Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vill ha tips!  (läst 800 gånger)

Visionaryrealist

  • Inlägg: 209
Vill ha tips!
« skrivet: 06 okt-17 kl 19:20 »
Har nu fått plocka druvor då dom börjar få mögel. Vill göra vin ikväll. Tror jag har allt jag behöver. Nån so m kan supporta?



Skickat från min SM-N9005 via Tapatalk


Visionaryrealist

  • Inlägg: 209
SV: Vill ha tips!
« Svar #1 skrivet: 06 okt-17 kl 19:21 »
Vill göra ett rött och ett vitt vin. Ca 12%

Postat med Alternativ.nu´s app


Visionaryrealist

  • Inlägg: 209
SV: Vill ha tips!
« Svar #2 skrivet: 06 okt-17 kl 19:41 »
Då det finns mögel tänker jag lät druvorna ligga i vinsvavla. Är det en bra idé förutom att nån tänker att det är gift. Hur länge?  Har massor av vingrejer. Funkar en påse som det står jässtopp H E202 E224. Är väl kaliumsorbat och vinsvavla


Postat med Alternativ.nu´s app


christelle

  • Inlägg: 7046
    • Blekinge
SV: Vill ha tips!
« Svar #3 skrivet: 06 okt-17 kl 20:30 »
Personligen skulle jag inte brygga ett vin på mögeldammiga druvor.
Men.. på bryggforum.nu finns många tips för hemmabryggaren tex >>
https://www.bryggforum.nu//viewtopic.php?t=6032&postdays=0&postorder=asc&start=0

Visionaryrealist

  • Inlägg: 209
SV: Vill ha tips!
« Svar #4 skrivet: 06 okt-17 kl 20:42 »
Personligen skulle jag inte brygga ett vin på mögeldammiga druvor.
Men.. på bryggforum.nu finns många tips för hemmabryggaren tex >>
https://www.bryggforum.nu//viewtopic.php?t=6032&postdays=0&postorder=asc&start=0
Nä set är klart man inte vill. Men om man nu har massa såna druvor.... vad gör man.


Skickat från min SM-N9005 via Tapatalk


Visionaryrealist

  • Inlägg: 209
SV: Vill ha tips!
« Svar #5 skrivet: 06 okt-17 kl 21:31 »
Nä set är klart man inte vill. Men om man nu har massa såna druvor.... vad gör man.


Skickat från min SM-N9005 via Tapatalk
Men tack ändå!

Postat med Alternativ.nu´s app


Visionaryrealist

  • Inlägg: 209
SV: Vill ha tips!
« Svar #6 skrivet: 06 okt-17 kl 23:36 »
Det blev 10kg druvmos. Satt 2g vinsvavla i. Idén är att låta det stå två dar och röra lite och lufta. Sen i med jästnärsalt och vinjäst.

Nån som tycker jag tänker fel eller har andra idéer eller förslag.

Tog ett glas vin och glömde helt att möta sockerhalten. Är det värt att göra nu? Måste ju då sila ur ren saft antar jag.

Gjorde mycket vin förr men måste ha förträngt allt jag lärde mig då ;)

Postat med Alternativ.nu´s app

Radar

  • Moderator
  • Inlägg: 995
    • Jämtland
    • Hos Radar
SV: Vill ha tips!
« Svar #7 skrivet: 07 okt-17 kl 13:51 »
 Att använda sig av råvaror som börjat mögla tror jag inte är någon bra idé. Förutom att det kan ge konstiga bismaker finns risken att, som du nämner, det kan utvecklas giftiga saker.
Kanske någon som är mer insatt i kemin ser det här och kan säga om det är värt att fortsätta det här projektet. Kanske det går rädda genom att koka allting några minuter.

Eftersom man inte vet vilken sorts druvor det handlar om är nog enda sättet att ta ett prov och mäta hur sött det är. Efter ett par dygn borde det ha börjat safta sig och det bör inte vara några större problem att hälla av någon dl.

Påsen med jässtopp ska du inte använda förrän det har jäst färdigt. Annars dödas jästen och effekten sitter i under lång tid.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Berberis

  • Inlägg: 205
    • Närke
SV: Vill ha tips!
« Svar #8 skrivet: 07 okt-17 kl 19:24 »
Då det finns mögel tänker jag lät druvorna ligga i vinsvavla. Är det en bra idé förutom att nån tänker att det är gift. Hur länge?  Har massor av vingrejer. Funkar en påse som det står jässtopp H E202 E224. Är väl kaliumsorbat och vinsvavla


Postat med Alternativ.nu´s app

Svavel är ett gift, ja.
Men svavel är också en gas: det mesta försvinner snart.

Visionaryrealist

  • Inlägg: 209
SV: Vill ha tips!
« Svar #9 skrivet: 07 okt-17 kl 20:01 »
Jag har självklart rensat allt och sköljt först. Druvor små av nån baltisk variant.

Postat med Alternativ.nu´s app


Radar

  • Moderator
  • Inlägg: 995
    • Jämtland
    • Hos Radar
SV: Vill ha tips!
« Svar #10 skrivet: 08 okt-17 kl 13:24 »


Svavel är ett gift, ja.
Men svavel är också en gas: det mesta försvinner snart.

Svavel och vinsvavla är inte samma sak.
Vinsvavla är kaliumpyrosulfit eller Kaliumdisulfit.

"Kaliumdisulfit, är ett vitt kristallint pulver med en stickande svavellukt. Den huvudsakliga användningen är som antioxidant eller kemiskt steriliseringsmedel.

Kemisk formel: K2S2O5
Densitet: 2,34 g/cm³
Smältpunkt: 190 °C
Molarmassa: 222,32 g/mol
"
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Berberis

  • Inlägg: 205
    • Närke
SV: Vill ha tips!
« Svar #11 skrivet: 08 okt-17 kl 14:20 »

Svavel och vinsvavla är inte samma sak.
Vinsvavla är kaliumpyrosulfit eller Kaliumdisulfit.

"Kaliumdisulfit, är ett vitt kristallint pulver med en stickande svavellukt. Den huvudsakliga användningen är som antioxidant eller kemiskt steriliseringsmedel.

Kemisk formel: K2S2O5
Densitet: 2,34 g/cm³
Smältpunkt: 190 °C
Molarmassa: 222,32 g/mol
"
Tack Radar. Du är en pärla.
Men vad kan sägas om vinsvavlets eventuella farlighet, alltså det som en del människor är så rädda för?
Själv skulle jag säga att vinsvavla, använt med förstånd och med måtta, är ofarligt.
Och betydligt mindre farligt än alternativet förstört vin.

kurt

  • Inlägg: 3355
SV: Vill ha tips!
« Svar #12 skrivet: 08 okt-17 kl 14:56 »
Det är ju inte vanligt att folk dör pga överkänslighet mot sulfiter, men det är ju inte trevligt med en kraftig allergisk reaktion

http://www.allergia.se/lagrat-vin-battre-for-vinallergiker/

Visionaryrealist

  • Inlägg: 209
SV: Vill ha tips!
« Svar #13 skrivet: 09 okt-17 kl 02:08 »
Ja nu frågar jag ju om hur jag skall lyckas göra vin. Vill inte veta vad alla tror är giftigt för då dör jag i förtid av uttråkning.

Som jag förstår det används vinsvavla för att döda av jästsvamp och bakterier i fruktmoset. 1-2gram per 10kg om jag inte minns fel. Det kan sedan delvis luftas bort. Men jästen kan också klara en viss mängd och utvecklas.

Att sen använda vinsvavla vid buteljering har är väl för att klara lagring på lång sikt men dit har jag inte kommit än.

Postat med Alternativ.nu´s app


Radar

  • Moderator
  • Inlägg: 995
    • Jämtland
    • Hos Radar
SV: Vill ha tips!
« Svar #14 skrivet: 09 okt-17 kl 10:50 »
Av vad jag förstår borde det vara någon sort av vad som brukar kallas staketdruva som du har. Jag har inte hittat någon uppgift om hur mycket socker de innehåller.
Min gissning är att de är jämförbara med vinbär. Så att följa något recept med dessa tror jag kan vara något att gå på.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Berberis

  • Inlägg: 205
    • Närke
SV: Vill ha tips!
« Svar #15 skrivet: 09 okt-17 kl 17:13 »
Dina druvor ser ut som om de kanske skulle heta Zilga.
Man får munnen full med kärnor. Mycket söta.

 

Visionaryrealist

  • Inlägg: 209
SV: Vill ha tips!
« Svar #16 skrivet: 10 okt-17 kl 00:44 »
Japp. Mycket kärnor och söta med mycket fyllig smak. Sen är det lite av en annan sort också.

Postat med Alternativ.nu´s app


Radar

  • Moderator
  • Inlägg: 995
    • Jämtland
    • Hos Radar
SV: Vill ha tips!
« Svar #17 skrivet: 20 okt-17 kl 16:29 »
Hur går det med druvorna?
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Visionaryrealist

  • Inlägg: 209
SV: Vill ha tips!
« Svar #18 skrivet: Igår kl. 16:34 »
Jodå. Det gick fint. Silat bort frukt. Slg på socker och vatten. Det jäser fint!
Men.... tappade  kollen på sockerhalten. Så det är bara att hoppas att blir nått vettigt. Får köra på känn när det fått stå ett tag antar.

Postat med Alternativ.nu´s app



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

234 gäster, 7 användare (2 dolda)
Daniel-H, Tjolebompan, Permission, HerrJonsson, Gorrgel

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser