"Enligt äldre praxis skulle sågningen vara avslutad senast under maj månad. Då undveks lång timmerlagring och det uppsågade virket kunde torkas under sommaren och hösten vilket är lämplig tidpunkt för brädgårdstorkning."
http://www.raa.se/publicerat/9789172095854.pdf"
Friluftstorkning eller brädgårdstorkning sker normalt under förhållanden som kan
karaktäriseras som
okontrollerade beträffande de tre faktorerna som är avgörande för
torkförloppet:
luftfuktigheten, lufthastigheten och temperaturen. Dessa faktorer regleras
av vädergudarna som erfarenhetsmässigt inte väljer väder med hänsyn till trätorkning.
Det betyder bl.a. att virke sågat under sensommaren och hösten är lufttorrt först följande
vår och att klimatet med undantag för delar av vår och sommar är sådant att det är stor
risk för att missfärgning uppkommer när virket torkas i fri luft. Likaså kan det utsättas för
sprickbildning till följd av allt för kraftiga klimat svängningar.
Det har visat sig att luften inne i virkesstaplar vid friluftstorkning praktiskt taget är helt
stillastående, även vid kraftig vind. Luften är lat och smiter hellre runt och över än genom
paketen om den tillåts. Dessutom kan brädgårdens utformning försvåra torkningen t.ex.
genom att brädgården ligger lågt eller att den är innesluten av byggnader eller skog som
ger lä."
http://www.tracentrum.se/media/10724/Forcerad_friluftstorkning.pdf"Det enklaste sättet om man vill prova att torka virke i liten skala är genom friluftstorkning. För att komma ner till en fuktkvot på 18-20% krävs 3-8 månaders torkning beroende på årstiden. Finsmakare kan torka sitt virke så länge som fyra år ute och ett år inomhus. Efter ett år utomhus har förmodligen de flesta spänningarna i virket försvunnit."
http://www.skogssverige.se/tra/fakta-om-tra/torkning-av-virke