Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  söker förslag på fleråriga foderväxter  (läst 411 gånger)

Hörners lantbruk

 • Inlägg: 12
  • Uppland
söker förslag på fleråriga foderväxter
« skrivet: 05 dec-17 kl 12:17 »
Jag söker efter en flerårig växt som ger en hög skörd lämplig som djurfoder och gärna även för människor (huruvida den är bra att äta eller ej kan jag ta reda på själv om det behövs  :)). Ska vara dominant och inte släppa upp mycket ogräs, vara tålig och klara att växa i minst zon 4/5.
T ex jordärtskocka, tålig, växer upp till zon 7, flerårig, även om man skördar rotknölarna så kommer den tillbaks, rotknölar kan ätas av både människor och djur och stjälk och blad är ett bra grovfoder, ger hög skörd per hektar.
Nån som kan ge andra förslag på växter?

kretslopp

 • Inlägg: 931
 • 65 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: söker förslag på fleråriga foderväxter
« Svar #1 skrivet: 05 dec-17 kl 14:57 »
Något som var en viktig för kreaturen när jag var liten var, lövskörd, speciellt dom år som var blöta så det var svårt med höskörden. Det som gav mest och var bäst var asplöv.  det gick till så, att så fort löven slog ut, skars det 1m långa kvistar som buntades i kärvar med en snodd vidja runt. Dom fick ligga på loggolvet till dom blev torra, dom fick som regel vändas en gång innan dom blev det. det var tvunget dom låg under tak och torkade.  Framåt vintern fick dom så lövkärvarna att mumsa på till bara pinnarna var kvar. Hos oss blev dom tändved i pannan och ved till bakugn.
kretslopp

skogaliten

 • Inlägg: 583
  • -
SV: söker förslag på fleråriga foderväxter
« Svar #2 skrivet: 05 dec-17 kl 18:04 »
Vilka djur är det som ska äta? Och det är sådant som också gärna ätas av människor som efterfrågas?

Det finns överhuvudtaget få fleråriga grödor som kan odlas i Sveriges klimat, utom frukt från fruktträd (främst äpple/päron) eller vissa bär (t.ex. blåbär) som passar
både för djur och människor.

Det är viss skillnad på vad som passar bra att ge i större mängder till grisar, nötkreatur, får, hästar, getter, höns, hundar o.s.v., och sedan kan det finnas saker som är helt OK att ge, bara det inte blir "för mycket" på en gång.

Och handlar det om det som ska odlas ska vara en seriöst stor del av djurens foder, eller handlar det mer om att fixa egenodlat kraftfoder, eller möjligen "lite extra" som uppskattas av djuren som berikning/"godis"?

Äpplen/päron t.ex. kan man egentligen inte fodra med, men under hösten uppskattar många djur att få äpplen/päron som "godis". För mycket äpple/päron ger feljäsningar i vommen eller andra delar av matsmältningssystemet (beroende på djursort).

Vad avser sådant som inte är flerårigt, men väl lättodlat, så finns ju hur mycket som helst...Även sådant som är lätt att både odla och förvara.

Och ska det odlas på stora ytor (hektarvis), eller på någon form av "trädgårdsland" alltså mindre ytor?

Spannmål av olika slag odlar man på stora ytor, och ätas av både människor och djur. Men det är ju långt ifrån flerårigt.

Annars så kan ju många djur (inklusive idisslare) äta det mesta som odlas i våra trädgårdsland (oavsett storlek på landet).

Många rotfrukter som potatis, morötter, rovor, kålrot t.ex., många bladgrönsaker som t.ex.grönkål eller mangold, för att inte nämna ärtor eller bönor, eller för den delen majs. Squash och pumpor äts nog också gärna. Det är inte heller flerårigt förstås.

Det som INTE ska ges till djuren är huvudsakligen lök/lökväxter, även om vissa djur tål vissa lökväxter i rimliga mängder, men vi vet ju inte vilka djur vi talar?
Så perenna varianter av lök (t.ex. gräslök eller piplök) går bort

Sparris är väl annars en perenn växt, men om den är lämplig att ge till djur alls vet jag inte.
kurt

 • Inlägg: 3471
SV: söker förslag på fleråriga foderväxter
« Svar #3 skrivet: 05 dec-17 kl 18:54 »
Stephen Barstows bok "Around the world in 80 plants" kan ju vara en bra början. Den innehåller 80 perenna grönsaker, och han odlar ju i Trondheim så det skiljer inte så mycket i klimat

https://www.youtube.com/watch?v=QiMSyt7qqGE

skogaliten

 • Inlägg: 583
  • -
SV: söker förslag på fleråriga foderväxter
« Svar #4 skrivet: 05 dec-17 kl 19:31 »
Stephen Barstows bok "Around the world in 80 plants" kan ju vara en bra början. Den innehåller 80 perenna grönsaker, och han odlar ju i Trondheim så det skiljer inte så mycket i klimat

https://www.youtube.com/watch?v=QiMSyt7qqGE

Menar du verkligen att TS ska sitta och titta på 3 st youtube-föreläsningar ā 1 timme och 30 minuter stycket på engelska, för att få reda på att det finns ett gäng med kryddväxter, vissa maskrosor, delar av vissa träd, och en eller annan växt som rabarber (kan inte användas till djurfoder, oxalsyran är giftig för många djur) som är perenna och kan nyttjas av männskor?

Huvuddelen av de för människor ätliga perenna växterna som kan odlas i vårt klimat, har ingen utsikt att fungera som foder för djur alls. De är kryddväxter som riskerar att vara giftiga för djur, och få är odlingsbara i större mängd.

Jag tror att TS redan har hittat den enda växten med visst fodervärde (jordärtskocka) som är perenn och lättodlad och kan ätas av både människor och djur.

Sedan finns det ju ett antal växter som är tämligen ointressanta eller svårhanterliga som mat, men som t.ex. självsår sig (svinmålla t.ex.), eller som vi oftast ser som ogräs (t.ex. brännnässla och kirskål).

Jag har svårt att se att TS efterfrågar idén om en större odling av maskrosor, som ju är ätliga och användbara? Det är få vill äta mer än marginella mängder kryddväxter eller nässelsoppa.

Karlsdotter

 • Inlägg: 1113
  • Ångermanland
SV: söker förslag på fleråriga foderväxter
« Svar #5 skrivet: 05 dec-17 kl 19:37 »
Flerårig spannmål inte så långt bort som det verkar https://www.youtube.com/watch?v=BGg1-r9GGHM

Kvickrot gräs till djuren och kolhydrat rika rötter för människan. Rötterna kan även kokas till en sockersirap.
Maskrosor, kaninfoder , samt sallad eller kaffeersättning
Galega officinalis getärt? ger gott te eller mycket foder, men är lite svårtorkat
Lucern kan växa på samma åker i uppåt 10 år utan att nämvärt minska i mängd
Körvelrot, kålrötter, rovor gamla foderväxter även morot och vitkål används till foder men bara körvelroten är flerårig, däremot svartrot och havrerot är fleråriga och kan ätas av båda grupperna

 

Brukspatronen

 • Inlägg: 680
 • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
  • Hälsingland
SV: söker förslag på fleråriga foderväxter
« Svar #6 skrivet: 07 dec-17 kl 10:55 »
Ska man göra det enkelt för sig, få bra avkastning och slippa svåra ogräsproblem får man nog hålla isär kreaturs- och människoföda. En perennodling till djuren (vall) och huvudsakligen ettåriga växter till humankonsumtion. Vettiga perenna växter för människor sträcker sig oftast inte längre än till "tilltugg" på tallriken.

kretslopp

 • Inlägg: 931
 • 65 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: söker förslag på fleråriga foderväxter
« Svar #7 skrivet: 07 dec-17 kl 14:48 »
Bärbuskar och fruktträd kan ge en hel del mat. I synnerhet äppelträden gav oss mycket frukt som yi åt och  gjorde mos och sylt av. Det som blev över blev foder till grisar kor och höns. Ett foder till gris som håller på att bli bortglömt är ekollon och bokollon till grisar.
kretslopp


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser