Smidigast vete sjutton
Först så får du fundera på om du skall flå eller plocka dem. Skall du flå dem så behövs inga direkta förberedelser, men skall du plocka behöver du ha en balja vatten som håller knappa 70 grader klar innan du börjar.
Fäst gärna upp en tratt som du kan stoppa ned ankan i för avblodning. Slå ankan i skallen, bulta den eller skjut den. Sedan hugger du huvudet av den och stoppar den i tratten. Jag har gjort så de senaste gångerna att jag har tratten sittandes på en kraftig regel så att jag efter att ha bedövat ankan släpper ned den i tratten och hugger av huvudet när det hänger ned. På så sätt slipper jag en del flaxande och blodsprut. Ankorna har bra tryck på blodet till huvudet. Sedan låter du den bloda av.
Som skållningskar har jag använt två vinhinkar (sådana som man jäser vin i). Lägger en bit frigolit i botten på den första och ställer i den andra, får på så sätt en stor termosmugg där jag häller i 70-gradigt vatten. Använder också en gummihandske när jag tar ankan i fötterna och ruskar den upp och ned i hinken till dess de stora fjädrarna på vingarna släpper lätt. Sedan går det lätt att plocka. Inkråmet går lätt att dra ut med en hand om man gör ett par snitt där bak och skär loss lite vid halsen.
Det mesta går bra att träna upp och det gör ju inget om det tar lite tid i början, men själva bedövningen är det ju inte så bra om man klantar till för mycket. Oftast tar man i lite för mycket så att djuret tvärdör och börjar flaxa, men det är ju bättre än att det blir en smärtsam smäll som inte räcker till att bedöva med.
Lycka till och god middag