Alternativ.nu

Djur => Grisar => Ämnet startat av: louise skrivet 03 maj-07 kl 13:08

Titel: slaktvikt?
Skrivet av: louise skrivet 03 maj-07 kl 13:08
Hur många procent av grisens vikt blir säljbara delar? Måste räkna på ett rimligt kilopris för försäljning.
Titel: Re:slaktutbyte...
Skrivet av: Rosa skrivet 03 maj-07 kl 16:12
På ett 107 kgs slaktsvin så har du mellan 56-58% kött.
Om det är uppfött med normal utfodring...

Mvh Rosa

Linderödssvin  :-[
kanske Ronny Olsson har den exakta procenten för dom ?
Titel: Re:slaktvikt?
Skrivet av: louise skrivet 03 maj-07 kl 16:24
Ååå vad underbart svar!!

Jag försöker fråga det här om varenda djurslag, men svaren ballar alltid ut i en helt annan diskussion. TAck tack!

Har du samma siffror för lamm och kyckling också? Gotlandsfår, värmlandsfår och blommehöns. Grisen är förresten Linderöd.
Titel: Re:slaktvikt?
Skrivet av: Rosa skrivet 03 maj-07 kl 16:45
Det är ju lite så det är..
att det beror på hela tdien, enkla raka djursvar är ofta svåra att ge.

Lamm har ett slaktutbyte på 35-40% MEN
då avser man underförstått ett lamm som väger minst 45 kg och inte är magert..
(allmogefåren kan du nog glömma om man pratar om de vikterna det är ju deras vuxenvikt)

Mvh Rosa
Titel: Re:slaktvikt?
Skrivet av: louise skrivet 03 maj-07 kl 17:18
Så procenten sjunker om lammet väger mindre? Om tex lammet väger 20 kg, då kan jag alltså inte räkna med 35-40 % kött att sälja, utan .. 20.. eller vad kan man gissa på för procent då?

I år är det iallafall vanliga hederliga gotlandsfår så det gäller väl att få dem i lagom hull då. Hur är bästa sättet?
Titel: Re:slaktvikt?
Skrivet av: gimskogen skrivet 03 maj-07 kl 22:16
när du slaktar gris så går det bort drygt 30 % av levande vikten i inälvor ...
Om du skållar grisen villsäga..

det Rosa pratade om äe ju köttighets procent... o det är ju mer en klassningsfråga.

så våger grisen ca 110 kg så våger den stax över  70 kg slaktat..

På kor o får även gris om du flår den så går det bort  ca 60 % av levande viktien.. då du tar bort huden, huvudet o inälvor..
 :)
Titel: Re:slaktvikt?
Skrivet av: gimskogen skrivet 03 maj-07 kl 22:20
Vi säljer alltid grisen i halvor eller kvartar.... då får folk hela grisen - ben o huvud (man gör ju sylta o pölsa av huvudet)...

så vi säljer 100 % av 70 % av levande vikten...  :)
Titel: Re:grishuvuden..
Skrivet av: Grimla skrivet 04 maj-07 kl 18:50
Men om man inte vill krafsa ur grishuvuden o äta

då får man betala för 10% gris som man inte vill ha alltså då.  ::)
Titel: Re:slaktvikt?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 04 maj-07 kl 20:32
Jag har köpt halvt lamm för 7 Euro per kilo och då var det mesta med, men inälvorna frågade de först om jag ville ha och tog samma pris för dem med. Om huvudet frågade de också, men jag är inte säker på om jag skulle ha fått betala för det. Benknotorna var utlösta men skickades med. (Blev jättebra soppa.)
Titel: Re:Euro
Skrivet av: Grimla skrivet 04 maj-07 kl 20:44
Jag har köpt halvt lamm för 7 Euro per kilo och då var det mesta med,

Köpt i Frankrike då ?
Titel: Re:grishuvuden..
Skrivet av: gimskogen skrivet 08 maj-07 kl 00:03
Men om man inte vill krafsa ur grishuvuden o äta

då får man betala för 10% gris som man inte vill ha alltså då.  ::)

Ja folk får köpa halva grisen.. vil de inte ta hem huvudet så slipper de...

men gris huvudet är ju delat på mitten och det rengörs noga först och sedan kokar man det tills köttet lossnar... sedna kan man göra sylta, pölsa osv...
gammalt hant verk som inte många kan göra i dag...
min mamma gör alltid det till jul...
 :)

Så ja de får betala för huvudet... annars så får vi väl lägga på nån krona på priset...

Vi har slaktat grisarna på mindre kontroll slakteri o fick då till baka dem med huvud...

Men slaktades de på Farmek så var det alltid utan huvud i framfötter. för de gick till charken på ett annat transport band... de sa att vi kunde få nåt gris huvud om vi ville men de kunde inte garantra att det var från våra grisar... :-\

På det lilla slakteriet kunde man även få tillbaka levern...
den är ju bra till leverpastejen till jul!!!

 :)