Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Äng?  (läst 3045 gånger)

Grimulf

  • Inlägg: 8
    • Västergötland
Äng?
« skrivet: 26 sep-17 kl 11:27 »
För ett knappt år sedan köpte vi en mindre gård om 4,2ha. Knappt 2 av dessa är f.d slåttermark. De senaste ca 10 åren har det endast kört med betesputs en gång/år. Nu är det mängder med tistlar, kirskål, örnbräken och syror mao helt värdelös till kommande höslåtter. Min tanke är nu följande:
Vår 2018 bränna av marken å sen plöja upp allt för att lägga det i svartträda, med frekvent harvning en säsong. Sedan så in olika gräs och en del ängsblommor för att på sikt (lång sådan) skapa en slåtteräng. Låter det som en plan? Räcker det med svartträda en säsong för att bli av med ovannämda oönskade växter?

Brukspatronen

  • Inlägg: 774
  • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
    • Hälsingland
SV: Äng?
« Svar #1 skrivet: 26 sep-17 kl 12:05 »
Låter helt klart om en plan  ;) Jag svartträdade 2 ha med enormt med tistlar en sommar och jag blev nog kvitt 99% av dem. Även resterande rotogräs försvann nästan helt.

Ylven

  • Inlägg: 959
  • Ena foten i jorden och andra i datarymden!
    • Småland
    • Min blogg
SV: Äng?
« Svar #2 skrivet: 27 sep-17 kl 11:14 »
Bara en liten ordningsfråga. Om du kan plöja den så är det inte en äng utan en åker.

Svartträda är nog bra för att bli av med mycket av nämnda ogräs. Tror tyvärr inte att örnbräken försvinner så lätt, men det märker du.
Om får, biodling, småbruk, husrenovering och tankar om världen omkring:

http://ylven.blogspot.com/

Grimulf

  • Inlägg: 8
    • Västergötland
SV: Äng?
« Svar #3 skrivet: 28 sep-17 kl 10:49 »
Förre ägaren stenrensade totalt. Det enda vettiga han gjorde.

Grimulf

  • Inlägg: 8
    • Västergötland
SV: Äng?
« Svar #4 skrivet: 28 sep-17 kl 10:51 »
Definitionen är väl att det inte varit plöjt, inte att det inte GÅR att plöja...? ??? ::)

Brukspatronen

  • Inlägg: 774
  • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
    • Hälsingland
SV: Äng?
« Svar #5 skrivet: 28 sep-17 kl 14:22 »
En hel del av ängarna som fanns förr hade sitt ursprung i gammal åkermark som i tider av befolkningsmässig tillbakagång lades om till ängar. I vissa fall så har ägoutnyttjandet hunnit skifta ett flertal gånger.

Men är man ute efter att lägga om mark till en äng så är det givetvis att sköta marken som äng som gäller. Under mååånga år innan det blir något som liknar äng.

Menar man med äng en slåttermark som har mycket blommor så går det givetvis att fuska och sköta det som en åker/vall och med jämna mellanrum så om den med en lämplig fröblandning. Denna metod är enklast och kommer ge överlägset bäst avkastning.

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3918
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Äng?
« Svar #6 skrivet: 01 okt-17 kl 10:58 »
Har marken blivit gödslad är det heller ingen äng. Ängsmark är mager och ogödslad.
En åker med mycket ogräs, som TS har, är en åker med mycket ogräs och ingen äng. Om man plöjer och sår in med mer blommor är det en åker med blommor, fortfarande ingen äng.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

olivia.k

  • Inlägg: 1455
    • Jämtland
SV: Äng?
« Svar #7 skrivet: 01 okt-17 kl 11:39 »
Detta är ju jätteroligt och något jag själv funderade på i våras.

Bredvid mitt eget hus ligger en åker där det odlades spannmål och vall för 30år sen. När det slutade plöjas vet jag icke, men numera när mina får har betat där i några år så växer det så pass ovanliga blommor att jag fick marken klassad som "betesmark med särskilda värden" förra året.

Så har jag en annan åker som jag vill få klassas som betesmark men det gick inte, för enligt länsstyrelsen och jordbruksverket är det en åker.
När och om jag kan få den åkern omklassad till betesmark eller slåtteräng kunde de inte svara på. När det senast varit plöjt vet jag inte, men det kanske var 5 år sen.
Att i dagsläget plöja upp allt och så om känns inte som ett snabbare alternativ till äng än att låta det vara.

Brukspatronen

  • Inlägg: 774
  • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
    • Hälsingland
SV: Äng?
« Svar #8 skrivet: 01 okt-17 kl 17:23 »
Har marken blivit gödslad är det heller ingen äng. Ängsmark är mager och ogödslad.
En åker med mycket ogräs, som TS har, är en åker med mycket ogräs och ingen äng. Om man plöjer och sår in med mer blommor är det en åker med blommor, fortfarande ingen äng.
Fast att marken är åker och har sköts som en åker tycker jag fortfarande inte hindrar att det går att göra till en äng. Börjar den skötas som en äng kommer den att förr eller senare att bli en äng. Och då skulle jag börjat med att svartträda den ett år som den ser ut i dag för att underlätta för sig själv.

Steg ett blir sedan att föra bort så mycket näring som det bara är möjligt vilket jag skulle ha fuskat med igen och kanske skulle ta minst två skördar per år under en tid. Sedan börjar det bli dags att sköta den som en äng. Om 30 år eller längre så kanske det börjar likna något  8)

Sen så vill jag flika in med att det funnits många typer av ängar. Merparten av dagen åkermark har inte varit hårdvallsäng vilket nog de flesta tänker på när man pratar om äng, utan någon form av "blötäng". Vill man återskapa en sådan får man nog börja med att förstöra allt vad dränering heter...  ;)

kretslopp

  • Inlägg: 2246
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Äng?
« Svar #9 skrivet: 01 okt-17 kl 20:06 »
Dom flesta av ogräsen som du beskriver är känsliga för slåtter. Så om du slår gräset med sitt ogräs och tar bort det ett par gånger om året (eventuellt mer) så har du en bra slåttervall efter något år. Mindre jobb och enklare än att plöja träda och så om.
kretslopp

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Äng?
« Svar #10 skrivet: 01 okt-17 kl 22:36 »
Jag tycker det känns onödigt att plöja och så, om slutresultatet ska vara en låg produktiv gräsmark. Bättre att skörda och forsla bort materialet. Börja tidigt innan ogräset hinner växa till sig och upprepa med två, tre skördar.
Plöj och så om du vill ha en mer produktiv vall.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

krikav

  • Inlägg: 449
    • Hälsingland
SV: Äng?
« Svar #11 skrivet: 28 dec-17 kl 20:58 »
Jag tycker också det låter onödigt med för mycket slit och åtgärder om slutresultatet bara ska bli äng.
Traditionell ängsmark är mager och artrik.

Sett över tid så har ogräsen inte någon chans om du magrar ut marken.
Antingen så slår du bara och för bort materialet och upprepar den processen år efter år.
Eller så slår du som  andra rekommenderat flera gånger per år och för bort det.
Ett alternativ är att bränna av marken, vilket snabbt för bort mängder av kväve.

Har du möjlighet så köp skräpet i botten av någon höskulle där hö från en artrik äng legat och sprid ut det. Då kommer du få in alla arter.
Finns inte det att tillgå så köp någon mångfalldsblandning från en fröfirma och sprid ut det.

Lise

  • Inlägg: 355
    • Värmland
SV: Äng?
« Svar #12 skrivet: 29 dec-17 kl 09:22 »
Ordet äng används olika. En historisk ä'ng är mark som inte varit plöjd utan använts för slåtter. Oftast är det det samma som att den inte går att plöja eftersom det fanns en tid då folk var hungriga och plöjde allt som gick att plöja för att få mat. Om man vill ta reda på om en specifik mark varit äng i meningen historisk äng kan historiska kartor vara till hjälp. T. Häradskartan från sent 1800-tal. Det går att titta på äldre kartor på Lantmäteriets hemsida /"historiska kartor".

Ts berättar om problemarterna som numera finns men för att avgöra om det skulle gå att få till ängsvegetation utan plöjning skulle behövas information om vad dom dominerande gräsen är för några.  Om marken är mager (smalbladiga gräs som tx rödven, fårsvingel, stagg och en stor andel örter dvs olika blommor) då kan bästa skötseln vara upprepat slåtter så som någon föreslog. men är marken bördig/gödslat (olika bredbladiga gräs, låg andel örter och fåtal sorters blommmor) då finns det liksom inget att hoppas på genom bara slåtter, i alla fall inte närmaste 20 åren. Och att så in blommor/ängsblandning i näringsrik mark lär inte funka nåt bra heller, konkurrensen mellan växterna i en bördig mark vill ändå inom några år innebära att dessa blommor konkurreras ut.

Om det är tämligen näringsrikt, bredbladiga gräs, få olika blommor och marken går att plöja då tycker jag ts förslag om svartträda är bra.  Lite beroende på vart i landet det är så kan det vara smart att göra första sådden som en insådd, alltså så i spannmål. Finns vallfröblandningar med större andel blommor/fler arter än standard och det går såklart att blanda in ännu fler själv.

Varken kirskål, tistlar eller örnbräken försvinner av att bli slagna en eller två ggr /år. Dom är uthålliga saker :-)

Din fråga om det räcker med ett års svartträda... Växterna lär försvinna, men inte fröna. Så tistlar och kirskål lär gro igen och kommer inte vara 100% borta.  Örnbärken lär inte bli något problem efter plöjning och sådd.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

529 gäster, 9 användare (1 dolda)
xaelanar, ärt, Tur-Johan, sayerbýr, von tratt, Palle500, alternaiv, Be

* Forum

* Om tidningen Åter



- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser