Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gödsling med hästgödsel  (läst 18285 gånger)

deepdiver

  • Gäst
Gödsling med hästgödsel
« skrivet: 16 mar-04 kl 13:33 »
Hej!

Vi har tagit hand om en häst i vinter och vi har nu en massa hästgödsel. När bör man gödsla och hur mycket? Till vilka grödor är hästgösel bra? Aktuella grödor är hö, potatis samt mindre odlingar med sallad, morötter mm.
Hästgöslet innehåller ganska mycket strö iform av sågspån.

MVH ////Johan

Camilla

  • Gäst
Re:Gödsling med hästgödsel
« Svar #1 skrivet: 18 mar-04 kl 17:14 »
Jag kan inte påstå att jag är någon "gödslingsexpert", men det lilla jag snappat upp är att man på nygödslad mark ska odla sådant som växer ovanför marken; kål, sallad och andra bladgrönsaker. Potatis kan du sätta där året efter du gödslat - då trivs den bättre (generellt kan man väl säja att det blir mer blad än rötter när jorden är nygödslad, och att odla potatisblast är väl inte det man helst vill... :P)

Annars har jag ett tips - pumpor! Jag hade tillgång till hästgödsel härom sommaren, och gjorde ett pumpa-land av ett omöjligt nässelhörn intill hönsgården. Jag la helt enkelt ut dagstidningar på marken (för att stoppa nässlorna) och sedan ett ca 20 cm tjockt lager relativt färsk hästgödsel blandat med ganska mycket halm. På det ett lager vanlig jord. Sedan petade jag ner pumpafrön, både mat- och prydnadspumpor, täckte med sån där vit duk och väntade... Det tog inte lång tid innan duken började bukta och det växte något helt enormt! Revorna klängde upp över taket på hönsgården och pumpor blev det så det räckte både till mig själv och till resten av släkten.
På hösten, när pumporna skördats, hade gödselblandningen blivit fin jord, som jag använde i "finrabatten", och "det omöjliga hörnet" är numera nässelfritt. Stor utdelning på lite arbete - sånt gillar jag!  ;D

Lockar inte pumpor, så kanske du kan använda hästgödseln till en varmbänk och få tidig sallad och annat gott?

Camilla

hustigern

  • Inlägg: 181
    • Östergötland
Re:Gödsling med hästgödsel
« Svar #2 skrivet: 18 mar-04 kl 22:20 »
Enligt Handbok för köksträdgården (som jag ofta citerar) bör inte färsk stallgödsel komma i kontakt med ätliga delar av tex grönsaker. Därför bör det gå två månader mellan spridning och skörd. Vidare rekommenderas ca 2-3 kg stallgödsel per kvadratmeter och säsong och för att det ska vara lättare för växterna att ta upp näringen kan detta fördelas på två tillfällen vilket jag personligen tycker låter svårt att kombinera med tvåmånadersregeln. Gödseln bör myllas ner ett par centimeter under jord direkt efter spridningen.

I ett grönsaksland eller motsvarande kan jag tänka mig att färsk gödsel kan vara lite svårt att sprida jämnt (2-3 kilo är ju egentligen inte så mycket på en kvadratmeter) så om inte gödselstacken ligger ivägen kan det vara en idé att antingen låta den komposteras helt eller åtminstone låta den brinna färdigt (alltså så att temperaturen i stacken går ner till mer normalt efter att varit uppe och vänt på en 50-60 grader). Då är den lite mer "smulbar". Helt komposterad gödsel är rena dunderkuren för det mesta.

Eftersom gödseln bör myllas ner är det kanske inte så praktiskt i höt, om det inte är en vall som ska sås i år. För mycket gödslad potatis har en tendens att bli lite "blöt" vid kokning, men 2-4 kg stallgödsel per kvm ska gå bra (Handboken igen). Morötter klarar gödsling tidigt på säsongen (tvåmånaders igen) men där är nog den komposterade gödseln att föredra. Annars håller jag med Camilla om kål i alla former och framför allt pumpor och squash. Växer så det knakar! Jag gör på samma sätt som hon gjorde fast i pallkrage. Men Camilla, hur gjorde du för att ha dem ifred för hönsen? Satte du staket runt? :D

/Anneli
Blommehöns (genbank), ölandsgäss (genbank), fjording, får, katter och kaniner... och papegojor

Camilla

  • Gäst
Re:Gödsling med hästgödsel
« Svar #3 skrivet: 19 mar-04 kl 00:08 »
Men Camilla, hur gjorde du för att ha dem ifred för hönsen? Satte du staket runt? :D
Nja, första tiden var de ju inbäddade i fiberduk, och efter det använde jag min favoritträdgårdspryl - kompostgaller! För hönsens skull hade det nog räckt att ha pumporna inburade några veckor, men jag har även myskankor, och de knipsar av det mesta  >:(Jo, kompostgaller - jag måste bara berätta - jag har tre uppsättningar (12 galler) sådana där gröna, fyrkantiga galler som man bygger små söta komposter av. De räcker inte till vår jättekompost längre  ;D men är perfekta att hägna in nysådda grönsaksland och rabatter med! Trots att jag alltid har hönsen frigående och de flyger bra, så har kompostgallren alltid stoppat dem (och på vintern hänger jag upp dem - gallren, inte hönsen  :P - från taket på uthuset och förvarar äpplen till djuren där.

Och det låter som om jag får ta och skaffa "Handbok för köksträdgården" snart! Själv har jag klarat mig med div. gamla trädgårdsböcker och "Köksträdgården - det gröna arvet" hittills, men Handboken verkar vara en vettig investering!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

369 gäster, 3 användare
Corvus, Sebastian Berggren, von tratt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser