Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Snustillverkning  (läst 8659 gånger)

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
Snustillverkning
« skrivet: 19 jul-15 kl 10:16 »
Startar ny tråd här som avknoppning på tråden Tobaksodling (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=153621.0).
Jag skulle vilja ha lite tips om hur man bäst tillverkar snus av hemodlad tobak. Blir tråden informativ ska jag försöka sammanfatta den till handboken.
Efter att tobaken torkat så har jag fattat det såhär, kom gärna med korrigeringar om jag missuppfattat eller om något kan göras på alternativt sätt.

Tobaken strimlas
t.ex en kaffekvarn kan användas.
- Funkar elektrisk?
- Någon som har en bra lösning på hur det görs snabbare/effektivare om man tänkt göra mycket?
- Ju finare tobaken mals desto mer lättknådat blir snuset

Baka snuset
- Tobakspulvret blandas med vatten, salt och pottaska (hur stora delar? nåt mer som behövs?)
- Snuset bakas på låg värme (ca 70 grader?) i ca fem dygn, antingen i ugn eller i riskokare (verkar vara att föredra). Längre tid ger mörkare rostning?

Snuset kan lagras i kylskåp, hur länge?
Snuset kan frysas (eller hur?)

Smaksättning
Det finns aromer att köpa, som kan blandas i (antagligen innan det bakas?), men det bör också gå att göra egna essenser, eller hur?
Jag tänker att enbär är enkelt att hitta och bör ge en god smak, men vet inte när de ska plockas och hur det ska förberedas isåfall.

Pottaska är kaliumkarbonat och kan tillverkas med aska från lövträ. Askan rörs ut i vatten och står i upp till ett dygn. Sedan silas den i typ kaffefilter. Avkoket är det som används, vattnet avdunstas och efter det glödgas pottaskan för att bli av med en del föroreningar.
Låter rätt omständligt, nån som prövat?
Kanske behöver man inte vara så rädd för föroreningar, då skulle man kunna låta bli att avdunsta vattnet efter att det silats, vi ska ju ändå ha vatten när vi bakar. (svårt med doseringen dock). Förslag? För krångligt för att lägga energi på?

Som sagt, en start för att samla fakta. Allt som står här är mer eller mindre gissningar, så kritik är mer än välkommet!

Peter81

  • Inlägg: 115
    • Södermanland
SV: Snustillverkning
« Svar #1 skrivet: 19 jul-15 kl 12:26 »
Hörde att Stefan Sundström bakar snuset under längre tid i en elektrisk kylbox med varmhållningsfunktion.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Snustillverkning
« Svar #2 skrivet: 19 jul-15 kl 17:27 »
Trubaduren, linodlaren, mykologen och snusfabrikören Bengt Sändh har skrivit en bok om snus som jag läst igenom några gånger. Finns förmodligen på bibliotek.

Hvile

  • Inlägg: 24
SV: Snustillverkning
« Svar #3 skrivet: 19 aug-15 kl 15:59 »
Händer inte mycket här vilket är synd
Vi är många små snusfabrikanter
Som sitter inne på olika tekniker
O konster som gör snuset bättre som vi borde dela med oss utav.
Tex. Jag får fan aldrig till det med
Att försöka få d smaka general
Visst det finns oljor o köpa men det kommer aldrig i närheten, blir bara beska smaker ,  handlar naturligtvis också om dom alla tobaksarterna som finns i det snuset. också en grej
Vilka typer utav tobak  och blandningar av tobak gör det perfekta snuset. Generellt är det rena tobaks snuset som är den perfekta  prisen enligt mig , men det är gott och bryta med
Kom igen fabrikanter dela med er

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: Snustillverkning
« Svar #4 skrivet: 19 aug-15 kl 16:36 »
Jag har tyvärr inga tekniker att dela med mej av ännu, eftersom jag knappt har börjat skörda min första tobakssäsong.
Men jag inser redan nu att massan finns i stammen, och i flera trådar har det diskuterats att använda stammen också. Några verkar gilla det, andra är mer skeptiska.
Nånstans läste jag att stammen enklast finfördelas "rå", innan den torkats, och att grönmassan sen torkas (hur ser jag inte riktigt framför mej, lär ju vara mögelvänligt?).

Funkar det så blir det ju busenkelt att göra fulsnus, sniglarna kan få snaska blad bäst de vill.
Min ambition är att med så liten arbetsinsats som möjligt producera tillräckligt för eget snusbehov och kanske också göra lite piptobak.
Ska leta rätt på en billig matberedare på nån loppis och testa att riva stammen med den med nån rivskiva, sen kanske man kan köra grönmassan med knivinsatsen för att finfördela ytterligare.

Återkommer när jag vet på vilket sätt det sket sig, om nån har fallgropar att varna mej för är det ett bra läge nu...

Hvile

  • Inlägg: 24
SV: Snustillverkning
« Svar #5 skrivet: 21 aug-15 kl 07:38 »
Jo d sant finns mycket att hämta på stammen, tror också det är enklast att dela den när den är färsk, blir segt som trä annars , personligen är jag mest ute efter laminan en del stjälk med förstås men blandar Max 20-25% stjälk i. Har gjort  en jäkla massa snussater utav köpt råtobak det är bara dålig virginia och burley och en massa stjälkmjöl man betalar för dessutom dyrt jämfört med vad det egentligen kostar,men att odla upp sina egna plantor och göra snus på
Är det mest goda snus jag varit med om ,
Går inte att köpa.
Jag ska också ge mig på att andvända stammen till en del iår,
Tror det kommer att gå bra o torka delat  ute i solen så att man slipper mögel. Annars hur går det för dina plantor 20%bonde.

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: Snustillverkning
« Svar #6 skrivet: 21 aug-15 kl 09:34 »
Jorå, det rullar på tycker jag. Sniglarna är det största problemet, men jag har ju inte direkt rensat... Nu på slutet har de utomhus faktiskt gått bäst, men jag tycker de mognar dåligt allihop. Körde en planta i matberedare igår, bifogar bilder på hur det blev.
Lite osäker på hur jag ska få det brunt bara, men jag får väl testa det. Lurar på att sprida ut det på plast inne på logen, kanske blir bäst?

Hvile

  • Inlägg: 24
SV: Snustillverkning
« Svar #7 skrivet: 21 aug-15 kl 12:02 »
Ok sniglar har jag peppar peppar klarat mig ifrån iår inte en enda ,
Tror om du först låter den värsta saften få torka kanske en dag i solen
Sen lägger det som du sa på logen.
Låt vara nån vecka , ska börja bruna till sig då men börjar det torka grönt så spraya måttligt med vatten,
 Jävla smidig kvarn du har vad är det för modell o märke

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: Snustillverkning
« Svar #8 skrivet: 21 aug-15 kl 12:32 »
Bra tips, så ska jag göra. Maskinen är nån gammal Electrolux som min fru nosat rätt på på loppisar.  Tydligen en klassiker som är grym. Kan ta reda på mer om du vill.

Hvile

  • Inlägg: 24
SV: Snustillverkning
« Svar #9 skrivet: 21 aug-15 kl 12:39 »
Ja gärna  ska se om jag kan hitta den modellen.

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: Snustillverkning
« Svar #10 skrivet: 22 aug-15 kl 08:17 »
Verkar inte ha nåt modellnamn direkt. Electrolux assistent står det bara. Det tillbehöret som jag körde tobaken med verkar heta grönsaksskärare. Kollade snabbt på blocket och det finns en bunt där, men inte alla verkar ha den insatsen/ tillbehöret.

Balder

  • Inlägg: 77
    • Halland
SV: Snustillverkning
« Svar #11 skrivet: 23 aug-15 kl 00:21 »
Verkar som du är rätt på banan där kör själv med 3st elektrolux med köttkvarnar hittade på loppis.Samma som du har men med en köttkvarn.Min fru hade loppis här på gården för ett tag sen och där var en gubbe som hade varit med sin FarFar och skördat tobak  på Österlen på 30talet och han berättade att tobaksbönderna lämnade bladen till kompaniet  och sparade stammarna och tillochmed rotknölarna att tillverka snus av.Själv kör jag stammarna igenom en kompostkvarn från biltema och sen kör jag mina Elektroluxkvarnar

« Senast ändrad: 23 aug-15 kl 10:48 av Balder »

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: Snustillverkning
« Svar #12 skrivet: 24 aug-15 kl 10:44 »
Tack för info Balder!
Vore ju såklart guld om det funkar bra med stammar som snus, funkade smidigt och gick snabbt att riva det i maskinen, blev nog två liter på en stam som redan torkat ner till ca 1 liter efter ett par dar i solen.
Ska testa att köra det genom en kaffekvarn när det torkat lite mer.
Kommer nog behöva fermenteras en smula extra kan jag tänka mej, kom gärna med förslag på hur det kan göras på bra sätt. Köra extra länge när det bakas i snusugn kanske kan duga?
Kör du stammarna genom kompostkvarnen färska eller låter du dem torka först? Fermenteras de isåfall av att få torka innan de kvarnas?

Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
SV: Snustillverkning
« Svar #13 skrivet: 25 aug-15 kl 01:12 »
...Jag har sett på det amerikanska forumet någon som hackat gröna blad och torkat det i solen så massan blivit brun...Borde ju fungera här också om man har soligt väder ett tag...

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: Snustillverkning
« Svar #14 skrivet: 25 aug-15 kl 08:51 »
Intressant tips!
Jag torkade typ hälften rätt grov stam (den ljusare halvan på bilden jag la upp) och hälften blad och tunnare stjälkar (tjuvar) som blev grönare. Allt blandat nu, och de grövre bitarna är mycket ljusare fortfarande.
De var också torrare från början, så det blev mest torra massor från de bitarna tror jag.
Amerikanerna lär ju dessutom ha gjort röktobak av det? Om de fick fermenteringen att lyckas borde det ju vara hur lugnt som helst att få till snus på det?

Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
SV: Snustillverkning
« Svar #15 skrivet: 27 aug-15 kl 02:39 »
Klarar du av att mala stambitarna fint efter dom torkat så borde det bli nice ...

Balder

  • Inlägg: 77
    • Halland
SV: Snustillverkning
« Svar #16 skrivet: 27 aug-15 kl 09:31 »
Har gjort snus på endast stam där jag rök torkade grön stam i röken,smakade bra men var något nikotin svag,blev bättre när jag blandade i lite blad 

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: Snustillverkning
« Svar #17 skrivet: 03 sep-15 kl 22:40 »
Snopet om det blir svagt. Jag läste nånstans att stammarna var starkare, men sen nån annan stans att de är svagare. Vilken sorts tobak odlade du, som alltså hade nikotinsvaga stammar? Kanske funkar det bättre med en starkare sort.

Balder

  • Inlägg: 77
    • Halland
SV: Snustillverkning
« Svar #18 skrivet: 05 sep-15 kl 17:50 »
Tack för info Balder!
Vore ju såklart guld om det funkar bra med stammar som snus, funkade smidigt och gick snabbt att riva det i maskinen, blev nog två liter på en stam som redan torkat ner till ca 1 liter efter ett par dar i solen.
Ska testa att köra det genom en kaffekvarn när det torkat lite mer.
Kommer nog behöva fermenteras en smula extra kan jag tänka mej, kom gärna med förslag på hur det kan göras på bra sätt. Köra extra länge när det bakas i snusugn kanske kan duga?
Kör du stammarna genom kompostkvarnen färska eller låter du dem torka först? Fermenteras de isåfall av att få torka innan de kvarnas?
Jag kör dom igenom kompostkvarnen färska sen låter jag dom torka i backar ett par veckor rör om så det inte möglar inte för tjocka lager,har inte testat att torka i solljus är rädd för att det skall torka grönt,har ochså torkat dom i röken ett dygn ungefär.Sen kör jag dom i köttkvarnen 2ggr sen en vecka i snusugnen sen blandar jag upp det med ca 1 på 4 med snus på blad får en lagom konsistens.Har testat kaffe kvar passade inte mej ett tips är att leta upp en handvevad köttkvarn typ Huskvarna no 10 på loppis går att hitta under hundringen eller tradera,men det bästa är en köttkvarnstillsats till hushållsassistenten så slipper man slita

Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
SV: Snustillverkning
« Svar #19 skrivet: 05 sep-15 kl 20:59 »
...Kör man Lurkers metod med kruttorra blad sedan rivvals på assistenten och efter det går det bra att ytterligare finköra i en kaffekvarn om så önskas...Kör man med köttkvarn får man sätta klämringen lite lösare an normalt så fungerar det hyggligt...Min erfarenhet...

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: Snustillverkning
« Svar #20 skrivet: 09 sep-15 kl 12:09 »
Citera
Kör man med köttkvarn får man sätta klämringen lite lösare an normalt så fungerar det hyggligt...Min erfarenhet..
bra tips. Jag tyckte kaffekvarn (krups) var ineffektivt när jag testade på torr tobak. tog en vansinnig tid och blev inte ens så fint.
Ska testa nån annan metod, köttkvarn helt klart intressant (har köttkvarnsinsats till assistenten jag använde att riva med).
Nyinskaffad kompostkvarn (vals) har jag också, ska provköras med färska stammar inom kort.

Kahavia

  • Inlägg: 52
    • Dalsland
Torkproblem
« Svar #21 skrivet: 13 sep-15 kl 23:14 »
Några frågor från en nybörjare:

1) Mina Virginia-blad torkar lite ojämnt. De flesta blir bruna men ganska många blir bruna på ovansidan och guldgrönaktiga eller brungrönaktiga på undersidan. Vad kan detta bero på?

2) Är det dåligt att ta med lite gröna bladdelar i snuset?

3) Eftersom jag skördat en del för tidigt och långt innan de börjat skifta färg har jag lagt en del på hög. Det har gått ganska bra och jag har börjat hänga upp de blad som är mest bruna eller gula. Några blad i högen skiftade däremot färg från grönt direkt till brunsvart i blöta fläckar och där "vittrar" liksom bladen sönder och det blir hål med sladdriga kanter. Jag antar att detta inte är riktigt bra så jag har tagit bort dessa blad. Var det röta eller början till mögel i dessa fläckar?

Resten av skörden, kanske 40 % hänger kvar på plantorna tills vidare.

ps. jag malde en liten sats ikväll med assistenten till mitt första tobaksmjöl  :) Jag fick sikta det tre gånger för att få bort det mesta av nervdelarna. ds.
« Senast ändrad: 13 sep-15 kl 23:21 av Kahavia »

chrillez

  • Inlägg: 1
SV: Snustillverkning
« Svar #22 skrivet: 14 sep-15 kl 12:32 »
Tjena! Har just börjat skörda och hänga upp Blad för torkning. Min första gång med egna plantor istället för snussatser. Jag har. Fastat lite i funderingar angående fermentering och har efter massa surfande ännu inte hittat svar på min rookie fråga :)
Jag ska göra snus. Räcker det då med att torka bladen och sen göra pulver av det? Kan jag glömma allt vad fermenteringslådor och sånt innebär då ju pulvret ändå ska snusfermenteras senare?

Hoppas på svar!

//Chrille

Kahavia

  • Inlägg: 52
    • Dalsland
SV: Snustillverkning
« Svar #23 skrivet: 14 sep-15 kl 12:53 »
Jag ska göra snus. Räcker det då med att torka bladen och sen göra pulver av det? Kan jag glömma allt vad fermenteringslådor och sånt innebär då ju pulvret ändå ska snusfermenteras senare?

Hoppas på svar!

//Chrille
Vad jag läst är det många som bara torkar, maler och sedan tillverkar snuset i ugn eller riskokare etc. Fermenteringen är nog viktigast för röktobak men kan kanske ge lite bättre/kraftigare smak även på snuset?

Sen är det kanske så att en långsam torkning ger en sorts fermetering?

Åldermännen och -kvinnorna här kan säkert ge dig ett bättre svar.

Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
SV: Snustillverkning
« Svar #24 skrivet: 15 sep-15 kl 01:35 »
Kahavia... på din fråga nr 3...Antingen har du en typ svampsjukdom på bladet eller så har det råkat bli kompost...om du har svampsjukdomen på bladet kan du nog se det innan du lägger det i högen och klippa bort det...klipper man inte bort det så växer det och blir större ,blir liksom tunnare där. Detta kan gälla om jag minns rätt...för mig det står något om det i den gamla tobakstråden..

Kahavia

  • Inlägg: 52
    • Dalsland
SV: Snustillverkning
« Svar #25 skrivet: 15 sep-15 kl 11:19 »
Kahavia... på din fråga nr 3...Antingen har du en typ svampsjukdom på bladet eller så har det råkat bli kompost...om du har svampsjukdomen på bladet kan du nog se det innan du lägger det i högen och klippa bort det...klipper man inte bort det så växer det och blir större ,blir liksom tunnare där. Detta kan gälla om jag minns rätt...för mig det står något om det i den gamla tobakstråden..

Det kan nog stämma med bägge orsakerna. Det blev tunnare just i fläckarna och det luktade lite svampaktigt. Jag klippte bort det mesta av det i de blad jag ändå sparade. Sen gjorde jag högen luftigare så att det skulle torka snabbare. Det verkar vara under kontroll nu.

Torkar det kanske det inte spelar någon roll om det är lite kvar? Jag ska ju köra mjölet i 90-95 grader i ugnen när jag gör snus och det borde ta kol på bakterier och sporer som kan vara kvar, antar jag?

Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
SV: Snustillverkning
« Svar #26 skrivet: 15 sep-15 kl 15:35 »
...Japp det mesta borde avlida i den värmen...

Kahavia

  • Inlägg: 52
    • Dalsland
En lösning på mitt problem med gröntorkade blad?
« Svar #27 skrivet: 12 okt-15 kl 13:45 »
Nu när det bara är snustillverkningen kvar (förutom fröskörd) tänkte jag visa några bilder av mina vedermödor och besvär.

Blad som torkat lite grönt. Det mesta gröna finns på den "inrullade" undersidan av bladen. Översidan ok:
http://www.alternativ.nu/MGalleryItem.php?id=9193

Pile Curing: De mognare bladen färgar om bättre och får en mörkare färg men det tar veckor! och undersidan är fortfarande något grönaktig:
http://www.alternativ.nu/MGalleryItem.php?id=9194

Fermentering i ugn med något gröntorkade blad gjorde susen:
http://www.alternativ.nu/MGalleryItem.php?id=9195

Resultatet:
http://www.alternativ.nu/MGalleryItem.php?id=9196
« Senast ändrad: 12 okt-15 kl 13:56 av Kahavia »

Hvile

  • Inlägg: 24
SV: Snustillverkning
« Svar #28 skrivet: 13 okt-15 kl 12:32 »
Intressant det med fermenteringen  i ugn av gröna blad. När du tog ut dom efter 40h var dom fortfarande fuktiga antar jag hängde du upp det lite då?
Blev aromen bra?

Kahavia

  • Inlägg: 52
    • Dalsland
SV: Snustillverkning
« Svar #29 skrivet: 13 okt-15 kl 19:45 »
Jepp, de blad jag tänkte mala ned till snus hängde jag upp och lät torka inomhus. Det tog bara några dagar innan de var helt torra igen.

De blad jag skulle ha till cigarrer klippte jag bort mittnerven på. Därefter lät jag bladen torka lite grann i en luftig hög i plastburken som jag vände ofta under ett par timmar, kanske mindre. När den mesta fukten var borta fast bladen fortfarande var mjuka vek jag ihop dem till små knyten och stoppade dem i en ren glasburk med lock.

Jag tror det är viktigt att bladen inte är blöta, bara lite fuktiga men ändå mjuka innan de går i burken så att det inte blir mögel. Jag har klarat mig hittills. Ta i trä...

Jag har inte gjort något snus av mina blad än så jag vet inget om smaken men de jag fermenterade i ugnen doftar bättre än några andra blad hittills :)

PS. Jag funderar på om det kan bli ännu bättre resultat om man ökar till 48 eller tom 60 timmar?
« Senast ändrad: 13 okt-15 kl 19:53 av Kahavia »

Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
SV: Snustillverkning
« Svar #30 skrivet: 13 okt-15 kl 20:24 »
Är du orolig för mögel så fixar brännvin det hela...Går inte åt så mycket om man använder en duschflaska...

Kahavia

  • Inlägg: 52
    • Dalsland
SV: Snustillverkning
« Svar #31 skrivet: 13 okt-15 kl 23:36 »
Brännvin!

Jag höjde temperaturen till ca 80 grader de sista två timmarna. Tänkte att det skulle räcka som pastörisering. Men jag glömde berätta: När jag satt och väntade på att det skulle bli klart så tog jag en whiskey. Då kom jag på idén att hälla lite över tobaksbladen också medan de svettades i ugnen. Jag tror doften blev ännu bättre med det :D

Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
SV: Snustillverkning
« Svar #32 skrivet: 14 okt-15 kl 17:20 »
 :D ...Sprit framhäver tobakssmaken...

Kahavia

  • Inlägg: 52
    • Dalsland
SV: Snustillverkning
« Svar #33 skrivet: 09 nov-15 kl 19:05 »
Finns det någon snustillverkare här som med framgång lyckats använda stjälkar för att dryga ut sitt snus med? Jag skulle gärna vilja veta en metod som fungerar vad gäller malning och torkning för icke-bladdelar.

Balder

  • Inlägg: 77
    • Halland
SV: Snustillverkning
« Svar #34 skrivet: 10 nov-15 kl 09:30 »
Jag kör ned stammar i en kompostkvarn innan dom torkat,sen torkar jag dom knastertorra det sista i ugn sen maler jag dom 2ggr i en Elektrolux hushållsassistent med kött kvarn(dom gamla maskinerna är bäst 50-80-tal körde sönder en nyare variant på 5min då dom har plast kugghjul i vinkelväxeln)Har även röktorkat dom i en stor rökugn och gjort snus på bara stam vilket var ganska nikotinsvagt men en kraftig röksmak.Men nu tar jag 25%stam och kör i 4-5 dygn innan jag kör i resten(blad) och kör 2-3 dygn till tycker att konsistensen blir mycket bättre med  det grova stam mjölet och det blir mer snus.Pratade med en gubbe som hade varit med sin morfar och skördat tobak i östra skåne på 50-talet dom tog tillochmed vara på rotknölarna.

Kahavia

  • Inlägg: 52
    • Dalsland
SV: Snustillverkning
« Svar #35 skrivet: 11 nov-15 kl 15:51 »
Jag har nu testat med en liten sats stammar. Jag tog enbart de övre 3-4 decimetrarna och "hyvlade" ner dem till flisor i hushållsassistenten (en 80-talare). Nu har jag torkat fliset och tänkte testa att mortla ner det till ännu mindre bitar innan jag ska försöka göra mjöl av det med någon metod.

Jag har också en gammal hushållsassistent, en Bosch från 60-talet skulle jag tro. Möjligen testar jag med köttkvarnen i den.

Uppdatering 2015-11-12:
Jag fick bara ut en väldigt liten del mjöl. Fliset var för hårt för att hackas sönder av den utrustning jag har. Det måste nog till en kraftigare kvarn.
« Senast ändrad: 12 nov-15 kl 07:35 av Kahavia »

Kahavia

  • Inlägg: 52
    • Dalsland
SV: Snustillverkning
« Svar #36 skrivet: 14 nov-15 kl 11:54 »
Känner någon till om den råtobak man kan köpa på lösvikt för snustillverkning, t ex från Prillan, är fermenterad? Den doftar kraftigare än det tobaksmjöl jag producerat själv. Eller handlar det enbart om bättre torkning och andra tobakssorter?

Hvile

  • Inlägg: 24
SV: Snustillverkning
« Svar #37 skrivet: 19 nov-15 kl 17:32 »
Jag vet vad du menar.
Den tobaken du odlat denna säsong
Borde inte andvändas egentligen
Förrens nästa år , lagras i burkar med lock för ventilering då o då för att få fram en liknande arom, fermentering i sig.

Hvile

  • Inlägg: 24
SV: Snustillverkning
« Svar #38 skrivet: 19 nov-15 kl 17:39 »
Torka tobaken tills det är 12 % fuktighet kvar för att sedan lagras
I lämpliga slutna lådor

Kahavia

  • Inlägg: 52
    • Dalsland
SV: Snustillverkning
« Svar #39 skrivet: 10 dec-15 kl 14:13 »
Igår började jag baka mitt första snus av egenodlad tobak. Jag fick bara ihop ett halvkilo på mina tolv plantor. Det var visserligen lite svinn i form av mögel men det hade inte gjort någon stor skillnad om allt kunnat räddas heller.

Jag hällde upp allt i en balja och noterade att volymen var rätt stor trots den ringa vikten. Då hällde jag upp det i en av Prillans plastlådor för ett kilo råtobak och såg att det var ju nästan samma volym! Hur kan det stämma? Antagligen var ju Prillan-satsen hoppackad genom transporten men ändå!?

Jag kommer ihåg att Prillans råtobak aldrig dammade vid hantering. Det gjorde däremot mitt tobaksmjöl. Det var helt enkelt mycket torrare. Därav skillnaden i vikt.

Men jag hade tänkt att utgå från Prillans recept med ca 120 gr salt och en liter vatten till 1 kg råtobak. Hur skulle jag göra i mitt fall? Jag bestämde mig till slut för att gå halvvägs och ta ca 8 dl vatten och 90 gr salt. Vi får se imorgon hur resultatet blir. Det doftar i varje fall väldigt gott från ugnen :)


Torka tobaken tills det är 12 % fuktighet kvar för att sedan lagras
I lämpliga slutna lådor
Vad använder du för att kolla fuktigheten i tobaken? Jag har en fuktighetsmätare för virke. Kan den fungera?
« Senast ändrad: 11 dec-15 kl 11:44 av Kahavia »

Kahavia

  • Inlägg: 52
    • Dalsland
Snuset klart - Och det blev riktigt bra!
« Svar #40 skrivet: 11 dec-15 kl 11:49 »
Mitt snus är klart och blev riktigt bra :) Bra krambarhet och det är drag i det också. Jag är mycket nöjd. Receptet blev enligt nedan:

Steg 1:
500 gr riktigt torrt tobaksmjöl av virginiatobak (torrare än i snussatserna man kan köpa)
8 dl hett vatten
90 gr havssalt
25 timmar i ugn på 95 gr

Steg 2:
3 dl hett vatten
35 gr natriumkarbonat
14 timmar i ugn på 95 gr

Inget propylenglykol/glycerin eller smaksättning. Jag ville testa att göra så "rent" snus som möjligt.

Jag trodde det fanns en stor risk att snuset skulle bli för blött med så liten vikt råtobak till den mängden vatten så jag spred ut det färdiga snuset på en rengjord ungsform för att låta det torka. Men det visade sig vara alldeles lagom blött för min smak. 500 gr egenodlad torr tobak blev till slut ca 1,5 kg färdigt snus.

Så: med riktigt torrt tobaksmjöl måste man alltså använda mer vatten än i t ex Prillans recept!
« Senast ändrad: 11 dec-15 kl 12:05 av Kahavia »

Hvile

  • Inlägg: 24
SV: Snustillverkning
« Svar #41 skrivet: 14 dec-15 kl 19:47 »
Kul Att det blev bra. Jag andvänder ungefär samma mängder vatten salt karbonat.
Jag mäter inte fuktigheten.
Kör på känsla . Stjälken måste vara torr, men laminan får inte gå sönder när man tar på den, då är det lämpligt att pressa ihop alla blad kompakt för att lägga i nån större burk.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

513 gäster, 1 användare
von tratt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser