Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Teknisk support / SV: Vi bygger om forumet!
« Senaste inlägg av Toll skrivet Idag kl. 11:43 »
vet inte hur korrekt kartan är heller då många tycks bo ute i havet enligt den :)

Så är det. Det är många som bara satt en punkt för att vara anonym. Uppgiften är frivillig.
2
Teknisk support / SV: Vi bygger om forumet!
« Senaste inlägg av sejdaren skrivet Idag kl. 11:38 »
vet inte hur korrekt kartan är heller då många tycks bo ute i havet enligt den :)
3
Hej.

Här sitter jag nu i ensamt majestät på min enkla och, än så länge, fina gård. Jag flyttade upp från Göteborg för snart två år sedan och ångrar inget. Men..jag är för ensam. Jag ville och vill fortfarande starta ett gårdskooperativ/kollektiv och hade inte tålamod att hitta rätt gemenskap. Istället hittade jag rätt gård och slog till för att jag kunde. Målet är enkelt: att bli så självförsörjande som möjligt i arbetsgemenskap med andra. Jag skyndar ej men skulle gärna öka takten en smula. Jag har getter tillsammans med mina självförsörjande grannar och årets stora utmaning blir att ta vintermat till dem, med lie. Här finns höns och katt. Gården är på knappt 10 ha med 5 ha skog och 4 ha brukad åker. Jag vill egentligen samäga så hur ska det gå till? Här finns ett gårdshus på ca 60 kvm som blir ledigt 1:e nov. Annars är jag positiv till andra alternativa och medhavda bostäder. Vacker skog, fylld av bär, omger byn. En å rinner genom byn på nära håll och en tjärn och en sjö finns på gångavstånd. Skola finns på 1,5 mils avstånd. Skolskjuts hämtar vid huset. Jag har en 8-årig dotter som bor varannan vecka hos mig och varannan vecka hos pappa nere i "storbyn". Ja, vi har separerat sen vi kom hit och vi har oftast ett fungerande samarbete och dialog.Hurra!
Hör av er / vi behöver varandra i denna förvirrade värld.
4
Bröd / SV: Vad ska du baka idag - inspirationstråd!
« Senaste inlägg av LimJans skrivet Idag kl. 10:51 »
Gjorde ett stort lantbröd igår som mina vänner på stickcaféet hjälpte mig att sluka med en bönröra som pålägg  :D

Nu står det en rågdeg på jäsning i köket, tänkte baka ut den ikväll.
5
Biodling / SV: Rensningsflykt i snön?
« Senaste inlägg av Fundersam skrivet Idag kl. 10:14 »
Jag noterar även jag en viss aktivitet hos ett antal av mina samhällen, men förstår inte varför. Jag var runt förra helgen och skottade rent runt kuporna från snö och märkte då att i vissa samhällen rörde sig bina på flustret, och i vissa fall flög något enstaka bi även ut? Det såg likadant ut i flera bigårdar. En bigård har dessutom råkat ut för hackspett gissar jag så EPS kuporna är rejält skadade. Det problemet får jag hantera kommande helg. Bina verkar överlag lite oroliga av någon anledning.
6
Vatten och avlopp / SV: Slutet vattensystem i torp
« Senaste inlägg av kurt skrivet Idag kl. 10:12 »
Det försvinner ju en massa vattenånga i utgående ventilation, så vattenångan där måste ju också kondenseras.
7
Biodling / SV: Pollenfälla
« Senaste inlägg av Fundersam skrivet Idag kl. 10:10 »
Ja pollenfällorna bör tömmas regelbundet, jag tömmer dem varje dag. Det är så klart en extrainsats, men som med allt annat får man se till att ta betalt för det. När jag samlade pollen valde jag ut en bigård som låg nära. På det sättet blev det ingen extraresor att tala om.
Bibröd vore väl roligt att testa med. Vissa samhällen kan i vissa perioder överproducera pollenramar hos mig. Dock brukar de alltid gå åt till avläggare mm, ytterst få kasseras. Det är väl här jag har svårt att se hur jag skulle kunna hålla en jämn produktion eller ens veta att det kommer finnas ett överskott att tillgå. Men visst, om jag fick några ramar över så vore det trevligt att prova för eget bruk!
8
Fröodling / SV: Ny frökedja, byta fröer
« Senaste inlägg av javill skrivet Idag kl. 10:08 »
Är detta igång?

Nej inte just nu. Tror flera av oss tappade sugen när någon som var med i kedjan sist den var igång behöll alla fröer och lät bli att skicka paketet vidare.
9
Här är i alla fall en där de konventionella drömmarna gick åt pipsvängen. Heltidsjobb i Stockholm och en etta i förorten, gymkort och onlinedejting. Jobbet blev bara stressigare och stressigare och jag fick diverse hälsoproblem - bältros, musarm, någon mystisk inflammationssjukdom i vänster arm som ingen kunde sätta diagnos på. Jag hade vänner där förstås, men samtidigt hade jag aldrig känt mig mer isolerad. Ideliga pendeltågsförseningar och kunder som bokstavligen kunde skicka jobb med deadline igår, öppet kontorslandskap och kollegor som inte kunde hålla lågmäld samtalston. En sommar där jag landade med två personers arbete och i princip gick sönder av stress, och hade chefer som tog mig och min kapacitet för givet. Allt kulminerade i psykisk sjukdom, terapi och när det inte funkade, medicin. Och jag hade svårt att umgås med vänner som rekreation, för efter jobbet var jag så trött av stressen att jag knappt orkade med någon social fritid.

Så vandrade jag på Dag Hammarskjöldsleden i Lappland. Tio dagar helt utan internetuppkoppling, bara jag och naturen och folk jag träffade på vägen. När jag kom ner till T-centralen i Stockholm och stod omgiven av främlingar som hastade förbi, videoreklam och buller och betong och stress, insåg jag att nu fick det vara nog. Jag hatade ju mitt liv som det blivit. Det var 16 augusti. 18 december låste jag upp dörren till mitt hus på en gård i Hälsingland. Mycket tack vare att jag sålde lägenheten med god förtjänst.

Nu har jag bott här i en månad och blivit så otroligt varmt välkomnad till trakten att jag inte kan tro det. På mina fyra år i Stockholm hade jag kanske en gäst i kvartalet. Nu har jag ibland så många gäster i stöten att jag inte vet om jag har tillräckligt med stolar åt alla. Här stämmer det verkligen att främlingar är vänner man inte lärt känna.

Så får vi se hur det går. Jag tänker försöka bli självförsörjande på grönsaker, mejeriprodukter och kött, odla ekologiska grönsaker till försäljning och frilansa ihop de extra pengar jag behöver så man har nog med pengar att lägga undan till pensionen. Vi är redan några smågårdar som tänker gå ihop och hjälpas åt vid behov, och till exempel rotera tjur emellan oss så varje gård inte behöver ha sin egen. Men jag vet att Stockholm flyttar jag aldrig tillbaka till.
10
Spannmål och foder / SV: Jordbearbetning
« Senaste inlägg av Haardhandske skrivet Idag kl. 09:50 »
Nej någon besprutning blir det inte tal om. Det enklaste blir nog att köpa utsäde i stället för att jaga bös tror jag, annars var det en god idé. Tror nog att jag kan låna en tallriksharv av någon i byn. Det blir nog lättare att ta dig fram jämfört med kultivator. Tack!
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser