Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  För mycket majrovor  (läst 8983 gånger)

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
För mycket majrovor
« skrivet: 29 jul-10 kl 09:02 »
Majrovorna växer fortare än vi hinner äta upp dem och är snart förvuxna. Vad kan jag göra med dem? Jag har gjort en sats kimchi och det blev gott - gör kanske en till. Men annars. Mjölksyra rakt av som surkål? Nåt annat?

Nästa år ska jag nog så dem i omgångar... ::)

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: För mycket majrovor
« Svar #1 skrivet: 29 jul-10 kl 09:04 »
Majrova blir bäst om man sår i omgångar. Mjölksyrad blir den bra tycker jag, brukar skiva den.

Annars kan man förvälla och frysa. Eller göra färdiga grönsakssoppor, gott till vintern en dag man inte orkar laga mat.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: För mycket majrovor
« Svar #2 skrivet: 29 jul-10 kl 09:22 »
Majrova blir bäst om man sår i omgångar. Mjölksyrad blir den bra tycker jag, brukar skiva den.

Annars kan man förvälla och frysa. Eller göra färdiga grönsakssoppor, gott till vintern en dag man inte orkar laga mat.

Jag har använt grovriven till kimchi, lätt och snabbt i matberedare.

Blir den inte vattnig och trist i frysen, även om man förväller ???

Hursomhelst så blir det nog wokade majrovor till maten idag. Med ingefära och vitlök och ett par droppar sesamfröolja :)

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: För mycket majrovor
« Svar #3 skrivet: 29 jul-10 kl 12:56 »
Den frysta majrovan använder jag i grytor och soppor, så det gör inte så mycket om den inte är al dente. När man äter den nyskördad är den ju godast om man underkokar den lite, tycker jag. Men till vintern funkar den utmärkt i grytor, ger god mild kålsmak, även om den blir lite mjuk.
« Senast ändrad: 29 jul-10 kl 19:28 av ieenilorac »
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Tapio

  • Inlägg: 1314
    • Västergötland
SV: För mycket majrovor
« Svar #4 skrivet: 29 jul-10 kl 18:55 »
Halaj!

Jag har alltid gjort gratäng av mina. Samma recept som för potatis.

//T

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: För mycket majrovor
« Svar #5 skrivet: 29 jul-10 kl 19:27 »
Halaj!

Jag har alltid gjort gratäng av mina. Samma recept som för potatis.

//T

Låter jättegott och måste provas  :)

Idag hamnade ett gäng i en wok. Och så har jag satt igång en sats kimchi. Faktiskt en väldigt användbar och lättodlad rotfrukt - och ungarna gillar det! Man ska bara hitta den där variationen på recepten.

crumbledot

  • Inlägg: 6
    • Västergötland
SV: För mycket majrovor
« Svar #6 skrivet: 30 jul-10 kl 08:50 »
Odlar majrova för första gången och exprimenterar vilt med den, favoriten just nu är majrovsmos/pure och ungsrostad majrova. Lägger in majrovan (delar den) med lök, rödbetor, små morötter, mangold och lite vitlök, salt och olja, in i ugnen och sedan bara njut. :P
Småtokig, kreativ 5 barnsmamma med massor av ideer och drömmar om ett stort hus på landet. Men man kan inte få allt, nu drömmer jag om hönor och om att utöka köksträdgården nåsta år. Vill lära mig spinna och att ha tålamod.

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: För mycket majrovor
« Svar #7 skrivet: 30 jul-10 kl 14:50 »
vad smakar majrova? jag gillar kålrötter,palsternacka,persiljerot..är det nåt liknande eller? fin gåsmat kanske?
Fjäderfän och kaniner

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: För mycket majrovor
« Svar #8 skrivet: 30 jul-10 kl 14:53 »
vad smakar majrova? jag gillar kålrötter,palsternacka,persiljerot..är det nåt liknande eller? fin gåsmat kanske?

Rå majrova smakar lite som mild rädisa. Gott i tunna skivor eller riven. Tillagad smakar den lite åt kålrotshållet, men inte lika uttalad kålsmak.

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: För mycket majrovor
« Svar #9 skrivet: 30 jul-10 kl 14:57 »
låter gott :D
Fjäderfän och kaniner

Curt Jonsson

  • Inlägg: 165
    • Jämtland
SV: För mycket majrovor
« Svar #10 skrivet: 10 aug-14 kl 17:41 »
Vad kostar Majrova i butik?

Blommig

  • Inlägg: 5
SV: För mycket majrovor
« Svar #11 skrivet: 16 aug-14 kl 20:57 »
Har odlat majrova och vet inte vad vi skall göra med allt. Hur gör man mjölksyradmajrova? Har läst lite men hittar inget bra.

Skogsvilde

  • Inlägg: 16941
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: För mycket majrovor
« Svar #12 skrivet: 16 aug-14 kl 21:27 »
Kniva upp dom till skivor, tärningar eller den form som du gillar, hacka lök läggballt i en skål och salta lagom mycket.
Lär vattningen kommit igång bra blanda i en klick honung eller råsocker.
Lite peppar eller örter. Vad du tycker är gott är en kanonbra väg att gå.
Överför allt till en glasburk med snäpp. Packa ihopa så,vätskan står över grönsakerna sätt i en stormfryspåse som du fyller med saltvatten, förslut och ställ alt på en tallrik. När det pyst ut lite vätska ställ i kyl eller motsvarande.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Dagg

  • Inlägg: 560
SV: För mycket majrovor
« Svar #13 skrivet: 18 jul-16 kl 22:08 »
Odlat majrova för första (men inte sista) gången!. Provat att skiva. koka och äta smed smör och salt- mums! Idag provade jag att göra kasslergratäng med majrova och morötter (ingen potatis), bacon, lök, enkel bechamel och riven ost! Kanongott! Hur sent på säsongen kan man nyså majrova (bor i Skåne)?

//Dagg

Dagg

  • Inlägg: 560
SV: För mycket majrovor
« Svar #14 skrivet: 01 aug-16 kl 09:18 »
Hittade detta- ska prova!

http://www.kokaihop.se/recept/kabees-el-lift-2

//Dagg

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: För mycket majrovor
« Svar #15 skrivet: 01 aug-16 kl 10:35 »
Mjölksyrade majrovor går också utmärkt, vanligen skivade eller strimlade:

http://www.eldrimner.com/core/files/Kompendium%20mj%C3%B6lksyrning.pdf

Dagg

  • Inlägg: 560
SV: För mycket majrovor
« Svar #16 skrivet: 02 aug-16 kl 06:10 »
Mjölksyrade majrovor går också utmärkt, vanligen skivade eller strimlade:

http://www.eldrimner.com/core/files/Kompendium%20mj%C3%B6lksyrning.pdf


Så spännande! Tack!

//Dagg


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

745 gäster, 1 användare
Hokuspokus

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser