Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varmvattendrivet kylskåp?  (läst 18748 gånger)

johole

  • Inlägg: 191
SV: Varmvattendrivet kylskåp?
« Svar #40 skrivet: 10 dec-08 kl 13:47 »

 

Bengt Dahlqvist

  • Inlägg: 1
SV: Varmvattendrivet kylskåp?
« Svar #41 skrivet: 22 jun-17 kl 22:41 »
Då ska jag lägga mig i detta med..  har ett kylskåp som ( drivs av gasol, 12v, 220v) detta är drivningen till kylarprossesen... i kylslingan finns det tre ämnen: vatten, ammoniak och vättegas. Man värmer upp ena sidan av systemet var ammonikblandningen (vatten och ammoniak ligger i tanken) i botten på systemet.
Ammoniak kokar tidigare än vatten, den stiger i rörsystemet som gas och går i genom en kylslinga med vättegasen. ammonikakan blir nu till väska igen och blir kal och passerar på vägen ner som väska som är minusgrader och kyler ner rörslingan som inte syns på utsidan den ligger mot bakre väggen inne i kylskåpet. För att sedan bli uppvärmd igen tills man stänger av gasen( gasolen eller elen).
Det är här man ska andvända solenergin...

torbjorn

  • Inlägg: 13750
    • Medelpad
SV: Varmvattendrivet kylskåp?
« Svar #42 skrivet: 23 jun-17 kl 21:32 »
Det du beskriver är ett vanligt absorptionskylskåp (Platen-Munters-processen). Det är bara två små problem som måste lösas för att man ska få den att fungera med solvärme:

1) All värmeeffekt måste tillföras koncentrerat på en liten yta. Typiskt är effektbehovet för ett halvhögt kylskåp 100-120 W, och elvärmepatronen brukar vara kanske 15 mm i diameter och 80 mm lång. Man måste hitta en lösning för att få lika koncentrerad värmeväxling från det solvärmda mediet till kylskåpets kokare, för att få det att fungera.

2) Värmen måste tillföras vid relativt hög temperatur. Jag har inga exakta uppgifter om vad det kan röra sig om för temperaturer, men det kan uppskattningsvis röra sig om 120-150 °C. Alltså i högsta laget jämfört med vad man brukar ha i vattenburna solfångaranläggningar.

En sak som talar mot att ett soldrivet kylskåp skulle kunna bli praktiskt användbart, är ju att kylskåpet måste fungera även under en längre period med varmt men mulet väder då det är svårt att få upp några högre temperaturer i en solfångare.

Edit:
Nu har jag gjort lite mer efterforskningar, och som regel arbetar man tydligen med ca 180 °C på utgående gas ur kokaren, i speciella fall är det lämpligt att gå några tiotal grader högre. Det medium som tillför värmen måste alltså hålla högre temperatur än så.
Några länkar:
http://web.archive.org/web/20110202034704/http://absreftec.com/ ,se länken Chapter 02.
http://runeberg.org/tektid/1937m/0119.html
http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1742-6596/745/3/032053/pdf , i synnerhet tabellen på sista sidan.
« Senast ändrad: 23 jun-17 kl 22:06 av torbjorn »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

754 gäster, 1 användare
von tratt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser