Bondbönor (massor)
Haricoverts (massor)
Pumpa och Squash (massor)
Sallat, Roccula
Morot, rödbeta
Mangold
Koriander
Jordmandel (ny för i år!)
(Palmkål tänkte jag sätta tillsammans med ringblommor närmare huset Lättare att komma åt den under snötäcket då.)
Störbönor kan klättra på störar i samma land där du har pumpa/squash.
Sallad, rucola och mangold kan blandsås, om du inte låter mangolden växa för högt för då kväver den det andra. Även koriandern kan blandas in här om du vill skörda mest de späda bladen.
Lök + morot (varannan rad, de konkurrerar om utrymmet under jord) är en beprövad kombination. Enligt Lena Israelsson är det dock en ren myt att detta hjälper mot flugangrepp.
Rödbetor är känsliga för konkurrens. Kanske kan man ha varannan rad med någon snäll bladväxt där med kort odlingstid, t ex rucola, spenat. Sådana snälla bladväxter som inte tar så mycket utrymme kallas ibland för mellankultursväxt. Exempel är kryddväxter som dill och koriander, olika ätbara blad (sallad, rucola, spenat, pak choi, diverse asiatiska bladväxter osv). Även småväxta rotfrukter med kort odlingstid som rädisa eller sommarmorot kan användas som mellankultursväxt.
Bondbönor är också svårkombinerade då de växer relativt högt och skuggar marken. Folk har kört "tre systrar" (blandodling majs, störböna, squash) med bondbönor istället för störbönor, och det funkade tydligen ok. Kanske varannan rad bondböna, varannan rad koriander?
Jag tror Lena Israelsson har en del tips på kombinationsodlingar (kompaktodling, intensivodling, överlappande odling, mellankulturer) i sin bok "Köksträdgården". Designprinciperna bygger på att växterna inte ska behöva konkurrera med varandra utan tvärtom kanske ha lite hjälp av varandra. Ett exempel är morot+spenat. Spenaten (som sås först) ger ett bra mikroklimat till morotsfröna som då gror snabbare i skydd av inte alltför stora spenatplantor. När morötterna börjar växa till sig är det dags att skörda spenaten. Då kan man odla tätare än om man odlade enbart morötter eller spenat i landet.
Själv gillar jag mer och mer att använda ätbara blommor som "kantkultursväxter" och mellankultursväxter. Ätbara blommor är väldigt odlingsvärt eftersom det inte går att köpa motsvarande produkt, de tillför något unikt i köket, och odlingen går snabbt, nästan lika snabbt som att odla ätbara blad. Dessutom blir det väldigt vackert.