Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Det egenmalda vete mjölet  (läst 2477 gånger)

RM

  • Inlägg: 65
    • Västmanland
Det egenmalda vete mjölet
« skrivet: 27 jun-14 kl 13:12 »
Vill så småningom mala mitt egna vete mjöl, om jag inte odlar egen vete vart kan man köpa det?

Che Guevara

  • Gäst
SV: Det egenmalda vete mjölet
« Svar #1 skrivet: 27 jun-14 kl 13:36 »
Det borde väl gå men köp då ekologiskt av någon eko bonde .

Toll

  • Inlägg: 7152
  • Månskensbonde
    • Småland
SV: Det egenmalda vete mjölet
« Svar #2 skrivet: 27 jun-14 kl 13:42 »
Bra fråga. Du får leta efter en eko-bonde som bor nära dig. Eller försöka hitta en kvarn som säljer lösvikt.

Jag har letat men inte hittat något nära mig i alla fall. Finns utanför Kalmar, Järna, Jönköping osv.
"There is some good in this world, and it's worth fighting for." JRR Tolkien

Liv har inte mening. Liv är mening.

Toll

  • Inlägg: 7152
  • Månskensbonde
    • Småland
SV: Det egenmalda vete mjölet
« Svar #3 skrivet: 27 jun-14 kl 13:42 »
Hur stor skillnad är det på fodervete och vete som man mal mjöl på?

Fodervete kan man köpa i säckar där t ex Svensk foder säljs.
"There is some good in this world, and it's worth fighting for." JRR Tolkien

Liv har inte mening. Liv är mening.

annepanna

  • Inlägg: 166
    • Västergötland
SV: Det egenmalda vete mjölet
« Svar #4 skrivet: 29 jun-14 kl 12:46 »
Fodervete är ofta sådant vete som inte duger till bakning. Det som skiljer är det sk. falltalet som påverkar bakningsegenskaperna. Även proteininnehållet skiljer. Visst kan man använda en mindre mängd sådant mjöl men för att brödet ska jäsa upp och bli luftigt krävs bättre kvalitet.
Vårvete är generellt bättre än höstvete men skördebetingelserna spelar också in. Soligt och torrt väder vid skörden är en förutsättning. Ännu en faktor är vilket sort man använder. En del sorter är mer avsedda för bakning - andra till foder.
Förvirrad? Ja det är en hel vetenskap men tappa inte sugen! Jag köpte (färdigmalt) mjöl från en stor gård och det var mycket bra. Suveränt att baka av och god smak. Det finns också mindre lokala kvarnar och då kanske man kan köpa helkorn från dem. Det finns säkert mer att säga i den här frågan och andra som vet mer.
Lycka till!
I brist på kunskap och erfarenhet får man improvisera.

Jakobn

  • Inlägg: 501
    • Skåne
SV: Det egenmalda vete mjölet
« Svar #5 skrivet: 23 jul-14 kl 08:52 »
Kolla på kvarnspecialisten.se eller hemmakvarnen.se, de har länkar till butiker som säljer hel vete. Finns nätbutiker att beställa från också.

esn

  • Inlägg: 4
SV: Det egenmalda vete mjölet
« Svar #6 skrivet: 28 sep-14 kl 11:11 »
Jag är uppvuxen på en bondgård och vi tog egen skörd och malde hos en mjölnare. Men vill minnas att pappa pratade om att man inte skulle mala direkt efter skörd utan låta vetet vila en eller ett par månader.
Är det någon här som kan svara på detta vad som sker i vetet efter skörden om det eftermognar eller är lagringsvila.  Vill börja mala själv så är nyfiken på detta...

poze

  • Inlägg: 637
    • Östergötland
SV: Det egenmalda vete mjölet
« Svar #7 skrivet: 28 sep-14 kl 12:36 »
Angående falltalet så är det ju inte så herrejössesnoga bara det inte är för lågt så de blir för kompakta bröd, det är ju främst för att det skall vara likvärdiga bakegenskaper till industri och vitt mjöl.
Kolla med bonden bara så det inte är nedklassat på grund av svamp, aflatoxin etc.

Kungskvarnens koventionella fullkornsmjöl luktar dammsugarpåse och nymalt fodervete klår det alla gånger.

Men till slut hitta du säkert någon bonde som kan odla och kan köpa bra säd hos.
Why make it fast when you can make it beautiful ? Jag har alltid rätt, är min provisoriska bedömning tills motsatsen gjorts trolig.

torparmot

  • Inlägg: 34
    • Västmanland
SV: Det egenmalda vete mjölet
« Svar #8 skrivet: 31 jan-15 kl 12:19 »
När jag var barn lagrades vetet en tid och sedan åkte vi till kvarnen och fick det malt. Vet inte hur länge man lagrade det. Sedan gjorde mor pannkaka som en första test. Fråga inte varför. I höstas skördade jag mitt första vete och förra veckan rensade jag några kilo med en rensmaskin som vi vevade. Måste nog handrensa innan jag mal det. Det var jobbigt, men ska fortsätta nästa vecka. Torparmor

Gilbert

  • Gäst
SV: Det egenmalda vete mjölet
« Svar #9 skrivet: 31 jan-15 kl 13:01 »
Det går att blanda vetesorter precis som man blandar olika sädesslag. Jag har malt mjöl själv med olika blandningar och gjort grova rågfrallor som blivit bra och smakat bra.
Mängden gluten är en viktig komponent och att man knådar degen med lite gluten länge med maskin så att  degen blir smidig.

http://www.alternativ.nu/index.php?action=media;sa=album;in=557


https://drive.google.com/file/d/0B7qClAm5m4rgQm9CeVpuaTNwbmc/edit?pli=1
« Senast ändrad: 31 jan-15 kl 13:07 av Gilbert »

JohannaMaria

  • Inlägg: 75
SV: Det egenmalda vete mjölet
« Svar #10 skrivet: 29 apr-17 kl 21:40 »
Jag skickar efter all min säd från saltå kvarn, hemleverans till dörren - superbra! Tror det är genom sidan matrevolution.se
Lycka till!

 

Toll

  • Inlägg: 7152
  • Månskensbonde
    • Småland
SV: Det egenmalda vete mjölet
« Svar #11 skrivet: 03 maj-17 kl 09:41 »
Jag skickar efter all min säd från saltå kvarn, hemleverans till dörren - superbra! Tror det är genom sidan matrevolution.se
Lycka till!

Tack för tips!
"There is some good in this world, and it's worth fighting for." JRR Tolkien

Liv har inte mening. Liv är mening.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

282 gäster, 12 användare (2 dolda)
Netteli, gopo, fredrikblomberg, Körven, grimbart, olivia.k, jahan, simon.arvestrand, kloge74, Koaala

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser