Hej!
Det är mig inte främmande att äta marsvin, men har aldrig provat.
Kanin åts det en del under kriget ; man tänkte inte på att det "försvann" en kanin då och då, det kom ju nya, och inte var kaniner heller något keldjur för oss barn.
En god vän till mig hade i Thailänd ätit råtta, vars smak påminde om kyckling, men han nämnde att de råttor som tillagades och åts var sådana som ätit spannmål, inte sådana som ätit "annat!"
Har en annan god vän som jag förgäves bett skjuta en ung grävling åt mig! Hagdahls kokbok har både grävlingstek och stuvad grävling, och det serverades säkert förr även på krogarna!
Det skulle jag vilja smaka!
Så här skrev "Wehrem Fimmer" å detta forum 30 / 9 2006: (ur Hagdahls kokbok)
"HELSTEKT GRÄFLING: En ung gräfling, kryddor, smör.
Då gräflingen är flådd, urtagen och putsad, lägges den i vatten, som på 24 timmar ombytes en gång. Det feta tranaktiga borttages. hvarefter köttet förvälles två gånger och skummas; kokningen bör fortgå några minuter varje gång, så att lukt och smak av tran försvinner. Därefter lägges den i nytt vatten med kryddor, såsom salt, peppar, nejlikor, lagerblad, lök, enbär och något ättika, samt får koka tills köttet känns mört; spadet frånsilas, och gräflingen insättes i ugn, stekes hel med smör, öfvergjutes ofta med något af det frånsilade spadet och påspädes med grädde efter smak. Upplägges, serveras och är lika god varm som kall.
STUFVAD GRÄVLING.
Gräflingen flås och kokas i saltadt vatten, hvarunder fettet afskummas med noggrannhet. Sedan sönderstyckas köttet, kryddas och stufvas på vanligt sätt samt bör serveras mycket varmt. Fettet skiras och förvares till stekning m.m., och spadet kan med tillsats af morötter och andra grönsaker användas till soppor.
Lycka till! W.F
---------------------------------------
Hälsning! G S