Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Klövproblem  (läst 10412 gånger)

ulfg

  • Inlägg: 1006
Klövproblem
« skrivet: 19 dec-08 kl 08:32 »
Hej, jag verkar klövarna på mina gutefår och känner mig lätt frustrerad. Jag tycker de genomgående har väldigt mycket smuts på innersidan av klövarna, intryckt mellan klöven och klövväggen. Det är mer regel än undantag att det är ganska breda springor mellan inre klövväggen och klöven på mina får. Jag klipper och rensar klövarna på fåren minst 3 ggr/år, ändå har jag de här återkommande problemen. Händer ganska ofta att de börjar halta.
Frånsett risk för att hälta uppstår då och då – hur pass allvarligt är det med svaga inre klövvägar på får? Fler som har liknande problem? Ärftligt?
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

Mushi

  • Inlägg: 269
SV: Klövproblem
« Svar #1 skrivet: 19 dec-08 kl 15:49 »
Det låter som vita linjen-separation. Det brukar i sig inte orsaka hälta eller några problem över huvudtaget, men det kan bli en inkörsport för bekymmer om smuts packas mellan hornet och klöven så att det blir en böld eller infektion.

Man behandlar det genom att verka bort det lösa hornet så att det inte blir några fickor kvar. Ibland får man ta bort mycket och klövarna ser för hemska ut, men det kan läka fort och fint med lite tur. Håll dem borta från geggigt och blött underlag så mycket som det är möjligt.

Att massera klövarna på bergigt underlag förebygger.

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: Klövproblem
« Svar #2 skrivet: 19 dec-08 kl 16:31 »
Tack för snabbt och bra svar, mushi. Så var det det här med att undvika blött och geggigt underlag. Det är naturligtvis det som är roten till problemet. Men hur undviker man det här i geggiga och blöta Halland? Vi har ju mest regn och mängd skitlera i hela landet. Suck. Skulle velat köra ut balarna upp på berget, in i skogen. Men jag kan inte, för då kör jag sönder den dåliga vägen samtidigt. Skall ösa på med bärlag nästa år när det torkat upp.

Exakt hur gör du när du masserar klövarna mot ett bergigt underlag, mushi?
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Klövproblem
« Svar #3 skrivet: 19 dec-08 kl 16:35 »
Ja, de blöta vintrarna är ett problem här i söder. Våra gutar går dock på ett stort område och vi flyttar foderhäckarna ofta.  Vi behöver nästan aldrig verka klövarna på våra.
Däremot baggar och ungdjur som står på ströbädd, visserligen torr men mjuk, måste ses över innan betessläpp.

Mushi

  • Inlägg: 269
SV: Klövproblem
« Svar #4 skrivet: 19 dec-08 kl 16:50 »
Exakt hur gör du när du masserar klövarna mot ett bergigt underlag, mushi?

Jag gör inte så mycket ;-) utöver att periodvis hålla fåren i en hage med berghäll och klätterberg.

Kanske skulle en gjuten foderplats kunna vara en lösning. Lite lätt rundad så att vatten och urin rinner av och de flesta av fårkulorna rullar iväg. Fast ska det hålla sig riktigt fint måste man nog städa mest varje dag.

Kom att tänka på en sak till; kolla noga att klövspalterna (särskilt baktill mellan klövarna) är torra och håriga och fina. Är de det behöver du nog inte oroa dig för att det är något utöver separation i vita linjen. Men är det vitt, ev. geggigt och luktar illa, så är det bäst att låta en veterinär titta på fåren.
« Senast ändrad: 19 dec-08 kl 17:41 av Mushi »

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: Klövproblem
« Svar #5 skrivet: 20 dec-08 kl 11:29 »
Ack ja. Jag drömmer om 150 ha flack, torr öppen tallskog på Gotland med fina stickvägar. Så kör man in och ställer balarna lite varstans åt djuren. Gotland har en tredjedel av Hallands årsnederbörd. Håhåjaja.
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

hustran

  • Inlägg: 1803
SV: Klövproblem
« Svar #6 skrivet: 20 dec-08 kl 15:30 »
Det är ju väldigt lerigt och vidrigt nu, inte lätt för fåren. Jag har en hård ingång under tak. Sedan så använder jag sågspån blandat med foderkalk i ströbädden. Stänger in djuren på natten, hoppas att de "torkar upp" i klövarna. Får se hur det går till våren när vi klipper klövar igen.

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Klövproblem
« Svar #7 skrivet: 21 dec-08 kl 13:56 »
Ack ja. Jag drömmer om 150 ha flack, torr öppen tallskog på Gotland med fina stickvägar. Så kör man in och ställer balarna lite varstans åt djuren. Gotland har en tredjedel av Hallands årsnederbörd. Håhåjaja.

Problemet är att torkan gör fodertillgången vansklig. Det ska regn till om det ska bli några balar att ställa ut.
snus? vad är priset på en pris?

Stormulen

  • Inlägg: 43
SV: Klövproblem
« Svar #8 skrivet: 21 dec-08 kl 17:58 »
Varför bygger du inte ett stall till djuren och håller dem inne under vintern om det nu är så geggigt i hagen? Om problemet med geggiga hagar är stort är det inte precis i linje med djuskyddslagstiftningens intentioner!

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: Klövproblem
« Svar #9 skrivet: 21 dec-08 kl 20:24 »
Till Stormulen: jag har ett stall till dem men de äter från uppsplitsade storbalar som jag måste ställa ut i hagen. De går in i stallet under natten, så jag sover ändå med gott samvete under natten. Men idealet hade varit att kunna kört ut balarna upp på bergen jag har. Där är det torrt och fint med väder och vindskydd under  grova tallar. Jag kommer dock inte åt bergen för närvarande. Vägarna är återställda med maskin efter att ha blivit sönderkörda under en slutavverkning i början på året. Så vägarna "sätter sig" nu och blir bättre nästa år med påfyllning av bärlag.

Till Vurre: jo, jag vet om sommartorkan på Gotland. Men ändå...
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Klövproblem
« Svar #10 skrivet: 22 dec-08 kl 08:19 »
Angående sommartorka, så kan man ju se till hur det är här när torkan sätter in: lammtillväxten är högre (trots att man tycker maten är slut). Andra växter, säkert mer lämpade som fårföda gynnas. Får föredrar torra marken. Det frodiga gröna (fuktgröna) vi ofta har i södra Sverige är väl mer lämpat för kor och köttfår. Våra betesmarker ger ju vattensjukt gräs. Vilket ju borde generera större mängd foder (låg torrsubstans). Krävs större arealer alltså.
Över huvud, så kan man på vår 1700-tals karta se att utmarken var där det var höglänt, sandigt osv. Dålig odlingsmark alltså. De torraste, mest eländiga markerna. Det är där vi återupptar våra fårbeten nu.
Angående att stänga får inne, så tycker jag ulfg gör rätt som ser till att de rör på sig. Att stå inne med minimalt rörelseutrymme är inget nyttigt för får oavsett vad djurskyddet säger. Klövarna mår heller inte bra på ströbädd. De blir veka ock skeva i brist på naturlig nötning.

Stormulen

  • Inlägg: 43
SV: Klövproblem
« Svar #11 skrivet: 22 dec-08 kl 16:02 »
Fodra inne så kommer du från problemet. Jobbigt? Kan vara bra med lite motion.

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: Klövproblem
« Svar #12 skrivet: 22 dec-08 kl 17:50 »
Hej Stormulen, det är bra att du har ett "riktigt" stall och tar in dem över vintern, så att du får motion av att springa med mat till dina djur varje dag. Det är viktigt med motion ;D
För mig funkar det tyvärr inte. Mitt "stall är av typ ligghall (40 m2 f.d vedbod, 15 djur). Fåren jag har är är gotländska utegångsfår och de går just ute hela året. Sen hatar jag ju motion av allt slag också. Som trädgårds-/skogsvårdsentreprenör får jag mer än nog av den otäcka varan :D

Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

Stormulen

  • Inlägg: 43
SV: Klövproblem
« Svar #13 skrivet: 22 dec-08 kl 18:56 »
Jag vet mångasom har sk pälsfår som är inne under vinterhalvåret just för att det blir ett djurskyddsproblem med kletiga rastgårdar. Ska du ha dem ute måste du se till att skaffa dig större ytor så de inte trampar sönder marken och utfodra på olika ställen! Slå inte på budbäraren utan se istället till att göra något åt problemet, du har fått svar på hur du ska göra. Fodra kan du göra enkelt inomhus i storbalshäckar. Sedan är det tråkigt att du hatar all typ av motion, motion förlänger livet brukar det ju heta.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Klövproblem
« Svar #14 skrivet: 22 dec-08 kl 20:56 »
Fast nu var det ju gutefår och inte gotlandsfår? En viss skillnad. Gutar ska vara ute, basta!

Tror säkert ulfg får tillräckligt med motion också och det är trevligare att motionera utomhus än i lagår´n ;)

Stormulen

  • Inlägg: 43
SV: Klövproblem
« Svar #15 skrivet: 23 dec-08 kl 16:47 »
Sorry, Gutefår då. Men sakfrågan kvarstår. Får djuren problem med klövarna pga kladdigt underlag är det ett djurskyddsproblem hur mycket du än vill att djuren ska få möjlighet till utevistelse!
Enligt L100 "Även terräng, underlag och andra yttre förhållanden måste vara lämpliga."Vilket det enligt Ulfgh inte är eftersom han har problem med klövarna.Åtgärd ha dem inne när det är för kladdigt eller gräv bort leran i rasthagen och ersätt med grus eller ha en betydligt större hage med varierande utfodrings och dicksplatser.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Klövproblem
« Svar #16 skrivet: 23 dec-08 kl 20:59 »
Ja, men hur löser du problem med att klövar får dålig kvalité av ströbäddsvistelse? Det är också ett djurskddsproblem.
Dessutom har jag hört att det funkar att ta trätjära på de som har problem med klövar. Får ska röra sig, inte stå stilla!

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Klövproblem
« Svar #17 skrivet: 23 dec-08 kl 21:29 »
 Hittade en länk där det står att det kan vara ärftligt till viss del:
http://www.dpiw.tas.gov.au/inter.nsf/WebPages/CPAS-5SU63J?open#ShellyHoof
 Verka klövarna ofta, kanske det blir för sällan med 3 ggr/år för dom som har problem?
 Även här står det att det är bra om fåren kan gå på bergig mark och rensa ur klövarna.
Ulfg: Kan du inte ta kraftfoderhinken och springa runt lite på berget med fåren, då får du ju motion utomhus också ;)
 Jag förstår att geggiga hagar är ett problem söderut... Även här är det slipprigt ibland, då stänger jag in fåren och utfodrar inomhus, det bästa av två världar :)
 Har man sån ströbädd som ger klövproblem så är det inte bra ur djurskyddssynpunkt, men varför ska man ha det?!?
 Visserligen växer klövarna snabbare på ströbädd men dom slits inte i snön här heller, det är bara att verka klövar vare sig dom är inne eller ute. Får är inte konstruerade för att pulsa runt i djup snö, mina gör en stig från maten till stallet, inte mer!
                                             Mvh
                                         Charlotte
« Senast ändrad: 23 dec-08 kl 21:55 av Charlotte »
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Stormulen

  • Inlägg: 43
SV: Klövproblem
« Svar #18 skrivet: 23 dec-08 kl 21:51 »
Jag svarar som Charlotte att ströbädden måste vara riktigt dålig om man får problem med dåliga klövar på denna. En ströbädd ska vara torr och ren och en sådan ger inte klövproblem! Ett sätt är att kombinera ströbädden med en gjuten platta där de står och äter. Djuren får en vettig liggyta, en yta där klövarna slits när de äter och lite motion mellan ät och liggplats.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Klövproblem
« Svar #19 skrivet: 23 dec-08 kl 23:26 »
Det verkar vara lite svårt att läsa? Jag skrev inte blöt ströbädd!!!! Det är den mjuka ströbädden som inte ger klövarna varken slitage eller motion.
Alla kan inte bygga om lagården som Stormulen föreslår.
Dessutom såg jag en koppling mellan kraftfoder och dåliga klövar.
kan vara lite som människor och fel kost - ger dåliga naglar och hår!
Men oavsett klövar, så mår djuren bra av att vistas ute och då rör de sig även bättre och naturligare.

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Klövproblem
« Svar #20 skrivet: 23 dec-08 kl 23:34 »
Det verkar vara lite svårt att läsa? Jag skrev inte blöt ströbädd!!!! Det är den mjuka ströbädden som inte ger klövarna varken slitage eller motion.
Jag har inte svårt att läsa, men ser inte växande klövar som ett klövproblem, det är bara att verka dom. Därför trodde jag du menade något annat.
 För mina fårs del spelar det ingen roll om dom går på mjuk snö eller mjuk ströbädd, klövarna växer, men som sagt det ser jag inte som ett problem eller sjukdom utan något fullt naturligt och lätt åtgärdat. Det är väl snarast ett friskhetstecken om INTE klövarna växte när djuren går på mjukt underlag hur skulle det då gå för dem när de går på hårdare under sommaren?
                                           Mvh
                                        Charlotte
« Senast ändrad: 24 dec-08 kl 00:21 av Charlotte »
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

larsw

  • Inlägg: 1878
    • -
    • Ängsjödal Gård
SV: Klövproblem
« Svar #21 skrivet: 24 dec-08 kl 08:13 »
Fast nu var det ju gutefår och inte gotlandsfår? En viss skillnad. Gutar ska vara ute, basta!

Mina gutar går bara in i vindskyddet för att jag har grovfodret där. Sedan går de ut igen när det skall idisslas (regnar de brukar de lägga sig i lä längs ladans vägg, men utomhus).  Vatten, kraftfoder, hamlat löv och tallris serverar jag utomhus. Och de envisas med att beta även nu i december, fast det finns kvar grovfoder, är väl tråkigt att stå still och äta. Vinterhagen (4500 kvm) är kort och fin när det blir vår, på vintern betar de även bort veketågen.

Har mycket berghällar som sliter på klövarna, även i vinterhagen, plus riktigt berg de klättrar på sommartid.
Pyttebrukare och månskensbonde. 25ha. Sätila. Heteronormativ gift man.

Stormulen

  • Inlägg: 43
SV: Klövproblem
« Svar #22 skrivet: 24 dec-08 kl 08:42 »
Förlåt Birgit, jag läste lite slarvigt. AV egen erfarenhet kan jag säga att jag aldrig har några klövproblem på mina djur trots att de går på ströbädd under vinterhalvåret. Verkar dem innan utsläpp och det brukar räcka. Alla som har djurn ute kan bygga ladugården som jag föreslår det handlar bara om vilja för djurens bästa.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Klövproblem
« Svar #23 skrivet: 24 dec-08 kl 20:00 »
Igen Stormulen, nej! Vi har en f.d lösdriftslagård med spaltgolv. Det är inte realistiskt att göra om hela golvet för lite får. Vi strör på spalten och får en superdränering på köpet.
Nu är det bara baggar och lamm som bor i lagården på vintern. Tackorna går ute och det är detta jag ville få fram, att oavsett väderlek, behöver vi inte verka utefåren alls. Medan de inne har riktigt fula klövar på våren, och då är de inne från kanske mitten av november till max slutet av mars. Alltså ca: 4 mån. Utefåren är också överlag friskare, får finare ull (kvalité alltså) osv.

Stormulen

  • Inlägg: 43
SV: Klövproblem
« Svar #24 skrivet: 25 dec-08 kl 17:18 »
Låter som att Birgit har en dålig miljö inomhus till sina djur. Ett litet tips för att det ska bli bra, se till att stallet är ljust och VENTILERA. Temperaturen inomhus ska vara lika med temperaturen utomhus då har du en tillräcklig luftomsättning för att djuren ska må bra. Beträffande dina djur som går ute så kanske du har bättre markförhållanden än Ulfg och därmed inte får problem med klövarna, eller vad tror du? Sedan håller jag med dig om att har man bara det rätta förutsättningarna så är det bästa för fåren att vara ute så mycket som möjligt. Tyvärr är det inte alltid det går och i kombination med en djurägare som inte bättre förstår kan det se rätt tråkigt ut.

signe

  • Inlägg: 498
SV: Klövproblem
« Svar #25 skrivet: 25 dec-08 kl 19:06 »
Jag hörde om ett fårhus på en gammal gård där man byggt fårhuset runt en stor sten som fåren hoppade upp och ner på hela vintern så att klövarna nöttes. Smart! Jag funderar på om en halv brunnsring av cement skulle kunna ha samma funktion. Saltstenen placerad ovanför kanske?

Jonte P

  • Inlägg: 131
SV: Klövproblem
« Svar #26 skrivet: 25 dec-08 kl 21:19 »
Vi har också gutefår och problem med att klövarna separerar i vita linjen. Det leder inte sällan till att något djur haltar. Vi har behandlat genom att verka bort så mycket av hornet som möjligt och peta/tvätta bort jord och smuts. Därefter sprayar vi med blått spray (minns inte namnet, köpt från LG-produkter) och kladdar på trätjära. Det hjälper sådär skulle jag vilja säga. Tyvärr verkar ingen veta varför det uppstår och hur man kan bli av med det, åtminstone inte de fårhälsoveterinärer vi varit i kontakt med. Detta gör att man känner sig ganska maktlös.

Våra får går ute året runt, alltid ny vinterhage varje år (en tredjeårsvall som plöjs till våren). Utfodringshäcken flyttas varje gång de får en ny ensilegebal men trots det blir det ibland ganska geggigt runt häcken, speciellt om det regnar mycket. Jorden är moränjord. De har tillgång till en mobil ligghall dit de endast går för att slicka på saltstenen eller äta mineralfoder eller om det blir snöstorm. Annars ligger de ute under bar himmel. Vi funderar allvarligt på att bygga ett permanent fårstall för att kunna stänga in dem på en torr ströbädd under den skånska vintern. Jag verkar hellre friska klövar än håller på med skadade klövar i tid och otid! Vi har tyvärr inga berghällar men en del sten i betesmarkerna. Under vintern när de går på åkermark finns inte mycket att slita klövar på...

Våra erfarenheter är att det oftast är framklövarna som drabbas. Vissa individer drabbas hårdare än andra men alla är mer eller mindre drabbade. Lammens klövar är oftast fina när de går till slakt och ungtackor som läggs på brukar drabbas första vintern.
Ekologisk småbrukare med lantraser (rödkullor, fjällnära, gutefår, ölandsgäss & åsbohöns)

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Klövproblem
« Svar #27 skrivet: 26 dec-08 kl 11:45 »
Troliigen har jag "bättre" vinterhage en ulfg, ja. Vi har sett till att ha en stor hage med varierad terräng.  Sedan har vi flera foderhäckar med en bit emellan, så de måste röra sig. Vatten på ett ställe och salt/mineralsten mellan foderhäckar och vatten. Sträckan, enkel tur innebär 500m!

Som jag skrev tidigare, har jag ett intryck av att stallmiljö, med kraftfoder skadar klövkvalitén!

Jo, vi har godventialtion efter godkända mått. Dessutom har vi alltid öppet i lagården, så det är både ljust och luftigt!!!

Stormulen, jag tror bara du försöker trycka till mig, som okunnig, men jag har både lång och stor erfarenhet av djurhållning i allmänhet och får i synnerhet. Kan tillägga att vi inte behöver verka klövar på våra rödkullor heller. De sliter dem jättefint själva. Allt sådant som djur klarat i årtusenden, men behöver hjälp med idag, tyder på att vi människor gjort något galet med djurhållning/avel!
Dessutom, Stormulen, varför är min innemiljö dålig, när jag verkar "innefåren" en gång/år? Du och Charlotte verkar ju klövarna! Charlotte rek. ju t.om. mer än 3 ggr/år för problemdjur!
Vad jag försöker belysa, är att djuren, med rätt förutsättningar, klarar detta själva.

ulfg hade ju ett tillfälligt problem, efter avverkning. Han ville ha tips och råd om det, inte halshuggning och rek. ombyggnad av lagård gissar jag ???

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Klövproblem
« Svar #28 skrivet: 26 dec-08 kl 12:12 »
 Eftersom jag inte betraktar växande klövar som ett klövproblem... Så var det ulfgs får med Hålvägg som jag tänkte att man kanske behövde verka oftare eftersom det var vad som stod i länken angående åkomman. Det stod ju även i länken att det kunde vara ärftligt, det skulle jag kolla upp närmare om jag hade problem i besättningen. Vissa Guteägare verkar ju inte ha några problem medan andra verkar ha det ganska utbrett i flocken. kanske någon vill göra en undersökning på det? Vissa linjer kan ju ha mer problem än andra?
Om det vore intressant kunde man ju göra en enkel omröstning bland guteägarna här på Forumet som start?
                                      Mvh
                                    Charlotte
« Senast ändrad: 26 dec-08 kl 12:15 av Charlotte »
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Klövproblem
« Svar #29 skrivet: 26 dec-08 kl 14:49 »
Ja, Charlotte, det vore intressant!
Olika betingelser som kan orsaka problemet.
Detta problem har jag aldrig råkat ut för hos mina får, vare sig gutar, finull, roslag eller de första oxford down.
Detta oavsett om jag haft fåren inne, ute, torra eller geggiga rastfållor. Problemet måste nog finnas för att uppstå vid "gynsamma" förhållanden. Så ärftlighet kan säkert vara en orsak.

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: Klövproblem
« Svar #30 skrivet: 26 dec-08 kl 20:26 »
Bäste Stormulen, du behöver inte vara orolig för att jag skulle skjuta på någon budbärare. Du har kloka och bra argument och vill bara väl. Jag försökte bara vara lite skämtsam om motion. Jag älskar naturligtvis motion.
Normalt sett har jag 8 ha bergmark att sprida ut mina får på, det är just i år jag har lite tillfälliga problem med vägar som behöver återställas efter en skogsavverkning. Jag skall också bygga en större lada/ligghall i höst då jag tänker utöka och också ha vägarna ordnade.

Mvh, Jonas
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: Klövproblem
« Svar #31 skrivet: 26 dec-08 kl 20:45 »
Jobbar natt som väktare just nu och lade inte märke till att diskussionen fortsatt framåt på ett mycket intressant och återigen djupt informativt sätt. Det skulle vara intressant att kolla upp eventuellt ärftliga klövproblem bland gutefår som Charlotte var inne på. Det är naturligtvis svårt att separera den frågan från diskussionen kring vinterskötseln, men det vore värt ett försök. Jag har tyvärr en misstanke en om att ett par av mina livdjur inte har några vidare bra klövar oavsett yttre förhållanden och andra. De går på skrovlig, stenrik berg- och moränmark större delen av året, ändå känner jag igen mycket i den beskrivning som Jonte P gav av sina gutar. Detta oavsett mina tillfälliga lite sämre förhållanden det är året. Jag verkar klövarna på fåren i snitt 3-4 ggr och det är ett par djur som de inre klövväggarna släpper på. Strategin bör väl bli att rensa ut dessa livdjur på sikt. Men det vore intressant att kunna kolla upp klövproblem bland gutefår på en mer allmän nivå med t. ex en omröstning.
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Klövproblem
« Svar #32 skrivet: 26 dec-08 kl 22:01 »
Jag har haft klövproblem med vissa får, som varit från gotlandsfår, men mina gutar har ytterst sällan klövproblem. De som ev haft problem med klövar eller annat har jag slaktat ut. Jag verkar klövarna samtidigt som jag klipper tackorna kring midsommar.
snus? vad är priset på en pris?

Bösahusarn

  • Inlägg: 1271
  • Lagom kan också vara för mycket.
    • Skåne
SV: Klövproblem
« Svar #33 skrivet: 27 okt-17 kl 16:36 »
Någon som kan ge tips på här med verkning... jag vet inte om dte är ett resultat av fuktiga marker eller faktiskt är en separation i vita linjen.

I vanliga fall så brukar man/jag klippa bort lite klövkapsel som växt över sulan...men nu har jag en klövkapsel som inte har växt ikapp sulan. Frågan är då hur mycket av sulan man ska våga skära av... Att rensa klövkapsel så att det inte samlas smuts är ju det enkla..

Tänkte fråga innan jag börjar leta efter smärtpunkter och blod..
« Senast ändrad: 27 okt-17 kl 19:28 av Bösahusarn »
Det är aldrig för sent att ge upp.

javill

  • Inlägg: 11370
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Klövproblem
« Svar #34 skrivet: 28 okt-17 kl 20:25 »
Börja med att klippa bort allt det som vikt sig in över klöven så det kommer i nivå med själva sulan.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Bösahusarn

  • Inlägg: 1271
  • Lagom kan också vara för mycket.
    • Skåne
SV: Klövproblem
« Svar #35 skrivet: 29 okt-17 kl 07:25 »
Det är ju tyvärr så att nu är dte sulan som är längst och sticker ut...själva klövkapseln har inte växt ikapp men har skapat en del fickor där det mest samlas skit.

En veterinär får väl svara på bästa åtgärd..
Det är aldrig för sent att ge upp.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

524 gäster, 8 användare (3 dolda)
xaelanar, Trolle_85, Caroline Carlsson, Besksöta, Vanerpaddel

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser