Hejsan!
Försöker reda ut hur vida man får sälja en mindre mängd vaktelägg till en lokal butik som närproducerade ägg?
Vi har idag ett litet företag via vårt lilla lantbruk (f-skatt och moms-reggade) där vi hittills bara sålt ägg vitt till privatpersoner (ingen gårdsbutik).
Vi har bara 13 vaktlar satt kommunen finner ingen anledning till att vi skall registrera vår handel där.
Men hur är det om vi skulle sälja något paket via den lokala butiken?
Enligt:
http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/produktion-handel-kontroll/produktion-livsmedel/primarproduktion/forsaljning-av-sma-mangder.-broschyr-livsmedelsverket.pdfså står det:
"En primärproducent kan sälja eller ge bort små mängder
av sina egenproducerade primärprodukter från
sin egen gård eller anläggning eller genom till exempel
dörrförsäljning, båt- eller bryggförsäljning, lokal torg eller
marknadsförsäljning eller till lokal detaljhandel,
det vill säga butiker eller restauranger som levererar
direkt till konsument."
Medans det även står:
"Hönsägg får bara levereras direkt till konsument och
inte till detaljhandeln. Undantag är om du säljer dina
ägg via egen registrerad gårdsbutik, som ligger på
produktionsenheten."
Gäller detta bara hönsägg? Hur och när är man primärproducent? Vi säljer ju redan primärprodukter till privatpersoner, men är reglerna annorlunda för att vi skall få sälja små mängder vaktelägg via butik? Självklart säljer vi redan nu i märkta förpackningar..
Mvh