Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Recept på Finncrisp, någon?  (läst 8697 gånger)

Musseron

  • Inlägg: 131
Recept på Finncrisp, någon?
« skrivet: 16 jan-09 kl 23:18 »
Nu när jag är en fena på knäckebröd så söker jag nya utmaningar. Ett recept på Finncrisp skulle därför sitta finfint. Rågmjöl, vatten, jäst och salt men hur då?
Blivande hönsägare, ett litet -ombyggnadsprojekt bort. Skulle gärna ha  Hedemora, Jersey Jätte, Norska Jär, Maran, Orpington och Grönvärpare.

Uddabudda

  • Inlägg: 1327
  • Mitt hem på jorden
    • Västergötland
SV: Recept på Finncrisp, någon?
« Svar #1 skrivet: 01 sep-09 kl 23:00 »
Puttar upp
Självhushåll till nytta och nöje

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Recept på Finncrisp, någon?
« Svar #2 skrivet: 01 sep-09 kl 23:04 »
Ingen aning, men känns som nån form av malt ska också till för att få till rätta smaken...
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Brobacken

  • Inlägg: 51
SV: Recept på Finncrisp, någon?
« Svar #3 skrivet: 08 sep-09 kl 10:34 »
Hmm... jag har recept på ett rågbröd, alltså mjukt surdegsbröd, som smakar väldigt likt Finn-Crisp. Kavlar du det tunt och gräddar så borde likheten bli slående. Vill du ha receptet så kan jag fixa det när jag kommer hem.
» Hellre en inkonsekvent ängel än en konsekvent jävel! «

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Recept på Finncrisp, någon?
« Svar #4 skrivet: 08 sep-09 kl 13:13 »
Sök efter recept på surskorpor (det är det de heter i Finland). Sedan finns surskorporna i ett par olika varianter, varav Finncrisp är de riktigt tunna, i princip alltså en riktigt rinnande surdeg på rågmjöl som först gräddas, och därefter torkas.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Recept på Finncrisp, någon?
« Svar #5 skrivet: 23 sep-09 kl 20:46 »
Surdeg på råg - salt vatten jäst - låt stå kallt 2 - 3 dygn typ kylskåp - det gör degen hanterbar att kavla tunnt - kummin ska i, hel/kröftad. Kavla tunna sjok som "sporras" till fyrkanter (använd gaffel om sporre saknas)  Sjoken behöver inte delas - lägg det på plåten o "sporra" där.Låt jäsa 30 min - 250 grader högt upp i ugnen - kolla noga - bränns snabbt - 3-6 min(hur tunna blev de?) När de kommer ut ska de ha poppat upp som pitabröd o gå att "riva" isär. Om degen inte blir milimeter tunn, liknar de Fazers rågkakor o det är gott det med.Eftertorka.

Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

 

Musseron

  • Inlägg: 131
SV: Recept på Finncrisp, någon?
« Svar #6 skrivet: 07 jan-10 kl 00:44 »
 ;D Ja nu var det ju en liten evighet och ett småbarn senare som jag åter loggar in här på alternativ... för att finna handfasta och härliga tips och trix från kära medmänniskor. Jag blev verkligen lycklig för era svar, nu ska här provbakas! Tack!
Blivande hönsägare, ett litet -ombyggnadsprojekt bort. Skulle gärna ha  Hedemora, Jersey Jätte, Norska Jär, Maran, Orpington och Grönvärpare.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

701 gäster, 5 användare (2 dolda)
Bustera, Tjörnbo, Getiglo

* Forum

* Om tidningen Åter



- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser