Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Övrigt om odling / SV: Giftfri limning av terracottakrukor som ollas
« Senaste inlägg av Fridsam skrivet Idag kl. 07:55 »
Vad intressant det lät med ollas. Så vitt jag förstår det är den ganska stationär när den väl är nedgrävd? Jag har inte stenkoll på lim, men jag tänker att man kan göra en fog av lera som man låter torka. Det borde väl hålla sig på plats i jorden, inte vara så väldans svårt att ersätta ifall det faller bort när man gräver upp den, och dessutom vara giftfritt. Rätta mig gärna om jag har fel, folk med mer kunskap! ;)
2
Redskap, verktyg och maskiner / SV: Tvåhjulstraktor Honda f800 cdi
« Senaste inlägg av Da nic skrivet Idag kl. 07:13 »
Tack Torbjorn!

Postat med Alternativ.nu´s app

3
Övrigt om odling / Giftfri limning av terracottakrukor som ollas
« Senaste inlägg av Odlingsapan skrivet Idag kl. 01:50 »
Hej,

jag tänkte bygga mig ett ollas-bevattningsystem, dvs nergrävd terracotta som fylls med vatten. Planen är två ihopsatta 11cm-krukor, men då måste jag limma ihop dem. Eftersom jag inte vill förpesta jorden eller de som skall äta det som odlas så behöver jag hitta något ej hälsovådligt alternativt som tål att stå i vatten utan att lösas upp.

Det bästa jag kan hitta är silikon utan antimögel etc. Ännu bättre är att använda cement och sand, men det är inte så enkelt att mecka med och jag skall göra 25 stycken.

Har ni några tips på vad jag kan göra?
4
Övrigt om bygga & bo / SV: Villavagn
« Senaste inlägg av skogaliten skrivet Idag kl. 00:59 »
Skogaliten, menar du att jag inte kan köpa en tomt å bygga ett hus där som bara är 25 kvm? Det låter ju som rena rama diktaturen!!!!
Inte f att jag blir förvånad över förbudsverige... Men det gynnar verkligen inte för att alla ska ha råd å bo.... Tanken är väl att alla ska bli förslavade av banken! 😂

Det är klart att det går att bygga ett litet hus, men det krävs bygglov. Attefallshus och Friggebodar har särskilda regler, som gör det enklare att bygga dessa än "vanlig" nybyggnation och som (delvis) förutsätter att den befintliga bostadsbyggnaden har viss infrastruktur tillgänglig, t.ex. vatten och inte minst avlopp (under förutsättning av man vill ha el och vatten).

Om man tänker sig att bygga själv, och inte ska bygga ett regelrätt Attefallshus eller friggebod, så blir man lite friare i att utforma byggnaden, med takhöjder, planlösning, och annan utformning.

Det finns inga restriktioner mot att bosätta sig (vara mantalsskriven och ha fast adress) i ett fritidshus, eller för den delen i en trädkoja man har på tomten.

På "landet", alltså det som respektive kommun definierar som landsbygd, så brukar det vara enkelt att få bygglov i största allmänhet, men reglerna för nybyggda hus måste man följa. Fritidshus har "enklare" regler än "bostadshus", men som sagt, man får bosätta sig i fritidshus.

Det jag inte förstår, är det där med att det skulle vara enklare att "bygga nytt", jämfört med att "renovera"?

Sommarstugor eller äldre små torp på 20-40 kvm (typ 1 rum och kök samt hygienrum) finns det gott om, och en hel del av dessa har rimlig isolering, och, inte minst viktigt, brunn för vatten, och t.o.m. godkända avlopp (åtminstone för diskvatten, dusch och tvätt, även om det inte är godkänt för WC).

Vid nybyggnation får du räkna med att borra eller gräva brunn på tomten om du vill ha tillgång till vatten, och installera pump samt gräva in vattenledning. Vill du ha avlopp, så måste ett sådant byggas, och ledningar dras till byggnaden.  Det lär kosta någonstans mellan 100.000 och 200.000, förutom att du måste få avloppet "godkänt" av kommunen.

Har tomten du ska bygga på inte ett elskåp, så kan kostnaden för att få fram el till nybygget bli "nästan hur hög som helst".

Vi fick en offert på 30.000 (nätbolagets minimipris), för att dra en ledning sju (7) meter, från nätbolagets lilla kur med el, till vår ena loge som saknade el. Det blev billigare att leja en grävare, och köpa en kabel och ta hem en elektriker, och gräva ner en ledning från vår andra loge, 100 meter bort, och koppla in den där.
Har nätbolaget inte något "kopplingsskåp" i närheten, så kan elanslutningen gå på minst 100.000 kronor, och om det är lång ledningsdragning, näst intill astronomiska summor.
Om man då tycker att det är mycket pengar, så är alternativet är då att vara "off-grid", och skaffa den el man anser sig behöva via solceller eller något annat slags elverk.

Risken med att köpa en tomt utanför planlagt område för att bygga på (i planlagda områden finns oftast el samt vatten och avlopp förberett, och det finns en definierad, förutsägbar kostnad för anslutning), är att innan man fått ordning på infrastruktur som el, och vatten och avlopp (om man vill sådant), så har man fått kostnader på flera hundratusen kronor, och ändå inte ens börjat bygga...

Köper man ett hus som faktiskt finns (och det finns faktiskt små hus att köpa), som redan har t.ex. el, och kanske en brunn och t.o.m. avlopp, så har man sluppit en massa besvär och kommer antagligen billigare undan till slut.

I mina trakter (grästrakterna mellan sörmland och östergötland), så kan man köpa små lantliga hus (inte "sommarstugor" men de används ofta som fritidshus), ofta med rejäla tomter, som har el och vatten, och som kostar en bra bit under 500.000 kronor. Alltså typ "falurött hus med kök och rum, toalettrum, och eventuellt rum/loft på ovanvåningen". Senast det såldes ett litet hus här, (med el-vatten-avlopp), gick det för 340.000.

Om du säger att du inte kan renovera, så är det inte enklare att fixa till ett nybyggnationsprojekt om man tänker sig att ratta projektet själv. Husbyggsatsen är den lilla billiga delen, infrastruktur (el och VA), grundläggning, och bygglov och andraq tillstånd är det krångliga, och inte så sällan dyrt.5
Kontakter / SV: Dags att dra ihop en träff!
« Senaste inlägg av Grimshult skrivet Idag kl. 00:12 »
Kul initiativ! Bor på gård utanför Ödeshög och tycker det vore kul med nya bekantskaper med liknande intressen . Stort självhushålls intresse sedan länge med djur och odling. :)
6
Biodling / SV: Planer för 2018 och förberedelser för 2019?
« Senaste inlägg av hofboss skrivet Igår kl. 23:44 »
Dubbelpost
7
Övrigt om mat och recept / SV: Spisar
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Igår kl. 23:21 »
Sedan vi stoppade in en spis med extra bredd kommer det inte in någon med standardbredd här. Stor ugn, gärna med varmluftfunktion och bra digital termostat är målet här. När det gäller plattorna så är det också på önskelistan en riktigt kraftig platta och åtminstone en som går att få ner lågt i temp. Brodern har induktionsplattor och de är det både kräm i och bra kontroll på.
8
Övrigt om mat och recept / SV: Spisar
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 22:56 »
Kombinerade el- och vedspisar blir sällan bra, det blir en kompromiss av samma slag som att skaffa en schweizisk armékniv istället för en riktig verktygslåda.
Bättre att ha dem var för sig, och välja en elspis med standardmått så den är lätt att byta ut om det behövs. Om du har tillgång till trefasström, så välj en spis med 400 V elementspänning. Den ger jämnare belastning på faserna än en 230 V -spis, alltså mindre risk för varmgång i elinstallationen och mindre risk att ojämn belastning gör att man knäcker huvudsäkringar vid olämpligast möjliga tillfälle.
9
Redskap, verktyg och maskiner / SV: Tvåhjulstraktor Honda f800 cdi
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 22:52 »
Om kedjetransmissionen är så väl kapslad att man kan ha olja i den utan att den rinner ut, så är det säkert meningen att det ska vara olja.  Motorolja eller GL1 växellådsolja blir säkert utmärkt, det är inte så kritiskt. Häll inte i mer än bara en liten skvätt, oljan bör inte nå upp till den undre axeln (då är risken för stor att den läcker ut genom kullagrets tätningar).
Mer viktigt än exakt vilken oljekvalitet man har, är att byta olja då och då, och tvätta ur transmissionen från gammal smuts.
Det kan göra underverk för kedjans livslängd att då och då lägga den i ultraljudstvätt så man får bort alla metallspån och partiklar ur den.
Om det finns detaljer av mässing eller brons i kedjetransmissionen så bör man undvika GL5-olja, den innehåller tillsatser som åtminstone KAN angripa kopparlegeringar. Tecken på att detta är på väg att hända, är att oljan blir grönaktig.
10
Meka / SV: "Knacka" packning
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 22:46 »
Att knacka packning är helt enkelt ett sätt att överföra tätningsytans mått och form till det ark med packningsmaterial som man ska skära ut den nya packningen ur.
Om man köper färdigstansade packningar så behöver man inte ens fundera på att knacka.
Och knackningen är ju betydligt enklare än att försöka rita eller kalkera av en komplicerad form.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser