Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kalvningsfråga från nybörjare  (läst 1254 gånger)

Caligari

  • Inlägg: 327
  • Dada
    • Östergötland
Kalvningsfråga från nybörjare
« skrivet: 04 okt-16 kl 20:53 »
Vi köpte två dräktiga rödkullor i våras. De har bara gått på bete tidigare och är inte vana vid hantering. Vi har fått dem så tama att de följer en hink äpplen, och nästan vågar äta ur handen, men klappa eller hantera dem är inte att tänka på. Vi har en foderhäck med lås, men den aktar de sig noga för, även om vi laddar med äpplen eller spannmål. Nu närmar sig kalvning med stormsteg och vi funderar på hur det blir när kalvarna kommer och vi måste öronmärka dem. Får vi tag i dem? Blir mammorna farliga om vi börjar greja med kalvarna? Det hade varit praktiskt om vi kunde låsa korna i foderhäcken, men nu verkar vi inte hinna komma så långt.

Några kloka råd?

harstorp4.se

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Kalvningsfråga från nybörjare
« Svar #1 skrivet: 04 okt-16 kl 21:13 »
Det vore nog bra om du kunde binda upp korna ett par månader så de vänjer sig vid hantering. Kalvar bli lätt vilda om de föds ute och inte hanteras snabbt. Så du måste nog fixa en box eller annat mindre utrymme för kon och kalven i några veckor för att tämja den. Visst kan kor bli aggressiva och beskyddande av sina kalvar, särskilt om de inte riktigt litar på människor.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Kalvningsfråga från nybörjare
« Svar #2 skrivet: 05 okt-16 kl 09:50 »
Renrasig Rödkulla vete jag inte, men herrfordkorsningar vi hade var det inga större problem med.
Var beredd på att även en nyfödd kalv väger hiskeligt mycket om man måste bära den, så det är bra att ha tillgång till något fordon, tex en traktor med en lastpall på baklyften och plast eller hö där man kan köra kalven dit den skall vara (någon bör sitta med kalven så att den inte rullar av, litet äldre kalvar tycker inte alls om att bli upplyfta på fordon dock om de måste ligga ned hela tiden under transporten, så där underlättar det nog med en bättre kärra...) om någon kossa får för sig att kalva ute i skogen eller liknande, de vill av naturen uppsöka en skyddad plats och lämnar ofta kvar kalven där i skydd den första tiden medan hon äter själv.

Håll ett öga på dem fall det uppstår oväntade problem, men Rödkulla brukar sällan ha problem vad jag vet.
(Herrfordkorsningarna var det iaf inga problem med, allt gick snabbt och naturligt)

Edit, vi gjorde en enkel fålla av flyttbara sektioner som vi ändå hade till foderplatsen, gör man den liten så får det samma effekt som om kon står i en vanlig fålla.
Binda en kossa brukar inte alls vara uppskattat om hon inte är van det... Så det kan vara värt ett försöka.

För oss fungerade det bra.

Jag lyfte helt enkelt in kalven i fållan (tung som attan var han i allfall att bära långt för hand...  :) ) efter att jag manövrerat in mamma ko och fått ut hennes ko-mpisar...
Sedan lade vi in rikligt med hö åt dem och såg till att det var lugnt runt dem.

Men det var bara ett par stycken vi behövde göra det med, resten gick det ändå.

(Finns säkert bättre och mer effektiva sätt, men för en månskensbonde med tolv kor och en tjur fungerade det i allafall tillräckligt bra...  :D )


« Senast ändrad: 05 okt-16 kl 10:01 av mizzarrogh »
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Caligari

  • Inlägg: 327
  • Dada
    • Östergötland
SV: Kalvningsfråga från nybörjare
« Svar #3 skrivet: 06 okt-16 kl 21:17 »
Tack för goda råd! Vi har beställt hem ett antal grindar för att kunna sätta ihop en tillfällig fålla. Hoppas att kalvarna kan vänta nån vecka med att komma... :)

harstorp4.se

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Kalvningsfråga från nybörjare
« Svar #4 skrivet: 07 okt-16 kl 18:56 »
Grindarna är praktiska annars också när man fodrar tycker jag, tex stänga av närmast fasta grindar och annat när man kör in med traktorer och annat utan att det står nyfikna kossor i vägen, stänga av kring höbalar som inte skall trampas ned innan den gamla är uppäten, osv.
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

598 gäster, 2 användare
xaelanar, Tiomilaskogen

* Forum

* Om tidningen Åter



- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser