det saknas på kartan från slutet av 1700-talet? Eller var det vanligt att man inte förde in små torpstugor etc.?
Vårt torp är ca 35 kvm och ligger flera km från den större gården och den dåtida bybebyggelsen. Trakten har varit varit bebott sen medeltiden och det finns anteckningar om personer som levt i andra närliggande större torp och vid stora gården så tidigt som 1500-1600-tal men den informationen är ganska ofullständig och gles. På 1700-talet finns desto mer information om närliggande torp och gårdar, men inte om vårt torp.

Någon som vet något om dåtidens kartor och vad man vågar anta?  ???

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: Torpets historia
« Svar #1 skrivet: 25 sep-14 kl 14:01 »
Jag har kollat ganska mycket på gamla kartor och kommit fram till att de brukar vara mycket detaljerade. Ett torp skulle garanterat vara med, det påverkar ju dåtidens "taxeringsvärde" och därmed skatten. Det är nog sannolikt att torpet byggdes i början på 1800-talet, det var en expansiv period när befolkningen ökade. Det kulminerade ju femtio år senare med amerikautvandringen, då fanns det helt enkelt inte tillräckligt mycket mark kvar för att försörja befolkningen som bönder.

andtol

  • Gäst
SV: Torpets historia
« Svar #2 skrivet: 25 sep-14 kl 15:29 »
Det finns en liknande tråd som Halte (bl a) har skrivit matnyttigt i. Men jag hittar den inte nu.

Örnnästet

  • Inlägg: 182
    • Östergötland
SV: Torpets historia
« Svar #3 skrivet: 25 sep-14 kl 16:34 »
Jag har kollat ganska mycket på gamla kartor och kommit fram till att de brukar vara mycket detaljerade. Ett torp skulle garanterat vara med, det påverkar ju dåtidens "taxeringsvärde" och därmed skatten. Det är nog sannolikt att torpet byggdes i början på 1800-talet, det var en expansiv period när befolkningen ökade. Det kulminerade ju femtio år senare med amerikautvandringen, då fanns det helt enkelt inte tillräckligt mycket mark kvar för att försörja befolkningen som bönder.

Stort tack för hjälpen! Då fortsätter vi att anta att vår torp byggdes då! :) En del ättlingar från vår förste torpare har utvandrat enl. böckerna.

Och tack Toll, ska försöka hitta tråden!


TW

  • Inlägg: 2687
    • Finland
SV: Torpets historia
« Svar #5 skrivet: 26 sep-14 kl 12:59 »
Om du frågar av historiaintresserade bybor är chansen stor att du får fram en hel del. Början på 1800-talet är ju bara några generationer sedan så folk brukar ha ungefär reda på hur saker har gått till.

Då pappa sökte efter platsen för torpet där min släkt hade bott på 1820 och -30-talen så verkade allting helt hopplöst. Farfar hade pekat ut det på en kilometer när medan han levde men han hade själv bara hört talas om det av sin far så han visste inte exakt. Det fanns inga papper på någonting. Till slut frågade pappa av en gammal gubbe som bodde där i närheten. Gubben kunde peka ut platsen på några tiotal meter när och var väldigt förvånad över att vi inte visste var torpet hade stått.

Jag har också varit med om då nyinflyttade har forskat kring sina gårdar och dragit vidlyftiga och fantasifulla slutsatser utgående från något ord på något papper..... fastän halva byn vet när huset byggdes och vem som bodde där och kanske rent av vet vem som var timmermän på bygget och varifrån timret kom.

Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

andtol

  • Gäst
SV: Torpets historia
« Svar #6 skrivet: 26 sep-14 kl 14:30 »
Trevligt sätt att ta kontakt med urinvånarna också! Men det krävs en del kakor och kaffe. :)

Örnnästet

  • Inlägg: 182
    • Östergötland
SV: Torpets historia
« Svar #7 skrivet: 27 sep-14 kl 16:32 »
Bra tips! Det ska vi självklart göra... ska bara få tillträde först!  ;)

Khal

  • Inlägg: 1
SV: Torpets historia
« Svar #8 skrivet: 30 sep-14 kl 13:05 »
Bara för att torpet inte finns på plats på en gammal karta betyder det inte att det inte fanns... Rörigt blev det.

Timmerstommar var för arvegods. Man ärvde lite mark och en timmerstomme, bara att plocka ner och flytta till marken.
I trakten där jag bor så ser man på gamla kartor hur husen har flyttats runt.

Så torpet kan ha längre historia än vad en karta visar.

malarmaster

  • Inlägg: 5258
    • Småland
SV: Torpets historia
« Svar #9 skrivet: 30 sep-14 kl 13:39 »
visst tog man tillvara på äldre stommar,ett hus höll ju inte så länge på den tiden då man många gånger byggde nästan direkt på marken så nedersta stockvarven rötade.
Ny ägare/arvinge brukade börja med att bygga ett nytt hus till sig,det gamla blev antingen rivit och man tog hand om bra stockar eller undantag till föräldrar/gamle ägaren .
Varianten var ju också att man sålde oskadade stockar till någon eller byggde ett torp på ägorna om gården nu var så stor.
Byggtekniken blev bättre senare under 1800-talet så många hus finns kvar.
Men ett torp eller hus som ligger på självägd mark bör finnas med på kartor,finns bara marken på kartan ägdes den förmodligen av en närliggande gård eller gods.
Sådan mark kunde vara obebyggd.
I detta fallet är det väl troligt att torpet byggdes i samband med övertagande av mark eller nyodling.Att man var noga med kartor förr berodde ju på att skattesystemet baserades på ägarskatter,inte på inkomst.Man betalade skatt efter hur mycket mark man ägde.Så därför gjordes detaljerade kartor så man såg ägorna,hus,torp på ägorna m.m.
Frågan är också om man i detta fallet kollat husförhörslängderna? Vet man första ägaren( ca 1830) kan man dels kolla familjeförhållanden,kolla om det funnits tidigare familjer på platsen,oftast är ju gården namngiven så det går att spåra både framåt och bakåt.Finns inga uppgifter om gården före 1830-tal är det troligt att det är en nyodling/nybildning av gård. Ulf

 

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Torpets historia
« Svar #10 skrivet: 30 sep-14 kl 19:13 »
Det som kallas torp i denna tråd bör kallas torpstuga. Ett torp är något annat. Det är en mycket liten gård som tidigare har hyrts/arrenderats ut på speciella villkor. Det fanns främst dagsverkstorp och soldattorp. Dagsverkstorp tillhörde ett gods. De som bodde i torpet betalade hyra genom att göra massor med dagsverken åt godsägaren. Dessutom brukade torparen/torparfamiljen sin egen lilla gård, d.v.s. torpet. Detta system upphörde under 1900-talets första hälft. I ett soldattorp bodde en indelt soldat. Detta system upphörde genom Indelningsverkets avskaffande i början av 1900-talet. Idag finns därför på sätt och vis inga torp, men de minigårdar som förut varit torp brukar kallas torp. De är ofta sålda till privatpersoner. Ofta är jordbruksmarken (som kanske varit något-några hektar, men ibland mer) avstyckad. Ibland är även uthusen avstyckade eller rivna.

Jag förmodar att den mingård ni bor på är ett gammalt torp, men det framgår inte riktigt. Det mest intressanta tycker jag nog är gården/hemmanet/torpet. Husbeståndet har växlat genom åren. Det verkar troligt att er torpstuga är uppförd på platsen under tidigt 1800-tal.

Örnnästet

  • Inlägg: 182
    • Östergötland
SV: Torpets historia
« Svar #11 skrivet: 30 sep-14 kl 23:25 »
Tack för alla svar!!!

Vi tror att vår lilla gård har varit ett gammalt torp, så som du beskriver det Anders S. Det kan ha varit ett dagsverkstorp. Det finns information om att första torparen fått kungligt pris pga sin "odlingsfärdighet". Åkermarken runt torpstugan är mycket liten, så det är gissningsvis inte där vår käre torpare fått uppmärksamhet för sin skicklighet.
Idag är gården på 13 ha, mestadels är skog, men den tillhörde ett större gods i slutet av 1700-talet (och förstås förmodligen ännu tidigare) och styckades inte av förrän på 1960-talet.
Förutom själva torpstugan finns en jämngammal lada kvar som också återfinns på kartorna från mitten av 1830-talet, uppförd med samma byggnadsteknik - liksom en mindre timrad sidobyggnad. På kartorna finns även den lilla åkermarken utritad. (Idag finns även små garage, ett pumphus och en friggebod - men de är garanterat av senare datum. Och i sämre skick än torpstugan och ladan ;) ) Trots att torpstugan är mycket liten med knapp ståhöjd har den varit permanent bebodd ända fram till nu - av ättlingar till vår första torpare.
Storleken, takhöjden och även den murade väldigt enkla spisen får oss att tro att torpstugan inte byggts upp flera gånger utan är "original" om än med viss renovering förstås.

Vi har inte kunnat återfinna torpet/torpnamnet tidigare än runt 1830 i husförhörslängderna, Ulf. Och vår förste torpare flyttade dit från/föddes i en annan socken. Vi har inte sökt efter mer information kring vår förste torpares föräldrar etc.

Och vi har inte hittat någon information om att torpstugan skulle vara flyttad, Khal. Men det kan ju definitivt vara värt att fråga runt när vi väl kommer på plats! Om hela torpet skulle ha flyttats och återuppbyggts vore det roligt att känna till.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

418 gäster, 3 användare (1 dolda)
Bokohammare, Westerbergarn

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser