Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Grismat från butikssvinn?  (läst 19235 gånger)

Torptomten

  • Inlägg: 916
  • Ljuset lyser i mörkret ...
    • -
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #40 skrivet: 29 apr-12 kl 10:37 »
Ur smittskydds synpunkt och näringsmässigt är olika mejerivaror som håller sådan standard att vi själva skulle vilja äta dem högvärdig eller utmärkt grismat./Tt
Djurägare, medmänniska på landsbygden och en liten del av den oändliga Skapelsen.

Motto: Ora et Labora!

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #41 skrivet: 29 apr-12 kl 10:42 »
Ja, och ägg vet vi ju att vi ska koka.  Så sker väl i alla restauranger?

Det hjälpte inte att skinkan var preparerad med koksalt och saltpeter och kokt.  Bakterierna kom till skinkan efter detta, kanske med fågelträck kanske fanns de på marken, kanske en räv eller grävling spritt dem innan mackan låg där. Nej vi vet inte det exakt.  Men att ge kött från fågel, däggdjur och i viss mån fisk till grisar är ett risktagande som är förbjudet.
Då undrar jag hur man ska kunna skydda en gris från sådant?  Dessa bakterier kan således föröka sig i vilket kött som än råkar ligga på marken i en i övrigt "ren" grishage?  Och komma dit med vilda djur?

Klart att man ger grisarna maten i någon sorts hoar, och att ställa dem under tak är ju jämförelsevis lätt.  Men hur hindrar man en gris från att äta ett "mumsigt" halvruttet råttkadaver som en förbipasserande fågel har bajsat på, kanske utan att ens landa?

Är nästa steg i lagstiftningen då att förbjuda all hållning av grisar med utevistelse?  :o

Skulle inte var olikt svenska myndigheter, men nog uppkommer då andra risker som måste vara värre för både grisarna och oss som tänker använda deras arbetskraft och/eller kött?

Som jag uppfattar det är det hela tiden en avvägning mellan olika risker.  Risken med att slaviskt följa alla regler är uppenbara:  Svält!  Vi hittar ingen mat alls ...  :o

För övrigt är en del regler och lagar inte alls möjliga att kombinera.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Malines här igen

  • Gäst
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #42 skrivet: 29 apr-12 kl 11:00 »
Som jag uppfattar det är det hela tiden en avvägning mellan olika risker.  Risken med att slaviskt följa alla regler är uppenbara:  Svält!  Vi hittar ingen mat alls ...  :o


Man klarar sig alldeles utmärkt utan att äta gris. Finns väldigt många kulturer som inte äter gris och ändå överlever.

Här uppe i norr är det vettigt att satsa på djur som klarar att omvandla grovfoder till protein. Grisar gör inte det och är därför för dyra. Många själhushållare, till och med större hushåll, slutar att ha gris då de upptäcker att det helt enkelt blir för kostsamt.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #43 skrivet: 29 apr-12 kl 11:02 »
Nu blir det OT, men även en vegan behöver äta, och riskerar att krocka med en massa regler.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #44 skrivet: 29 apr-12 kl 11:15 »
Sen kan man ifrågasätta nyttan med att föda upp ett djur som kräver så specifika proteiner till mat överhuvudtaget. En självhushållares ambition borde vara att hushålla med resurser och därför utfodra sina djur med grovfoder. De små mängder matrester som hushållet producerar kan ges till en arbetande hund/katt eller eventuellt en hönsflock.
Höns är i såna fall lika "dåliga" självhushållardjur som grisen, dom får inte heller utfodras med animaliska rester och behöver specifika proteiner...
Nu tror jag på omväxling i kosten även för självhushållare... Så jag vill inte vara utan varken ägg, kyckling eller fläsk.
Så om man inte kan odla exakt allt vad djuren behöver så kanske man kan sälja lite produkter och köpa in det lilla som fattas?
Ändras omvärlden radikalt så att vi inte längre kan köpa en enda sak så kanske även EUs regler försvinner?!?
Mvh
Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Malines här igen

  • Gäst
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #45 skrivet: 29 apr-12 kl 11:26 »
Och än en gång ska det hackas på självhushålleriet....


Grundfrågan i den här tråden: Går det att utfodra grisar med butiksrester är en bra frågeställning. Stora mängder mat slängs varje dag, och om man har tillgång till containern är det ett lysande sätt att spara resurser att ge detta till sina grisar eller höns, om man ändå kör...
Att undvika det animaliska och istället ge detta till katten/hunden kan kanske vara en vettig tanke.

Angående höns existensberättigande i ett rationellt självhushåll kan man försvara dem med att de själva är utomordentliga fodersökare som själva hittar sina specifika proteiner. Man får inte UTFODRA dem med animaliskt protein, men jag skulle vilja se den veterinär/kontrollant/paragrafryttare som förbjuder hönsen utevistelse pga riskerna för att de ska få i sig insekter.


Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #46 skrivet: 29 apr-12 kl 11:34 »
Och än en gång ska det hackas på självhushålleriet....
Nu, är du löjlig...
Den som hackar i trådar är Du, så fort någon har en annan uppfattning om hur själhushålleri ska gå till än vad du har.
Ärtor är tex en bra proteingröda som kan odlas även i norra Sverige. Kan man inte odla ärtor så kanske man kan sälja ägg och köpa en säck eller byta tilll sig från någon som kan odla ärtor...
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Malines här igen

  • Gäst
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #47 skrivet: 29 apr-12 kl 11:36 »
Nu, är du löjlig...
Den som hackar i trådar är Du, så fort någon har en annan uppfattning om hur själhushålleri ska gå till än vad du har.
Ärtor är tex en bra proteingröda som kan odlas även i norra Sverige. Kan man inte odla ärtor så kanske man kan sälja ägg och köpa en säck eller byta tull sig från någon som kan odla ärtor...

Ärtor är även utmärkt människoföda. Varför låta det ta omvägen via en gris med stora näringsförluster och energikostnader?

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #48 skrivet: 29 apr-12 kl 11:42 »
Ärtor är även utmärkt människoföda. Varför låta det ta omvägen via en gris med stora näringsförluster och energikostnader?
För att fläsk är gott ;) och förmodligen mer anpassat för våra magar än ärtor, i alla fall min.
Som sagt tror jag på omväxling i kosten (ärtsoppa med fläsk kanske?) och ärtor är dessutom bra i växtföljden på åkrarna...

"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Halte

  • Gäst
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #49 skrivet: 29 apr-12 kl 11:43 »
Jag vet en person som hade linderödsvin ett tag som tog med sig en tunna till sitt jobbs restaurangmatsal varje morgon, det gav grönsaker, frukt, mejerivaror, bröd, skal från rotfrukter, kvarbliven sallad o.s.v. I princip allt utom kött. På fredagar blev det en hel tunna full och övriga dagar c:a 1/3-dels tunna.

Detta plus hö/ensilage blev komplementfoder till kornkross som annars var basfödan för dem.

Det är ju svårt att göra en exakt foderstat med detta sätt men å andra sidan så är ju inte det en nödvändighet om man har grisarna för att äta själv, då räcker det ju med att man ser att de håller sig bra i hullet och mår bra. I slaktsvinsproduktion med foderkoncentrat är ju målet att de ska växa så mkt som möjligt på så kort tid som möjligt och där är det ju ganska enkelt att räkna ut fodermängden, men å andra sidan är det en djurhållning som ger en extrem hög procent med magsår hos grisarna, redan vid 6 månaders ålder.

Vill man vara extra försiktig kan man ju bygga någon eldstad och skaffa en stor gryta/tunna och så koka upp maten innan man ger den.


Malines här igen

  • Gäst
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #50 skrivet: 29 apr-12 kl 11:46 »
För att fläsk är gott ;) och förmodligen mer anpassat för våra magar än ärtor, i alla fall min.
Som sagt tror jag på omväxling i kosten (ärtsoppa med fläsk kanske?) och ärtor är dessutom bra i växtföljden på åkrarna...

Jag har inga problem med att folk motiverar sina kost och konsumtionsval med att "det är gott" eller "för att jag vill" så länge de inte hycklar om vad de gör och varför.

Det är ett resursslöseri att föda upp djur på mat människan kan äta. Vill man resursslösa är det upp till var och en. Jag sätter mig inte till doms över det. Men det är sannerligen inte att hushålla med resurser.

Malines här igen

  • Gäst
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #51 skrivet: 29 apr-12 kl 11:47 »
Jag vet en person som hade linderödsvin ett tag som tog med sig en tunna till sitt jobbs restaurangmatsal varje morgon, det gav grönsaker, frukt, mejerivaror, bröd, skal från rotfrukter, kvarbliven sallad o.s.v. I princip allt utom kött. På fredagar blev det en hel tunna full och övriga dagar c:a 1/3-dels tunna.

Detta plus hö/ensilage blev komplementfoder till kornkross som annars var basfödan för dem.

Det är ju svårt att göra en exakt foderstat med detta sätt men å andra sidan så är ju inte det en nödvändighet om man har grisarna för att äta själv, då räcker det ju med att man ser att de håller sig bra i hullet och mår bra. I slaktsvinsproduktion med foderkoncentrat är ju målet att de ska växa så mkt som möjligt på så kort tid som möjligt och där är det ju ganska enkelt att räkna ut fodermängden, men å andra sidan är det en djurhållning som ger en extrem hög procent med magsår hos grisarna, redan vid 6 månaders ålder.

Vill man vara extra försiktig kan man ju bygga någon eldstad och skaffa en stor gryta/tunna och så koka upp maten innan man ger den.

Vill man hålla gris är detta ett utmärkt sätt.  :)

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #52 skrivet: 29 apr-12 kl 11:58 »
Jag har inga problem med att folk motiverar sina kost och konsumtionsval med att "det är gott" eller "för att jag vill" så länge de inte hycklar om vad de gör och varför.

Det är ett resursslöseri att föda upp djur på mat människan kan äta. Vill man resursslösa är det upp till var och en. Jag sätter mig inte till doms över det. Men det är sannerligen inte att hushålla med resurser.
Jag tror man måste skilja på självhushållning och "Rädda Planeten" hushållning, annars kommer du förmodligen aldrig att bli nöjd med vad någon annan självhushållare än du själv sysslar med.... Kanske inte ens självhushållning är det allra bästa för planeten? Det kan tom vara bättre att flera producenter i närområdet specialiserar sig och byter med varandra???
Visst, vi kan alla bli  självhushållande vegetarianer...
Eller så kan vi bli  självhushållande allätare (dvs vi producerar själva det vi konsumerar i ett slutet kretslopp på gården, något som jag tror mer på i längden än att bara äta grönt) men fortsätter att variera kosten, grisar är nyttiga även för sin gödsel och jordbearbetning...
Som jag skrev så mår jag bättre av att äta fläsk än ärtor, om jag nu skulle behöva motivera mig mer än med Att fläsk är gott...
« Senast ändrad: 29 apr-12 kl 14:03 av Charlotte »
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Existens?

  • Gäst
SV: (Ämne saknas)
« Svar #53 skrivet: 29 apr-12 kl 12:04 »
Tanken att ge rester från butiker till grisar är ju såklart hedervärd, och sker ju också i stor utsträckning när det gäller tex bröd. Problemet är att personal i butik har inte kunskap att sortera. Och all import som finns nu.  Det som slängs skulle ju heller aldrig ha kommit till butiken. Eller ens odlats. Man tycker ju inte att det alltid måste ligga 7000 tomater och ägg för 4 veckors behov ute i butiken. Men det handlar ju om vana och engagemang.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #54 skrivet: 29 apr-12 kl 13:30 »
Netto är en hedersvärd butik, de säljer halvskämda grönsaker i stället för att slänga. Billig mat till folk och fä.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #55 skrivet: 29 apr-12 kl 14:00 »
Willys i Lule kompostsorterar. Alla grönsaker/frukter hamnar i en egen container.

