Puh! Nu har jag hunnit rita färdigt mitt slungrum (det lilla slungrummet) med rätt stor kapacitet med lite enkla förändringar, en tuff start!
Avtäckning: Kniv och låda, annars blir det så in i helsike med vax i vaxavskiljaren (även kallad förfilter/minisump/grovfilter). Målet är att här skall allt vax skiljas av, så mycket det bara är möjligt.
Slunga: 12 ramars självvändande från SAF Italien för 3/4 Langstroth, men den klarar alla format med 6 ramar.
Vaxavskiljare: En minisump med bottenvärme från Carl Fritz (CMF). Används sjölies, supergaffel eller andra krafsmetoder får man tömma vaxavskiljaren ibland.
Mindre Klartank: En klarningstank där resterande vax och partiklar skall flyta upp till ytan på ett dygn, restvärmen från vaxavskiljaren räcker.
Finsil: Består här av ett kontinuerligt filter från Carl Fritz (CMF), en flytsilfunktion med värme som gör att små vaxrester inte sätter igen den fina nylonsilen.
Ymptank: När honungen är finsilad och varm flyttas den över till en ymptank. Vid ympning skall honungen vara max 25 grader och röras 2 min 5-6 ggr per timme med tidur.
Själva ymp och tappning kommer jag att provköra på små serier tills allt fungerar och att det sitter inför nästa sässong, alltså prov med mindre mängder (mindre tankar).
Lägger in nya bilden igen för den är så upphetsande och jag gillar den ....