Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Kontakter / 29-årig man söker…
« Senaste inlägg av Capsicum_ skrivet Idag kl. 20:25 »
Jag är en 29-årig man med stort intresse för miljö, natur och självhushållning och har mina rötter i Småland. Nu bor jag i Blekinge, i en lägenhet, men det har inte hindrat mina självhushållningsdrömmar. Här bakas det bröd, och balkongen är full med tomat och chili. Tid spenderas gärna ute i naturen med kikaren runt halsen, och ett miljötänk i vardagen känns meningsfullt och givande.

Jag vill skaffa mig ett hus framöver, odla, skörda och gärna bli självförsörjande på det som förutsättningarna tillåter, och på en nivå som känns lagom. Lite höns, ankor och en katt vore trevligt.

Men vad vore allt detta utan en kvinna att dela det med? Att tillsammans ta sig an dagen, och ta tillvara på skörden och annat som är roligt här i livet. Du får gärna vara i ungefär samma ålder, men några år hit eller dit spelar ingen roll.   

Hör av dig, skicka gärna ett PM!   
2
Hemberedskap / SV: EMP och batterier!?!?!?!?!?
« Senaste inlägg av VS skrivet Idag kl. 19:52 »
Batterier klarar sig bra.   En EMP-puls kan elektriskt sett betraktas som någonting mitt emellan en åskpuls och en ESD-puls (elektrostatisk urladdning).
Åskpulsen har mycket större energi men är långsammare än EMP , ESD har mindre energi men är ett snabbare och mer kortvarigt förlopp.

Rent allmänt kan man säga att för att en elektronikpryl ska vara känslig för EMP, så måste den antingen vara ansluten till långa ledningar/antenner eller själv vara så stor att den så att säga är tillräckligt effektiv som antenn för de våglängder det är frågan om.
Man kan nog räkna med att nästan all modern elektronik innehåller komponenter som i princip kan vara känsliga för EMP , dock innebär den immunitetsprovning mot ESD, åskpulser mm som ingår i CE-märkningen att man kan räkna med att prylarna har åtminstone ett visst inneboende skydd.
Om man är orolig för EMP och vill skydda elektronikprylar så är det enklaste och bästa att koppla ifrån alla utgående kablar, kablar som inte går att ta bort bör rullas ihop så de fungerar så dåligt som möjligt som "antenner", stavantenner ska skjutas in, löstagbara antenner skruvas bort osv. Prylarna bör också vara spänningslösa, dvs batteridrivna saker bör ha batterierna urtagna eller bortkopplade.

Vill man skydda en hel byggnad mot EMP så är en bra början att se till att potentialutjämning är gjord enligt moderna elsäkerhetsföreskrifter, montera åskledare samt se till att alla ledningar utifrån (el, vatten, avlopp, tele osv) går in genom grunden eller bottenplattan på samma ställe och är förbundna med varandra (skyddsjord/PEN i elkraftkablar, skärm i telekablar, alla rörledningar av metall) omedelbart där de kommer in i huset.  Detta gäller även t ex utgående kablar till uthus och trädgårdsbelysning.
Det här inlägget är bara ren kunskap, man blir nästan rörd av kvalitetsnivå i det!
En delfråga, Hur skulle en modern telemast reagera för EMP?   
3
Frukt & bär / SV: Törs man beskära slokande frukträd?
« Senaste inlägg av Ett svart får skrivet Idag kl. 19:32 »
Jag är nog inne på samma spår. Ibland lyckas träd fälla löven och klara torka på det viset men ofta dör grenar, toppen eller hela trädet och då är allt levande som finns kvar guld värt. Men det är en svår fråga som jag inte vet om det finns säkra svar på
4
Frukt & bär / SV: Törs man beskära slokande frukträd?
« Senaste inlägg av Lingonberry skrivet Idag kl. 19:02 »
Jag skulle vänta tills i vår och skära bort det som dött i torkan. Nu kan man ju råka skära bort det som kommer att klara sig och spara det som dör.
5
Ekobo-projekt / SV: Eko-by prodjekt
« Senaste inlägg av Griftefrid skrivet Idag kl. 18:52 »
Är själv ifrån trakten även om jag just nu är ute på vift.
För tillfället vet jag inte riktigt hur livet ter sig mer än en månad framåt, men är antagligen åter i Västra Götaland i vinter. Oavsett är det gott att se det livas till i närområdet. Är du sugen på att diskutera planerna över en öl är jag inte blyg! Befinner mig i Värmland, och tar mig mot Lappland om dryga veckan. Vet ej om du fortfarande är kvar kring Torsby, men om så skicka ett PM.

Ha det gott.
6
Frukt & bär / Törs man beskära slokande frukträd?
« Senaste inlägg av Anna Thuresson skrivet Idag kl. 17:56 »
Mina stora gamla fruktträd slokar i denna torka, jag törs inte vattna dem då vi har egen brunn och prioriterar då hushållet och grönsakerna.
En fundering jag har är om jag törs beskära träden? Underlättar det för äppleträden om de beskärs så att det går åt mindre vatten, eller kan snittytan göra så att de torkar ur än fortare och det finns risk att de inte läker?
7
Övrigt om höns / SV: Fruset godis till hönsen?
« Senaste inlägg av MrsB skrivet Idag kl. 17:03 »
Tycker det låter som en bra idé. Svalkar något tror jag. Sedan smälter det rätt fort men det gör ju inget för det är bara vatten och fröerna kan de sedan picka i sig   :)
8
Övrigt om odling / FLYTTAD: Röda Krokar sökes
« Senaste inlägg av LimJans skrivet Idag kl. 16:58 »
9
Övriga annonser - önskas / SV: Drickaback sökes
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Idag kl. 16:08 »
Man vill ju inte heller ha något inne i den diskade flaskan.

När jag diskade flaskor så tog jag två skivor där jag borrade ett antal mindre hål i den ena och ett antal större hål i den andra, satte ihop dem med lagom distans emellan och lagom höga ben på den undre med de små hålen. Tänkte inte på backar då ::)
10
Skogsbruk / SV: Röjning av mark..
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Idag kl. 16:02 »
Som fåret skriver kan man hamna i en väldigt liten glänta, men rätt vad det är kan de sopa ned skogen runt om, och har man då tagit ner alla sina träd blir det inte roligt heller.

Om du håller på i högt gräs och vill slippa vara orolig för huggormar så kan du komplettera dina skor med gaiters. Det är i princip lösa stövelskaft som skyddar smalbenen. Bra att ha på vintern om man gillar att gå i kängor även om snön är djup, men det finns de som sysslar med giftiga ormar utomlands som använder sådana som ormskydd. Det är sällan huggormarna stannar kvar och bits, men det kan hända om du helt plötsligt ändrar riktning och kliver in där du inte brukar. Jag bor i södra Östergötland och jag har inte sett några stora huggormar här, så de bits inte så högt upp ;D Fotknölen troligast. Men jag har rört mig i skogen länge, och även sökt upp ormar, men enda gången en orm bet i skon var när jag petade på en liten rädd krake med skospetsen.

Största chansen att få kontakt med huggorm är en solig dag i början av våren vid ett stenröse. Resten av året håller de sig oftast undan.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser