Känns som att tråden sladdat iväg en aning men här kommer några tankar till "on-topic".
Ja, tänk om man ändå vore född på en södersluttning... Men alla kan inte leva på solsidan!
Det är väll en fråga om inställning, hur man ser på sin plats i livet.
Eller tänker du på det där tv-programmet? Har ingen tv själv så jag har inte sett det...
Äsch, jag håller inte heller mig till ämnet.
I sluttningen på den stora åkern, längs med konturen? Har funderat ett tag på att sätta upp något där för att minska erosion, och för att dela upp åkern i fler och plattare plättar.
Träd verkar ju på flera sätt i landskapet, delvis mot erosion, har dock ingen direkt egen erfarenhet av det men kanske viktigare för att skapa micro-klimat zoner.
För djurens skull är det bra om man kan kombinera med häckväxter för att skapa vindskyddade rum, alternativt kring odlingar av samma skäl.
Annars tycker jag att det som kallas agroforestry är klokt, där kommer löven och de näringsämen som de tar med sig upp från större djup till nytta för grödorna.
Skuggar från träden hindrar också avdunstningen men det kanske är ett större problem här (med mindre jordmån och sommartorka) än hos er.
Är du mest inne på lamm för att du tycker om det djuret, eller finns det något objektivt som talar för får framför andra djur?
Vi har fåren (3 stycken) på de norra åkrarna i nuläget. Det är väldigt bekvämt att de kan dricka ur bäcken själva, precis då de har lust.
Hamlar en del för att ge dem som vinterfoder, men visste inte att man skulle göra det på sommaren också.
Och äter dom tall på vintern? Kan jag gå runt och klippa på vintern isåfall? Låter som en utmärkt vintersyssla.
Lamm har en del fördelar helt klart, de betar och slipper fodras som grisar.
De är hanterbara, rent av bärbara om det skulle behövas, något som nöt inte är.
De respekterar stängsel bättre än getter.
Nackdelen är väll att de måste klippas och inte ger på långa vägar lika mycket kött per djur som gris och nöt.
Färska löv verkar positivt mot de parasiter som lammen drabbas av, får de tillräckligt mycket löv så är det god chans att man helt slipper avmaskningsmedel.
(märker man i alla fall att de har parasiter gör man ju naturligtvis klokt i att avmaska, är lammen hårt drabbade tror jag inte att det går att "bota" med löv)
På gotland säger man att lammen savar tall. Det innebär att de äter barr och den unga barken som finns på toppen och på grenar.
I barken finns en hel del mineralet och i barren finns en del vitaminer (vad jag förstått)
Lammgrenar har använts som grovfoder till lammen i stor utsträckning historiskt sett. Jag har själv provat att ge mina lamm fri tillgång till grenar och förbrukningen av ensilage sjönk klart märkbart.
Uppfattade också som att lammen blev friskare plus (och det är inte helt oviktigt) så får lammen något att göra när det ligger snö på marken, att bara stå kring hö-häcken trivs de inte med, de blir lite oroliga och stingsliga.
Dessutom fyller savandet en ytterligare funktion (här är vi inne på permakultur-tänk igen) och det är att barkade grenar torkar mycket bättre och ger bättre ved.
När det kommer till den inte helt oväsentliga detaljen kring mat och djurslag så blir det rätt tradigt att äta lamm dag ut och dag in (tro mig!), och jag tycker att det är förståndigt att kombinera med ett par hushållsgrisar. Vet att vissa inte håller med mig här (...) men grisarna kan äta allt som vi människor kan och kan man ta till vara matrester från exempelvis resturang eller annat så är man en god bit på väg för grisarnas foderstat. Om man har tålamod och rätt utrustning så är kokt potatis utmärkt grisfoder.
Grisarnas övriga fördelar är ju behandlat tidigare i tråden. Nöt tar väl lång tid på sig att bli slaktklara, ungefär 18 månader, och kan vara farliga om man har otur. Getter är charmiga och killing är gott, de vuxna djuren är rent eländiga att ha att göra med om de sätter den sidan till.
Har tänkt en del på stängsel...
Helst skulle jag vilja ha naturliga stängsel i form av täta häckar, som kräver minimalt med underhåll.
Problemet är att de tar tid att etablera, och man måste vara rätt säker på var man vill ha dem.
Jag hade gärna gjort sådana häckar om jag ägt marken och inte arrenderat, slånbär har faktiskt använts på det viset traditionellt här, både för att stängsla inne djur och ute människor.
Sägs att slånbärssnåren är uråldriga.
Som det är nu, har vi satt upp en del fårstängsel, och det går an.
Funderar på elstängsel för att sätta upp mer tillfälliga hagar, för att rikta markbearbetning på de områden man önskar.
Klokt, elnät med plaststolpar är väldigt smidigt att använda.
Något litet växthus kan vi tänka oss, men glas är extremt energiintensivt att framställa. Har svårt att motivera att man bygger upp enorma glashus istället för att anpassa odlingsmetoder och grödor.
Plast undviker vi helst också.
Det finns nog kompromisser man kan göra, gräva murar och plantera träd för solfällor etc... För att fånga och bevara värme längre. Sådant vore mer intressant. Speciellt om man kan få till det på lite större skala.
Plast är relativt energieffektivt i sin framställning, glas går ofta att få tag på begagnat.
Tyvärr kräver vissa odlingar att man har växthus, sen kan man i ett växthus förlänga odlingsäsongen.
På vintern kan växthuset fungera som inomhusboende för hönsen, vilka markbereder väldigt väl.
På våren kan man skola ut plantor där.
Mikroklimat kan naturligtvis göras i större skala, oftast helt enkelt med fler "rum". "Investeringen" tycks dock bli stor för varje sådant projekt, gämför gärna med ekobyn på gotland projekt med "hästsko"-vallar som skapar mikroklimat.