Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Frågor om elstängselaggregat  (läst 15630 gånger)

pettson

  • Inlägg: 130
  • Månskensbonde som gärna vill ha mer tid hemma
    • Skåne
    • www.bodilsbod.se
Frågor om elstängselaggregat
« skrivet: 29 jun-14 kl 07:52 »
Vårt 15 år gamla elstängselaggregat dödades av blixten. Nu slipper vi klippa gräsmattan för fåren betar och gödslar den. På så vis sparar vi pengar och arbete och miljö. :)
Frågor:
* Det gamla aggregatet var skyddat av ett åskskydd som satt i nätuttaget. Är sådana skydd förbrukningsvaror, d.v.s. måste man byta ut dem efter varje åskväder?
* Klingar ett aggregat av, eller dör det tvärt?
* Lantbutiken.se har kampanj med bra priser. Någon som har dåliga erfarenheter av Lantbutikens aggregat?
* Vi har fått godkänt att bygga rovdjursstängsel. Det skall besiktigas 21 juli. Omkretsen är 1500 meter. Skall vi då ha ett aggregat för 1500 meter eller 5 x 1500 meter eftersom det är fem trådar?
* Hur mycket volt respektive joule skall vi ha för att fylla vilktskadecenters rekommendationer på minst 4800 V i alla fem trådar runt hela stängslet alltid?
* Vad skall man använda för sammankoppling av grindankare och tråden? Vi har nu vanlig 2 mm ståltråd. Ok?
Frågor om jordning av aggregat 
* Det står i en manual att aggregatet skall placeras 10 meter från byggnad med el i. Varför? Vi har i 17 år haft aggregatet på en husvägg i carporten.
* Jordspetten skall vara ett per Joule. Korrekt?
* Det skall vara tre meter mellan jordspetten. Nödvändigt?
* Jag har tänkt en annan variant: Ett tomt oljefat fylls med järnskrot och vatten. Det står en meter från byggnad med el och binds med 2 mm ståltråd samman med två jordspett, det ena 1,5 meter ner i marken, det andra 0,5 meter ner i marken. Dessa står tätt tillsammans. Skall vi glömma det eller är det en lysande idé?
Tack på förhand för era svar!
Bor i en glänta i skogen med fru, barn, gotlandsfår, leicesterfår, gökfärgade maranhöns, isbar, blommehöns, pärlhöns & katter.
Meningen med livet är inte vad Du gör för Dig själv. Meningen med livet är vad Du gör för andra!

Alexn72

  • Inlägg: 1466
    • Skåne
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #1 skrivet: 29 jun-14 kl 08:31 »
Inte svar på alla dina frågor men.
hade jag varit dig och haft tillgång till rostfritt material så använd detta till jordspett istället.
Kan du sätta jordspettet där det alltid är fuktigt så är det en stor fördel( antalet spett är bara ungefär och varierar)

Lika så hur kraftigt det ska vara beror på om det kommer växa upp saker på det som tar av stöten eller om det alltid kommer hållas helt fritt från tex gräs.

"åskskydd" brukar vara förbrukningsvara  men om du har öppet mot himmeln i hagen så kan det vara en ide att sätta åskskydd även på stängslet.
10meter från el är nog för att minimera risken för störning, du vill förövrigt inte höra att det knäpper i ett elstängsel.
Då innebär det att där blir överslag = sänker spänningen i pulsen.


Kortare bitar funkar det nästen med vilken metall som helst att binda ihop med men om det rostar så försämras ledningsförmågan, så ren järntråd är inte bra.
Har du längre avstånd så kan det vara ide att fundera på att byta ut mot vanlig kopparkabel så håller du förlusterna på ett minimum.
Tänk dock på att vanlig "eltråd " inte har tillräcklig isolering för att tex spikas på en fasad, drar man den däremot i vanliga tråd hållare så går det utmärkt.

Glöm oljefatet....
Avståndet mellan jordspetten är för att få optimal kontakt även om det skulle torka mycket i jorden, så samma sak här, någon klarar säkert sig med en jordpinne medans en annan måste ha 10st med 3meter mellan

Mitt i Planeten

  • Gäst
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #2 skrivet: 29 jun-14 kl 08:49 »
15 år för ett uteaggregat är ändå ganska bra. Vi håller på med elektronik som skall hålla 20 år men klarar inte riktigt den tiden pga driften varierar hos kunderna.

Det finns komponenter i alla system med "urladdning" som oftast är den svagare komponenten sett ur ett MTBF perspektiv.

Kondensatorer, fläktar, batterier, glödbelysning t ex är svaga komponenter.
Idag räknas även flashhalvledare som komponenter med begränsad livslängd beroende på användning.

Jag har kollat i flera aggregat och funnit att Foga 5000 är en riktigt bra konstruktion som dessutom har skydd mot ev att det blir oxider på mönsterkortet. Senast jag fixade något sådant var DMI instrumentmodulen på min XC70 från 2003.

torbjorn

  • Inlägg: 13720
    • Medelpad
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #3 skrivet: 29 jun-14 kl 11:37 »
Några kommentarer:

1) Åskskydd som sitter i 230 V -uttaget hjälper mycket sällan mot åskskador på elstängselapparater.  Skulle man få in åska via elnätet så kan man räkna med att all annan elektronik i hushållet ändå går sönder innan stängselapparaten tar skada. Och vill man skydda mot sådana åskskador ska skyddet sitta på inkommande elledning (alltså i elcentralen eller vid elmätaren), INTE ute vid vägguttag.
Det som knäcker en elstängselapparat är åskpulser som kommer in via stängslet.  Det finns alltid ett gnistgap inbyggt i stängselapparaten mellan stängsel- och jordklämman, som skyddar mot åskan i många fall men inte riktigt alltid. Elektroniken i stängselapparaten är nämligen olika känslig för en åsköverspänning beroende på t ex vilken polaritet åskpulsen har och om den kommer omedelbart före eller omedelbart efter en vanlig stängselpuls från stängselapparaten.  Lustigt nog brukar det farligaste för en stängselapparat vara en ganska svag åskurladdning som bara nästan når upp till den spänning då det blir överslag i gnistgapet.

2) Elstängselapparater kan gå sönder på många olika sätt, precis som all annan elektronik. En del fel leder till att den till synes inte fungerar alls, andra kan t ex leda till att den ger svagare pulser än normalt eller blir opålitlig på något sätt. Vissa komponenter (t ex elektrolytkondensatorer) åldras och blir gradvis sämre och sämre, andra (t ex tyristorer och andra krafthalvledare) åldras inte men kan bli "halvtrasiga" t ex efter ett åsknedslag. Eller också går de sönder helt och hållet.  Många fel på stängselapparater beror också på fukt och smuts som orsakar överledning på kretskort mm. Dåliga lödningar som spricker upp med tiden är inte heller ovanligt.

3) Det som är avgörande för om en stängselapparat är bra eller inte, är inte vilken butik som säljer den utan vad det är för tillverkare och om den har gott rykte. Tänk på att firmanamn som står på apparaten inte nödvändigtvis är detsamma som tillverkarens identitet (märkesmystik / badge engineering är vanligt i den här branschen).  Ett gott tecken är om tillverkaren har kostat på provning hos ett oberoende testinstitut (typ Semko, TÜV eller liknande), så att deras loggor finns på typskylten utöver CE-märket.

4) När man har ett stängsel med flera trådar och alla är spänningsförande (parallellkopplade) så behöver man bara räkna med den nedersta av dem (närmast marken) för att avgöra hur apparaten belastas.  Om man däremot har omväxlande spänningsförande och jordade trådar i stängslet så bör man summera längden av alla spänningsförande trådar. Hur som helst så är 1500-7500 m försumbar last nästan hur klen stängselapparaten än är (då tänker jag på nätanslutna apparater, inte de allra minsta batteridrivna).

5) En stängselapparat får aldrig lämna mer än 10 kV obelastad respektive 5 kV vid 500 ohms last.  De flesta någotsånär moderna stängselapparater bör ge 7-9 kV med det där stängslet anslutet.   Utenergin, som mäts i joule, har ingenting med spänningen att göra, den ger snarare en fingervisning om hur ont en stöt från stängselapparaten gör, och i viss mån, hur bra den klarar att driva ett extremt långt stängsel utan att spänningen sjunker för mycket.

6) Skarva med något som går bra ihop med grindankarets och trådens material ur galvanisk synpunkt ( så att inte den mindre ädla metallen fräts bort i förtid). Är det t ex galvat stål på bägge ställena, så går det bra att skarva med galvad järntråd. Undvik t ex koppar eller rostfritt.  Om man blir så illa tvungen att göra en skarv med material som inte går bra ihop, så se till att dra åt den noga med t ex skruvklämmor och fuktskydda den noga, t ex med bilunderredsmassa eller kallasfalt.
Den högspänningskabel för elstängsel som Alfa Laval sålde en gång i tiden, var helt enkelt en galvad järntråd med tjock polyetenisolering utanpå.

Och beträffande jordning:

7) Kan det vara en text som har kommit med pga något myndighetskrav (kanske från något udda land som inte alls är relevant i våra delar av världen) , t ex om den står ordagrant likadan i manualer för moderna stängselapparater av olika fabrikat? Jag misstänker att det är någon som har fått något om bakfoten.
Däremot bör man se till att jordspetten hamnar långt från nergrävda elledningar, vattenledningar och byggnader på betongplatta eller med åskledare. Se också till att jordledningen till stängselapparaten inte går i närheten av metallföremål i byggnaden.

8) Nja, det är en mycket grov tumregel. I praktiken beror det väldigt mycket på markens ledningsförmåga just där man slår ner jordspetten.

9) Även det är en mycket grov tumregel, ibland räcker det med 1 meter mellan dem, ibland behövs det 10 meter. En annan bra regel är följande:  Kortslut stängslet tillfälligt till ett bra jordtag (t ex en lång nedgrävd vattenledning.  Jorda stängselapparaten i ett enda jordspett.  Mät spänningen mellan detta och ett oberoende jordtag (t ex elnätets skyddsjord eller en pinne nerstucken i marken flera hundra meter bort från både jordspettet och vattenledningen).   Om spänningen är över 2 kV så behövs bättre jordning. Prova att mäta mellan det oberoende jordtaget och en pinne som du sticker ner i marken en bit från jordspettet och se hur långt bort du måste gå för att bara få en tiondel av spänningen på jordspettet. Där, eller ännu längre bort, kan du slå ner nästa jordspett.  Att ha många spett i en liten klunga ger inte bättre jord än ett enda jordspett, man måste sprida ut dem. Glesare ju sämre markens ledningsförmåga är.  Sen fortsätter man att koppla in fler jordspett tills man är nere på 2 kV.  Om vädret är blött när man håller på så får man vara beredd på att jordningen kan bli sämre när det är torrt i marken, i så fall ska man kanske komma ner till 1 kV innan man nöjer sig.  Det kan också bli svårt med jordningen när det är djup tjäle på vintern.

10) Det tror jag bara är att glömma.

pettson

  • Inlägg: 130
  • Månskensbonde som gärna vill ha mer tid hemma
    • Skåne
    • www.bodilsbod.se
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #4 skrivet: 30 jun-14 kl 08:32 »
Stort tack för utförligt svar!
Två frågor till:
a. Elmotorer innehåller en hel del koppar. Är det klokt eller korkat att använda dem som jordning?
b. Jag fick råd att hälla salt på jordspetten. Klokt eller korkat?
Bor i en glänta i skogen med fru, barn, gotlandsfår, leicesterfår, gökfärgade maranhöns, isbar, blommehöns, pärlhöns & katter.
Meningen med livet är inte vad Du gör för Dig själv. Meningen med livet är vad Du gör för andra!

torbjorn

  • Inlägg: 13720
    • Medelpad
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #5 skrivet: 30 jun-14 kl 10:15 »
Det avgörande för om det blir en bra jordning är inte om det finns mycket koppar i prylen man gräver ner, utan det är hur stor yta jordspettet har mot omgivande jord. Och helst bör man få ner det så långt som möjligt, där marken är fuktig även under torrperioder (i bästa fall kan man ju försöka komma ner till frostfritt djup också). Så gamla elmotorer är inte alls lämpliga.

Normalt använder man aldrig koppar till jordspett i elstängselsammanhang utan det vanliga och i praktiken bästa materialet är varmförzinkat stål. Färdigköpta jordspett brukar ju helt enkelt bestå av galvade vinkeljärn, spetsade i ena änden och med ett 8 mm hål, skruv och mutter för kabelanslutning i andra änden. Som ledning mellan jordspetten använder man 2 mm galvad järntråd.
Kom ihåg att ALDRIG blanda material i jordsammanhang, annars kommer det att bli galvaniska strömmar mellan jordspetten. De som är gjorda av mindre ädel metall fräts bort och de som är gjorda av mer ädel metall får en isolerande beläggning runt sig ganska fort så de inte heller gör någon nytta.

En annan viktig sak när det gäller jordning är att om man har flera stängselapparater som matar var sitt stängsel, så ska de också ha var sitt jordtag för att inte riskera att störa varandra.


Att salta runt ett jordspett (eller, ännu värre, att göra som somliga miljöbovar gjorde förr i tiden - slå sönder ett gammalt bilbatteri och gräva ner i närheten) hjälper inte mycket. Om marken är fuktig så har den tillräckligt bra ledningsförmåga ändå, är den torr så leder den inte mycket bättre även om den är saltad. Men det finns säkert något enstaka fall där det har gjort nytta, åtminstone tillfälligt.

bladhis

  • Inlägg: 365
    • Västergötland
    • www.prastakvarna.se
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #6 skrivet: 01 jul-14 kl 19:45 »
Jag grävde ned en tvåskärig plog som var kaputt så att bara tryckdstångsfästet syntes, aldrig haft bättre jord!

pettson

  • Inlägg: 130
  • Månskensbonde som gärna vill ha mer tid hemma
    • Skåne
    • www.bodilsbod.se
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #7 skrivet: 14 jul-14 kl 17:05 »
Var ligger felet? Har nu installerat nytt Foga stängselaggregat. Ingen spänning i stakettrådarna. Har gått runt hela rundan där trådarna är strömförande och inte hittat något fel. Inget knäpp som det brukar vara när tråden ligger emot och kortsluter.
Har sex jordspett nedslagna där det är fuktigt/blött. 2-3 meter mellan spetten. Galvad jordtråd förbinder jordspetten. Den galvade jordtråden går därefter i luften hela vägen ( 180 meter ) till aggregatet. Jordtråden löper ovanpå stängselstolparna hela vägen till aggregatet. I grindhålen är tråden nedgrävd i marken. Sista biten mellan aggregat och staket löper matarledning och jordtråd tillsammans.
Är felet att jordtråden löper parallellt med trådarna i luften eller är det nya aggregatet defekt? :(
Bor i en glänta i skogen med fru, barn, gotlandsfår, leicesterfår, gökfärgade maranhöns, isbar, blommehöns, pärlhöns & katter.
Meningen med livet är inte vad Du gör för Dig själv. Meningen med livet är vad Du gör för andra!

Che Guevara

  • Gäst
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #8 skrivet: 14 jul-14 kl 17:15 »
Koppla i från både jord och den strömförande tråden trådarna och starta upp aggregatet  om det tickar i det så fungerar det . Annars så är det fel på aggregatet .

pettson

  • Inlägg: 130
  • Månskensbonde som gärna vill ha mer tid hemma
    • Skåne
    • www.bodilsbod.se
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #9 skrivet: 14 jul-14 kl 19:45 »
Aggregatet tickar, men det är ingen ström i trådarna. På aggregatet finns en lampa som skall pulsa röd, men det gör den inte.
Bor i en glänta i skogen med fru, barn, gotlandsfår, leicesterfår, gökfärgade maranhöns, isbar, blommehöns, pärlhöns & katter.
Meningen med livet är inte vad Du gör för Dig själv. Meningen med livet är vad Du gör för andra!

Che Guevara

  • Gäst
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #10 skrivet: 14 jul-14 kl 19:57 »
Då måste det väl vara fabrikationsfel  .

Che Guevara

  • Gäst
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #11 skrivet: 14 jul-14 kl 20:00 »
Torbjörn dyker väl upp va det lider  han vet bättre .

torbjorn

  • Inlägg: 13720
    • Medelpad
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #12 skrivet: 14 jul-14 kl 20:14 »
Blinkar lampan på stängselapparaten om du kopplar bort stängsel- och/eller jordledningen från den? Har du spänning direkt på anslutningen på stängselapparaten?

pettson

  • Inlägg: 130
  • Månskensbonde som gärna vill ha mer tid hemma
    • Skåne
    • www.bodilsbod.se
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #13 skrivet: 15 jul-14 kl 08:14 »
Tack för svar! Aggregatet är friskt. Nu blinkar det svagt rött. Antar att jag måste gå en sväng till för att se var det kortsluter. Vill dock gärna utesluta att det är fel att dra jordtråden i luften 170 meter - parallellt med stängseltråden.
Hoppas detta inte beror på för billiga isolatorer... :(
Bor i en glänta i skogen med fru, barn, gotlandsfår, leicesterfår, gökfärgade maranhöns, isbar, blommehöns, pärlhöns & katter.
Meningen med livet är inte vad Du gör för Dig själv. Meningen med livet är vad Du gör för andra!

torbjorn

  • Inlägg: 13720
    • Medelpad
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #14 skrivet: 15 jul-14 kl 09:25 »
Ett sätt att hitta en kortslutning är att gå längs stängslet med en transistorradio ställd på AM (mellanvåg) och lyssna efter knäppar från stängslet. De brukar vara starkast vid felstället, eller också kan de vara lika starka hela vägen från stängselapparaten till felstället men försvinna eller bli svagare bortom felstället.

Skulle det finnas flera fel på samma stängsel kan det förstås bli svårare att hitta dem. Ett sätt kan vara att göra ett avbrott i stängslet halvvägs ut för att se på vilken sida av avbrottstället felet finns, sedan kan man göra avbrott på fler ställen så man halverar sträckorna allteftersom tills man har en så liten misstänkt bit kvar att man kan avsyna den mycket noga för hand.

Det är inte fel att dra jordtråden som du har gjort.


pettson

  • Inlägg: 130
  • Månskensbonde som gärna vill ha mer tid hemma
    • Skåne
    • www.bodilsbod.se
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #15 skrivet: 17 jul-14 kl 07:44 »
Mystiskt! Vi har gått med transistorradio längs med en avgränsad del av staketet. Det knäppte hela vägen om vi höll radion nära tråden. Har nu mätt spänning och det är 300V i trådarna. Förra året i samma staket med gamla aggregatet var där tillräcklig spänning för att hålla fåren i hagen. Det som skett sedan dess är att en del isolatorer bytts ut. Vi har huvudsakligen ekstolpar och när vi skulle ändra staketet till rovdjursstängsel behövde vi flytta en del isolatorer i höjd. Somliga gick av och fick ersättas. I en annan tråd på detta forum har jag läst att isloatorer kan dra ner spänningen i nätet. Vi har nästan bara isolatorer med metallkärna. Det nya aggregatet har 5,7 joule medan det gamla hade 3,5 joule. Kan det vara så att ett starkare aggregat tappar mer spänning på grund av dåligt isloerade isolatorer? Länsstyrelsen besiktigar rovdjursstängslet på måndag och vi är nervösa att det inte godkänns på grund av för låg spänning. Hjälp!
Bor i en glänta i skogen med fru, barn, gotlandsfår, leicesterfår, gökfärgade maranhöns, isbar, blommehöns, pärlhöns & katter.
Meningen med livet är inte vad Du gör för Dig själv. Meningen med livet är vad Du gör för andra!

torbjorn

  • Inlägg: 13720
    • Medelpad
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #16 skrivet: 17 jul-14 kl 08:41 »
Det kan ju vara något fel på den nya stängselapparaten trots att det knäpper i den och den trots allt ger spänning.
Vad får du för spänning om du mäter direkt på stängselapparaten med bortkopplat stängsel? Normalt bör man kunna vänta sig 6-9 kV.
Om du har tillgång till motstånd för att provbelasta den, så prova att koppla in ca 500 ohm (motstånd med tillräcklig spänningstålighet för att det inte ska bli överslag i dem, t ex 5 st seriekopplade 100 ohm 9 W effektmotstånd) mellan stängsel- och jordklämma och kolla vad den lämnar för spänning då. Med den belastningen bör man kunna vänta sig att få ut 3-5 kV.

Ett annat sätt är att prova att låna en annan stängselapparat och se om det blir lika dålig spänning med den.


pettson

  • Inlägg: 130
  • Månskensbonde som gärna vill ha mer tid hemma
    • Skåne
    • www.bodilsbod.se
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #17 skrivet: 24 jul-14 kl 13:49 »
Tack för all hjälp! Stängslet blev godkänt o:) Vi håller nu på med stängsel nummer två. Det är cirka 200 meter mellan byggnad med ström och staket. Vi har tänkt ha aggregat i en byggnad med 200 meters matarledning. Är detta negativt? Skall man ha ett starkare aggregat för spänningsförlust i den långa tråden?
Bor i en glänta i skogen med fru, barn, gotlandsfår, leicesterfår, gökfärgade maranhöns, isbar, blommehöns, pärlhöns & katter.
Meningen med livet är inte vad Du gör för Dig själv. Meningen med livet är vad Du gör för andra!

torbjorn

  • Inlägg: 13720
    • Medelpad
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #18 skrivet: 24 jul-14 kl 15:39 »
Nejdå, 200 m matarledning gör varken till eller från i elstängselsammanhang.

pettson

  • Inlägg: 130
  • Månskensbonde som gärna vill ha mer tid hemma
    • Skåne
    • www.bodilsbod.se
SV: Frågor om elstängselaggregat
« Svar #19 skrivet: 29 aug-14 kl 18:47 »
Den tredje augusti slog blixten ner på gården. Det nya stängselaggregatet exploderade i många bitar och har nu ersatts på garanti. Matarledningen är frisk, men ingen spänning finns i trådarna. Där blixten slog ner är den nedersta tråden helt svart på en sträcka av fyra meter. Kan blixten förstöra en 2,5 mm ht-tråd så till den grad att den äter upp all spänning i 7,5 km tråd?
Bor i en glänta i skogen med fru, barn, gotlandsfår, leicesterfår, gökfärgade maranhöns, isbar, blommehöns, pärlhöns & katter.
Meningen med livet är inte vad Du gör för Dig själv. Meningen med livet är vad Du gör för andra!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

675 gäster, 5 användare (2 dolda)
von tratt, xaelanar, ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser