Saken har varit uppe i flera trådar tidigare, t ex
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=48942.0Fördelen med björkved är ju att den kan eldas även om den är rå, tack vare dels att färsk björk innehåller mycket lättflyktiga ämnen och dels att björkveden har en öppen cellstruktur så att vattnet drivs ut snabbt när ett vedträ hamnar i elden och börjar bli varmt.
En nackdel med björk är att den sotar mer och ger mer tjära än annan ved om man pyreldar den med luftunderskott eller i kall eldstad, så har man en gammal dålig vedpanna måste man sota ofta och har ändå risk för soteld i skorstenen.
Men vanligtvis eldar man ju ganska torr ved och då blir skillnaden mindre mellan de vanligaste trädslagen. Dock är det helt klart att det är absolut viktigast med torkningen för tallved.
Ur sot- och tjärsynpunkt verkar det bästa vara "lövträ utom björk", alltså t ex al, lönn och rönn.
Om man ska elda snabbt eller långsamt beror på hur eldstaden är gjord osv. Man måste ju alltid se till att tillföra så mycket luft att det blir en fullständig förbränning, men om man tillför onödigt mycket luft leder det till att spisen/kaminen/pannan kyls i onödan och mycket av värmen går ut med röken. I en modern eldstad med separat insläpp för sekundärluft behöver man inte kompromissa så mycket, då stryper man primärluften så att det brinner så sakta man vill, och släpper in tillräckligt med sekundärluft längre upp i eldstaden för att de halvförbrända tjärångorna ska brinna upp fullständigt.
För min egen del har jag litegrann murken björk att göra slut på, den räcker nog en dryg månad till. Sedan blir det tall och gran för resten av den här vintern och inför nästa år blir det ett rejält tillskott med lönn.