Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Andra husdjur / SV: gräskarp=ätlig?
« Senaste inlägg av nilsson skrivet Igår kl. 23:50 »
Det torde fungera ganska bra.
Man använder visserligen regnbågslax hos Pecka och han odlar tomater.
i Storbritannien har jag sett kombinationen med vattenkrasse och i det fallet tror jag det var karp.

http://www.mynewsdesk.com/se/norrlandsfonden/pressreleases/fiskodlade-tomater-fraan-haernoesand-finns-snart-paa-matborden-1842564

Peckas är ju ett spännande bolag, har lite aktier där, men jag tänkte nog i så fall odla lite fisk i betydigt mindre skala.
2
Andra husdjur / SV: gräskarp=ätlig?
« Senaste inlägg av nilsson skrivet Igår kl. 23:48 »
Absolut. Men det är ena riktiga skitgrisar, smarta filteranläggningar krävs för att driva upp dem i storlek. För inomhus produktion av fisk tror jag mer på tilapia. De växer till full storlek på en sommar, är mindre känsliga och äter svävalgerna.

Mvh
Magnus
Frågan är hur bra det går att sälja tiapila. Vet folk vad det är?
3
Tack för kommentarer och svar!

Bakterieskräck m m så har jag tidigare gjort om så: Steriliserat burkar i kokhett vatten (det går åt ungefär 3-dubbel tid eller mer i ugnsluft än i kokande vatten, men i det här fallet är det nog överarbetat så här) använder också ättika i kokvattnet. Satt ugnen på ca 100 grader. Glasburkarna fylls på direkt med innehåll och lagen som ju är kokhet eller varm, går bra om man gör allt i ett svep eller! ställer tomma burkarna i varma ugnen. Sedan in allt på ugnsgallret i den varma ugnen och höjer värmen (skruvlocken tål en hel del värme) och låter gå på en höft (inte orkat vara noggrannare) tills jag vet att bakterier dör men inte en sekund för länge (allt bara gjort på känsla) stänger av värmen öppnar luckan och till och med i bästa av värladar tar ut burkarna för snabbare avsvalning. Efter ett tag snäpper varenda burk igen p g a vakuum och ingen burk har någonsin gått sönder. Detta har utan vidare gått att förvara långt mer än ett år utan kylskåp - då har jag haft lite, lite, lite ättiksprit och salt i lagen. - Alltså detta har gått utmärkt bra.

Varför jag frågar är om skruvlocken som ju också har en modern införlivad "gummiring" skulle på något sätt vara mindre lämpliga för inkokning jämfört med burkar med gummiring + apparat. Faktum är att jag i ugnen inte behövt långpanna med vatten heller. Så är det någon nackdel eller något jag missat med min "relativt" bekvämare metod?

Återkommer men dags för att sova för länge sedan.
4
Övrigt om odling / SV: Torktålig odling
« Senaste inlägg av Lingonberry skrivet Igår kl. 23:16 »
Hej! Eftersom ingen svarar på mitt inlägg om konservering vill jag vara lite artig här och svara på ditt. Ett mycket intressant inlägg detta extrema år.

Här i Göteborg och på just min odlingslott har det varit konstant sol och torka fram till nu. Intressant att följa vad som klarar sig bättre än annat, det visar sig att vissa fuktighets/kyla-älskande växter klarar sig förvånansvärt bra. Jag jämför också med vad som händer på olika lotter. Tyvärr har jag testat blomster i år, annars är jag en gedigen grönsaksodlare - så jag kan inte kommentera så mycket om min egen odling.

Mitt första intryck i år är att den jord och den mikroklimat man har eller skapat har oerhörd betydelse för resultat. Det är förståss inte det du frågade efter men nog är det relevant att tänka på eftersom det har mer betydelse än hur torktålig en växt är.

Sallat - konstigt nog fanns en plocksallat som klarade exponering för hetta och sol, annan sallat klarade sig inte i smak med t ex 2017 då det bara regnade och mest blåste, huvudsallat växande i skuggan av hög sparris blev delikata i år. Lök inklusive salladslök trodde jag kunde negligeras lite grann under den eviga vattningen men bedrog mig, lök ska också ha vatten...

I år har morötterna utvecklats bra på de flesta lotter medan rödbetorna som brukar bli bättre kommer inte. Bönor är ett stort aber för alla utom dem som har skugga en del av dagen. Ärtor klarar hettan mycket bättre. Min lilla rad av potatis har klarat sig bra i stekhetta trots nästan ingen vattning alls och riktig torka (negligerat helt) men skörden är liten, min sambo får jätteskörd av potatis längre ner i området där jord och jordbearbetningen är annorlunda trots att han vattnar lite.  Kål är väl inget man odlar i hetta och torka - men vi har på området en hel del kål som lyckats p g a mikroklimat och förstånd! Det sägs att kryddor likt timjan m m kan ha det torrt o s v men årets frösådda plantor vill allt ha vatten! Sodaört - årets experiment tål verkligen torka. Jag var inte tillräckligt uppmärksam med att vattna mina björnbär i maj och det har påverkat fruktbildningen betydligt. Min vintersquash växer så det knakar, vattnade en gång extremt mycket när jag planterade och sedan ännu en gång, d v s gäller tre månader, då vi inte haft regn och detta i en torrslänt - lite av ett under för jag grävde ner en massa hästskit med mycket torv i.

Syvende till sist handlar det om att känna sin jord, mikroklimat och hur solen kommer upp och ner. Dessutom verkar vissa växter klara torkan och värmen bättre mycket bättre än vad "optimalt" skall vara och så tvärtom. Sortvalet har också stor påverkan och där bör man nog lägga en hel del vikt vid. Ja, vi har haft extremt klimat i år. Växter med pålrötter tycks var de som klarar sig bäst bara de får hitta ner.

Nu orkar jag inte skriva mer lika lite som att vattna mer. I Göteborg har vi fortfarande inget vattningsförbud och grundvattennivån ligger ungefär som det brukar i augusti, förhoppningsvis regnar det snart.

Ditt inlägg är verkligen intressant i år!  skulle verkligen vara roligt att läsa om fler erfarenheter.

Du får ha lite tålamod, alla är inte inne dagligen och läser på nätet, många jobbar ju stenhårt nu på att få tag på tillräckligt med foder till sina djur. :) Men som en snabb kommentar på varför burkar med ringar är bättre än de med skruvlock, så är det för att de med ringar släpper ut luft under upphettningen när locket är stängt, medans de med skruvlock stänger man först helt efter upphettningen. Sedan är det svårare att rengöra skruvlocken, de kan även skadas och läcka ut aluminium i maten.

Men så till ditt svar. Ja, frågan är intressant. Jag vill ju anpassa mig istället för att kräva att naturen ska anpassa sig till mig. Jag vill helst undvika att vattna, bor inte vid havet nu längre, men är uppvuxen i ett område med risk för saltvatteninträngningar. Så det sitter djupt i mig att vattna minsta möjliga, helst inget alls. Om vi nu ska ha ett torrare klimat så vill jag ändra det jag odlar. Visst, tomater vill jag ha, men låt säga att 50% av grödorna ska klara sig med minimalt med vatten i alla fall.

Sodaört ska jag nog testa. Sallat fungerar dåligt här pga av mina 3 miljoner "husdjur" med egna hus (vinbergssnäckor). Testade dock en annan japansk "sallad" i år, shiso. Den har växt ganska bra ändå trots mycket sporadisk vattning. Ärtorna går sådär, de växer, men det blir inga mängder.

Här där jag bor har vi dock inte fått lika "mycket" regn som Göteborg, brunnen sinade redan i slutet av maj, så grundvattnet är obefintligt. Tur att jag ändå har lerjord.
5
Övriga annonser - önskas / SV: Drickaback sökes
« Senaste inlägg av MissT skrivet Igår kl. 23:09 »
Stora Coop i Borås har. Vet att det är Pripps och Norrlands guld, ev. också mörk Falkon. Minns inte om dom har vatten. Brukar köpa i flaska för jag tycker burkarna ger en bismak av aluminium.
6
Biodling / SV: skattlåda
« Senaste inlägg av christelle skrivet Igår kl. 22:47 »
Bina behöver honung mm för att äta och fylla på sina egna (kropps)förråd och för att mata de yngel som föds nu och som sen ska leva över vintern. Finns det inga dragväxter kvar som blommar nu i slutet av juli-augusti? så behöver DU kanske hjälpa bina med drivfoder så att drottningen inte slutar lägga ägg och att samhället  därmed får en försämrad chans att överleva vintern  ;)
7
jag vill vara med
8
det är vanligt att kajor och kråkfåglar har löss som är stora och ser ut som älglusflugor.. Men oftast är det bara nån enstaka sån på fågeln..
9
Övrigt om odling / SV: Torktålig odling
« Senaste inlägg av Taina skrivet Igår kl. 20:44 »
Hej! Eftersom ingen svarar på mitt inlägg om konservering vill jag vara lite artig här och svara på ditt. Ett mycket intressant inlägg detta extrema år.

Här i Göteborg och på just min odlingslott har det varit konstant sol och torka fram till nu. Intressant att följa vad som klarar sig bättre än annat, det visar sig att vissa fuktighets/kyla-älskande växter klarar sig förvånansvärt bra. Jag jämför också med vad som händer på olika lotter. Tyvärr har jag testat blomster i år, annars är jag en gedigen grönsaksodlare - så jag kan inte kommentera så mycket om min egen odling.

Mitt första intryck i år är att den jord och den mikroklimat man har eller skapat har oerhörd betydelse för resultat. Det är förståss inte det du frågade efter men nog är det relevant att tänka på eftersom det har mer betydelse än hur torktålig en växt är.

Sallat - konstigt nog fanns en plocksallat som klarade exponering för hetta och sol, annan sallat klarade sig inte i smak med t ex 2017 då det bara regnade och mest blåste, huvudsallat växande i skuggan av hög sparris blev delikata i år. Lök inklusive salladslök trodde jag kunde negligeras lite grann under den eviga vattningen men bedrog mig, lök ska också ha vatten...

I år har morötterna utvecklats bra på de flesta lotter medan rödbetorna som brukar bli bättre kommer inte. Bönor är ett stort aber för alla utom dem som har skugga en del av dagen. Ärtor klarar hettan mycket bättre. Min lilla rad av potatis har klarat sig bra i stekhetta trots nästan ingen vattning alls och riktig torka (negligerat helt) men skörden är liten, min sambo får jätteskörd av potatis längre ner i området där jord och jordbearbetningen är annorlunda trots att han vattnar lite.  Kål är väl inget man odlar i hetta och torka - men vi har på området en hel del kål som lyckats p g a mikroklimat och förstånd! Det sägs att kryddor likt timjan m m kan ha det torrt o s v men årets frösådda plantor vill allt ha vatten! Sodaört - årets experiment tål verkligen torka. Jag var inte tillräckligt uppmärksam med att vattna mina björnbär i maj och det har påverkat fruktbildningen betydligt. Min vintersquash växer så det knakar, vattnade en gång extremt mycket när jag planterade och sedan ännu en gång, d v s gäller tre månader, då vi inte haft regn och detta i en torrslänt - lite av ett under för jag grävde ner en massa hästskit med mycket torv i.

Syvende till sist handlar det om att känna sin jord, mikroklimat och hur solen kommer upp och ner. Dessutom verkar vissa växter klara torkan och värmen bättre mycket bättre än vad "optimalt" skall vara och så tvärtom. Sortvalet har också stor påverkan och där bör man nog lägga en hel del vikt vid. Ja, vi har haft extremt klimat i år. Växter med pålrötter tycks var de som klarar sig bäst bara de får hitta ner.

Nu orkar jag inte skriva mer lika lite som att vattna mer. I Göteborg har vi fortfarande inget vattningsförbud och grundvattennivån ligger ungefär som det brukar i augusti, förhoppningsvis regnar det snart.

Ditt inlägg är verkligen intressant i år!  skulle verkligen vara roligt att läsa om fler erfarenheter.
10
Det går jättebra att koka in i glasburkar med skruvlock.
Jag brukar ställa in de fyllda burkarna med påskruvade lock längst ner i den stora långpannan som är fyllt med 2 cm vatten. Ugnen ska vara kall när du ställer in burkarna. Det ska helst vara burkar av samma storlek/tjocklek. De ska inte nudda varandra. När allt är på plats sätt ugnen på 175 grader. Börjar det bildas små, små bubblor i glasen så stänger du av ugnen. Det tar olika lång tid beroende hur stora/breda burkar du använder. 30 min till en timme eller mer om det är stora burkar.
Vänta med att ta ut burkarna tills de har kallnat. Locket kommer först att höja sig, sedan sjunker det ner och det bildas vakuum. Locken måste förstås vara oskadade.
Lycka till!
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser