Det här läste jag på en sida...
Fråga:
Ekollon till svin att äta är det ofarligt ?
Vet att det är väldigt farligt till får kor hästar.
Vad beror en ev. skillnad på
Svar:
Den giftiga substansen i ekollon är tannin, alla djurslag kan förgiftas om intaget blir för stort, men tröskeln för förgiftning varierar mellan djurslagen. Tanninet ger skador i njurar och lever och slemhinneskador i magsäck och tarm. Förgiftning beskrivs oftast hos nöt och får och ibland hos häst, getter anses tåla tanninet bättre kanske beroende på att de har mer av enzymet tannas i våmväggen som bryter ner tanninet. Eventuellt tål även grisar högre intag av tannin, men någon förklaring varför, finns inte att finna i böckerna, kanske är det något liknande som hos getterna, grisen skiljer sig också från idisslarna genom att vara ett enkelmagat djur med annorlunda nedbrytningsfunktion av födan.
Ollonsvin ansågs ju förr i tiden, när grisarna hölls på skogen, bli extra välgödda, tror att dessa grisar mest åt bokollon som till skilland mot ekens ollon inte är giftiga.
(Hoppas att ingen blir arg för att jag kopierat detta.
)