Skrapa skinnet och tvätta bort det mesta av smutsen från ullen. Torka ullen( ska bli torr inom 1 dygn, annars är risken stor för att ullen lossnar) gärna utomhus så här års.
Köttsidan ska bara vara lite fuktig. Har den torkat ojämnt, spraya på lite vatten och låt skinnet suga upp till jämn fuktighet.
Blanda ihop 1½ dl matolja, 1 äggula och ca 1 msk såpa. Fördela detta över skinnet. Glöm inga små skrymslen. Arbeta in fettblandningen noga. Massera och töj skinnet under tiden.
Efter ett tag, det kan kännas som en evighet, börjar vattnet i skinnet och fettblandningen " byta plats".
Fortsätt att massera och töja/sträcka skinnet tills allt fett sugits upp i skinnet och skinnet inte längre känns kallt.
När skinnet får rumstemperatur har fukten arbetats bort.
Därefter kan skinnet hängas att mogna. På kurserna hänger de några dar till 1 vecka, men det är nog i brist på tid.
Jag låter skinnen hänga minst 1 månad, jag tycker de blir mjukare av det.
Efter det ska skinnet åter tvättas. Bort med allt överflödigt fett. Det behövs flera tvättar, sista gången tar jag ibland nåt billigt hårschampo.
Pälsen blir väldigt glansig och fin av det.
Skölj noga och centrifugera gärna. Torka ullen noga, gärna ute eller vid fläktar om man har.
Sen börjar det jobbiga. Mjukgörningen. Räckbänk, dragvidja etc . Frys gärna skinnet mellan varven, det påskyndar arbetet.
De här är arbetet i stora drag, detaljer finns i andra trådar.
Lycka till.