Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hjälp om Mastit och även efter!  (läst 2400 gånger)

Minicool

  • Inlägg: 86
    • -
Hjälp om Mastit och även efter!
« skrivet: 24 okt-14 kl 13:43 »
Jag har en mjölkrasko som gått som diko till sin tjurkalv i sommar. Jag delade av dem när kalven var 4 mån och började handmjölka och sina kon.

Allt gick bra tills efter 1 mån då kalven kom åt att putta på ljuvret en kort stund och det var tyvärr mitt fel. Sen dagarna efter började kon ge mycket mer mjölk igen.
kon skulle till en tjur och vi valde att hon fick åka ändå, men borde nog inte gjort det. Hon började få gul mjölk och klumpar i ena framspenen och sen även ibak. Hos tjuren blev hon en dag väldigt dålig med varmt småsvullet ljuver, gul klumpig mjölk som luktade sur fil och var slö och varm.

När hon kom hem var hon tunnare och måste haft dålig aptit men redan dagen efter piggare och åt glatt. Tanken att ringa vet. kändes sen onödig. Efter bara 2 dagar såg och smakade mjölken bra igen. När köparen till kalven drog ut på tiden lät jag tjurkalven börja dia kon igen även för att veta att ljuvret blev mer tömt mot min handmjölkning. Vet inte om det är så bra? Läst att tjurkalv ska vara ok.

Nu när kalven åkt sen några veckor tillbaka är hon nersinad igen men hon hade nästan ingen mjölk alls i framspenarna, kan det vara kronsik mastit eller ursinat bara? Bakspenarna var mer i och fick lite småklumpar nu det sista innan jag slutade dra ur mjölken helt. Ljuverdelarna i bak är fortfarande lite runda precis vid spenarna i motsatts till de ifram som är med upphöjda och raka.

Kan det vara klumpig mjölk som inte kommer ut?
Kan kon smitta kvigan hon går med eller redan gjort det?
Kommer hon ge bra och mycket mjölk efter sintiden till nästa kalv om hon blir dräktig framöver?
Vilken mastit kan det vara?
Jag vet inte om bara blodig mastitmjölk smittar? För blodig var aldrig hennes mjölk.

Hon är superpigg idag och visar väldigt tydlig brunst som hon inte gjort sen kalvningen igentligen.
Men mastiten kan väl ligga kvar där i ljuvret ändå? Svårt att hitta bra fakta om Mastit.


tacksam för kunnigt svar!  :)
« Senast ändrad: 24 okt-14 kl 19:36 av Minicool »

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3924
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Hjälp om Mastit och även efter!
« Svar #1 skrivet: 27 okt-14 kl 06:51 »
Har du gjort CMT på henne? Vad visade det och när?
Kommer det mjölk ur spenarna på de juverdelar som du beskriver som runda nu? (Oj, nu höll jag på att skriva "juverhalvor" :-[ . Anledningen till att jag svarar dig är att jag är mjölkare, men på getter, kan endel om juverhälsa.)
Det var ingen som mjölkade henne när hon var hos tjuren, och hon blev inte heller dräktig?

När en ko går med kalv kan ibland kalven ha favoritspenar, och endast tutta på dessa. Då kan det bli så att de icke diade juverdelarna sinar, eftersom kokroppen är så smart konstruerad. Det är nog fallet med din kos framspenar. Bakspenarna är kanske inte helt avsinade, och det finns risk att hon har mastit där, men det visar CMT isf.

Det går inte att lova att kvigan inte blir smittad, men det är oftast så att mastiter sprids mellan mjölkande kor antingen via mjölkarens händer eller mjölkorganen. (Det är därför en ska mjölka misstänkta eller konstaterade mastitfall sist.) Vad det är för bakterie som orsakar juverinflammationen får du veta om din veterinär skickar lite mjölk på odling.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Minicool

  • Inlägg: 86
    • -
SV: Hjälp om Mastit och även efter!
« Svar #2 skrivet: 27 okt-14 kl 09:49 »
Tack för svar!
Jag är ny med egen ko pch handmjölkning men varit på många gårdar där jag mötte en del mastit fall, men ofta mer allvarliga. Blev ändå helt ställd när det var min egen ko och fick hjärnsläpp vart jag kunde få råd. (Trodde mjölken var extra gul av betesgräset i början men föstod när den sen blev klumpig och bersk, var lite sent bara.) Minns nu när du skrev det att jag sett vet. använda CMT test och trodde inte man fick göra det själv? Gjorde det tyvärr aldrig på min ko.
Hon är idag nersinad och igår såg jag även det runda ibak ha minskat men kan vara lite kvar knappt synligt.
Tycker hon sparkar upp mot ljuvret ibland, sällan, obehag?

Mjölkade henne varannan dag för hand i hagen hos tjuren och hon sökte sin kalv/mig för att bli av med mjölken och var väldigt slö och visade knappt/otydlig brunst. Tjurens ägare såg dem springa runt en dag och hoppa men aldrig stå still och hon var slö/trött. Förstod försent att hon hade mer mjölk än jag trott innan så varannan dag mjölkning var nog dåligt då. Hon blev sämmre och inte dräktig.
Skulle säkert ringt vet. Och kommer nästa gång i tidigt skede göra det men när hon repade sig så snabbt hemma och var superpigg kändes det onödigt och dyrt. Dumt av mig.
Hon hade klumpar i bak ljuver delarna det sista (vattnig, gul mjölk med feta stora trådar i eller småklumpar) när kalven åkt, precis som hos tjuren men inte lika illa, blev ej varm och blev extra sparkig när mjölken minskade till att jag knappt fick ur en halv liter ur en spene, svårt att töma helt för hand bara. Så när jag inte fick röra spenarna alls tillslut lät jag bli och tänkte att jag kunde bilda mer mjölk än sina när man måste massera så för att mjuka upp och få ur mjölken. (Ljuvret var inte stort) Hon var hård första dagarna men mjuk sen och idag. Inte provat att dra ur sen vet inte om man kan det utan att stimulera fram mjölk?
Annars får jag vänta till nästa kalv och se. Vore så synd om hon fick bekymmer eller smittar när det är mitt fel.

Kan fram spenarna vara friska till nästa mjölkperiod om det var mastiten som sinade ner dem? Hört att kalvar undviker allvarlig mastitmjölk så kanske var så? Var bakspenarna som var såriga på sommaren av insekter så konstigt om de ifram bar värsta mastiten.
Kalven var ändå 5mån så borde druckit en hel del ur hela ljuvret!
« Senast ändrad: 27 okt-14 kl 09:56 av Minicool »

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3924
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Hjälp om Mastit och även efter!
« Svar #3 skrivet: 27 okt-14 kl 10:54 »
Jag tycker att detta låter som en ganska allvarlig juverinflammation, med både svullnad och värme i juvret, påverkad mjölk, och feber och dåligt allmäntillstånd hos kon. Även om hon mår bättre nu borde du ändå låta en veterinär undersöka henne, för att avgöra om mastiten är utläkt eller inte.
CMT kan vem som helst köpa och använda, finns i din bonnabutik eller i nätbutiker för lantbrukare. Skaffa hem det till nästa kalvning, det är alltid bra att ha!
Har du haft någon kunnig kogumma/gubbe att rådgöra med under de här problemen med din ko? Om du inte har haft det, kan det vara en god idé att se sig om efter någon grannbonde (aktiv eller pensionerad) som kan vara en ko-mentor åt dig. "Di gamle" brukar gilla att kunna vara till hjälp, och efter ett långt liv med kor har de ofta en ofantlig kunskapsbank!
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Minicool

  • Inlägg: 86
    • -
SV: Hjälp om Mastit och även efter!
« Svar #4 skrivet: 27 okt-14 kl 22:12 »
Tack för alla råd Skräptanten, de hjälper mig verkligen!

Ja desto mer jag läst och fördjupat mig om mastit har jag insett hur lite jag visste innan.
Man var naiv och trodde det kunde läka ut snabbt själv när man aldrig tvingat ur såna mängder mjölk som många mjölkbönder gör. Har dessutom bara sett riktigt illa fall innan där kon var så sjuk att hon knappt reste sig eller kon blivit trespent så mastiten undveks och de andra spenarna mjölkades. Första symtomen har jag aldrig fått se förutom mjölkprovens högre halter på papper som inte syns på mjölken.
Dessutom trodde jag inte det kunde ge problem framöver eller borde undvikas så mycket det går utan var mer som en vanlig sjukdom.( Värst när man har feber annars kan läka ut eller botas med medicin.)
 Men, men jag får se det som en stor lärdom.
Tycker mest synd om min stackars ko som kanske kommer få men efter första laktationen i livet. Men ska man gå efter kalven var den mjölken bra som han drack när han var både stor, mullig, frisk och pigg.

Ska göra som du skrivit och ringa vetrinären så snabbt som möjligt för att be om råd och om de kan komma.
Vet inte hur det funkar nu när hon inte ger mjölk längre men de kan säkert ta prov på något sätt ändå med dagens teknik.

Ska absolut skaffa ett CMT test. Har flera bönder omkring mig och bekanta så får se om man kan få råd där. Varit lite rädd att bli dumhets förklarad över just mastit när jag kan rätt lite om det för att varit en del bland mjölkkor.

Tack igen!
« Senast ändrad: 27 okt-14 kl 22:18 av Minicool »

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Hjälp om Mastit och även efter!
« Svar #5 skrivet: 27 okt-14 kl 22:50 »
Det är aldrig bra att hatta fram och tillbaka med sinläggning och börja mjölka igen. Är kon sin nu är det inget att göra mer än hoppas att det läger ut av sig självt, om hin inte får feber får då behövs behandling. Sintiden är viktig för juvret att läka under. Om juvret inte är friskt när hon kalvar igen får du ta ett nytt beslut om antibiotika eller bara låta den eller de spenarna sina sig självt.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3924
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Hjälp om Mastit och även efter!
« Svar #6 skrivet: 28 okt-14 kl 07:12 »
En behöver inte känna sig dum som frågar, det är bättre att göra det och kanske få hjälp, än att inte veta.
Du kan bolla frågor med veterinären när hen kommer till dig, och få veta hur din ko mår. Det är även bra att läsa teori, finns en rätt ny bok som jag inte minns vem som skrivit, men kolla på djurhyllan i biblioteket, boken heter kort och gott Mjölkkor.
Det är lättare att vara anställd för att sköta andras kor, än att behöva ta alla besluten själv, men en lär sig hela tiden, och så småningom går det av sig självt. När du lär känna din ko bättre kommer du kunna känna redan när du torkar rent juvret om allt är normalt, och du kommer kunna känna i fingrarna när du mjölkar ur provstrålarna om mjölken rinner bra (utan att behöva titta i kontrollkärlet).
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Minicool

  • Inlägg: 86
    • -
SV: Hjälp om Mastit och även efter!
« Svar #7 skrivet: 28 okt-14 kl 11:54 »
Ja jag är väldigt tacksam för denna sidan just nu och alla svar.

Som jag förstår är läget ändå inte helt kört då men det kan ta tid för henne att läka ut och i värsta fall ge nästa kalv för lite eller dålig mjölk. Det vill jag inte!

Men då drar jag inte ur något och kollar förrän vet. har varit här då eller sagt sitt iaf.

Tyckte faktiskt juvret var lite varmare igårkväll igen när jag kände försiktigt och ska kolla tempern så snart som möjligt, hon var inte jätteglad att jag kollade henne igen. Var lite som om hon sa rakt ut:
- Nej du jag har gett mjölk så det räcker och haft jobbigt, låt juvret vara nu.
Ska snart dit och kolla henne igen men verkade som om brunsten snart var påväg med så då lär jag få vänta tills imorgon i så fall.

Det är något jag vill fråga er som mjölkar för hand, hur gör ni under brunsten? Min ko var fullständigt tokig så knappt kalven kom åt när han var runt 4-5 mån och jag fick ur några liter bara för att hon inte slappnade av och släppte ner mjölk även dagen precis innan brunst. Hade hon haft mer mjölk hade hon blivit dålig redan då så det funkar ju helt enkelt inte (Sen kanske kalven lyckades bättre än jag såg). Är det bara att binda och tvinga henne? Känns elakt. Annars ska de ju  vara dräktiga tidigare under laktationen än min donna blivit men som i mitt fall när hon inte blivit det måste man ju ha någon bra lösning? Det tar sig ju inte alltid även med tjur.

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3924
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Hjälp om Mastit och även efter!
« Svar #8 skrivet: 29 okt-14 kl 13:32 »
Det är inte helt ovanligt att brunstiga djurs mjölkproduktion går ner under brunsten. Se bara till att mjölka juvret helt tomt, oavsett mjölkmängd.
För att den brunstiga ska stå still kan du distrahera henne, genom att ge kraftfodret iblandat i grovfodret, då är hon kanske mer fokuserad på att leta godbitar än att sparkas. Annars är det rep eller sparkbåge som gäller, och det är inte elakt.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Minicool

  • Inlägg: 86
    • -
SV: Hjälp om Mastit och även efter!
« Svar #9 skrivet: 31 okt-14 kl 08:54 »
OK då är det som jag har gjort och bara att vara bestämd då. Var jobbigast att arbeta ljuvret så hon släppte mjölken under brunsten för att hon gärna spände sig och var redo att hålla igång istället än att stå still. Var rätt sparkig men inte överdrivet som jag sett vissa kor som sparkade som om de var galna. (Var oerfarna första kalvare men ändå.) jag kännde mig däremot mer utsatt som mjölkar öppet bredvid en ko i ladugårds gången där hon bara är bunden i en grimma. I en mjölkgrop finns tjocka järnrör de slår sparkarna i men här blir det rakt på mig om det skulle ske. Kan säga att min ko två gånger sparkat i huvudhöjd när jag mjölka bredvid men då hann jag undan. Man inser då att man inte är så stor, annars tog hon mest upp bakklöven och flyttade långsamt framför mig eller Putte lätt på mig när mjölkningen tog för lång tid. (Jag blev trött i händerna). Men aldrig att hon var helt still och stod snällt med alla klövar på marken, blev hennes charm men undrade ibland om man kan träna bort det? Kunde aldrig ställa en hink under henne för det och kunde få mjölk på mig om hon träffade lilla kärlet jag höll i och sen hällde i större hink. Förstår att första kalven och mjölkningen är svår och tyckte hon var redig ändå med att stå och idissla och njuta mer och mer men vore kul att slippa se upp för klövar så mycket jag fick göra nu. (Ramlade en gång när jag backade undan för en större spark och då tittade hon oroligt/undrande, sen var hon en ängel några dagar efter det.)  så hon är inte elak utan har bara svårt att vara still och lite jobbigt med sista mjölken.

Hur brukar ni mjölka? Är djuren gudomligt snälla eller lite mer rörliga under mjölkningen för er med?

 

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3924
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Hjälp om Mastit och även efter!
« Svar #10 skrivet: 31 okt-14 kl 12:25 »
Först undrade jag om Putte är någon som brukar hjälpa dig att mjölka, men sen förstod jag att han var en produkt av en autokorrigering ;) .

Ger du kraftfoder under mjölkningen, och isf vad och hur mycket? Står hon mer still när hon har det att mumsa på? Jag handmjölkade mina getter några år, och tricket för att få dem att vara stilla var att se till att de hade att äta under mjölkningen, och då stod de så snällt (gällde även kvig-getterna). När jag mjölkat kor var ytterligare lösningar sätta sparkbåge eller binda upp ett bakben lite i luften, sen brukade de lugna ner sig så småningom.
Om hon nu är så sparkig att du inte kan mjölka i en spann på golvet, utan måste hålla i ett litet kärl och endast mjölka med en hand, då tar det tid. Speciellt eftersom hon är av mjölkras och säkerligen producerar bra! Står hon inte still ens i början av mjölkningen?
Har du funderat på att börja maskinmjölka? Visst blir det extra disk istället, men det ställer inte så stora krav på att din ko ska stå still så länge under varje mjölkning.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Minicool

  • Inlägg: 86
    • -
SV: Hjälp om Mastit och även efter!
« Svar #11 skrivet: 07 nov-14 kl 13:59 »
Oj, tänkte inte att "Putte" kunde misstolkas, ursäkta. :-P    menade att hon kunde nudda lätt på kärlet eller min arm ungefär som ett slag på axeln grabbar kör med ibland. Svårt att beskriva men mer kärvänlig knuff eller frågande att sluta mjölka. Kraftfoder gav jag inte vid mjölkning för den börjar hon dansa av. Räcker att hon hör säcken eller ser foderbyttan så ser hon ut att stäppa och i boxen går hon i sidled höger, vänster som en dans tills jag häller det till henne. Funderat på att filma det faktiskt. :-D  Ser charmigt ut, tränat så när jag säger "lugn" så minskar det lite men ändå gulligt.
Provade att ge hö därimot och hjälpte ibland, oftast blev hon ofokuserad på att släppa mjölken och irriterad på mig så hon veva med benet lite och  bara ville äta men var hon nöjd från betet i hagen när jag hämtade henne och idisslande stod hon still och njöt under mjölkningen. Oftast stod hon still i början men tröttnade om det tog över en halvtimma att mjölka mycket för hand.
Tänkte mycket på maskin i början och bonden hon kom ifrån fattade inte att jag tänkte låta kalven dia och bara handmjölka när hennes mamma tydligen forsade mjölk ur när han hade maskin. Han sa rakt ut att jag kunde räkna med mastit direkt om jag inte tömde ljuvret från dag ett. Men vad skulle jag göra med kanske 60 liter mjölk varje dag i ett hushåll om jag tömde ljuvret helt? Frågade en dibonde som sa att går bara kalven hos henne hela tiden och tar lite ofta försvinner den onödiga mängden snabbt, det är bara naturligt även för en mjölkko. Har man börjat ta all mjölk därimot måste man det sen eller minska sakta iaf. Han hade rätt det var no problemos med kalven diandes. Så maskin kändes inte lämpligt också för att jag inte har något vakumsug eller vad det kallas och inte hört/sett en liten egengående Mjölkmaskin tyvärr, vore smidigt annars förutom disken kanske.
Det jag märkte var att min ko släppte mjölken väldigt fort och kunde rinna mjölk när jag stimulerat spenarna (superlätt att handmjölka, behövde knappt dra alls i början utan fyllde liter vis i hinken snabbt) MEN efter bara 20-30min var det som hon stängde till mjölken igen och det var eländigt att försöka få ur det sista utan att behöva putta och massera ljuvret massor, där hade man velat kunna suga ur sista mjölken som maskiner eller kalven. Undrar hur de gjorde förr med hand mjölkning när kalven inte diade och man måste få ut allt? Vissa kor är ju jätte svårmjölkade, min är förvånande lätt när hon bara släpper efter, påminner om en kran. Kanske överdrivet men lättare än många mjölkkor jag dragit ur mjölk i kontroll kärl hos bönder. Lite förvånde men roligt. ;-)

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3924
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Hjälp om Mastit och även efter!
« Svar #12 skrivet: 10 nov-14 kl 07:23 »
Vad du ska göra med 60 l mjölk om dagen vet du nog bäst själv, 5-6 kg ost kanske  ;) ?
Ännu mera frågor här: Hon dansar alltså innan du serverar kraftfodret, men står hon still sen när hon äter?
Mjölkdjur (och människor) har ofta en rätt kort "mjölksläppning", några få minuter, så det är bra för din del att din ko kan ha oxytocinpåslaget som gör att mjölken rinner ner så länge som 20-30 minuter! Underlättar handmjölkningen onekligen. När tiden är slut är det i princip omöjligt att få ur mer mjölk, så därför gäller det att få Mamma Mu att stå still så du kan mjölka med båda händerna tills juvret är tomt. Förr i ti´n när di mjölkade för hand var inte korna så högproducerande, de gav bara hälften eller ännu mindre än vad en modern mjölkko gör, så därför tog det inte så lång tid att mjölka. Och den som skulle handmjölka 1-10 kor var säkert mycket flink i händerna av all daglig övning!
Mjölkdjur anpassar i viss mån sin produktion till vad deras eventuella diande unge äter, men högmjölkare kan ändå överproducera och riskera att få mastit. För det mesta går det dock bra; det är ju inte helt ovanligt att mjölkbönder som går över till kött helt enkelt behåller sina kor som dikor, men betäcker dem med en köttrastjur. Men som din bonnakompis säger, är det bra att hålla ett öga.
Vill du maskinmjölka känner du säkert någon som har en gammal vakuumpump och mjölkspann ståendes, som du kan få för en billig penning. Då skulle det också underlätta för dig om du ska åka bort eller så, eftersom det är svårt att hitta en vikarie som kan handmjölka en ko, medan det finns många som kan maskinmjölka henne. (Den mobila mjölkningsenheten som helt vitsigt heter MMU kostar typ 15 000, och det känns dyrt för att mjölka en hushållsko...)
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Hjälp om Mastit och även efter!
« Svar #13 skrivet: 10 nov-14 kl 13:38 »
Om kon mjölkar 60 liter om dagen så sälj henne till en mjölkbonde för stora pengar, sådana kor växer inte på träd.
När du har förbehandlat/torkat juvret måste man börja mjölka ganska omgående, inom ett par minuter. Sedan bör det inte ta mer än 10 minuter att mjölka tomt. Det måste var väldigt slitsamt för kon att mjölkas i uppemot 30 minuter.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Minicool

  • Inlägg: 86
    • -
SV: Hjälp om Mastit och även efter!
« Svar #14 skrivet: 10 nov-14 kl 21:51 »
Det var hennes mamma som påstods mjölka hela 50-60 liter per dag med maskin men om det stämmer eller inte har inte jag fått se med egna ögon. Har lite svårt att tänka mig att det stämde när min ko kom som kalv från en liten besättning på 20-30 kor som är ovanligt idag och det aldrig var på tal när jag fick henne utan först när jag nämde att hon skulle kalva. Min ko har inte haft så mycket mjölk, kanske precis i början men knappast troligt när jag inte fodrat för stor mjölkmängd, stort ljuver hade hon med råmjölk men inte i klass som kor jag sett hos mjölkbönder och det minskade snabbt när bara kalven diade första veckan. Jag mjölkade henne max 8 liter per dygn när hon hade som mest mjölk och sen tog kalven resten så kanske 15-20 liter totalt i juvret. Hade koll att juvret var tomt av kalven och hon mådde aldrig dåligt av spenslitage eller sjukdomar. Det var sinperioden som inte funkade när kalven inte sög ur och jag inte klarade att dra ur allt som mastiten kom och hon blev sjuk.   :-\

Gäller det 10 min från att kon släpper förstår jag att det blivit för långsamt vissa gånger men ca 30-40min var hela mjölkning förloppet så 7-10min per spene kanske och någon enstaka gång jag vet längre tid som hon trillskades eller jag var stel i händerna. Kan nog ändå säga att hon släpper mjölk rätt länge om jag ska jämnföra med många mjölkkor. Hört och läst att handmjölkning kunde ta 15-20 min av en van handmjölkare men då räknade de väl med avtorkning m.m i den tiden isf.  :-[   Tanke på mjölkmaskin finns mycket just för om någon annan behöver mjölka henne, var sjuk en period och var tufft att behöva ta mjölkpasset själv ändå när det just då blev annat som hindrade den som skulle hjälpt mig. Hon står still när hon äter, men allt utom hö och ensilage äts upp på någon minut även lite större givor när hon mjölkade så då skulle jag få mjölka i raketfart eller uppfinna långsam påfyllning som mjölkrobotarna har. (Funnits i mina tankar får jag erkänna.)

Tack för info men jag förstår också att en ko som ger 50-60 liter dagligen inte kan handmjölkas.
Jag var inte hundraprocentig säker att min ko kunde gå som bara di och hushållsko när hon skulle kalva och hade full koll på henne ända från dräktighet tills nu sintiden ifall jag blivit tvungen att ge tillbaka henne till mjölkbonden.
 Men när allt funkade fram till sintiden när jag tabbade mig så kalven kom åt att dia igen, kan jag säga att även mjölkkor funkar som hushållskor. Visst skulle hon kunna ge mycket mer mjölk och om det är slöseri på ett djur är väl efter tycke och smak. Men jag tror ändå min ko är lyckligare som vuxit upp med massor av uppmärksamhet, får ha sin kalv hos sig, bär ett mindre juver och har längre betesperiod i det fria, än att stå uppbunden med ett enormt ljuver utan kalv som hon hade fått gjort hos bonden största delen av året. (Jag förstår mjölkindustrin men kan ändå tycka synd om korna ibland). Det är ju ändå vi människor som delar upp dikor och mjölkkor efter ras och utseende som vi skapat och sen tvingar dem in i det. Skulle naturen få sköta sitt skulle alla kor vara dikor med kalv utan människor som mjölkar dem och vara blandade där den starkaste rasen och utseendet överlever. Hade varit häftigt med en diko bonde med rena mjölkraskor om det skulle fungera  ;D Men hört mycket om mjölkrasblandningar som diko och min tjurkalv var just en mjölk och köttras blandning. Ursöt!  :D
« Senast ändrad: 10 nov-14 kl 22:11 av Minicool »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

448 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser