Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Är livet på gård så här hårt  (läst 12674 gånger)

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #20 skrivet: 11 jan-16 kl 09:47 »
Hej alla! Har följt många olika forum och inlägg och fått massor av inspiration på olika saker men börjar komma till ett vägskäl.

Bakgrund: Vi har köpt en hästgård med ett svinstall i skåne med ett par hektar mark, en fantastisk utsikt, huset är nyrenovert och är på cirka 140 m2 där allt är tipptopp.
Vi har även ett svinstall och ett häststall där häststallet är också perfekt.

Jag har bott inne i centrala stockholm och malmö i 10 år tid, har tummen mitt i handen men älskar att lära mig saker. har med glädje byggt staket, bytt panel, målat och har älskat varje sekund.
Min sambo har tidigare bott på hästgård och var väl förberedd på vad det innebär (hela husköpet var hennes idé då hon ville ha det närmare till sina hästar 5 st till antalet).

Min fråga. jag var väl förberedd men börjar ny tveka till om det ska vara så här mycket problem och utgifter när man bor på landet, så jag undrar helt enkelt om det ser ut så här för er med och om ni har lyckas åtgärda några av dessa på ett längre perspektiv så de inte dyker upp lika frevkent igen.

Små problem
1.1 Lamporna i huset dör ofta, 2-3 i veckan och de är av hallogentyp men har börjat köpa led.
1.2 Spindlar med långa ben i varje vrå av huset.
1.3 Spöken (min sambo ser "något" jag ser inget")
1.4 fukt på insidan av fönster
1.5 Hästhagarna blir lervälling under vintern och behöver dreneras.
1.6 Göddselplattan blev underkänd när miljöförvalningarn var här och kollade

Större problem:
2.1 Gjorde stopp i avloppet när vi byggde staket och satte ett jordankare rakt genom ett dåligt draget avloppsrör (mitt fel absolut, men händer dylika saker ofta?)
2.2 All el i gris och häststall behöver dras om
2.3 Vattnet har frusit (började dra värmekabel men hann inte dra den hela vägen)
2.4 Ett rör har sprukckit (Se ovan)
2.5 Möss i stallet och i garaget, köpte två kattungar som blev kortlivande p.g.a. jakthundar :(
2.6 Snö, ja jag behöver en traktor för massa saker men det är rätt kostsamt.
2.7 Jordvärmen drar inte runt i hela huset, vet inte om det spelar roll men eftersom det kommer in fukt på fönster så känns det lite fuskbyggt.
2.8 En stöttepelare i stallet behöver bytas ut för att allt inte ska rasa samman.

Övrigt:
Vi köpte huset för 3 månader sedan, där 3 besiktningsmän inte hittade ett fel men ju mer man kollar desto mer hittar man.
slutfråga. Är det här som det ser ut att bo på gård? Hyffsad inkomst (65k netto) men alltid pank, har lärt mig enorm och fixar allt själv om det går att gooogla, men jag som älskat allt med gård att göra börjar t.o.m på att bli lite less på att listan på problem växer snabbare än vi har råd att fixa dom.
De "små" problemen är väl inga egentliga problem utan bara sånt som lätt åtgärdas -utom möjligen gödselplattan men du anger inte vad som ska göras med den.
Gamla hus spökar alltid, en får vänja sig och farligt är det inte, spindlarna får du kasta ut eller dammsuga upp, lamporna bytas ut, fukt på fönstren får du torka bort, skifta hagar på vintern och/eller dela upp pållarna på mindre hagar.
De "stora" problemen behöver du hjälp att åtgärda, du kan inte greja med eldragning själv och likaså att byta en bärande pelare behövs yrkesfolk om du inte är väldigt duktig.
Skaffa inga katter, sätt fällor och lägg råttgift och åtgärda råttproblemet själv. Har dina hundar dödat två katter så är det ingen bra idé att skaffa fler. Hursomhelst så tar inte kattungar råttor eller möss utan det gör bara vuxna katter.
Ligger vattenrören ytligt eller på utsatta ställen så är det säkrast att låta kranen på sista tappstället rinna lite för då fryser inte vattnet i rören.
Skotta snö för hand eller hör med den som har hand om skottningen av vägar etc om hen kan ta undan din snö mot betalning.
Om inte jordvärmen fungerar optimalt får du både kolla upp varför och sätta annan värmekälla alt stänga av rummen tills du fått kunskap och/eller fått åtgärdat problemet.

Det är inte specifikt jobbigt att bo på landet men det är fysiskt jobbigare än att bo i stan - å andra sidan sparar en in på gymkort och andra konstgjorda aktiviteter  ;)

För kassabok over kostnader och utgifter - vartenda öre ska bokföras och gå sen gemensamt igenom kassaboken minst en gång i månaden kanske ännu oftare i början, se över vad ni lägger era pengar på och evaluera fortlöpande - det hjälper inte att bara ha en skaplig inkomst, om lån, fasta och löpande utgifter tenderar att vara högre än inkomsten så behöver ni kanske tänka om.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

TW

  • Inlägg: 2684
    • Finland
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #21 skrivet: 11 jan-16 kl 20:16 »
Koppla bort elsystemet i grishuset om det inte skall användas. Anlita någon traktorägande bybo för att skotta den värsta snön. Skaffa inga fler djur utan heldre färre......... och sluta fantisera om spöken. Det är bara stadsbor som tror på spöken.
Sedan tar ni itu med resten. En sak i gången!

I den verklighet som andra landsbor lever i skall allt sånt där klaras av på 30000 kronor i månaden netto under goda tider och då det är dåliga tider skall det gå runt på 15000 kronor netto i månaden och under extrem kris på 9000 i månaden. Med andra ord har ni minst en troligen flera stora läckor i ert ekonomiska system. Identifiera läckorna och täta dem så räcker pengarna.

Det där som ni sysslar med går bland landbor under namnet "galnahästsjukan". Flyttar ut på landet och skaffar många hästar och får ekonomin knäckt och arbetar sig sjuka och säljer gården och skiljer sig och flyttar tillbaka till stan.
De första åren på en ny gård är nämligen väldigt arbetsdryga och dyra i synnerhet om man måste lära sig allting från början. Då brukar ingen ha vare sig tid eller råd med hästar.

Allt det där som besiktningsmannen missade är småfel enligt mig. En kamrat köpte ut de andra arvingarna ur ett besiktat och "felfritt" hus. Vi blev tvungna att byta allt trävirke i ytterväggarna (inklusive stommen) upp till underkant på fönstren och alla golv i nedre våningen. Förstärka kökstaket så det inte skulle rasa in och spira upp nya bärande mellanväggar i nedre våningen...... och en hel del annat åtgärder. Annars skulle det ha rasat ihop. 
Till saken hör att han inte trodde på besiktningsmannens utlåtande och betalade därefter.

Ni kan klara det där! Det är bara att fortsätta framåt!....men framför allt måste ni börja tänka efter vad ni håller på med.

Har ni gjort någon lönsamhetskalkyl på hästarna? Räknat ihop alla kostnader och alla inkomster och tagit inkomster minus utgifter dividerat med arbetstimmar för att få lönsamheten per timme?
Det är inte många landsbor som har råd att hålla hästar någon längre period. Några år kan det gå man sedan blir det för betungande.
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #22 skrivet: 11 jan-16 kl 20:39 »
Det är bara stadsbor som tror på spöken.

Du generaliserar rätt kraftigt där.

Och för övrigt, om man nu ser spöken, eller tycker sig se dem, så handlar det kanske inte bara om s.k. tro.

Rubensgården

  • Gäst
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #23 skrivet: 11 jan-16 kl 21:26 »
Du generaliserar rätt kraftigt där.

Och för övrigt, om man nu ser spöken, eller tycker sig se dem, så handlar det kanske inte bara om s.k. tro.

Det brukar bestå av allvarligare personlighetsstörningar, ja. :) Har aldrig sett något men har väldigt trovärdiga källor.

TW

  • Inlägg: 2684
    • Finland
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #24 skrivet: 11 jan-16 kl 21:39 »
Generaliseringen baserar sig på de spöktroende människorna som jag har träffat. Utflyttade stadsbor som har "hittat" ett "urganmmalt" spöke..... som ingen har sett eller hört förr eller senare.
Tontn och roådarin och ondibyggan och raamt och vittra och kobalden och allt vad de hette rullade ihop spöklakanen och gick i pension då ficklampan uppfanns så folk kunde se vad som egentligen hände i mörkret.

Jag tänkte inte på att "spökena" innerst inne kan handla om hennes spruckna illusioner och vantrivsel. Där kommer vi fram till frågan om vad ni två innerst inne vill göra med era gemensamma liv. Fundera på vad ni vill göra. Tillsammans. Grundligt. Flera gånger.
Sedan satsar ni 100% på det ni innerst inne vill med de omställningar det innebär!
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

Ex.

  • Inlägg: 761
    • -
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #25 skrivet: 12 jan-16 kl 01:17 »
Har ni gjort någon lönsamhetskalkyl på hästarna? Räknat ihop alla kostnader och alla inkomster och tagit inkomster minus utgifter dividerat med arbetstimmar för att få lönsamheten per timme?
Det är inte många landsbor som har råd att hålla hästar någon längre period. Några år kan det gå man sedan blir det för betungande.

Ja, jag tvivlar starkt på att det är nån lönsamhet i dom, oavsett hur duktig inridare man är. Har aldrig sett nån som på sista raden tjänar pengar på hästar.

Med ett netto på 65000 i månaden så måste det vara nåt fel nånstans om det inte räcker ihop. Om inte gården kostade 10-15 miljoner förstås, då blir det kärvt.
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.

tuslus

  • Inlägg: 653
    • Medelpad
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #26 skrivet: 12 jan-16 kl 05:57 »
Jag skulle vilja säga att O ja! Precis så är det! Hela tiden :) Det är bara att lugna ner dig, prioritera, och se det som din längsta att göralista genom tiderna.
Vi hade samma när vi flyttade till gemensam gård, jag var van vid gård och sambon van vid lägenhet. Han höll på att bli galen första året eftersom det inte går att bli färdig. Jag höll på att bli galen på honom. Nu efter 5 år börjar han lugna ner sig och vi har bara ett fuktskadat badrum samt värme på nedervåningen kvar som "akuta" projekt. Sen är resten mest mindre akuta och kommande, alltid dyker det upp nått.
Sysslolöshet är inget stort problem på en gård ;)

kretslopp

  • Inlägg: 2246
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #27 skrivet: 12 jan-16 kl 09:52 »
Mot fukt i fönster och fuktigt hus finns ett bra hjälpmedel och det är luftavfuktare, köp en eller ett par sådana. Ställ in dom så dom går hela tiden så gör dom mest nytta. Vi har tre och vill inte vara utan dom.
kretslopp

Bösahusarn

  • Inlägg: 1271
  • Lagom kan också vara för mycket.
    • Skåne
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #28 skrivet: 12 jan-16 kl 10:07 »
Mot fukt i fönster och fuktigt hus finns ett bra hjälpmedel och det är luftavfuktare, köp en eller ett par sådana. Ställ in dom så dom går hela tiden så gör dom mest nytta. Vi har tre och vill inte vara utan dom.

Att kolla över ventilationen kan ju vara lämpligt, ännu ett tråkigt men viktigt projekt när man skaffar hus.... men när väl el, tak, uppvärmning, vatten, avlopp, isolering, skadedjur och lite annat är fixat...då kan man börja leva och fundera på vad man ska göra med all sin fritid...eller bara ta tag i nästa hus på gården. Härligt!
Det är aldrig för sent att ge upp.

torparmot

  • Inlägg: 28
    • Västmanland
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #29 skrivet: 12 jan-16 kl 14:57 »
Somliga skojar nog eller vill skapa debatt. Det är intressant och givande. Många vill flytta ut på landet och uppleva friheten, och det kostar inget heller för allt är ju gratis. Den här tråden är tvärtemot, massor av jobb och ständigt pank trots 65 tusenlappar in varje månad. Kan det vara möjligt? Och att dessutom kalla det för hyfsad inkomst, jag tycker den låter svindlande. Hästarna ger också inkomster. Huset nyrenoverat men problem med spindlar, möss och spöken. Det är en festlig berättelse men om det finns ett uns av sanning eller allvar bakom ta itu med problemet. Gör en budget, skaffa kassabok och skriv in varendaste inkomst och utgift. Det är något som inte stämmer. Jag har bara 5 poster i budgeten. Boende, mat, bilen, övrigt och sparande. Du kan lägga dit hästar som en egen post. Sparandet är viktigt. Då finns det pengar om något går sönder.  Någon berättade om sju svåra år. Det ligger något i det. Lycka till. Torparmor

Radar

  • Inlägg: 1689
    • Jämtland
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #30 skrivet: 12 jan-16 kl 15:02 »
Jag håller med tidigare skribenter. Man får ta itu med saker i prioritetsordning och se till vad ekonomin tillåter. Det mesta fixar man på egen hand.
"Spöken" som nämndes. Det är inga spöken. Det är andar och väsen som bor på gården. De flesta hjälper till att se efter på gården. Man upptäcker inte deras insatser. Men om inte de fanns så skulle det förmodligen finnas mer att åtgärda. Se till att leva tillsammans med dem och acceptera deras närvaro. De kan retas lite ibland, genom att gömma saker. Men be bara snällt om att få tillbaka det som saknas, för att ni behöver det. Oftast ligger prylarna på sin plats nästa gång ni går dit.
Framförallt! Reta dem inte på något sätt. T.ex. genom att förlöjliga dem eller skrika åt dem. Och kalla dem inte spöken, det gillar de inte.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

lichiplommon

  • Inlägg: 542
    • Hälsingland
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #31 skrivet: 12 jan-16 kl 16:32 »
Somliga skojar nog eller vill skapa debatt. ...... Det är en festlig berättelse men om det finns ett uns av sanning eller allvar bakom.....?
Man kan undra.....

Gröfre Slissing

  • Inlägg: 1629
    • -
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #32 skrivet: 13 jan-16 kl 20:45 »
Hej!
Man kan undra vad nedanstående har att göra med originalämnet, eftersom det endast berör 1/6 av de små problemen. Men ”i alle fall”, som det heter på småländska.
Jag har nedan ställt samman de kommentarer hittillsvarande /  hitttillssvarande skrivit såsom inlägg! Intressant tycker jag personligen !
Läste allt jag kom över i detta ämne i begynnelsen och mitten av 1970-talet. Det betyder förstås inte att jag "vet" mera än ni!
-------------------------------------------------

1.3 Spöken (min sambo ser "något" ,jag ser inget!”
-----------------
Spöken e ju häftigt o visa kompisarna från stan
-----------------
Inte så konstigt att spökena busar med er, dom undrar väl vad det är för slags som flyttat in.
-----------------
Det är ju ett problem man skapar själv, finns hjälp att söka. Gör det om det blir en motivering att flytta. (Tack och lov finns inte spöken i min världsbild, är upp till mig att bestämma det
----------------
Spöken finns säkert en vän i bekantskapskretsen som hållit på med spökjägeri i många år påstår att vi har tomtar och knytt på gården.
I varje fall gör de ingen skada.  Säkert håller de bort diverse som man INTE vill ha på gården. Etc-
----------------
Gamla hus spökar alltid, en får vänja sig och farligt är det inte,
----------------
Och för övrigt, om man nu ser spöken, eller tycker sig se dem, så handlar det kanske inte bara om s.k. tro.
---------------
Det brukar bestå av allvarligare personlighetsstörningar, ja.  Har aldrig sett något men har väldigt trovärdiga källor.
---------------
Jag tänkte inte på att "spökena" innerst inne kan handla om hennes spruckna illusioner och vantrivsel.
---------------
Huset nyrenoverat men problem med spindlar, möss och spöken. Det är en festlig berättelse..
---------------
"Spöken" som nämndes. Det är inga spöken. Det är andar och väsen som bor på gården. De flesta hjälper till att se efter på gården. Man upptäcker inte deras insatser. Men om inte de fanns så skulle det förmodligen finnas mer att åtgärda. Se till att leva tillsammans med dem och acceptera deras närvaro. De kan retas lite ibland, genom att gömma saker. Men be bara snällt om att få tillbaka det som saknas, för att ni behöver det. Oftast ligger prylarna på sin plats nästa gång ni går dit.
Framförallt! Reta dem inte på något sätt. T.ex. genom att förlöjliga dem eller skrika åt dem. Och kalla dem inte spöken, det gillar de inte.”
----------------------------------------------

Av de 4 kategorier Frans G Bengtsson delade in oss i  tillhör  jag den  första, rent teoretiskt, men jag undrar om jag inte likväl skulle bli rädd om jag skulle uppleva något! Beklagligtvis har jag intet erfarit, och är tydligen inte det minsta sensitiv! Det beklagar jag!

Kategorierna?
De som tror, och inte är rädda?
De som tror, och är rädda.
De som inte tror, och inte är rädda.
De som inte tror, men ändå är rädda!

Hälsning!
G S
« Senast ändrad: 13 jan-16 kl 21:25 av Gröfre Slissing »
"Klar låg himlen över viken; solen stekte hett.." ("Vackert väder") (Fröding)
"Tjock låg oljan över viken; ingen stekte fläsk..("Gulfkriget")(Henric Pllebsen)

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #33 skrivet: 14 jan-16 kl 08:03 »
Då måste jag förtydliga att jag menar att det är husen som spökar - gammalt virke rör sig beroende på väder och vind vilket ger knarrande suspekta ljud som kan tolkas som att någon går i trappor, hasar eller att det knackar. Innan en känner sitt hus så kan skuggor och dagrar uppfattas som andeväsen beroende på infallande ljus och skuggor utanför fönstren. Gamla hus är ofta mindre täta och djur kan ta sig in och runt innanför väggar och över innertak och det uppstår väldigt mystiska ljud när tex en iller drar runt på vinden eller fladdermöss flaxar sig tillrätta.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #34 skrivet: 14 jan-16 kl 08:51 »
...
1.1 Lamporna i huset dör ofta, 2-3 i veckan och de är av hallogentyp men har börjat köpa led.
...
Lyser de även starkare ibland och svagare ibland?

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #35 skrivet: 14 jan-16 kl 12:45 »
Lyser de även starkare ibland och svagare ibland?

Nyfiken på varför du frågar. Har ett rum (=en säkring) där halogenlamporna ibland blinkar till.

Normal brinntid för en halogenlampa (både de på 230v och 12V) är kanske i snitt 2-500h, gäller hela huset. Bara ett rum där det blinkar till ibland dock. 

Stora strömförbrukare ger spänningsfall här, t.ex. vattenkokare gör att spisfläktens lampor lyser svagare/starkare när den slår till/från. 

Byter till LED efterhand.



Åter till trådstarten...

Att flytta ut på landet, med gård, djur, gamla hus och långt till bekvämligheterna är inte först och främst entt boende utan en livsstil.

Kanske låter som en klyscha men en stor del av livet kommer att handla om att få den praktiska vardagen att hålla ihop.

På gott och på ont.

Nån kallade det för att "bli fastighetsskötare" tidigare i tråden. Man ska också bli trädgårdsmästare, mekaniker, djurskötare, byggnadsarbetare, skadedjursbekämpare, rörmokare, elektriker... plus att man ska hålla igång sitt vanliga 40h lönejobb på "lediga stunder" och kanske vara partner och förälder mellan varven. Och dricka kaffe med grannarna... och skotta snö, och hugga ved, och tömma musfällor igen...

Det är tufft ibland men också stimulerande och lärorikt.

Att hänga på Alternativ.nu är en guldgruva i en annars kanske ganska ensam tillvaro på landet.

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #36 skrivet: 14 jan-16 kl 14:19 »
Nyfiken på varför du frågar. Har ett rum (=en säkring) där halogenlamporna ibland blinkar till.
Om det blinkar till är det inget att oroa sig för, däremot om de lyser markant starkare än normalt emellanåt. Det kan nämligen i vissa fall tyda på kontaktfel i nollan in till fastigheten och det är ett allvarligt fel som direkt ska rapporteras till kraftbolaget.

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #37 skrivet: 14 jan-16 kl 17:19 »
Vart tog ts vägen då? Vi är lite nyfikna på hur det går för dej/er med mössen, elen och vattnet och allt det andra och vill gärna ha lite uppdatering  ;)
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Rubensgården

  • Gäst
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #38 skrivet: 14 jan-16 kl 17:46 »
Ja innan TS återvänder är det ju ingen mening att skriva mer. ;)

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Är livet på gård så här hårt
« Svar #39 skrivet: 14 jan-16 kl 22:21 »
1.5 Hästhagarna blir lervälling under vintern och behöver dreneras.
Vad har är det jordtyp? Är det lera som på slätten? I så fall hjälper inte dränering. Historiskt har det aldrig varit någon som haft djuren ute på lerslätten under vintern, det går inte. Det är ett modernt påfund av okunniga nybönder som drömmer om "ute"-djur. Är det däremot morän eller något annat i botten så kanske dränering kan hjälpa lite.

Citera
2.3 Vattnet har frusit (började dra värmekabel men hann inte dra den hela vägen)
Tyvärr sånt som händer första vintern man bor i ett gammalt hus. När man råkat ut för det några gånger bygger man annorlunda och kommer ihåg att tömma systemet.

Citera
2.5 Möss i stallet och i garaget, köpte två kattungar som blev kortlivande p.g.a. jakthundar :(
Var glad för det, då har du inte råttor. Det är mycket värre och de förstör även byggnaderna.

Citera
2.8 En stöttepelare i stallet behöver bytas ut för att allt inte ska rasa samman.
Det tvivlar jag på. När det ser illa ut håller det normalt en hel människolivstid till.



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

345 gäster, 6 användare
Mike.Erlandsson, xaelanar, Banelinjen, Stybben, reimersro, Stengrim

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser