Visst kan man smälta ner ostvax från köpta ostar och återanvända! Det är lämpligt att smälta ner, sila och sedan hetta upp till över 100 grader för att ta död på oönskade mikroorganismer. Dock är många ostar i butikerna täckta med ostplast istället, och det går inte att smälta ner och återanvända. Ostvaxet är segare och böjligare, ostplasten spricker lättare. Så ser man lättast skillnad om man är osäker.
Visst är ostvax dyrt, men vi brukar rekommendera våra kunder att just återanvända det. Då blir kostnaden liten över tid.
Aska är jättebra också, men fyller en helt annan funktion. Ostvaxet förhindrar mögeltillväxt och uttorkning, medan askan bara begränsar mögel (och ger en snygg yta!). Ofta är problemet med hemmaystade ostar att de är så små att de torkar ut under lagringen. Därför rekommenderar vi alltid att man vaxar eller plastar sina hårdostar, även de som traditionellt inte ska ytbehandlas annat än med salt. Även vakuumpackning fungerar bra enligt vår erfarenhet, men sägs begränsa mognadstakten.
Jon på Ostlabbet