Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Fasankycklingar med Hönsen?  (läst 4120 gånger)

The Poacher

  • Inlägg: 286
    • Uppland
Fasankycklingar med Hönsen?
« skrivet: 22 dec-15 kl 13:31 »
Har 13 höns och en tupp. Funderar på att kläcka/köpa fasankycklingar i vår. Kanske lura någon höna att ta hand om dem som man gör med ägg från kläckaren.
Är det någon som testat att ha dem tillsammans?

Tanken är att ha ett tjugotal fasaner tills de blir så stora att de klarar sig själva i naturen. Helt enkelt låta dem smita när de vill smita. Den vilda fasanstammen här är rätt svag så den skulle må bra av lite påfyllning.

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Fasankycklingar med Hönsen?
« Svar #1 skrivet: 22 dec-15 kl 13:51 »
Många använder dvärghöns till att ruva och kläcka fasanägg. De brukar vara bra mödrar även till fasankycklingar.
Fjäderfän och kaniner

Permission

  • Inlägg: 1004
    • Uppland
SV: Fasankycklingar med Hönsen?
« Svar #2 skrivet: 22 dec-15 kl 15:36 »
Först och främst så krävs det tillstånd om man skall hålla och föda upp fasaner.

Men att föda upp fasaner och på allvar försöka få dem att etablera sig i markerna är ett krävande arbete, varför då?.
Jo, man kan låta en höna ruva fram fasankycklingar ur fasanäggen, att putta till en höna lite fasankycklingar fungerar sällan, dels pratar de inte samma språk så varken hönan eller kycklingarna kommer dras till varandra i någon större utsträckning.
Att kläcka in vanliga hönskycklingar och fasankycklingar i samma kull fungerar inte heller riktigt bra eftersom fasankycklingarna kommer ha ihjäl de vanliga hönskycklingarna, fasaner är riktigt tuffa krabater när de är små.

Sen att låta dem gå ihop med de vanliga hönsen är inte heller att rekommendera, iaf inte om du ska ha dem i hönshuset, jag skulle säga att de krävs att man har dem i ett eget tillhåll tills de är utsättningsklara (6-8 veckor), dels för att de ska växa upp i en så "naturlig" omgivning som möjligt och dels för att så gott det är möjligt förhindra att de blir sjuka av de övriga hönsen, fasanerna är ganska känsliga för den omgivning hönsen är i med koccidier och annat spännande.

Slutligen, du beskriver att fasanstammen hos dig redan är svag, detta beror på ett antal olika faktorer.
1.Rovdjur
2. för fasanerna olämplig biotop

Skall dina fasaner ha någon som helst chans att överleva, så krävs det att man håller koll på rovdjuren, dvs räv, grävling, duvhök, kråkor, korpar och även håller den stammen decimerad.
Fasanerna vill även leva i ett odlingslandskap, vilket betyder att det skall finnas åkrar som odlas och brukas samt diken däremellan som fasanerna kan hålla till i, gärna med buskage som tex buskar och sly.
Vill man sen att fasanerna skall finnas kvar i markerna krävs att man utfodrar dem på vintern då de kommer få det lite svårt att klara sig iom att de inte fått lära sig fullt ut hur man klarar sig på vintern.

Att släppa ut en handfull fasankycklingar på måfå ger tyvärr inget och en seriös gissning avs procent på hur många utav dina fasaner som skulle överleva till nästkommande år är nära 0% OM man inte gör något åt de andra problemen, att du idag inte har så mycket fasaner beror antagligen på något.

Det man tyvärr kanske mest bidrar till är att rovdjuren får det lite enklare att klara vintern iom att du släpper ut mat åt dem.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

760 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tidigare prenumererat. Var så nöjd att jag gav bort en prenumeration. Nu gör jag det igen. En jättebra present tycker jag!
/Margareta Mattsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser