Har just läst artikeln om botulism men bara ströläst kommentarerna i tråden. Ev kan svaret på mina frågor finnas där men jag inte sett det.
Jag odlar en superstark chili. Enda möjligheten att kunna använda den är att vi brukar lägga den i en burk och fylla på med olivolja. Oljan använder vi sedan att krydda mat, både vid tillagning och "på bordet". Inser att förfaringssättet kan leda till tillväxt av botuliumbakterier om oturen är framme.
De faktorer som hindrar bakterietillväxt (lågt pH, kall förvaring och hög salthalt) är inte riktigt på plats när vi använder och förvarar vår chiliolja. Att förvara kallt är inte så roligt då oljan grumlas och stelnar. Salt skulle jag kunna ha i i rimlig mängd men skulle helst slippa.
Jag tror att jag läst någonstans att en kan lägga chilin (i det här fallet) i vinäger (koka?) för att fixa ett lågt pH. Kan jag i så fall ta upp dem från vinägerbadet och lägga dem i olja sedan för det är olja jag vill ha. pH-värdet i olja kommer ju inte att vara lågt så då borde de väl kunna börja växa när den inte ligger i vinäger längre? Om det skulle funka att bada i surt, hur länge bör de ligga i vinägerbadet.
Är det någon som har idéer, kunskap eller funderingar runt detta så skulle jag uppskatta att få del av dem.