Aha.
Det finns ju många sätt att garva på.
Själv tar jag den enkla vägen...
Det blir till golvskinn eller att klä en pall med. Eller sittdyna. Inte så där fina på undersidan.
Så här gör jag. I följande ordning.
Klipper av onödig ull och med det får jag bort en massa skit.
Skrapar bort kött och hinnor. Föredrar slarvigt slaktade skinn då jag upplever att det är lättare att få bort.
Sköljer av lite grand.
Blandar vetemjöl och alun med vatten till en kletig massa.
Stryker på ordentligt på köttsidan, rullar ihop och sluter tätt i plastpåse.
Låter ligga i rumstemperatur i 4-5 dagar.
Skrapar bort geggan och får med mig mer hinnor. Skrubbar med såpa och hårt borste.
Tvättar ullsidan med såpa. Tvätta, tvätta.
Sträcker skinnet med hjälp av en specialgrej...har en båge (konvex) av armeringsjärn som är fastsvetsad i ett kraftigt plattjärn - längre än bågen och med hål så jag kan skruva fast den ordentligt i en vägg.
Sen tar jag tag och drar skinnsidan fram och tillbaka...
Spikar ihop en lagom ram av spillvirke och spänner skinnet.
När det nästan är torrt fettar jag in. Har köpt arméns skofet på storburk...
Sen är det bara att frisera ullen.
Nu behöver ju inte någon säga att jag gör fel...för det här funkar! Skinnen har legat i över 10 år utan att förändras...eller lukta.
Andra som fått i present av mig är jättenöjda.
Gillar mitt sätt.