Guldläge :-).
//Lina

Torptomten

  • Inlägg: 916
  • Ljuset lyser i mörkret ...
    • -
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #56 skrivet: 29 apr-12 kl 19:34 »
Det är ett resursslöseri att föda upp djur på mat människan kan äta.
Det är ju bara det att människor, i vart fall några, inte mår väl av att äta ärtor, bönor och soja.
Jag kan ha fel, men jag tror inte, att linfrökaka, rapsfrökaka och hampfrökaka eller drank är särskilt nyttig för människomagar.
Grisar kan fylla fler funktioner än att bli kött, som jag skrivit ovan.
Grisar äter hö och halm  i stor mängd vintertid om de går fritt ut och in.  Varför?  De kan på sin höjd tillgodogöra sig 5-10% av energi innehållet.  Jo, de till skiljnad från människan, har samma funktion i grovtarmen, som idislarna har i vommen, dock utan att kunna ta upp de frigjorda proteinerna - dessa passerar ut och göder marken!  Men alltså; varför äter grisar hö och halm?   Därför att jäsningsprocessen ger värme, mycket värme!  Vilket gör att grisen inte behöver arbeta med musklerna (darra) för att bli varm och därmed förlora energi!   Så en självhushållare med glutenintollerans, mjölkallergi och en mage som inte tillåter ärtor, linser och böner kan mycket väl försvara sin fläskkonsumtion med ett ekologiskt synsätt, särskilt om grishållningen utnyttjas också för gödseln och värmeproduktion i stallet.

Om den ursprungliga frågan:
Och det går att livnära en gris på butikskasserade livsmedel- men det är A) delvis förbjudet, B) av smittskyddskäl till vissa delar direkt olämpligt, c)  ett risktagande som dock med arbete och noggrannhet går att nedbringa högst väsentligt, D) till vissa delar är butikskasserade livsmdel rent av att  föredra.

Slutsats: Grishållning är inget för den som vill ha allt i två kategorier; FEL och RÄTT.
Grisar ätr intelligenta djur och skulle vantrivas hos alla fundamentalister, även dem som menar sig vara alternativa eller ekologiskt hållbara!

En idag vänlig/Tt
H/Tt
« Senast ändrad: 29 apr-12 kl 19:47 av Torptomten »
Djurägare, medmänniska på landsbygden och en liten del av den oändliga Skapelsen.

Motto: Ora et Labora!

Malines här igen

  • Gäst

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #58 skrivet: 29 apr-12 kl 23:29 »
Det verkar som om Malines och jag ser helt olika saker i den 86 år gamla texten.

Jag tror att man diskade utan såpa i sådana hushåll.  Men var finns utevistelsen?  Denne "Nasse" står oftast i en (mörk?) kätte hela livet, möjligen med tillgång till en liten rastgård.  Inga hagar där han kan beta och böka, och inget grisligt sällskap, det hade vanligt folk inte råd med!

Jag undrar vad som menas med orden "då måste man aga honom" ?  Ska man tolka det som att Nasse fick stryk om han inte hade rätt bordsskick?

Vidare undrar jag över formuleringen "En tämligen vanlig åkomma är så kallade svarttänder. Vill den lilla griskultingen inte äta och man inte kan se något fel på honom förresten, så blir det bäst att öppna gapet på honom och se efter om där inte sitter några svarttänder, som kan genera honom. I så fall kan man vara sin egen doktor och operera bort dem med en liten tång."  Ska jag tolka det som att man drar ut tänder på grisar utan bedövning?

Och till jul slaktas "Nasse" helt visst utan bedövning.  Så var det på den tiden.  Därav det stående uttrycket "skrika som en stucken gris".

Jag är inte alls säker på att det var bättre förr.  Tvärtom, jag är säker på att somligt var bättre, medan annat var mycket sämre!  Och att jag vill välja ut bara det som var bra till att komma med i framtiden!  :)

En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Malines här igen

  • Gäst
SV: Grismat från butikssvinn?
« Svar #59 skrivet: 29 apr-12 kl 23:34 »
Jag ser ingenting positivt i sötsel av grisen i texten alls, bortsett ifrån skrattanfallet jag fick av min mentala bild av såpatvätten.

Inte mycket var bättre förr. Det var bara annat än vad det är nu.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

791 gäster, 5 användare
GE202, xaelanar, Palle500, Banelinjen, UngJägarn

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser