Vänta nu litet......
Yxan du länkar till är såvitt jag förstår en primitiv skrädbila. Med den kan man skräda stockar till plankor och bjälkar.
Den passar inte att fälla träd och kvista med. Till det skall man ha en yxa med kortare egg som skär in i träet.
Den passar inte att klyva ved med. Till det skall man helst ha en yxa med kort egg och kilformat huvud.
Billnäs nummer 12 är en kompromiss som går väldigt bra att att kvista med och hyfsat att fälla med och hyfsat att klyva med och väldigt bra att snickra med.
Såhär ser mina skrädbilor ut. De är moderniserade och förbättrade under 1300 år men grundprincipen och användningsändamålet är de samma som Gränsforsyxan du länkar till.
Den röda är en Billnäs tillverkad gissningsvis i slutet på 1800-talet enligt traditionell modell från finländska västkusten och den andra är stämplad C.M.Lindblad och kommer senast från Åsele socken där den tillhörde Nils-Olof Wiklund som var en duktig timmerman i slutet på 1800-talet.
Helt klart inte lämpade för ditt ändamål.
Yxan jag skickade är vad jag ser som en Skäggyxa, storsätt en yxa med långt ''Skägg'' Så vitt jag har försåt det så gjordes dom så för att spara på bra stål när det inte fanns tillgång till mycket. Sen så har jag en Gränsfors hemma, för mer riktigt vedklyvning osv. Vet redan att en sån här yxa inte funkar så bra till... det mesta, men som jag sa gillar formen av dom. Har redan en som jag hitta på nätet, tyvärr så är den inte direkt en bra yxa, tror det var nått kinesiskt jag hitta någonstans, lite av ett impulsköp.
Gillar att man kan få rätt långt blad med relativ lätt vikt, samt att det är lätt att håla i den väldigt högt upp, tillåter en verkligen att göra finnare arbete.
(och så är det den snyggaste designen jag har set

Om du vill göra det svårt för dig, och dyrt, så anmäl dig så fort du bara hinner till en yxkurs på Gränsfors bruk. Då får du själv smida en tvåflikig skäggyxa... Det gjorde jag i somras och det var helt underbart! Bästa semestern jag nånsin varit på!
Annars kan jag varmt rekommendera smeden som håller kursen, han kan säkerligen sälja dig en sån yxa ur sin egen produktion.
http://www.fthelinsmide.se/
Men, TW har rätt. Det är ingen klyvyxa och det är ingen vedyxa. Men det går ju ändå... Jag har en uppsjö av yxor som är specialiserade på olika saker och ju bättre den är på en specifik sak ju sämre är den på andra. En tväryxa är till exempel rätt hopplös till att klyva med.
Allt beror på vilken nivå du vill hålla, vill du ha den snyggaste yxmodellen som finns så är du helt rätt ute! Den funkar helt klart till att kvista ved till lägerelden men inte till årsproduktionen av ved. Du kan klyva stickor tills du tröttnar men den är inte bäst på det. Men den är bättre till att släthugga timmer än vad en vanlig yxa är.
Tackar för tipset

ska kolla up Fthelin, tror inte riktigt att smida en själv är möjligt just nu.
Och jo... det här kanske har lite att göra med att det är den snyggaste Yxmodellen över själva användbarheten, men samtidigt så är det mesta jag gör med min nuvarande yxa är att kvista lite, klyva mindre stockar för lägerelden och tälja lite. Och den har funkat någorlunda bra, förutom att skaftet gick av nästan direkt och det är nästan så klingan böjer sig när vinden blåser lite för hårt... får mig att tro att den inte har eller har en dålig härdning (kinesiskt skräp antagligen)
Men som jag sa ovan, hur den ser ut samt att den är relativt lätt om man jämför vikt<bladlängd och att det går att verkligen hålla handen nära bladet, ger en bra kontroll över bladet vid mindre arbeten.
men hursomhelst, tackar för tipset om
http://www.fthelinsmide.se/ ska kolla up det, se vad han vill ha för ett yxhuvud, känns bättre att beställa från någon som håller kurser i det (och som jag antar har någon koppling til Gränsforsbruk?), än någon nisse man hitta i ett hörn på nätet
