Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Warré II  (läst 43465 gånger)

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Warré II
« Svar #200 skrivet: 11 aug-14 kl 16:55 »
Hej igen Johanna


Ett annat "problem" med naturbygge dvs utan ramar är att kakan antagligen sätts fast vid väggen så vill eller skall man dra en vaxkaka, så gäller det att skära loss den. Kan blir litet kladdigt...

Om du vill börja nästa år, så har du gott om tid att läsa, läsa mera och helst    ännu mera...
« Senast ändrad: 11 aug-14 kl 22:12 av Kap Horn »

biodlarn

  • Inlägg: 164
    • Värmland
    • Småbruk på ett berg i Värmland
SV: Warré II
« Svar #201 skrivet: 11 aug-14 kl 19:54 »
@Kap Horn

Intressant att du hittat så lång återställningstid som 5 timmar. Med tanke på skorstenseffekten i en uppstaplingskupa är det inte förvånande efter en sådan urblåsning.
Med tanke på hur bina kan ändra de aktiva generna med miljöfaktorer som foder, celltyp och temperatur. Det är det som skiljer om det skall bli en drottning eller ett arbetsbi.
Man kan undra hur ynglet påverkas vad gäller bl.a livslängd vid sådan långvarig tempförändring. Känsligheten skiljer sig säkerligen åt i olika utvecklingsstadierstadier men med tvärdrag minst var tionde dag borde det vara få larver som inte blir störda.
Du måste riskera att gå för långt för att upptäcka hur långt du verkligen kan gå. Våga misslyckas!
http://småbruk.se

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Warré II
« Svar #202 skrivet: 11 aug-14 kl 21:08 »
Hej biodlarn

Även om jag är nybörjare och redan innan jag läste om denna temperaturpåverkan så stod det tämligen som en självklarhet att lämna bin i största möjliga mån ostörda.
Och skall man ta sig en titt, så antar jag det är bättre att enbart hantera en hel låda en enstaka ramar. Man kan till exempel ta sig en titt underifrån utan för den skull behöva ta bort täckningen.

Detta med nadiring som Warré förespråkade var en anledning att jag tyckte att här var det någon som visste vad han gjorde och tog hänsyn till bin.
Johann Thuer är ett namn i sammanhanget med hans "Nestduftwärmebindung" http://www.naturalbeekeeping.com.au/Beekeeping%20-%20Natural,%20simple.pdf
« Senast ändrad: 11 aug-14 kl 22:11 av Kap Horn »

biodlarn

  • Inlägg: 164
    • Värmland
    • Småbruk på ett berg i Värmland
SV: Warré II
« Svar #203 skrivet: 11 aug-14 kl 21:17 »
Jag blir mer och mer nöjd med de horisontella kuporna med inspektionsfönster. Hade fin koll tom på svärmcellerna i en kupa utan att behöva öppna. Bevakade halva sommaren och tajmade väl. Min vän med Warre' kupor har både inspektionsfönster och utan i lådorna. Jag tror nog man skall satsa på fönster även i Warre' kuporna. Inte minst för nybörjare som kan lära mycket genom att iakta. Väl använda pengar.
Du måste riskera att gå för långt för att upptäcka hur långt du verkligen kan gå. Våga misslyckas!
http://småbruk.se

biodlarn

  • Inlägg: 164
    • Värmland
    • Småbruk på ett berg i Värmland
SV: Warré II
« Svar #204 skrivet: 11 aug-14 kl 21:34 »
Ögnade igenom kompendiet och kan bara konfirmera det mesta. Speciellt den lilla foderförbrukningen på vintern i topplistkupor. Inte ens vintern nyligen som gjorde allt en månad sent var det speciellt stor foderåtgång. Inte många kilo hade gått åt. Fullt med foderlager för full yngelproduktion på våren. Det andra är hur bina i princip använder möjligheten att skapa slutna rum mellan kakorna genom att bygga kakorna ända mot väggarna så det i princip blir en enda radda av isolerade vinterluckor. Därav inga problem om du har många kakor i bredd. För förflyttning mellan kakor i sidled har de små hål genom kakan.

En anmärkning dock. Det är inte endast vid honungsberedningen bina höjer temp till 40 grader utan även vid vaxbygge. Det är faktiskt uppvärmning till 40 grader som ger vaxet dess form. Då kan du tänka dig att det är lite förhöjd temp i topplistkupor där bina bygger i princip hela säsongen mer eller mindre.

Skall försöka skriva det utlovade inlägget om "Vaxet ett livsnödvändigt organ" så fort det lugnar ner sig lite framåt hösten. Egentligen är det det som är anledningen till att använda topplistkupor av vilken typ det nu må vara, vertikal eller horisontell.
Du måste riskera att gå för långt för att upptäcka hur långt du verkligen kan gå. Våga misslyckas!
http://småbruk.se

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Warré II
« Svar #205 skrivet: 11 aug-14 kl 22:02 »
Hej

Fönster i en kupa är just (dock säkert inte enbart) för nybörjaren en fantastisk tillgång till biets hemlighetsfulla värld och dessutom som du skivar ett bra sätt att ha koll på det som händer.

Att en TBH oavsett på höjden eller längden är bivänlig var efter en del läsning en "självklarhet". Och jag ser skillnaden eftersom jag för erfarenhetens skull har några ramar.
Ända fördelen jag kan se är att med två ramar placerade som 3 och fem av 8 ger raka vaxkakor där det enbart är listor. Så har varje kaka en rak vägg på en sida och det hjälper att de ramlösa blir raka de med.

Dessutom är det inte så lyckat med en hel ram eftersom biets eget webb inte funkar så bra, dvs deras sätt att kommunicera genom att sätta vaxkakan i svängningar enligt professor Juergen Tautz.
Detta är anledningen varför man kan hitta hål i hörnen där kakan sitter i en ram.



« Senast ändrad: 11 aug-14 kl 22:14 av Kap Horn »

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Warré II
« Svar #206 skrivet: 12 aug-14 kl 09:53 »
Hej

Nu är väl invintring snart ett tema och då även utfordring.
En möjlighet att använda apifond är att lägga en hel påse ovanför listorna på två listor så att bin från alla gator kan komma åt.




Man gör bara ett hål eller en slits i mitten och så kan bina äta sig in...





Fukt/kondens som kan behövas samlas sedan i påsen...





men även värmen stannar där vilket är en förutsättning för att kunna tillgodogöra sig fodret.





Man sätter bara en tom låda ovanpå respektive bygger snabbt en ram och denna isoleras väl med xvis tidningspapper.
Man får kontroll utan att för den skull behöva öppna för mycket...och inte blir det kladdigt heller.


Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Warré II
« Svar #207 skrivet: 12 aug-14 kl 10:59 »
Hej

Ventilation, onödigt öppnande och deras eventuella negativa följdverkningar på yngel hade vi i en annan tråd redan.
Att biodlaren sedan tyckte att skorstenseffekten gör sitt på en uppstaplingskupa var en synpunkt.
Och visst finns skorstenseffekten...och den använder sig bin som hjälpmedel i en Warré-kupa eftersom den är inte täckt med plast utan väv, sedan en kudde fyllt med exvis sågspån ovanpå som kan ventilera bort bla fuktighet
Följden är att bin kan genom att antingen göra hål respektive sätter igen dessa med propolis styra luftflödet själva.

För några dagar sedan ersatt jag kuddbotten av väv mot en plywoodplatta med hål i (dålig konstruktion från min sida, väven hängde för mycket).
Vissa hål fanns redan i täckväven då.
Och idag ser jag att man bygger faktiskt "skorstenar" själva som leder rakt upp till vissa hål i botten av kudden medan andra sattes igen.

Ger man alltså bin rätt förutsättningar, så sköter de sin AC helt själva...vilket de i en plastkupa med ett tunt plasttäcke inte ens kan komma i närheten av.

urdus

  • Inlägg: 283
    • Gotland
    • Koorpmusic
SV: Warré II
« Svar #208 skrivet: 16 aug-14 kl 12:55 »
Hej Urdus
Smittspridningen är inte större än vid förflugna bin. Du kan även använda silikon...jag har använd det i saltvattensakvarium med levande koraller...inga problem när det får härda någon dygn.
Jap, de sitter på insidan av gallret och suger som bara den...
Skickar två bilder till så att du får en bättre uppfattning kanske.

Tack!
Jag behöver ingen karta... Jag har kompass..

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Warré II
« Svar #209 skrivet: 21 aug-14 kl 18:43 »
Hej

Där ser man...även jag satt i dag en låda ovanpå!!!

Samhället som jag fick i slutet av juni har hunnit bygga ut en låda och kanske 5 cm i nästa...Ligustican är tydligen känd för att lägga av tidigt.
Bi finns det gott om, men inte så att de kan befolka två lådor (en med tomma kakor, en full av honung/vinterförråd.

För att stimulera bygget så skiftade jag helt enkelt och nu kommer de att få stödfodring (1:1) så länge det behövs/tas emot.
Skillnaden mot de som sätter på en tom låda respektive en med utbyggda ramar är: jag vill inte skörda honung, jag vill hjälpa till/stimulera så att samhället blir stark inför vintern.
Dessutom så har jag en "salig" blandning i honungskakorna, ömsom sockerlösning, ömsom nektar. Men eftersom jag ändå inte hade förväntat mig eller hade för avsikt att skörda i år, så "who givs a damn?"

Med tanke på hur lång tid det krävs innan en "naken" kupa är inredd, och då tänker jag på att klä alla väggar med propolis, så undrar jag om de är färdiga med det jobbet nästa år...vilket jag betvivlar.

Antagligen var jag lite sent ute med detta, men det är så när man är nybörjare.

Nu skall jag iaktta det hela några dagar innan jag tar beslutet att göra det samma med de två samhällen vid torpet. Förvisso så har de utvecklats bättre än de i staden, men...?!
« Senast ändrad: 21 aug-14 kl 19:46 av Kap Horn »

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Warré II
« Svar #210 skrivet: 31 aug-14 kl 22:15 »
Hej

Bi-vintern nu närmar sig jo med stormsteg och enligt gängse uppfattning och erfarenheter så skall ett samhälle i en Warré-kupa helst sitta på två lådor (dvs ca 36 liter).
Av de samhällen jag har (alla är skaksvärmar som fick börja i en tom kupa) så är det enbart ett som fyller tom två och en halv lådor.
Minstingen (det som jag tar hand om för föreningens skull) har med nöd och näppe hunnit bygga ut en låda.

Förvisso så satt dem på begynnelseremsorna i låda två men inget hände (foder finns så inte är det anledningen). I dag, efter en hel del funderande och läsning, så beslutade jag att ta bort topplistorna. Även om de bygger kakor som är långa tänkte jag så gäller det att de få det lätt att expandera...och resultatet lät inte vänta på sig.
Där de innan hängde lite lojt på de korta vaxremsorna utan att jag kunde se någon cellbygge, så hänger de nu över hela ytan in ett vackert klot som streckar sig ner i en tredjedel i den andra lådan.
En "varm måltid"även i dag gjorde säkert sitt.

Att vaxkakan blir längre och är i vägen nästa vår bekymra mig inte (just nu). Däremot så anser jag att deras chanser att överleva vintern (vilket bekymrar mig just nu) har blivit betydligt bättre.

Än en gång under min första sommar med bin kan jag se: även topplistor är i vägen för bin, och än en gång så få den traditionella japanska biodlingen "vatten på sitt kvarn".

Här en titt underifrån med hjälp av en spegel i en annan av mina kupor där bina hänger i den andra lådan...även denna är inte fullt utbyggt, men det är som det är och det får blir som det blir.



PS I ingen kupa har jag kunnat se några varroa än på bottenbrädan...tymol används i alla kupor däremot.

krulle

  • Inlägg: 241
SV: Warré II
« Svar #211 skrivet: 01 sep-14 kl 06:00 »
krånglig set att sköte bina?? >:(

 

denan

  • Inlägg: 8
    • Hälsingland
SV: Warré II
« Svar #212 skrivet: 01 sep-14 kl 20:05 »
Hej!

Jag har tänkt mig snickra några exemplar av Folkets Kupa!

Är det någon som har erfarenhet av detta i Norrland? Jag bor för tillfället i Västerbotten och undrare hur tjock jag bör göra den i detta klimat. Vad jag förstår är det inte så bra med för isolerad kupa då detta gör att bina inte går i "dvala" lika fort och då äter mer honung under höst och vår vilket leder till risk för svält eller utsot? Förutom då att det blir onödigt tungt med onödigt tjocka väggar på lådorna.

Är det någon som har någon erfarenhet av Folkets Kupa i Nordligt klimat? :)

Mvh
Denan

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Warré II
« Svar #213 skrivet: 03 sep-14 kl 06:19 »
krånglig set att sköte bina?? >:(


Hej Krulle


Det kanske verkar krångligt...men jag anser att en biodlare skall först och främst underlätta för bina och inte för sig själv.
Även om det oftast blir någon slags kompromiss.
Efter några dagar så kan jag se en positiv skillnad i kupan där jag plockade bort topplistorna.

Mört´n

  • Inlägg: 182
    • Västerbotten
SV: Warré II
« Svar #214 skrivet: 08 sep-14 kl 09:56 »
Hallå, bor i västerbottens inland och har sedan i våras haft Warré kupor. Jag är mycket nöjd med dom då bina är märkbart starkare i dom kuporna än i mina vanliga LN kupor samt att det, hör och häpna, är mindre jobb med dom.
Kap Horn, jag undrar var du gräver fram all den underbara forskningen? Jag vill så gärna läsa på samma sidor som du ;D
Sugen på te? www.tealovers.se

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Warré II
« Svar #215 skrivet: 08 sep-14 kl 12:06 »
Hej Mört´n

Kul att läsa om dina erfarenheter (tyvärr så kan du jo inte än ge Denan några tips än och inte jag heller).

Det går jo hit och tid med diskussionen om isolerade kupor eller ej. Och för den som vill fördjupa sig i ämnet så finns här en hel del läsvärt.

http://naldc.nal.usda.gov/download/CAT72345678/PDF  ;)

Hur jag hitta artiklerna? Genom andra, genom sökning och delvis även via slumpen. Men framförallt genom läsning och mera läsning...

Förresten så har bilden sedan den 31 augusti som jag lagt in ändrat sig en aning...nu är även låda numro två smockfullt!

« Senast ändrad: 08 sep-14 kl 12:17 av Kap Horn »

denan

  • Inlägg: 8
    • Hälsingland
SV: Warré II
« Svar #216 skrivet: 08 sep-14 kl 12:30 »
Hej igen!

Då jag inte hittat någon på dessa breddgrader som använder warré så tänker jag testa med 40mm massiva väggar i mina kupor. Ska börja såga upp en gran som fällts i området idag. Så får jag väl återkomma efter nästa vinter och berätta hur det gick :)

Mvh
Denan

Kap Horn

  • Inlägg: 2223
    • Småland
    • Fredliga bin
SV: Warré II
« Svar #217 skrivet: 08 sep-14 kl 12:42 »
Hej Denan


Det kommer att bli tunga lådor...läste om en Kanadensare som var inne på samma spår. http://warre.biobees.com/alberta_warres.htm
Själv har jag 22 mm och jag anser att det räcker gott här nere i Småland.


Enligt många mätningar osv. så är det inte möjligt för ett samhälle att värma en kupa med 40 mm tjocklek så jag antar inte att det gör så stor skillnad (om ens det).
Däremot är takisolering viktig (och när jag även gav ett samhälle en isolerat botten, ett "omvänd" tak alltså, så blev suset i kupan samma natt betydligt tystare än innan).


denan

  • Inlägg: 8
    • Hälsingland
SV: Warré II
« Svar #218 skrivet: 08 sep-14 kl 12:57 »
Okej vet du vilken tjocklek som var den tjockaste de klarar värma? Jag tänker mig att 22mm är för tunt här uppe men jag vet inte. Jag har kollat den länken med Kanadensaren innan och det verkar ju fungera med 38mm för honom?

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14450
    • Östergötland
SV: Warré II
« Svar #219 skrivet: 08 sep-14 kl 15:08 »
För isoleringen måste 40mm vara bättre än 22mm. Kan du välja en snabbväxt gran med glesa årsringar så får du ännu bättre isolering.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

477 gäster, 4 användare
Manimals90, peterm, ärt, torbjorn

* Forum

* Om tidningen Åter



- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser