Så här gör jag klyftpotatis: mjölig mättande potatis, t.ex. Matilda, Rosamunda, Lady Balfour. (Som jämförelse: King Edward tycker jag är halvmjölig.)
Tvätta&skrubba, i nödfall skala. Skär i klyftor.
Sätt ugnen på 175 grader eller helst elda i vedspisen till ungefär denna temp uppnås.
Värm oljad ugnsform. Tag olja som tål hetta. Oftast tar jag Bratöl, en prisvärd ekologisk stekolja gjord på solrosolja från tyska byodo.
Ev även hetta upp lagom mängd malen peppar i plåten några minuter.
Lägg i klyftor så det täcker formens botten. Strö salt över. Finmalet havssalt av god kvalitet föreslår jag. Grädda ca 40-50 min, till nästan klar. Under tiden skala gul lök och klyfta den. Lägg i löken mellan potatisklyftorna. Grädda 15-20 min till. Ta ut. Låt svalna lagom länge. Färdigt. Ätes t.ex. gärna med ugnsstekt kyckling.
Detta recept avviker en del från de recept jag hittar på nätet. Där föreslås fast potatis för att de inte ska falla sönder och 225 grader i 30 minuter. Fast potatis tycker jag blir sämre än mjölig (men så föredrar jag riktigt mjölig potatis t.o.m. som kokpotatis). Så varmt som 225 grader har jag aldrig testat. Slow food gillar jag, men jag ska kanske testa så där varmt nån gång om jag bara har fast potatis.