Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Ylwa skrivet 01 mar-07 kl 23:00

Titel: recept på tunnbröd
Skrivet av: Ylwa skrivet 01 mar-07 kl 23:00
Har tittat igenom tidigare trådar utan att riktigt hitta vad jag söker. Jag skulle vilja veta lite mer om tunnbröd, olika recept, mjuka och hårda tunnbröd, intressanta kryddningar, potatis eller ej osv. Någon som kan dela med sig av sina egna eller mormors erfarenheter? Finns det någon bra litteratur om just bakning i vedugn. Är intresserad av såväl tunnbröd som limpbröd.

Ylva
Titel: SV: recept på tunnbröd
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 07 jan-10 kl 13:56
putt
Titel: SV: recept på tunnbröd
Skrivet av: Elmi skrivet 07 jan-10 kl 14:04
Tunnbröd, från Mora:

Koka potatis dagen innan. Elda ugnen på kvällen, förvärmning. Gå upp tidigt. Elda ugnen så att den blir så varm att det går att grädda. Fortsätt elda runt kanterna/längst in beroende på hur ugnen ser ut, medan gräddningen pågår. Det tar flera timmar innan ugnen är varm.

Deg: pressa potatisen med potatispress, bara några stycken i taget. Mosar man all potatis på en gång blir den blöt och går inte att använda.

Ta pressad potatis, en näve kornmjöl, en näve vete, en näve råg. Knåda ihop, lämpligen i en assistent. Kavla. Grädda. Kort stund= mjukt, lång stund= hårt.

Upprepa. Man gör alltså bara lite deg i taget, den blir för blöt om den blir liggandes innan kavlingen.

Tunnbröd är svårt att få till själv. Jag har inte kommit på hur i alla fall :)
Titel: SV: recept på tunnbröd
Skrivet av: kanka skrivet 07 jan-10 kl 14:52
Ett recept som vi använder till ljusugnsbröd, det är ett hårt bröd.
3l mjölk
3pkt jäst
1 näve hjorthornsalt
1 näve salt
1 l havregryn
2 liter rågsikt
blanda i vetemjöl så att degen går hantera, låt jäsa
ta upp degen och gör 25-30 ämnen ( liten bulle) låt jäsa. Jag använder grahamsmjöl till utbakningen.
Kavla sen ut runda bröd de ska vara ca 50-55 cm i diameter ( svårt att beskriva i ord)
Ta sedan en kruskavel och dra ett par vändor.
sopa av brödet, vänd det på "gräddspoon" ( vet inte vad det heter på svenska, i alla fall en stor tunn rund platta med skaft.
sopa igen och in i ugnen.
Man får vara lite snabb nu för så fort brödet stelnar måste det snurras för att inte bli bränt.

Man kan givetvis använda andra proportioner av mjölet, men blir det för grovt håller det inte ihop.

Lycka till om du tycker det här var intressant.
Titel: SV: recept på tunnbröd
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 07 jan-10 kl 18:06
hej,

tack för svaren... det ska testas snart!!

mvh

Jonathan
Titel: SV: recept på tunnbröd
Skrivet av: Mata skrivet 07 jan-10 kl 18:20
Det är lätt att göra tunnbröd och man kan göra det även med en vanlig deg med bara jäst, men ofta har man ju hjorthornssalt.

Jag steker i torr gjutjärnspanna och kavlar gärna degen med en kruskavel eller så bara gör man en massa fingertoppsavtryck. Jag gör mjukt tunnbröd, som polarbröd ungefär. Ibland har jag lite fänkål i (mald).

Folk blir väldigt imponerade, fast det är hur enkelt som helst... :)
Titel: SV: recept på tunnbröd
Skrivet av: lj skrivet 07 jan-10 kl 18:40
En näve av salt och hjorthornsalt verkar mycke.

I det bohuslänska recept jag använder ska man blanda mjölet o hjorthornssaltet 2-3 tsk o arbeta i detta i degen andra knådningen för hand.

Därför ska degen vara lös. (svårt i början men man lär sig hantera vattnig deg)

För att göra det enkelt har jag en degblandare, bra för man orkar sällan bearbeta degen tillräckiligt för hand första knådningen. 5 -6 min brukar vara lagom.
Till 1,5 l degvätska, vatten, vassle, mjölk....mjölk blir gott, som min maskin rymmer går det åt ca 2 kg mjöl. Mjölmängden får minskas något om man väljer att blanda i råg.

2-3 msk sirap står i det recept jag fått från en gammal tant. tror inte det behövs för jäsningen, är nog mer smakfråga. 100-150 gr smör eller ister samt 1 stor msk salt.

Sätter vanligen degen dagen före i kallt utrymme.
Titel: SV: recept på tunnbröd
Skrivet av: Mata skrivet 07 jan-10 kl 19:59
Ja, jag skippar sirap, går lika bra, men smör är bra, gör dem extra mjuka och fluffiga... :)
Titel: SV: recept på tunnbröd
Skrivet av: kanka skrivet 07 jan-10 kl 23:05
en näve är liksom den lilla grop som blir i min hand när jag håller den som en skål, det motsvarar väl kanske en halv påse hjorthornsalt.

Hälsningar från torpet
Titel: SV: recept på tunnbröd
Skrivet av: Elmi skrivet 08 jan-10 kl 16:16
I Dalarna heter det inte tunnbröd om det är jäsmedel och sirap i. Tunnbröd är mjöl och potatis. Allt annat som är mjukt och lite tjockt, med andra ingredienser heter saker som stomp, läfsa, tutul, kavelgris. Tunnbröd är halvmeterstora ganska tunna kakor, de andra är omkring 20-30 cm.
Titel: SV: recept på tunnbröd
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 08 jan-10 kl 16:44
ok... skriv då ett recept med potatis o mjöj så bakar jag en sån...   ;D ;D ;D ;D ;D ;D

mvh

JOnathan
Titel: SV: recept på tunnbröd
Skrivet av: Elmi skrivet 09 jan-10 kl 03:19
Det finns här ovan. :)